Detta är en sida ur arkivet.
För att komma till aktuell blogg, klicka här.

Stöd denna blogg

Mina texter i urval:
Politik
Humor
Artiklar
Livet, typ

Besök även:
Allvarligt Talat!

Några bloggar:
Johan Norberg
Dick Erixon
PJ Anders Linder

Stig-Björn Ljunggren
Nicklas Lundblad

Margit Gennser
Danne Nordling
Munkhammar
Håkan Jacobsson
Captus.nu

I Chydenius Fotspår
Flykten från Ankdammen
De Oppresso Liber
Södertankar
Alicio i Underlandet

JKL
Spectator / Stambord
Stefan Geens
Becker-Posner
Virginia Postrel

Samzidata (UK)
Good Judgement
Globaljuggler
Sänd mina rötter regn
Segerstad

Frihet framför allt
Argast i Uppsala
Maths Larsson
Dibbuk.se
Mothugg

MyMarkup
Frihetspropaganda...
Frihet och välfärd
Rationalisten
Nyliberalism for dummies

Trixies Tankar
Ulf Hedin
Iron Thorn
Ingen kommer undan...
Kurt Lundgren

Xipe
Samtidigt i Moskva
Knas
Politiskt.nu
The Globalization Institute

Per Gudmundson

Andra länkar:
Cox and Forkum
Best of the Web Today
Smedjan

CNE (Europapolitik)
Tech Central Station

Medb. för folkomröstning
Frihetsfronten
Nyliberalen
Sådan är kapitalismen
Flashback

Lankarkiv.com
HAX Media

E-post:
hax@bahnhof.se

Adress:
Henrik Alexandersson
Box 5367
102 49 Stockholm

Tel: 0708 866 545

www.henrik-alexandersson.se

www.bahnhof.se/hax

Sponsra denna blogg!
Med enskilda bidrag kan denna blogg bli bättre och vassare. För att ge ditt stöd, sänd ett SMS till 72550 med text som nedan.

Ge 10 kr, skriv: hax blog10

Ge 20 kr, skriv: hax blog20

Ge 30 kr, skriv: hax blog30

(Observera mellanslaget.)

I USA finns det folk som kan blogga på heltid, med hjälp av enskilda bidrag. Detta blir ett intressant experiment, för att se hur resultatet blir här i Sverige.

Tjänsten ovan debiteras din mobil. Den fungerar dock bara i Sverige, med svenska mobiltelefoner. För den tekniska lösningen står Yo.

Annonsera på denna blogg!


Blogg Februari 2005


Staten - det är dom!
2005-02-28 kl 19.15

Bloggen Ingen kommer undan politiken skriver om att The Scotsman.com har kartlagt vad det är för folk som sitter i den nya palestinska regeringen. Tio av dem har en doktorsexamen, en är (äkta) medicine doktor, en är advokat. Därtill kommer en handfull ingenjörer och folk med mastersexamen.

Innebär detta att det är slut på terror-romantik, religiös fanatism och fatalism? Är det äntligen dags för sunt förnuft, upplysning, demokrati och diplomati? Well, det vet vi inte än. Men oddsen tycks vara bättre nu.

Hmmm... Undrar just hur... Humdidum... Mot regeringens hemsida!

I Sverige har vi faktiskt en alldeles riktig professor och en advokat i regeringen. Miljöminister Lena Sommestad är professor i ekonomisk historia - och sitter på en post där denna kunskap i princip är bortkastad. Justitieminister Thomas Bodström är före detta brottsmålsadvokat - vilket ju passar sällsynt väl när han är ute och försvarar regeringens politik. Innan han började sända folk till tortyr i Egypten var han aktiv i Advokater Utan Gränser.

I övrigt består den svenska regeringen av två fuskdoktorer; fyra avdankade generaldirektörer; en socionom; en biståndsbyråkrat; en LO-byråkrat som gått kvällskurser på högskolan i Örebro; en sosseombudsman; en civilekonom; en pol. mag.; två SSU:are varav en gått samhällsvetenskaplig linje på gymnasiet för att sedan bli riksdagsledamot; en regeringsbyråkrat; en jur. kand.; en LO-ombudsman som gått naturvetenskaplig linje på gymnasiet; en fil. lic.; en vänsterpartistisk mattelärare - och så Mona Sahlin som har varit vice ordförande i Elevförbundet.

Ungefär vad man kunde vänta sig. Men detta var visst ett stickspår. Eller kanske inte...


Bara i Japan...
2005-02-28 kl 13.40

Ibland undrar man om folk tänkt alls eller om de tänkt på tok för mycket. Observera att länken kan vara stötande för feminister.


