Detta är en sida ur arkivet.
För att komma till aktuell blogg, klicka här.

Mina texter i urval:
Politik
Humor
Artiklar
Livet, typ

Besök även:
Allvarligt Talat!

Några bloggar:
Johan Norberg
Dick Erixon
PJ Anders Linder

Stig-Björn Ljunggren
Nicklas Lundblad

Munkhammar
Frihet framför allt
Argast i Uppsala
I Chydenius Fotspår

Flykten från Ankdammen

Good Judgement
Södertankar
Maths Larsson
Håkan Jacobsson
JKL

Spectator / Stambord
Stefan Geens
Becker-Posner
Virginia Postrel
Samzidata (UK)

Globaljuggler
Sänd mina rötter regn
Alicio i Underlandet
Dibbuk.se
Mothugg

MyMarkup
Nyliberalism for dummies
Frihet och välfärd
Rationalisten
Trixies Tankar

Alexander den märklige
Alexander P. Nielsen

Mostly Harmless
Politiskt.nu
Per Gudmundson

Andra länkar:
Best of the Web Today
Smedjan

CNE (Europapolitik)

Frihetsfronten
Nyliberalen
Sådan är kapitalismen
Flashback
Lankarkiv.com
HAX Media
Telefonbilder.se

E-post:
hax@bahnhof.se

Adress:
Henrik Alexandersson
Box 5367
102 49 Stockholm

SMS: 0708 866 545

www.henrik-alexandersson.se


Blogg December 2004


Sändningsuppehåll.
2004-12-28 kl 19.55.

Nu åker jag ner på kontinenten ett par dagar. Utan dator. Således blir det sändningsuppehåll på denna blogg. Jag är åter den 4:de januari.

Gott Nytt År!


Länkar.
2004-12-28 kl 16.10.

Jag ser av statistiken för denna sida att det finns en del besökare från de katastrofdrabbade länderna i Asien. Därför lägger jag här ett par aktuella länkar, om det kan vara till någon nytta:

Svenska kontaktnummer och uppgifter om svenska myndigheter i Thailand.

Resebyråerna.

Lokal thailändsk site, där folk på plats och anhöriga kan söka varandra.


Hur tänker de..?
2004-12-28 kl 01.55.

Kritiken växer mot att UD (och andra svenska myndigheter som skulle kunna rycka in) gör för lite för de svenskar som just nu finns i Thailand. Med rätta, om man får tro de berättelser som nu börjar komma in.

Samtidigt sänder Sverige (lite pliktskyldigt) katastrofhjälp till Sri Lanka. Visst. Människorna där är till och med värre drabbade än de i Thailand. Man kan inte missunna dem den hjälp de får.

Men regeringen får nog ändå vara beredd på kritik. Samtidigt som 2.000 svenskar saknas i Thailand och 10.000-tals är strandsatta - så lägger vi våra katastrofresurser på att bygga ett vattenreningsverk på andra sidan Indiska Oceanen. Försök förklara logiken i detta för upprörda och oroliga människor...

Det lär vara en rätt allmän uppfattning att den svenska regeringens främsta uppgift måste vara att värna det egna landets medborgares liv och säkerhet.

På något sätt är det lite "Estonia-varning" över det här. Saker som inte faller inom byråkratins och politikens fantasilösa ramar - sådant förmår de inte hantera. Då klarar de inte att vara rationella och handlingskraftiga. De förlamas när verkligheten plötsligt inte stämmer med instruktionsboken. Resultatet blir att de gör för lite för sent - och inte sällan fel.

Åsikter har politikerna. Klåfingriga är de. Moraliserar gör de. Trams kan de satsa oerhörda resurser på. Men när det verkligen blir skarpt läge - då står de handfallna.


Postgiro 90 1950-6, "Asien".
2004-12-27 kl 21.45.

Vad skriver man? Vad gör man? Vi har sett en naturkatastrof av närmast bibliska proportioner. En sak kan vara att ge en hjälpande hand. Röda Korset har postgiro 900 800-4, märk talongen "Flodvågens offer". Radiohjälpen har postgiro 90 1950-6, märk talongen "Asien".

20-30.000 döda. I detta sammanhang kan det kanske verka lite inskränkt att bara skriva om de svenska offrens situation. Men det finns saker värda att notera. Främst handlar det om att upp till 2.000 svenskar just nu saknas. De flesta kommer säkert att komma till rätta. Men risken är uppenbar att dödstalen bland de svenska turisterna kan bli betydligt högre än vad som just nu rapporteras.

Sett i detta ljus är det märkligt att se hur de svenska myndigheterna och den svenska regeringen handlar. Eller inte handlar. UD har uppenbarligen inte riktigt fått grepp om situationens omfattning. Men det borde inte komma som någon nyhet för myndigheterna att det finns 15-20.000 svenskar bara i Thailand över jul och nyår. Här krävs att man aktiverar de resurser som står till buds. Att värna våra medborgares liv och säkerhet, det borde vara den svenska statens självklara uppgift. Klarar den inte av det, då kan den lika gärna lägga ner.

Statsministern och utrikesministern har hållit presskonferens. Jag betvivlar inte alls att de är bestörta, upprörda och oroade. Men det är helt bestämt något som fattas. Det är handlingskraft. Bara blotta misstanken om att tusentals svenskar är strandsatta, saknade och skadade borde leda till något konkret. Att man flyger ner svenska räddnings- och samordningsgrupper till exempel. Att man flyger ner plan som kan stå stand by för att transportera hem skadade. Att man aktiverar vårt lands krismyndigheter. Att man gör något. Kan man tycka...

På katastroforterna finns säkert många svenskar som kan och vill hjälpa till. Folk som har militär utbildning. Sjukvårdspersonal. Männsikor som kan samordna information om döda, skadade och saknade. Knyt dem till de svenska ambassaderna på de aktuella orterna. De finns där just nu och de kan göra nytta.

I dessa dagar är det många som är oroliga. Det finns många som kommer att få tråkiga besked. Var där för dem. Man behöver inte veta vad man skall säga. Man behöver inte ha någon plan. Som regel räcker det med att ställa upp och bara finnas där. Det är något vi alla kan göra - om vi har någon som är berörd av katastrofen i vår närhet.


God Jul!
2004-12-23.

Nu har jag tagit tåget från slask-zonen i Stockholm till snön och kylan i det där stora och ödsliga som ligger norr om Stallmästargården och Arlanda.

Om politikerna håller sig lugna ett par dagar - så lovar jag att göra det också. Sändningsuppehåll till och med söndag den 26:e, med andra ord.

Behöver du något att reta upp dig på under tiden - lyssna då till Ekots lördagsintervju med Göran Persson, på juldagen kl 13.05 i P1. Där ställs frågan om Sverige är att räkna med i människorättsfrågor nu för tiden.

Seså! Ha nu en angenäm julhelg! Vi ses igen om ett par dagar - när gallsten och lever har börjat bråka lika mycket som släkten...


Ett öppet sår.
2004-12-22 kl 20.30.

I dag har Utrikesnämnden träffats för att diskutera den så kallade Egypten-affären. Inte så mycket nytt verkar ha framkommit. Men det finns ändå en del att reflektera över i denna affär.

Principer: Sverige skall inte utvisa människor till länder där de riskerar tortyr eller skenrättegångar.

Innan man låter utländsk säkerhetstjänst operera i landet måste detta förankras politiskt - så att det tydligt framgår vem som har ansvaret när det hela spårar ur.

De två utvisade: Sverige måste göra allt för att Agiza skall få en ny och rättvis rättegång i Egypten. Al-Zery måste erbjudas att få komma tillbaka till Sverige. Det gäller även Agiza, när han en dag släpps ut ur de egyptiska fängelsehålorna. Båda bör få skadestånd av svenska staten för vad den utsatt dem för. Båda måste få en offentlig ursäkt.

(När det gäller Agiza ställdes han inför en militärdomstol som dömde honom till 25 års fängelse. Bevisen var hemliga. Han fick inte försvara sig på ett rimligt sätt. Han har ingen rätt att överklaga. Den enda anklageslepunkt som kommit ut är att han skulle ha varit delansvarig för mordet på den egyptiske presidenten Anwar Sadat. Det lär han knappast ha varit - för i så fall skulle han inte "slippa undan" med 25 år i fängelse. Dessutom var Agiza, när Saddat mördades, bara 13 år gammal...)

Göran Persson och regeringen: Lögnerna och halvkvädena är problematiska och upprörande i sig.

Men här finns också en nonchalans. Svenska staten har, efter regeringsbeslut, sänt två människor till ett land där de utsatts för tortyr. Och i det ena fallet även till vad som kan beskrivas som en skenrättegång med påföljande fängelsestraff.

Detta kan inte viftas bort. Detta kan inte få ske utan att någon ställs till svars. Det handlar om två människor, deras säkerhet och framtid. Detta går inte att avfärda på det lättvindiga, närmast hånfulla sätt som vi nu ser Persson och hans ministrar göra. De måste ta ansvar för vad de ställt till med. De måste ställa till rätta. Till dess så sker, kommer denna affär att vara ett öppet sår.

Borgerligheten: Här hukas det på ett olyckligt sätt. De borgerliga kan inte utesluta att de i någon situation kan komma att tvingas samarbeta med utländska säkerhetsorgan. De vill framstå som trovärdiga när det gäller terroristbekämpning.

Visst. Men det får inte innebära att de låter regeringen komma undan med att ha utvisat folk till tortyr och en totalt undermålig rättsprocess. För detta skall regeringen naglas fast vid väggen. Och de borgerliga måste lova att inte göra samma misstag. Punkt.

Säpo: Det finns fortfarande oklarheter om hur mycket hemliga polisen berättat för regeringen om formerna för utvisningen. Det politiska ansvaret finns förvisso alltid hos regeringen. Men det går inte att frigöra sig från misstanken om att Säpo springer omkring och hittar på en massa djävulskap i hemlighet. Om vi har en hemlig polis som på egen hand kränker rättssäkerhet, mänskliga rättigheter och demokratiska principer - då är det en politisk skandal i sig. Av stora mått!

Så...

Feghet och hemlighetsmakeri får inte bli en arbetsmetod. Lögner och halvsanningar kan inte accepteras. Den nonchalans inför ensklida människors öde som vi nu ser är oerhört stötande - och all anständighet kräver att de ansvariga tar situationen med det allvar den kräver.

I varje rimligt land skulle denna affär leda till regeringens avgång. Men i Sverige..?

Vänstern och miljöpartiet är knappast intresserade av en misstroendevotering med påföljande nyval. Deras livsuppgift tycks ju vara att hjälpa Göran Persson och socialdemokraterna att hänga sig kvar vid makten. Dörrmattor!

Och borgarna vill alltså framstå som starka i fråga om terroristbekämpning. Det kommer förmodligen att hindra dem från att ta i med hårdhandskarna i denna affär. Detta trots att terroristbekämpning inte står i strid med att ställa regeringen till svars för dess brott mot rättssäkerheten och de mänskliga rättigheterna.

Kommer regeringen undan med att göra karottunderlägg av vårt samhälles grundläggande principer - då behövs det inga terrorister. Då gör politikerna jobbet åt dem. Då är politikerna ett hot mot vår frihet, våra rättigheter och vårt demokratiska samhälle.

Så... skall regeringen få komma undan med att ha utvisat folk till tortyr och skenrättegångar? Det får inte ske!


Statsstyrd tv.
2004-12-22 kl 12.50.

När det gäller marksänd tv råder fortfarande statlig styrning här i landet. Dels har vi de statliga SVT-kanalerna. Dels bestämmer regeringen vilket eller vilka andra bolag som skall få licens för marksänd reklamfinansierad tv.

I dag meddelade regeringen att TV4 får fortsatt sändningstillstånd i marknätet. Samtidigt lägger sig staten mer aktivt i vad som skall sändas i kanalen.

Staten bestämmer alltså vem som får sända. Staten lägger sig i vad som kommer att sändas. Man ger ett enskilt företag ett de facto-monopol. Detta är naturligtvis inte alls bra. Konkurrensen bör vara fri. Yttrandefrihet och konstnärlig frihet måste få råda i etern.

En liten, men inte tillräcklig, tröst är att det finns satellit-tv. Där får alla samma chans. Där råder konkurrens på lika villkor.

Låt oss hoppas att den web-baserade tv:n snart är här. Då kommer alla som vill att kunna starta sin egen tv-station. Och den kommer att nå alla som har bredband, vilket snart är de flesta. Då blir det omöjligt med statlig styrning. Det kommer att bli en lika stor revolution som en gång satellit-tv.


Mer om Egypten-affären.
2004-12-22 kl 12.10.

Nu väntar vi med spänning på vad som kan komma ut från dagens möte med Utrikesnämnden om den så kallade Egypten-affären. Under tiden vill jag ge två länktips.

Expressen har i dag en ledare som på ett utmärkt sätt behandlar affären - och som tar ner Göran Persson på jorden.

Ekots hemsidor finns den snygga nedplockning av Persson som sändes i gårdagens Studio Ett.


Gudmundsons blogg i riksdagen.
2004-12-21 kl 17.00.

Som jag tidigare skrivit har bloggaren Per Gudmundson blivit stoppad från att blogga. Det är hans arbetsgivare, Sveriges Televsion, som anser att hans bloggande (på fritiden) inte är förenligt med hans jobb som redaktör på SVT 24.

Nu har frågan varit uppe i riksdagen. Kulturminister Leif Pagrotsky anser, föga överraskande, att SVT gjorde rätt.

OK - då återstår att se om man kommer att vara konsekventa i denna uppfattning. Det innebär i så fall att vi nästa år inte kommer att få se några anställda på SVT eller SR gå i första maj-demonstrationer. Och att public service-medarbetare låter bli att skriva böcker om "hyperkapitalism" och andra politiska ämnen.

Vi får väl se hur det blir med den saken...


Moderata miljarder.
2004-12-21 kl 16.20.

Fem miljarder kronor vill Reinfeldts moderater ge till kommunerna. Det gör säkert kommungubbarna glada. Men ger det några röster? Mannen på gatan har nog en rätt luddig uppfattning om vad man får för dessa pengar. Så, som röstmagnet skulle säkert 50 miljoner, 500 miljoner eller 50 miljarder ge ungefär samma resultat...

Sedan måste man naturligtvis fråga sig om det är god politik att vräka pengar över kommunerna. Svaret är att visst är det god politik - för socialdemokrater. Men att sätta sprätt på 5.000.000.000 kr av skattebetalarnas pengar - det förefaller synnerligen tveksamt, ur ett borgerligt eller moderat perspektiv.

Det är bara att konstatera att moderaterna glider åt vänster, slår till reträtt från sina grundläggande idéer - och blir allt mer lika socialdemokraterna. Frågan är varför man då skall rösta på dem?


Ursäkta om jag tjatar, men...
2004-12-21 kl 14.50.

I dag har det kommit fler nedslående nyheter om det pågående folkmordet i Darfur, Sudan.

Rädda Barnen lämnar provinsen. Man kan helt enkelt inte jobba där, så länge hjälparbetare dödas.

Afrikanska Unionen, AU, har 900 man i Sudan. De kan och får i princip inget göra. Nu är AU på väg att ge upp helt och hållet. Man vill passa bollen tillbaka till FN.

FN är förlamat. Skrurkstater som Ryssland och Kina blockerar frågan. De vill helt enkelt att FN inte skall lägga sig i mord och förtryck som sker inom ett land - eftersom de själva ägnar sig åt sådant.

Så vi är i princip där vi var för ett halvår sedan. FN är lamslaget, EU vill inte göra något och den svenska regeringen kallar undanglidande folkmordet för en situation "på gränsen till folkmord". Svält, våldtäkter och dödande fortsätter. Ingen gör något konkret åt situationen.


Hokus-pokus om öppettider.
2004-12-20 kl 16.30.

Fackföreningen Handels anser att de allt längre öppettiderna i affärerna är ett problem. Man kan tycka att det borde vara tvärt om. Längre öppettider kräver mer personal - vilket betyder att fler får jobb.

Sven Lindberg, pressansvarig på Handelsanställdas förbund, anser att det är ett problem att det finns så många deltidsanställda i butikerna. Och en deltidslön kan man inte leva på, säger han till Svenska Dagbladet. Huh? Det är väl bättre med en deltidslön än ingen lön alls? Eller menar han att det skulle vara mer "värdigt" att gå på bidrag istället? Det är dessutom inte alls förbjudet att ha två deltidsjobb. Och det finns många som vill ha ett deltidsjobb för att kunna lägga mer av sin tid på annat - till exempel familj, skapande verksamhet eller studier.

Lindberg dundrar vidare upprört över att det till och med finns butiker som har öppet på juldagen. Jaha? Och vad är fel med det? Vem är det som säger att man inte skall få handla på vissa dagar? Gud? Vad är detta för hokus pokus?

Grundproblemet är att facket har missuppfattat varför det finns butiker. De finns till för att människor vill och behöver handla mat och prylar. De är till för kunderna. Och för att de som äger butikerna skall kunna tjäna pengar på att erbjuda människor de produkter de vill köpa. Det är en härlig, spontan ordning som bygger på frivillighet, valfrihet, mångfald och samverkan.

Syftet med att ha en butik är däremot inte att ge folk jobb. Det är en bra och viktig effekt av verksamheten - men det är inte dess grundläggande syfte.

I grunden finns en vilja hos facket att styra över människor och hur de lever sina liv. Det finns en total oförståelse för hur en fri ekonomi fungerar. Det finns en vilja att bestämma över det som andra äger. Och det finns en facklig arrogans - som om den får härja fritt kommer att leda till färre företag, färre jobb och minskad valfrihet för konsumenterna.


Måndag i Sudan.
2004-12-20 kl 14.10.

I helgen har det varit precis som vanligt i Darfur-provinsen i Sudan. Löften om eld upphör. Brutna löften. Nya löften. Brutna löften. Folkmordet fortsätter.

Man undrar hur politikerna i FN och EU kan finna någon riktig julefrid...


Vapen till skurkar.
2004-12-18 kl 18.10.

Socialdemokraterna och moderaterna har gjort upp om att EU skall häva vapenembargot mot Kina.

Inget har förbättrats när det gäller de mänskliga rättigheterna i Kina. Landet hotar och förtrycker andra. Så frågan är varför embargot skall hävas.

Jag är förvisso mot bojkotter - och för frihandel. Sådant främjar kontakt och öppenhet. Men att sälja vapen direkt till den kinesiska regimen, det faller inte riktigt inom samma princip.

Det handlar om att beväpna en skurkregim. Europeiska vapen kommer att användas för avrättningar. De kommer att användas för att kränka människors rättigheter och andra länders suveränitet. Det känns helt enkelt inte bra.


Socialdemokraterna och demokratin.
2004-12-17 kl 17.40.

En tanke som legat och gnagt ett par dagar gäller regeringens vägran att följa riksdagens beslut, till exempel när det gäller en bred utredning om socialförsäkringssystemen. (Se notisen Konfrontationspolitik nedan.)

I riksdagen fattas ett beslut. Alla partier, utom socialdemokraterna står bakom det. Sossarna vägrar sedan följa beslutet.

Samtidigt är socialdemokraterna gärna med och fattar andra beslut - som sedan upprätthålls med tvång och om nödvändigt med hjälp av statens våldsapparat.

Varför skall just sossar komma undan med att vägra finna sig i riksdagens beslut? Varför skall inte de följa samma spelregler som alla andra?

När regeringen vägrar följa riksdagens beslut - då är det att sätta sig över vårt demokratiska statsskick. Detta är allvarligt. Man kan kalla det för mycket. Statskupp, skulle säkert någon vara beredd att säga.


Osnyggt och farligt.
2004-12-17 kl 14.25.

När EU nu trixar om Turkiets medlemsskapsförhandlingar, då bör vi vara oroliga. Visst, man kan ställa krav på Turkiet, till exempel vad gäller mänskliga rättigheter. Men när vissa EU-länder vill ha ett permanent undantag vad gäller den fria rörligheten för turkar - då är det en helt annan femma. I det första fallet handlar det om ett lands för tillfället förda politik - som står i strid med principer som vi anser vara centrala. Men i det andra fallet handlar det om människor - som en del vill hålla borta eftersom de råkar vara födda som "svartkallar" och muslimer. Detta är ett fullständigt oacceptabelt förhållningssätt!