Hur lyckat är det?
2005-02-28 kl 05.10

Kabinettsekreterare Hans Dahlgren på UD föreslås bli ny chef för FN:s flyktingkommissariat, UNHCR.

Här har vi en företrädare för en regering som för en grym och omänsklig flyktingpolitik. Han är dessutom en av de som verkligen försökt sopa igen spåren efter historien där den svenska regeringen utvisade två egyptier till tortyr och skenrätt. När det gäller denna affär har svenska UD dessutom ljugit för FN:s tortyrkommitté.

Det går för övrigt inte att frigöra sig från misstanken att detta är en spark snett uppåt. Regeringen behöver en syndabock när det gäller fiaskot kring hanteringen av tsunamikatastrofen. Och just då blev ett internationellt toppjobb ledigt...

Är detta verkligen rätt person att leda FN:s flyktingarbete?


Fel fokus.
2005-02-28 kl 00.50

OK, jag är lite skeptisk till vad borgarna kan och vågar uträtta om de vinner valet. Jag är rädd att det bara blir socialdemokrati light. I och för sig kan ett maktskifte som sådant vara värdefullt - för att vädra ut unken maktfullkomlighet ur systemet. Men, hur som helst, det finns en sak som retar mig till vansinne när det gäller medias rapportering om den borgerliga alliansen.

Så fort någon politisk kommentator över huvud taget nämner det borgerliga sammarbetet kommer en och samma fråga upp: Hur skall dessa fyra olika partier kunna regera tillsammans? Svaret är enkelt: I allt väsentligt drar de åt samma håll. Vilket är mer än man kan säga om partierna i dagens rödgröna röra...

Miljöpartiet driver en utrikespolitik som inte är förenlig med regeringens. De för en energipolitik som starkt ogillas av de flesta (s)-väljare. I den mån partiet har en idébas - så är den fjärran från socialdemokraternas.

Vänsterpartiet biter sig envist fast vid kommunismen. Detta borde göra dem till socialdemokraternas naturliga fiende. De driver en spenderpolitik som ger finansministern mardrömmar. Även vänstern har en utrikespolitik som är på kollisionskurs med den regering de backar upp.

Socialdemokraterna saknar visioner. De värker långsamt fram beslut, som ofta är defensiva eller kommer för sent. Hela deras affärsidé tycks vara att lappa på det autonoma, självreglerande system av jävulskap som de själva har skapat. Det handlar i slutändan bara om en sak - makt över andra.

Dessa tre partier har mycket lite gemensamt. De drar åt tre fullständigt olika håll. De har ingen gemensam vision. De förenas bara av en vilja att hålla Doktor Persson kvar vid makten. I denna process offrar vänstern och miljöpartiet sin själ, heder och trovärdighet.

Visst kan man ställa frågan om de borgerliga kan samarbeta. Men denna fråga förbleknar om man gör en jämförelse med hur det är i dag. Är det något media borde ifrågasätta - då är det det rödgröna samarbetets trovärdighet och förmåga.


Nollkoll.
2005-02-27 kl 22.50

"Vi kritiserade ju inte er när ni sparkade de där reportrarna på CBS."

Detta, något annorlunda, uttalande kommer från den ryske presidenten Vladimir Putin. Det levererades under hans samtal med USA:s president George Bush, i Bratislava, när den senare uttryckte oro för demokratin och det fria ordets ställning i Ryssland. (Källa: MSNBC.)

Han har verkligen ingen koll, den där ryske presidenten. Inte heller någon speciellt djup förståelse för principer som yttrandefrihet och fria media.

Inte ens när Bush förklarade att han inte har makt att sparka journalister, förstod Putin vad han menade.


Ondskefullt.
2005-02-26 kl 17.10

Migrationsminister Barbro Holmberg (s) säger nu öppet att regeringen kan tänka sig att utvisa flyktingbarn på egen hand - utan deras föräldrar.

(Kanske inte att undra på. I veckan lyckades hon få ett nej till "amnesti" för apatiska flyktingbarn - med moderaternas hjälp. Det har säkert uppmuntrat henne. Nu går hon vidare.)

Förslaget är upprörande. Men mer än så. Nu är humanism, människovärde och anständighet värden som öppet utmanas. Nu måste de goda krafterna ta striden. På allvar. Tämligen bums.

Det är något otäckt med ett trött, maktfullkomligt och arrognat politiskt parti. Speciellt när det sitter i regeringsställning.


Rockad.
2005-02-26 kl 07.30

dagens DN Debatt föreslår ett antal folkpartister att turordningsreglerna på arbetsmarknaden skall avskaffas. Istället för "sist in först ut" skall kompetens gälla när anställda sägs upp. Det är ett utmärkt förslag.