Den fria rörligheten är själva grunden för EU-samarbetet. Den principen måste gälla även för nya medlemsstater.

Riktigt allvarligt blir det när man betänker att en särbehandling av turkarna skulle innebära att man ger olika medborgare i unionen olika rättigheter. Ett sådant tilltag bör inte bara oroa turkarna - utan även alla oss andra.

Principen om att alla medborgare skall ha lika rättigheter är central. Det är den som utgör själva rågången mot förtryck och förföljelse. Det är när denna princip åsidosätts som övergrepp mot människor blir möjliga att sätta i verket. Ett samhälle som faller av från tanken om alla medborgares lika rättigheter blir snabbt svårt och farligt att leva i.

Det är alltså stora och viktiga principer som vissa EU-länder just nu bollar rätt så vårdslöst med. Man kan undra om de är medvetna om detta? Förmodligen inte. Politiker tänker sällan i termer av principer. De tänker på sin höjd på nästa valresultat. Idioter!


Sexualskräck.
2004-12-17 kl 13.05.

I debatten möter vi ofta åsikten "Stoppa sexualiseringen av samhället". Frågan är vad man är ute efter. De flesta är nog överens om att barn skall slippa se samlagsbilder och sexleksaker på reklamtavlor på stan. Äldre damer skall kunna gå och handla kattmat utan att överösas av bilder på rumpor och snoppar i affären. Men det där fixar sig ju redan i dag. Spontant.

Så vad är man då ute efter? Om man är mot sexualisering - då är man väl i rimlighetens namn också mot sex och sexualitet? Det förefaller mig i så fall lite djupfryst. Vad Sverige skulle behöva, det är mer sexualisering. Ett mindre hysteriskt förhållningssätt till sex. Färre tabun och mindre hyckleri. Mer frustande livsglädje.

Visst är det märkligt i sammanhanget att vänstern - som förr kastade BH:n - i dag är rodnande nymoralister?

En annan intressant iaktagelse är att de stora kontrollreligionerna (kristendom, judendom och islam - de som är till för att hålla folk på plats) är så rörande eniga på denna punkt. De bekämpar sexuell frihet, de ogillar bögar, de har åsikter om nakenhet och är allmänt sippa.

Uppenbarligen är sex ett område som måste kontrolleras och styras av för att de som har makten skall kunna hålla folk på mattan.


More lies ahead... Del 3.
2004-12-16 kl 19.30.

Härom dagen kommenterade Göran Persson sig för första gången om den så kallade Egypten-affären. Han valde en enkel väg ut.

Han ljög.

"Det var två personer som var sällsynt farliga" sade Persson om de två utvisade och torterade. Att den ene dömts till fängelse i Egypten, det tar han som bevis för detta. Dumheter!

Ahmed Agiza dömdes till 25 års fängelse i Egypten, efter en rättegång i en militärdomstol. Han fick inte själv veta alla anklagelsepunkter. Han fick inte försvara sig på ett rimligt sätt. Allt tyder på att han dömdes av ett enda skäl -han hade varit oppositionell.

Mohammad al-Zery släpptes så småningom, efter att ha utsatts för tortyr, ur egyptiskt fängelse. Inget åtal väcktes. Man kunde inte binda honom till något alls. Inte ens till att ha varit oppositionell. I dag lever han ständigt övervakad av de egyptiska myndigheterna.

"Sällsynt farliga." Pah!

Det handlar om två människor som utsatts för ett orimligt övergrepp av svenska staten. Därefter för tortyr och behandling som strider mot de mänskliga rättigheterna, av egyptiska staten. Det är detta Göran Persson försöker ducka undan för.

För att rädda ansiktet har regeringen ljugit. Den har ljugit för FN, för media och för riksdagen. Och regeringen fortsätter - uppenbarligen - att ljuga.

"Problematiskt och problematiskt..." sade Göran Persson när Ekot intervjuade honom. Nej, Göran Persson kan inte se något större problem här. Han ser inte att det är problematiskt att två personer utvisats ur landet utan att ha fått en chans att kontakta sina advokater. Han ser inget problem i att utländsk underrättelsetjänst fått hantera denna avvisning - under mycket brutala former - på svensk mark. Han ser inget problematiskt i att oskyldiga har fängslats och utsatts för tortyr i Egypten. Han ser inget problem i att en av dem dömts till ett 25-årigt fängelsestraff efter en skenrättegång. Han ser inget problem i att hans egen regering godtroget gått på den egyptiska regeringens bluff om att de två inte skulle torteras. Han ser inget problem i att regeringen ljugit sig blå i ansiktet. Det är problematiskt!

Svenska regeringen måste be om ursäkt. Den måste lova att detta aldrig kommer att upprepas. Den måste se till att få ut Agiza ur fängelset. Den måste låta de två komma tillbaka till Sverige. Den måste ge dem ett generöst skadestånd. Den måste ta ansvar. Men är det någon som tror att detta kommer att ske..?


Inbjudna med armbågen.
2004-12-16 kl 17.35.

EU:s politiker fortsätter att trilskas när det gäller Turkiets medlemsskap i unionen. Bland annat vill man ha in ett permanent undantag om den fria rörligheten - för turkar - i medlemsförhandlingarna. Det är ett idiotiskt förslag. Den fria rörligheten är ju själva kärnan i EU-projektet.


Samtidigt, i Sudan.
2004-12-16 kl 12.10.

I Darfur i Sudan fortsätter folkmordet i stort sett ostört. Ingen verkar intresserad. Ingen gör något konkret åt situationen. Men det var visst ingen nyhet.

Man kan tycka att någon svensk tv-kanal skulle kunna visa BBC:s grundliga och upprörande dokumentärfilm om detta folkmord. Men den passar väl inte i programläggningen så här i juletider...


Originalet.
2004-12-16 kl 01.50.

Visst var det ett montage. Så här ser orignalbilden ut, som en av mina uppmärksamma läsare hittat i EU:s bildbank på nätet. Öppet mål av dem att lägga ut bilder som så bjuder in till Photoshoppande, kan man tycka.


Upphittat på internet.
2004-12-15 kl 17.15.

Persson, Bush och Prodi. Jag vet inte vem som tagit bilden. Den bör rimligen vara ett montage. Den förefaller vara tagen vid toppmötet i Göteborg. Och jag bara måste lägga upp den...

(Om någon innehavare av bildrättigheten hör av sig, utgår naturligtvis ersättning för nätpublicering enligt BLF-prislistan.)


Moderaterna vilse i taktiken?
2004-12-15 kl 15.55.

På sin blogg skriver Nicklas Lundblad om triangulering och de nya moderatera. Intressant och pedagogiskt upplagt. Vi blir uppenbarligen allt fler som fruktar att den moderata strategin är en positionsförflyttning åt vänster, snarare än triangulering. Det finns dock inget som talar för att Reinfeldt och hans vänner tänker lyssna på de varningens ord som höjs.


Konfrontationspolitik.
2004-12-15 kl 15.35.

Riksdagen har fattat beslut om att det skall tillsättas en bred utredning om socialförsäkringssystemen - innan allt brakar samman. (På samma sätt som man gjorde i pensionsfrågan, där man fick fram en blocköverskridande överenskommelse.)

Socialdemokraterna säger dock blankt nej. Regeringen tänker skita i riksdagens beslut. Som skäl anger man att man inte gillar moderaternas ståndpunkt i frågan.

Man tänker alltså inte ens försöka. Man låter hellre systemet fortsätta i full fart mot avgrunden.

Skälet är naturligtvis att socialdemokraterna vill ha kvar det moderata förslaget - att skrämma väljare med i valrörelsen 2006. Man sätter hellre partitaktik än landets bästa i främsta rummet. Vem är förvånad?


Kina - doppat i gift och rullat i socker.
2004-12-15 kl 14.55.

Nyhetsrapporteringen från Kina handlar nu för tiden nästan bara om landets ekonomiska tillväxt. Det politiska förtrycket hör och läser vi mer sällan om.

Den ekonomiska tillväxten är förvisso viktig. Med ökande levnadsstandard kommer önskemål om högre värden - som yttrandefrihet. Med ny teknik ökar människors möjlighet att kommunicera. Med frihet på det ekonomiska området följer en naturlig följdfråga: Varför kan de framgångsrika principerna om frihet att välja inte också skall få gälla på politikens område? Allt detta verkar på lång sikt för en utveckling av den politiska friheten.

Men detta försvarar inte att de omfattande kränkningarna av de mänskliga fri- och rättigheterna hamnat i mediaskugga. Just nu pågår nya raider mot författare och oppositionella. Om detta får vi inte läsa speciellt mycket i svenska tidningar.

Den kinesiska regimen gnuggar naturligtvis händerna av förtjusning över att de får massor med bra press internationellt - samtidigt som frågan om demokrati och frihet i landet på sin höjd rapporteras i notisform. På så sätt upplever den att västvärlden ger den rådande situationen sitt tysta medgivande. Vilket nog är en rätt korrekt iaktagelse. Tyvärr.

Samtidigt är detta en intressant mätare på tillståndet i våra media. Att rapportera om ekonomiska nyheter från Kina är lätt. Att skriva om landets brist på frihet och demokrati kräver betydligt mer research och arbete. Detta toppat med att det inte verkar finnas något direkt intresse för den politiska aspekten bland västliga journalister.

Därför borde vi börja ställa krav på våra media. Om de i allt väsentligt tiger om förtrycket i Kina - då blir de på sätt och vis också medskyldiga till det.


Dags för misstroendevotering!
2004-12-14 kl 17.40.

Statsminister Göran Persson försöker nu under eftermiddagen vifta bort den så kallade Egypten-affären. Han kan mycket väl ha fått kalla fötter sedan bland andra Miljöpartiet under eftermiddagen börjat tala om en misstroendevotering.

Göran Persson "visste inget". Göran Persson försöker i svävande ordalag misstänkliggöra de två utvisade. Göran Persson kan inte säga om det var OK eller inte att utvisa de två till tortyr, med CIA:s hjälp. Göran Persson har inga åsikter om affären sett ur ett medborgarrättsligt perspektiv. Ladida. Varm luft är allt karln lyckas åstadkomma. Det är skamligt!

En av de två utvisade har, efter fängelse och tortyr, friats från alla misstankar om terrorism. Men han står fortfarande under de egyptiska myndigheternas bevakning. Den andre dömdes till ett långt fängelsestraff efter en sluten rättegång i en egyptisk militärdomstol. Vi får inte veta varför. Men mycket talar för att hans enda "brott" är att han varit oppositionell i Egypten. Det hindrar dock inte Göran Persson från att utmåla båda två som farliga terrorister.

Men låt oss, som tankeexperiment, för ett ögonblick anta att båda två vore skyldiga som synden. Den brutala avvisningen, med CIA:s hjälp, blir inte bättre för det. Att sända de två till ett land som använder sig av tortyr kan inte rättfärdigas av detta. Om de vore skyldiga - då borde det vara ett ärende för det svenska rättsväsendet.

Det är rätt uppebart vad som skett. Regeringen har slarvat. Regeringen har låtit sig dras med av en stämning där terroristbekämpningen har överordnats rättssäkerheten. Regeringen har dagtingat med de medborgerliga och mänskliga rättigheterna. Efter detta började man ljuga bort sig. Man ljög för media, FN, riksdagen och svenska folket. Och med lögnerna målade man in sig i ett hörn. Snart är regeringen shack matt. Därav de förvirrade halvkväden vi nu hör från utrikesministern och statsministern. Justitiesminstern, som också har del i denna affär, han tiger som muren och hoppas att UD får ta smällen.

Riksdagen får inte acceptera att regeringen gör karottunderlägg av rättssäkerheten och de mänskliga rättigheterna. Riksdagen får inte acceptera att regeringen godtroget sänder människor till tortyr. Riksdagen får inte tolerera att regeringen blåljuger för konstitutionsutskottet. Därför är det nu dags för en misstroendevotering i riksdagen. Om detta borde alla, utom socialdemokraterna, kunna enas.


Främlingsfientliga Byggnads.
2004-12-14 kl 13.25.

Fackförbundet Byggnads har vid upprepade tillfällen fört en direkt främlingsfientlig linje. Affischkampanjen inför EU-valet är ett exempel. Den nu pågående blockaden mot byggen med lettiska byggarbetare ett annat.

När Byggnads försökte blockera skolbygget i Vaxholm i går, då skanderade fackfolket "Go home! Go home!" Vad är väl detta, om inte att vara fientlig mot människor från andra länder? Som svensk skäms man över deras beteende.

I annonser i dagspressen har vi nu kunnat läsa att Byggnads har fått pris av organisationen Artister mot rasister för sitt arbete mot rasism och främlingsfientliget. Hur fan gick det till? Är det ironi? Om inte, visar det bara hur godtrogna och illa pålästa många artister som ger sig in i samhällsdebatten är.

Byggnads är en otäck, främlingsfientlig organisation. Byggnads hetsar mot utlänningar. Byggnads motverkar den fria rörligheten i EU. Byggnads beter sig oanständigt. Punkt. Sedan kan de få hur många politiskt korrekta priser, utdelade av godtrogna lallare, som helst.


Hur mycket ryggrad har riksdagen?
2004-12-14 kl 11.00.

När regeringen år 2001, med CIA:s hjälp, lät utvisa Ahmed Agiza och Mohammad al-Zery till tortyr i Egypten - då begick man en rejäl tavla. Det är en allvarlig sak i sig.

För att rädda ansiktet har Persson & Co sedan ljugit bort sig. Regeringen har ljugit för media, för FN:s tortyrkommité, för riksdagen och konstitutionsutskottet. Regeringen har medvetet försökt föra svenska folket bakom ljuset.

Att regeringen ljuger är i och för sig inget ovanligt. Men det borde bestraffas rejält. Om inte riksdagen sätter ner foten ordentligt i denna fråga - då lägger den sig platt för ministären Perssons maktfullkomlighet. Då kan man lika gärna stänga butiken.

Det är tråkigt att riksdagen är så initativlös, svag, feg och splittrad. Om den hade råg i ryggen, då borde den ställa ett misstroendevotum mot regeringen - för att medvetet ha ljugit för de folkvalda.


Något är i görningen.
2004-12-14 kl 10.10.

Jag har tidigare skrivit om att man börjat plocka ner porträtt av ledaren Kim Jong-Il i Nordkorea. Alla spekulationer kring detta har kategoriskt avfärdats av landets myndigheter. Nu har man även börjat ta tillbaka rockslagsmärken med ledaren på.

Samtidigt meddelar landet att det skall hållas ett stort möte i början av nästa år. Man säger att detta kommer att bi "ett historiskt möte och en milsten i landets historia".

Något är i görningen, det är uppenbart. Frågan är bara om detta är bra eller dåligt?


Göran vs. Göran.
2004-12-13 kl 16.40.

Det börjar röra på sig i frågan om Göran Perssons efterträdare. Han hade planerat att avgå som partiledare, men inte statsminister 2005. Nästa år, efter valet 2006 hade han även tänkt lämna över statsministerposten. Denna plan föreföll ha grusats i och med mordet på Anna Lindh.

Nu tar dock Göran Johansson, tung (s)-profil i Göteborg, bladet från munnen och säger offentligt det andra bara vågar tänka: Den svenska EU-kommissionären Margot Wallström bör efterträda Persson.

Därmed kan man nog säga att startskottet officiellt har gått i frågan om Perssons efterträdare. Persson tycker inte om Wallström - men hon har starkt stöd i sitt parti och är allmänt omtyckt. Att Johansson väljer att driva Wallströms kandidatur just nu, det får nog ses som en hämnd för att regeringen inte lyssnat till de lokala partiorganisationerna i samband med besparingarna i försvaret. I Göteborg är de lokala socialdemokraterna ursinniga över att regeringen vill lägga ner stadens enda återstående regemente, Amf 4.

Nu räcker det förvisso inte med att en tung socialdemokrat för fram Wallström. Men det kan medföra att fler stämmer in i kören. Och även om det skurit sig mellan Persson och Wallström, så är Persson förmodligen pragmatisk nog att vika sig för realiteter - om partiet förefaller sluta upp bakom henne. Om inte, då är frågan om efterträdare öppen. Nuder är inte speciellt populär. Östros är för torr. Och i den socialdemokratiska liturgin är en kvinnlig kandidat i sig något eftersträvansvärt.

Detta kommer att bli intressant. Men om Persson sätter sig på tvären på allvar - då får vi nog vänja oss vid att han kommer att stanna ett bra tag till. Bara den tanken borde vara skäl nog att haussa Wallström.

En utdragen dragkamp om ledarskapet kommer dock att skada (s) opinionssiffror, vilket Persson vet.


Kyoto-avtalet missar målet.
2004-12-13 kl 13.30.

Åter avfyrar den danske forskaren Björn Lomborg en bredsida mot Kyoto-avtalet (som handlar om åtgärder mot den så kallade växthuseffekten). I brittiska The Telegraph skriver han bland annat om hur avtalet missar målet genom att sätta sprätt på pengar som skulle kunna användas bättre på annat sätt. Ur artikeln:

"Likewise, the economic models tell us that the cost is substantial. The cost of Kyoto compliance is at least $150billion a year. For comparison, the UN estimates that half that amount could permanently solve the most pressing humanitarian problems in the world: it could buy clean drinking water, sanitation, basic health care and education to every single person in the world."

Klicka länken ovan och läs artikeln. Den innehåller många viktiga frågeställningar.


Handlingskraftig inkompetens i försvarsfrågan.
2004-12-13 kl 13.10.

Då börjar det dra ihop sig tillriskdagsbeslut i försvarsfrågan. Osäkerheten om hur enskilda vänsterpartister kommer att rösta är fortfarande stor. Det är dock ingen vågad gissning att de i slutändan kommer att lägga sig för regeringen - för att inte spräcka budgetuppgörelsen.

Men det vore naturligtvis bättre att göra som de borgerliga vill och utreda allt i grunden. Regeringens förslag har kapsejsat på alla fronter. Det är mycket tveksamt ur försvarssynpunkt. Det är dyrbart och medför kapitalförstöring. Inte ens ur regionalpolitisk synpunkt (som alltid tidigare fått gå före militära och ekonomiska överväganden för socialdemokraterna) är det speciellt begåvat.

Det måste gå att göra bättre. Se på Finland. Där kostar försvaret hälften så mycket som det svenska. Men man får betydligt mer för pengarna.


Skandaler.
2004-12-11 kl 15.40.

Det där med skandaler har sin egen logik. Sådant som egentligen är rätt små saker, men som folk lätt begriper, det får gigantiska proportioner. Politiker och kändisar som avslöjas med fylleslag, porrklubbsbesök, rattfylla och skattefusk. Inget konstigt i att detta ger stora rubriker, förvisso. Och när det finns en koppling till att någon har ägnat sig åt dumheter på t.ex. skattebetalarnas eller en organisations beskostnad - då är det självklart att drevet går.

Märkligare blir det vid andra tillfällen. Pär Nuder kallade 40-talisterna för köttberg. Alla blev arga och Nuder tilrättavisades. Men nästan ingen tog upp sakfrågan. Karln var inne på landets mycket svåra demografiska problem och tassade. Problem som hans egna socialdemokrater till viss del är skyldiga till - och som de inte har en susning om vad man skall göra åt. Det är i denna fråga han egentligen borde fått smisk. Men istället blev det alltså en diskussion om olämpligt ordval. Och den demografiska krisen, den blir bara värre ju längre tiden lider.

Vissa skandaler är hyfsat komplicerade. Ibland lyfter de, ibland inte. Den så kallade Egypten-affären (se nedan) är en skandal som behövde väldigt lång startsträcka. Det har tagit flera år innan den nu börjar ge rejält utslag på politikens och medias Richter-skalor. Ändå var många fakta kända från början. Frågan hade till och med varit uppe i riksdagen. Men så plötsligt - efter TV4:s synnerligen pedagogiska avslöjande reportage - började något hända. UD, justitieministern och regeringen började ducka och svamla. Så äntligen - i går tog det hela skruv i politiken. I dag handlade lunchekots tidningskrönika inte om något annat.

Men om TV4 inte gjort sin serie avslöjande reportage - ja, då hade frågan allt jämt bara engagerat ett litet fåtal människor. Då hade regeringen kunnat ignorera det hela. Detta får en att fundera på hur många skandaler som ligger och bubblar där ute - men som är för komplexa för att kunna lyfta på egen hand.

Lite längre ner i denna blogg kan du läsa om hur Telia haft affärer ihop med ett företag som tvättar pengar åt den ryske telekomministern. Denna skandal avslöjades på en helsida i DN Ekonomi. Men det var också i stort sett allt som hände. Inga andra media verkar direkt bry sig. I den politiska oppositionen finns det bara en enda riksdagsman som engagerat sig i frågan.

Detta allmänna ointresse - trots att näringsminister Östros dagen innan obegripligt nog uttalat sitt fulla förtroende för Telias ledning i ett frågesvar i riksdagen. Om media och oppositionen skötte sitt jobb, då borde de låta kölhala honom för detta.

Denna historia är alltså allt för komplicerad och för jobbig för de flesta media. Och - jag vet - de har inte obegränsat med resurser. Att gräva är jobbigt. På så sätt kan en regelrätt skandal komma att falla i glömska, utan att ha lyft. Men skall Telia och Östros verkligen få komma undan så lätt? Jag undrar om det inte börjar bli dags att ge media lite hjälp på traven...


Det var bättre förr..?
2004-12-10 kl 16.30.

Reinfeldts nya moderater har orsakat visst holabalo. Att (m) gått åt vänster är uppenbart. Men hur är det med siffrorna? Enligt SCB:s senaste väljarundersökning visar det sig att Reinfeldts parti ligger sisådär en halv procent lägre i opinionssiffrorna, så här i mellanvalstider - jämfört med Bo Lungrens.


More lies ahead... Del 2.
2004-12-10 kl 14.20.

I radions luncheko började Egypten-affären (se nedan) få ordentligt spinn. Utrikesministern gjorde ett oerhört märkligt intryck. Eftersom affären tilldrog sig under Anna Lindhs tid, så säger sig Freivalds varken vilja eller kunna kommentera vad som skett. Well. Anna Lindh var väl inte den enda människan på UD? Det måste i rimlighetens namn gå att ge svar på alla frågor genom att tala med inblandade tjänstemän. Nej, det är nog snarare så att viljan saknas...

Glädjande är att oppositionen äntligen gått igång i frågan. Nu får vi bara hoppas att folk är tillräckligt smarta och uthålliga för att kunna att trycka upp regeringen i det hörn där den hör hemma.

Man kan också hoppas att även justitiedepartementets del i denna affär synas närmare i sömmarna. Där hukar man och vägrar att uttala sig över huvud taget. Det brukar vara ett säkert tecken på att man inte har rent mjöl i påsen. "Den som är oskyldig har inget att frukta" som man brukar säga i branschen...


More lies ahead...
2004-12-10 kl 09.00.

Det har, som jag tidigare skrivit, framkommit att regeringen ljugit för FN:s tortyrkommitté - i fallet om de två män som utvisats till tortyr i Egypten.

Härom veckan var den krystade förklaringen att man ljugit av hänsyn till de torterade. (!) I Ekot i dag uppger UD att man ljugit av hänsyn till Egypten - det vill säga torterarna.

Ännu har dock ingen medgivit att regeringen ljugit för att rädda sitt eget skinn, efter att ha gjort en gigantisk tavla. Ingen medger ännu att något fel har begåtts. Ingen är i dag beredd att ta sitt ansvar. Ingen tänker försöka ordna upp situationen.

Men för en gångs skull verkar det som om en "affär" inte kommer att rinna ut i sanden. TV4 och Ekot har bitit sig fast som blodiglar. Det är utmärkt. När folk gör orimliga saker måste de ställas till svars och göras ansvariga för att ordna upp det de har ställt till med.


Anmärkningsvärt.
2004-12-09 kl 15.25.

I Dagens Industri skriver Greger Hatt om konflikten mellan det lettiska byggföretag som bygger en skola i Vaxholm och byggnadsfacket. Hatt tar i sin text parti för facket - mot den fria rörligheten.

Detta är inte att förvånas över eftersom han är gammal sosse. Tidigare talskrivare åt Ingvar Carlsson. Tillsammans med LO:s Wanja Lundby-Wedin har han skrivit boken På spaning efter vänsterförnyelse. (Undrar just om han hittade någon sådan under sin spaning.)

Mer anmärkningsvärt blir det hela om man betänker att Greger Hatt nu för tiden jobbar på Svenskt Näringsliv. Som en bekräftelse på organisationens nya profillöshet och "sossefiering" rekryterades han av dess VD, Ebba Lindsö. Som hennes talskrivare!

Nyligen fick vi veta att Johnny Munkhammar tvingas lämna Svenskt Näringsliv på grund av att han bloggade och skrev böcker - om frihet och en fri ekonomi. Men att Greger Hatt debatterar fritt, det är uppenbrligen inget problem för Lindsö. Inte ens när han uttrycker åsikter som i rimlighetens namn kan anses gå stick i stäv med Svenskt Näringslivs. Detta är anmärkningsvärt, för att uttrycka sig försiktigt.


Kristdemokraterna - en självmordssekt?
2004-12-09 kl 12.35.

Kristdemokraterna har problem med opinionen. De närmar sig den magiska fyraprocentsspärren. Krisen är uppenbar och man kan ana ett visst drag av desperation. Men - samtidigt låter partiet bli att greppa den livlina som finns mitt framför näsan.

Livlinan - det är att säga ja till en folkomröstning om EU:s så kallade konstitution. En sådan politik skulle vinna väljare på bred front. Och den skulle kunna leda till att Junilistan förmås att hålla sig borta från nästa riksdagsval.

Gissningsvis skulle kristdemokraterna kunna få ett väljarstöd på 15 till 20 procent på denna enda fråga. Man tycker att det borde vara lockande...

En folkomröstning i god tid innan valet 2006 behöver inte störa samarbetet i den borgerliga alliansen. Vid riksdagsvalet skulle den redan vara historia.

Men kristdemokraterna tycks hellre sjunka till botten än att grabba tag i denna livlina. Det finns förvisso många i partiet som tycker att man skall ha en folkomröstning. Men partiledaren, Göran Hägglund, han sätter sig bestämt på tvären. I går kom han överens med Göran Persson och de borgerliga partiledarna om att EU-konstitutionen skall godkännas av riksdagen, hösten 2005.

Om kristdemokraterna vill vara kvar på banan, då krävs ett internt uppror i denna fråga. Partiet måste förmås att säga ja till en folkomröstning. Det borde inte vara så svårt. Många i Hägglunds allra närmaste omgivning skulle, som sagt, välkomna en kursändring. Tar man inte vara på denna chans - då börjar det bli dags att vika ihop och plocka undan det där partiet.


Fullt förtroende.
2004-12-09 kl 10.50.

I dag scoopar DN Ekonomi med en historia som legat och bubblat ett tag. Det är Telia Sonera som avslöjas ha en rysk partner som sysslar med penningtvätt. DN skriver att historien har "både politiska och affärsmässiga kopplingar". Det kan man lugnt påstå. Det förefaller som om det inte är någon mindre än den ryske telekomministern själv som tvättar pengar med Telias hjälp. Historien backas bland annat upp av en rapport från Price Waterhouse Coopers och handlingar från en domstol i Zürich.

Telia Sonera ägs till stor del av svenska staten. Svenska staten klämmer åt folk som fuskar med skatten. Skattefusk och penningtvätt ger inte sällan fängelsestraff. Samtidigt är man alltså själva insyltade i en rent maffia-mässig soppa...

Frågan är vad näringsminister Östros skall göra åt detta? Det duger inte att bara två sina händer och skylla på Telia Soneras styrelse. Svenska staten äger 45 procent av företaget. Om man som ägare ger styrelsen så här långt koppel - och har så här dålig insyn i verksamheten - då är man kort och gott inkompetent.

Men det som inte duger - det är just det man gör. Med råge. I går uttalade Thomas Östros följande i ärendet. "Jag har fullt förtroende för styrelsen och ledningen i Telia Sonera och att de hanterar sitt ägande i Telecom Invest på ett riktigt och omdömesgillt vis." Tjena! Ställer han sig så här nära, då får han nog leva med att affären även kommer att smeta ner honom - och hela regeringen.


Det finns ingen anledning till oro...
2004-12-08 kl 23.40.

Nej, partiet är inte i kris. Nej, jag har ingen anledning att ta avstånd från kommunismen. Nej, jag tror inte att det är något större problem att Schyman lämnar partiet. Vi har läget under kontroll. Vår konferens i helgen var lovande för framtiden. Det finns ingen splittring i partiet. Trallala...

Vänsterpartiets ledare Lars Ohly påminner för var dag som går allt mer om Saddam Husseins informationsminister Bagdad-Bob.


Lång näsa, svenska folk.
2004-12-08 kl 16.50.

Regeringen och de borgerliga partierna har nu slutligen kommit överens om att det inte skall bli någon svensk folkomröstning om EU:s så kallade konstitution. Förmodligen är skälet att de tror att det aldrig skulle kunna bli ett ja i en sådan omröstning. I det operettlibretto av krav från särintressen och positiva rättigheter som man kallar konstitution finns det något för alla att haka upp sig på.

Själv tycker jag att det är tråkigt att det inte blir någon folkomröstning. Samtidigt är det talande. De styrande, politikerna, är bara intresserade av folkets röst när det kan gynna dem själva. Men de tänker inte på att detta kan komma att straffa sig i riksdagsvalet 2006.

Vi som på frihetliga och borgerliga grunder vill se en folkomröstning kan vända oss till Medborgare För Folkomröstning.

En folkomröstningskampanj skulle kunna bli livad. Här är en länk till en film från den brittiska nej-kampanjen. (Du bör ha bredband för att se den.) Men sådant skall vi alltså inte ägna oss åt i Sverige... Istället skall de etablerade partierna ensidigt "folkbilda" för konstitutionen.

Även Good Judgement skriver just nu om denna fråga.


EU-konstitutionen som såpa.
2004-12-08 kl 14.40.

Just när man trodde att man hade sett det mesta...

Spanska "Big Brother" har goda chanser att slå alla rekord i märklighet. Sju deltagare skall förklara den nya EU-konstitutionen. För en polsk kvinna. Som inte begriper ett ord spanska.

Showen är ett led i den spanska regeringens försök att sprida information inför den kommande folkomröstningen, skriver brittiska The Observer.


Slut som artist.
2004-12-07 kl 22.10.

Stig-Björn Ljunggren har en gång sagt att Göran Persson egentligen inte driver frågor. Istället låter han besluten värka fram. Han väger möjligheter, försöker sno ihop majoriteter och hoppas att tiden löser de flesta problem.

Och visst, när det gäller långbänkar så är Persson något slags mästare. Det innebär samtidigt att vi har en statsminister som är defensiv. Det finns inget go i politiken, ingen vision och inget offensivt förhållningssätt till de problem som måste hanteras. Det märks. Det är mycket som lämnas vind för våg, blir offer för idiotiska kompromisser eller beroende av andra partier.

Persson leder ett politiskt samarbete som spretar. Medan den borgerliga alliansen har olika åsikter om takt och omfattning, så är i vart fall riktningen den samma. I regeringens samarbete saknas detta. Socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet vill i stora stycken dra åt helt olika håll. Även detta lamslår politiken, lamslår beslut och omöjliggör en offensiv och konsekvent politik. Detta parat med Perssons förkärlek för långbänkar ger ett trött och uppgivet intryck. Göran Persson är i allt väsentligt slut som artist.

I går rådde full larmberedskap på de stora svenska medieföretagen. Göran Persson skulle meddela sin avgång, sades det. Så blev det nu inte. I vart fall inte i går. Men "the cat is out of the box". Nu spekuleras det intensivt om att Persson inte tänker stanna till 2006. Det finns en ständig beredskap inför ett besked om att han går. Och allt fler undrar om det inte vore bättre om det sker förr än senare.

Det finns naturligtvis ett stort frågetecken. Vem skall ta över? Även om detta egentligen inte är Göran Perssons problem, så bjuder den socialdemokratiska partitraditionen att allt skall vara klappat och klart innan ett besked om avgång kommer. Det lär vara detta som är den stora stötestenen. Göran vill dra, men han kan inte. Inte ännu.

Vi får väl göra som Persson själv brukar göra - vänta och se. Men man bör inte bli förvånad om allt plötsligt går med en väldig fart. Ett visst sinne för dramatik har han ju trots allt, karln.


Citat.
2004-12-07 kl 19.40.

Jag sitter nu och plöjer genom min samling av P.J. O´Rourke-citat, för en artikel jag skall skriva. Ett citat jag känner att jag bara måste dela med mig av handlar om Ex-Jugoslavien. Skrivet 1994.

"The Christians hate the Muslims because Christians were peons under the Ottomans. The Muslims hate the Christians because Muslims were pissants under the Communists. The Croats hate the Serbs for collaborating with the Communists the same way the Serbs hate the Croats for collaborating with the Nazis, and now the Bosnians hate the Montenegrins for collaborating with the Serbs. The Serbs hate the Albanians for coming to Yugoslavia. Everybody hates the Serbs because there are more of them than anyone else to hate and because, when Yugoslavia was created in 1918 (...) the Serbs grabbed control of the government and army and havn´t let go yet. And everybody hates the Slovenes, too, for getting out of this civil war after only ten days."

- P.J. O'Rourke, All the Trouble in the World (1994)


Lite reklam.
2004-12-07 kl 18.55.

Man kan inte bara blogga. Man måste jobba lite också. Och vem vet - några av denna bloggs läsare kanske behöver digitalvideo eller digitalfoto. Klicka i så fall här.


Munkhammar till Timbro.
2004-12-07 kl 18.05.

Jag har tidigare skrivit om hur Svenskt Näringsliv inte gillar att Johnny Munkhammar bloggar och skriver böcker. Nu tar han sin Mats ur skolan. Han säger hej då till Svenskt Näringsliv och Ebba Lindsö. Istället går han till Timbro, där man kan anta att hans texter för frihet och en fri ekonomi uppskattas mer.


CDU fiskar i grumliga vatten.
2004-12-07 kl 17.15.

De tyska kristdemokraterna, CDU, har just nu partikongress. Bland annat har man beslutat att invandrare (med landets muslimer speciellt i åtanke) skall uppfylla krav på kunskaper i tyska språket, tysk historia och kultur för att få stanna i landet.

Naturligtvis är det bra om folk kan språket och känner till hur samhället fungerar. Men det är knappast detta som ligger bakom CDU:s utspel. Istället handlar det om att fiska i grumliga vatten. Det märks inte minst om man studerar de brandtal som hölls på kongressen i går.

I Tyskland finns starka främlingsfientliga stömningar. Det är här CDU nu hoppas vinna röster. Man gör helt enkelt som folkpartiet gjorde i det svenska valet 2004.

Tyskland skulle, som så många andra länder, behöva ett parti som kombinerar idéer om ekonomisk frihet och individuell frihet. En fri ekonomi och ett öppet samhälle med mångfald vilar på samma idémässiga grund.

Är det för övrigt någon som bör studera tysk histoia, då är det nog snarast CDU.

Länk till Ekots rapport i dag.


Politisk kreativitet.
2004-12-07 kl 15.00.

I går surrade landet av rykten om Göran Perssons avgång. Tji fick vi. I dag lämnar Gudrun Schyman vänsterpartiet och blir politisk vilde. Samtidigt råder total oreda om försvaret i riksdagen. En handfull vänsterpartister hotar att rösta med de borgerliga den 15:de - och därmed fälla regeringens och miljöpartiets förslag.

Åter står vi ett par veckor framåt inför något som kan liknas vid politisk instabilitet - där försvarsfrågan är själva nyckeln. Vad skulle kunna hända? Låt mig lansera ett spår som jag vet att vissa kommer att finna lite långsökt. Men det är absolut ingen omöjlighet.

Låt oss anta att fritt röstande vänsterpartister sänker (s) och (mp) i försvarsfrågan. Reslutatet blir ett kraftfullt försämrat samarbetsklimat mellan regeringen och deras stödpartier. Då skulle man kunna blåsa nytt liv i den idé som på allvar diskuterades efter förra valet. Man bildar en regering bestående av (fp), (c) och (mp). Denna regering får passivt stöd i riksdagen av (kd) och (m).

Detta skulle leda till att socialdemokraterna tvingas lämna ifrån sig makten. Mittenpartierna visar sig regeringsdugliga. Miljöpartiet får till slut sina hett eftertraktade statsrådsposter. Göran Persson kan en gång för alla köra ut vänsterpartiet i kylan - vilket han ändå har velat, men inte kunnat, göra rätt så länge.

Men hur går det då med det borgerliga samarbetet? Ja, det beror helt och hållet på hur man väljer att se saken. Det skulle gå alldeles utmärkt att säga att målet för valet 2006 är en borgerlig regering - och att detta inte alls står i motsatsförhållande till att beröva (s) makten fram till dess. Det är dessutom en tämligen rimlig ståndpunkt.

Låt cirkusen komma till stan! Det här kan bli buskul - om folk för ett ögonblick vågar ta av sig sina skygglappar och låta den politiska kreativiteten flöda.


Semester i helvetet.
2004-12-06 kl 17.55.

I The Christian Science Monitor finns ett läsvärt reportage från Nordkorea. Precis norr om den demilitariserade zonen ligger en turistanläggning som byggts av sydkoreanska Hyuandi.

Vid ett tillfälle frågade en kvinna som gästade anläggningen varför den nordkoreanske ledaren, Kim Jong Il, är den ende fete mannen i landet. Detta ledde till att myndigheterna höll henne kvar i flera dagar...


Ohlys klasslösa samhälle bygger på våld och tvång.
2004-12-06 kl 16.15.

Inom vänsterpartiet intet nytt.

Helgens "krismöte" i vänsterpartiet blev som väntat bara ännu en uppvisning i konsten att förneka problem. Partiledaren, Lars Ohly, kallar sig fortfarande kommunist. Och vad värre är, han är kommunist. Detta försöker han vifta undan med att han tycker att visionen om "det klasslösa samhället" är så fin.

Stopp och belägg! Idén om det klasslösa samhället fan i min lilla låda inte fin! Den är direkt och intimt kopplad till tvång, förtryck, kontroll och övergrepp mot de medborgerliga rättigheterna. Det klasslösa samhället är en stat med massor av taggtråd.

För att uppnå ett klasslöst samhälle måsta staten först och främst utjämna alla existerande klasskillnader. Detta kan endast ske genom att man tar pengar och egendom ifrån folk. Man kränker därmed deras äganderätt och rätten till det de skapat med sina egna händer eller sitt intellekt. Den som tror att detta kan ske frivilligt är godtrogen bortom vad som är riktigt nyttigt.

Men låt oss för ett ögonblick anta att man lyckas med detta. Vad är då nästa steg? Jo, att se till att nya klasskillnader inte uppstår. Hur skall det gå till? Inte ens i ett samhälle där alla är egendomslösa och får en matranson om dagen och ett klädpaket varje halvår kan man undvika att klasskillnader uppstår. Någon kanske är sparsam och någon annan inte. Någon kanske är företagsam och någon annan inte. Någon kanske är förutseende och någon annan inte. Någon kanske är praktiskt lagd och någon annan inte. Även i detta gigantiska fångläger kommer det alltså snabbt att uppstå skillnader mellan människor.

För att undvika detta krävs att alla medborgare kontrolleras - stenhårt - hela tiden. Det krävs att man tar ifrån folk det de lyckats lägga undan. Det krävs att man hindrar initiativrika från att göra smarta saker. Detta kan helt enkelt inte ske utan tvång och våld från statens sida. Och den som inte vill gå med på detta - den måste tvingas. Var tror du idén om Gulag och de Röda Khmerernas dödsfält kommer ifrån? Jo, ur utpoin om det klasslösa samhället! Detta är ingen kverulerande överdrift - utan en fullt logisk "utveckling".

Det är detta som är Lars Ohlys klasslösa samhälle. Det är inte ens en "fin tanke". Kommunismen har alltid varit, är och förblir ett vidrigt system. I Lars Ohlys värld accepteras inte att människor är olika - att de har olika önskemål, olika krav, olika behov, olika talang, olika begåvning och att de gör olika livsval. Mångfald är ett hot mot det klasslösa samhället. Öppenhet lika så. Det är inte en händelse att kommunistdiktaturer är stängda mot omvärlden.

Den som talar om det klasslösa samhället vill kontrollera och förtrycka dig. Det är en tanke om en stat där alla stöps i samma form och underordnas kollektivet. Och i kollektivets ledning sitter Ohly och hans Kamrater. Detta är en i grunden vidrig och farlig vision.

Alternativet är ett öppet samhälle med mångfald. En fri ekonomi med spontan ordning som lyhört tillgodoser konsumenternas olika behov. Ett samhälle där människors olikhet och olika preferenser är en tillgång. Ett samhälle med valfrihet, företagsamhet, frivillighet, mångfald, demokrati, frihet och glädje. Det är detta Lars Ohly och alla andra som kallar sig kommunister vill krossa. Och de har inget lärt sig av de hårresande försök att göra just detta som finns att beskåda genom historien. Inget alls. Nada!

Kommunismen hör hemma på historiens skräphög. Den är en omöjlighet som aldrig fungerat och som inte ens var en "fin" tanke från början. Låt för all del Ohly hålla fast vid sin enögda dogmatism - så att vänstern en gång för alla åker ur riksdagen i nästa val. Att det sitter folk i i vårt parlament som har visioner som kan skapa en terrorstat - det är genuint obehagligt.


Ebba ut.
2004-12-06 kl 14.15.

Missnöjet med Svenskt Näringslivs VD, Ebba Lindsö, är påtagligt både inom och utom organisationen. Men hur hanterar man situationen? Så här säger en källa på insidan "Det svåra är inte att bli av med Ebba. Det svåra är att se till att styrelsen inte upprepar misstaget när de ersätter henne."


Snömos.
2004-12-06 kl 11.50.

I lördags hade SVT en temaafton om tv i kanal 2. Det var delvis en mycket märklig övning.

Som bland annat Erixon och Norberg rapporterat var kulturminister Pagrotsky ute på väldigt tunn is. Han menade att bl.a. Irak-kriget gjorts till en show av kommersiella tv-bolag i utlandet, som bara vill dra in reklampengar. Men han missade att de stora internationella nyhetskanalerna faktiskt varit reklamfria under de mest intensiva perioderna av kriget. (Det samma gäller vid andra större nyhetshändelser, till exempel 9-11.)

Ännu märkligare var Christoffer Barnekows fråga "Kan man säga att det aldrig funnits så många journalister på plats som i Irak-kriget - men att vi samtidigt aldrig varit längre från sanningen?" Jo, kulturministern nickade och höll med. Jag bara undrar, vad fan betydde det där? Mediarapporteringen var omfattande, tämligen korrekt och berättade snabbt vad som skedde. Även de som är kritiska till kriget hade denna gång ett sensationellt stort och omfattande medieutbud att välja ur.

Så vad menade karln egentligen? Att man inte fick göra specialare om att Bush nog egentligen är en fascistisk blodsugande nekrofil psykopat? Att USA borde sjunka i havet efter att först ha dränkts i lava? Vad? Vad är det för "sanning" man så gärna ville ha fram - men som man var "så långt borta ifrån"? Vad är det för "sanning" som så skickligt skall ha dolts för hela världens befolkning? Vad är det för "sanning" som inte ens Bo-Inge Andersson fick torgföra?

Svaret är kanske så enkelt som att det bara var en tramsig fråga som lät bra - trots att den saknade substans, logik och värde. En idiotfråga från något slags vänsterperspektiv som kulturministern välsignade med ett positivt svar eftersom den - trots sin brist på innehåll - genom sin la-di-da-formulering på något sätt gagnar hans politiska agenda? I så fall avslöjade tv:s temakväll om tv kanske mer än programmakarna tänkt sig...


Closeau.
2004-12-06 kl 10.40.

BBC meddelar, med illa dold skadeglädje, om franska polisens test av säkerheten på Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris.

Steg 1: Välj ut en godtycklig väska i bagagehanteringen.

Steg 2: Lägg en rejäl klump sprängdeg (tack och lov utan detonator) i väskan.

Steg 3: Ta en paus. Rök en cigg, prata franska och se macho ut.

Steg 4: Undra vart i helvete väskan tog vägen, vem den tillhörde och med vilket plan den skulle.

Någonstans i välden har i dag en förvånad passagerare hittat en skum klump med något som ser ut som modellera i sin resväska. Ingen vet vem. Ingen vet var. Användandet av franska kraftuttryck har varit mycket frekvent inom Paris-polisen det senaste dygnet.


Mänskligheten år 2004.
2004-12-04 kl 16.05.

Ytterligare tio länder har avskaffat dödsstraffet. Nu är det 134 länder som inte avrättar människor.

Förra året avrättades 5.523 människor, varav minst 5.000 i Kina.

De kinesiska myndigheterna har nu för tiden avrättningsbussar, som åker runt och verkställer dödsdomen direkt efter att den har fallit. Något utrymme för överklaganden finns normalt inte.


Som vatten på en gås...
2004-12-04 kl 16.05.

Göran Persson - mannen som kommer undan med att vara fientlig mot främlingar utan att någon vågar kalla honom främlingsfientlig. Vilket han i ord och handling är. Sveriges inhumana flyktingmottagande, övergångsreglerna och gnället över den fria rörligheten är ett par exempel.


Näste man till rakning?
2004-12-03 kl 15.00.

Under veckan har det väckt en del uppståndelse att Per Gudmundson tvingats välja mellan att blogga (på sin fritid) eller att få förlängd anställning på Sveriges Television. Även om man tycker att detta är tråkigt och tramsigt, så finns det i vart fall något slags försök till förklaring från SVT:s sida. Företaget vill inte att medarbetare i så kallad public service skall kunna antas ha åsikter om sådant de rapporterar om. (Återstår att se om detta gäller konsekvent och för alla...)

Riktigt märkligt blir det i ett annat fall. För det finns fler som råkat ut för sin arbetsgivares missnöje på grund av att de bloggar. Johnny Munkhammar är en intressant och flitig bloggare som fått problem. Vem är då den småskurna arbetsgivare som klagar? Jo, Svenskt Näringsliv. Detta är absurt, eftersom Munkhammar bloggar om frihet och fri ekonomi. Man föreställer sig att Svenskt Näringsliv borde stå upp och applådera. Men icke. Istället kommer de mullrande åsikterna.

Svenskt Näringslivs ledning vill nu att alla organisationens medarbetare skall avstå från att blogga. De bör inte heller skriva böcker. (!)

Korkat, småskuret och kontraproduktivt - ja. Oväntat - nej. Under Ebba Lindsös ledning har Svenskt Näringsliv fått en allt lägre profil. Istället för att försöka påverka äter man mazariner med regeringen och hoppas att allt skall bli bra ändå. Pah!

Utan att bli överdrivet konspiratorisk kan man se en linje här. Svenskt Näringsliv skrotar sin opinionsbildande verksamhet. VD:n, Ebba Lindsö, anställer Ingvar Carlssons gamle medarbetare, LO-ideologen Greger Hatt som talskrivare. Och nu vill man alltså tysta medarbetare som på sin fritid deltar i samhällsdebatten på frihetens och den fria ekonomins sida.

Är det någon som borde sitta löst, då är det Ebba Lindsö.


He did it again.
2004-12-03 kl 12.50.

Ryske presidenten Putin samlar nu än mer makt - från folket till sig själv. Fram till nu har folket fått välja regionernas ledare. Men så kommer det inte att vara i framtiden. Då skall detta beslut fattas i Kreml.

Urholkad pressfrihet, Tjetjenien, stödet till valtjuvarna i Ukraina... Det här är inte vackert.


Brott och straff.
2004-12-03 kl 10.40.

Media har tidigare uppmärksammat att straffen för narkotikabrott är väldigt hårda. I dag kan vi läsa att det nu är dags för rejäla straffskärpningar när det gäller ekobrott (läs: skattebrott).

Vilken tur för bovarna att det fortfarande finns brott som mord, misshandel och stöld - som i många fall ger rätt så måttliga straff. Mindre kul för vanligt folk, som är de som drabbas av just dessa brott.


Vid dagens slut.
2004-12-02 kl 18.20.

Efter ett maratonpass på kontoret är det dags att samla ytterligare några av dagens tankar innan det blir dags för öl och curry...

Dick Erixon mullrar på sin blogg mot oss som inte gillar idén om ett nationellt DNA-register. Utvecklingsfientliga, tycker han att vi är. Misstänksamma mot staten, skulle jag snarare vilja säga. DNA-register är nog i sig användbara. Men DNA-register i händerna på våra politiker, byråkrater och Kling och Klang är en tanke som gör mig nervös.

Göran Persson skall bli doktor. Hedersdoktor. Vid högskolan i Örebro. Förlåt. Örebro Universitet. Man sticker inte under stol med att det är en belöning för politiken att ge högskolor i var och varannan buske en finare etikett. Renässansmannen Persson blir hedersdoktor i medicin, naturvetenskap och teknik. Doctor Persson, I presume - som dom säger i Närkeskogarna nu för tiden.

Post mortem-diskussionen om Per Gudmundsons blogg går vidare. I dagens Sydsvenskan utdelas en del rallarsvingar åt olika håll i frågan. Bland annat uttalar SVT:s uppenbart humorlöse enhetschef för kultur och samhälle, Jan Axelsson, sig. Så här skriver tidningen "Jan Axelsson blir sammanbitet ilsken när yttrandefrihetsfrågan kommer: - Det är riktigt att vi har en grundlagsskyddad yttrandefrihet. Däremot finns ingen grundlagsskyddad rättighet att jobba på SVT. Det verkar finnas missförstånd kring detta i vissa kretsar." Tjong. Nu återstår att se om man kommer att hålla alla SVT:s medarbetare lika kort...

Per Nuder har blivit åthutad från alla håll för att ha kallat 40-talisterna för köttberg. SVT:s text-tv har under dagen skrivit en ny notis i ärendet. Lite tidigare i dag avslutades texten med orden "Statsminister Göran Persson är född 1949."

Tack för i dag, slut för i dag!


Vanstyre.
2004-12-02 kl 15.05.

Aluminiumverket Kubal i Sundsvall kommer att lägga ner - på grund av den osäkra tillgången på energi i landet. Samtidigt har vi i förtid stängt ner en av Barsebäcks reaktorer - och skall nu även stänga den andra. Prosit!


Historiens största åsiktsregister.
2004-12-02 kl 12.40.

Nedan ett intressant pressmeddelande som jag just sänt ut, med min Frihetsfronts-hatt på mig...

Pressmeddelande från Frihetsfronten.
Historiens största åsiktsregister måste stoppas!

"Detta blir historiens största åsiktsregistrering!" Så kommenterar Frihetsfronten förslaget om att alla data- och teleoperatörer i EU skall tvingas lagra information om den trafik de förmedlar.

"Även summariska uppgifter, som vilka som kommunicerat, när det skett och var de befann sig har uppenbara risker. De kan till exempel användas för att röja människors politiska hemvist. Eller för att kontrollera vem som lämnar information till media."

När EU:s justitieministrar träffas i veckan är det Sverige, England, Irland och Frankrike som driver på i denna fråga.

"Det talas i och för sig om att denna registrering inte får kränka medborgarnas integritet. Men hur det skall gå till har vi inte fått veta. Dessutom kan alla register i slutändan ändå komma att användas felaktigt eller på sätt som kränker människors frihet och privatlivets helgd."

"Det är enfaldigt att tro att alla EU:s regeringar och alla dess säkerhetsorgan i alla tider kommer att drivas av människor med ädla motiv. Redan i dag avslöjas folkvalda, demokratiska regeringar allt som oftast med övertramp när det gäller de medborgerliga fri- och rättigheterna. Redan nu vore det alltså farligt att registrera all data- och teletrafik. I händerna på mindre nogräknade regimer och myndigheter är detta register ett givet verktyg för förföljelse och förtryck."

Slutligen kan det vara värt att påminna om Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. I artikel 8, punkt 1 sägs följande "Alla har rätt till skydd för sitt privat- och familjeliv, sitt hem och sin korrespondens."


Orback gör en Freivalds.
2004-12-02 kl 09.45.

Jens Orback, statsråd i den socialdemokratiska regeringen, röstade för att huset där han har sin hyresrättslägenhet skall ombildas till bostadsrättsförening. Socialdemokratisk politik är den rakt motsatta. När Laila Freivalds en gång gjorde exakt samma sak tvingades hon till slut avgå som justitieminister.

Logik och konsekvens bjuder att Orback får slita lika mycket spö för sin bristande ideologiska renlevnad som en gång Freivalds fick.


Det verkliga skälet.
2004-12-02 kl 08.30.

Olika LO-förbund härjar just nu runt för att stoppa baltiska byggföretag som, i enlighet med EU:s fria rörlighet, försöker verka i Sverige.

För att inte framstå som direkt främlingsfientligt försöker facket påstå att det är för de baltiska arbetarnas eget bästa. Detta trots att deras bruttoersättning ligger över den miniminivå som facket varit med om att sätta...

Samtidigt har facket inga problem med att utlänningar på svenska fartyg får lägre lön än svenskar. Detta har facket till och med självt varit med om att driva igenom.

Logiken haltar. Naturligtvis haltar den. Det blir så när man är främlingsfientlig, fast under falsk flagg. Den svenska fackföreningsrörelsen vill helt enkelt inte ha konkurrens av utlänningar på vår arbetsmarknad. Så enkelt är det. Punkt.


Nämenvafan?
2004-12-01 kl 18.00.

Egypten-affären blir allt mer skruvad. Nu visar det sig att svenska UD valde att inte berätta för FN:s tortyrkommité att de två utvisade utsatts för tortyr. Så här förklarar utrikesminister Laila Freivalds detta...

"Man bedömde att den informationen inte skulle tas med, med hänsyn till de berörda personerna."

La-di-da-da... Man berättade alltså inte för tortyrkommitén om tortyren - för de torterades eget bästa?!? Detta är fanimig bland det dummaste jag har hört! Skälet till att UD undanhöll informationen är naturligtvis ett helt annat: Man försökte undvika att den svenska regeringen skulle få kritik för att, med CIA:s hjälp, ha utvisat folk till tortyr i Egypten.

Läs mer om Egypten-affären i oktober- och november-bloggen.


Visst, serru!
2004-12-01 kl 16.50.

Rikets nytillträdde näringsminister, Thomas Östros, meddelar i ett anfall av energisk entusiasm att nu skall man ta krafttag mot krånglet för företagen. Visst, serru! Det har man lovat sedan 1999 - men det har bara blivit allt värre. Frågan är om det alls finns någon glöd och något engagemang i frågan. Jag menar - vi snackar socialdemokrater här. Hela deras affärsidé är att ta ut hög skatt, bestämma över folk, göda byråkratin samt att hålla högern och näringslivet kort.

Vad har näringsminister Östros själv för bakgrund, utöver att ha suttit i Perssons regering en stund? Två år som ombudsman i SSU. Tre år som forskningsassistent på Fackföreningsrörelsens Institut för Ekonomisk Forskning. Tjena! Han är ju säkert genuint engagerad...

En sak de nyfrälsta krångeljägarna aktar sig noga för att nämna, det är stöket med att få en F-skattsedel. En sådan är en förutsättning för att man skall kunna fungera som företagare. (Alternativet är att alla kunder man har tvingas hantera situationen som om man vore anställd, med preliminärskatt, sociala avgifter och stök. Det är liksom aldrig aktuellt.) Men att få en F-skattsedel - det är det verkliga nålsögat i dagens system. Den sökandes bakgrund skall vara vit som snö och han eller hon måste se till att skattebyråkraterna blir "övertygade" om att allt är så fint, så fint. Det misslyckas inte sällan.

Frågan är hur staten och skattebyråkraterna resonerar här. Låt säga att vi har en person som driver en städfirma. Några tusen i skatteskulder. Ett fåtal fasta kunder. Dubbelfel, säger staten. Ingen F-skattsedel om du har ett taskigt förflutet i din relation till Skatteförvaltningen. Ingen F-skattsedel om du har för få och för fasta kunder. (Då borde ju de istället kunna anställa dig på riktigt, hävdar skattebyråkraterna prudentligt. Men det är nästan aldrig ett alternativ. Då väljer kunden hellre en annan leverantör.) Och utan F-skattsedel får man inga uppdrag. Då finns två alternativ. Det ena är att avregistrera företaget och gå till arbetsförmedlingen (av vilken man i vart fall får en fast inkomst). Det andra är att jobba svart. Min gissning är att det finns tusentals och åter tusentals registrerade arbetslösa på grund av att staten är tjurskallig när det kommer till att dela ut F-skattsedlar. Man kan också på goda grunder anta att en stor del av alla svarta jobb existerar av samma skäl.

Således - hellre än att ge folk F-skattsedel och få in en del pengar (eller i vart fall ha en osäker fordran) sätter staten folk i bidragsberoende eller knuffar över dem i den svarta sektorn. Detta är naturligtvis, sett i ett större ekonomiskt perspektiv, uppåt väggarna.

Ge dem som vill och behöver F-skattsedel! Det skulle öka företagandet och minska krånglet dramatiskt. Men det, det kommer vi aldrig att få se Östros föreslå. Aldrig.


Trams!
2004-12-01 kl 14.20.

Så har då riksdagen beslutat att göra 6:e juni, nationaldagen, till helgdag. Sedan tidigare har vi helgdagar för att hylla Religionen och Partiet. Nu gäller detta alltså även Staten. Min entusiasm är, i alla tre fallen, tämligen begränsad.


I konsekvensens namn...
2004-12-01 kl 13.25.

Om facket menar att baltiska företag, med baltisk personal, som utför tjänster i Sverige skall betala de anställda svensk lön - tänker man då vara konsekvent i detta ställningstagande? Det innebär ju i så fall att svenska företag, med svensk personal, som utför tjänster i Baltikum skall betala sina anställda baltisk (det vill säga lägre) lön. Förmodligen inte...


USA: Första fallet av ironi bekräftat.
2004-12-01 kl 13.00.

San Francisco Man Becomes First American to Grasp Irony.

SAN FRANCISCO - The UK Paper The Daily Telegraph spoke to Jay Fullmer, 38,who became the first American to come to grips with the concept of irony yesterday.

"It was weird," Fullmer said, "I was in London and, like, talking to this guy and it was raining and stuff and he said, like, great weather, or something like that."

Said Fullmer: "And I thought - wait a minute, it's like, no way is it great weather."

Fullmer soon realised that the other man's 'mistake' was deliberate. "This guy was pretty cool about it," Fullmer said.

Fullmer, who is 39 next month and married with two children, aged 8 and 3, plans to use irony himself in future. "I'm like saying it all the time." he said.

"Last weekend I was like grilling steaks and I like burned the crap out of them and I said 'great weather'."


Till Gudmundsons försvar.
2004-12-01 kl 11.40.

Som vi kunde berätta i går (se november-bloggen) får Per Gudmundson inte driva sin blogg vidare - om han vill ha förlängd anställning på Sveriges Television.

Nu får han stöd av så väl LUF i Stockholm som av den moderate riksdagsmannen Tobias Billström.

Gott så. Vad SVT-anställda skriver på internet på sin fritid skall deras arbetsgivare inte lägga sig i eller styra - så länge det inte påverkar deras förmåga att sköta sitt arbete på ett bra och opartiskt sätt.


Citat.
2004-12-01 kl 11.40.

"Jag skulle önska att de goda människorna inte var så milda."

- Bertrand Russel.


Ny månad - en ny sida
2004-12-01 kl 11.40.

Då är vi inne i december - och vi vänder blad här på bloggen.

Massor av notiser från oktober och november hittar du genom att använda länkarna i menyn längst upp till vänster.

Denna blogg har för övrigt haft närmare 33.000 besökare under oktober och november.