Samtidigt kan man konstatera att moderatledaren Fredrik Reinfeldt säger att arbetsrätten inte är något större problem. Detta måste, i rimlighetens namn, innebära att (m) nu står till vänster om (fp). I vart fall i denna fråga.

Intressant.


I bästa fall ljuger han bara...
2005-02-25 kl 22.15

"På svensk arbetsmarknad skall svenska avtal gälla." Detta är ett uttalande om företag från det forna Östeuropa som erbjuder sina tjänster i Sverige. Vem är det som fällt yttrandet? Arbetsmarknadsministern? LO-basen? Aftonbladets ledarsida?

Nej, bakom uttalandet står moderatledaren Fredrik Reinfeldt. Under hans tid som ledare har moderaterna gått i opposition mot sig själva. De har lagt in backen och gjort avbön från allt som verkar jobbigt och kontrovesiellt. Sänkta skatter, arbetsrätt och fri rörlighet för tjänster - till exempel.

Fredrik Reinfeldt vill ha ett maktskifte, så långt är allt klart. För att nå dit finns två vägar att gå. Den ena vore att lansera ett tuffare, smartare, modigare och mer pedagogiskt parti med en vältrimmad kampanjorganisation. Men det är väl för jobbigt, kan man anta. Därför väljer Reinfeldt plan B: Att göra avbön, backa, fila ner de vassa kanterna och få partiet att framstå som "ofarligt" för väljare i gemen.

Detta är vanskligt, på så många plan. Till exempel kan man fråga sig hur långt åt vänster moderaterna kan skrämmas att gå - när de väljer att fly istället för att slåss.

Men säg att planen lyckas - och att vi får en borgerlig regering 2006. Vad kommer att hända då? Ja, i bästa fall ljög Reinfeldt bara innan valet. Då sätter han igång ett tufft systemskifte redan dagen efter valet. Eller, i sämsta fall, så står han för sitt ord - och hamnar i regeringsställning utan något egentligt förändringsmandat.

Man skall inte utesluta att planen är det ena (systemskifte) men att resultatet blir det andra (socialdemokrati light). När ett partis alla företrädare, på alla plan, lärt sig att backa och vika undan när det blir jobbigt - ja, då blir det svårt att lära dem av med den ovanan, när det en dag krävs.

Låt mig slutligen framföra den hädiska tanken att det inte är det politiska innehållets fel att de borgerliga så sällan kommer till makten. Istället handlar det om att man har en amatörmässig kampanjorganisation. Blåhåriga tanter i valstugor kan helt enkelt inte mäta sig med socialdemokraternas väloljade och proffsiga kampanjmaskineri. Det är detta som avgör valresultatet. Och här blir inget bättre av att (m) förändras politiskt. Så länge man inte inser detta - så länge är det också kört för den borgerliga alliansen.


Doktor Persson om Kim Jong-Il.
2005-02-25 kl 20.55

PJ Just Nu har fått ett tips om vad Göran Persson sägs ha sagt, när han träffade Nordkoreas diktator Kim Jong-Il. Hoppsan!


Hunter S Thompson med på sin egen minnesstund.
2005-02-25 kl 16.20

I en artikel som nästan innehåller mer än man vill veta skriver Rocky Mountain News om Hunter S Thompsons död. Bland annat får vi veta att han själv var med när familjen samlades, efter nyheten om hans självmord. Där satt han död, i sin favoritstol, vid sin skrivmaskin.


Frihet och moral.
2005-02-25 kl 15.05

Det diskuteras en del om moral nu för tiden. Inte minst brukar konservativa människor hävda att vi nyliberaler / libertarianer inte har så mycket att tillföra på det området. Inget kunde vara mer fel.

Skall man diskutera moral, då kan man konstatera att det finns en hel del konkurrens på området. Vissa vill ha kristendom och morgonbön. Andra socialistisk "solidaritet". Några kallar sexualskräck för moral. En och annan tycker att muslimsk lag är det enda moraliska. Detta för att nu bara ta ett par exempel. Sammantaget kan man konstatera att alla dessa olika moraluppfattningar inte är förenliga. Så - vilken moral är det som skall råda?

Som libertarian har jag ett par tips. Alla människor skall ha så stor frihet som möjligt. Gränsen för denna går där man kränker någon annans frihet. Alla människor skall ha lika rättigheter. Svårare än så behöver det inte vara. Dessa grundregler får en del konsekvenser. Ett nej till våld och tvång, till exempel. Liksom respekt för människors liv, säkerhet och egendom.

Dessa tankar bygger inte på tro eller religion. Inte heller på någon dogmatisk idémonopolistisk överideologi. De pekar istället på det enda förhållningssätt som inte utesluter människor eller hindrar dem från att leva sina liv efter eget huvud. Var socialist, kristen, konservativ eller muslim så mycket du vill, om det roar dig. De grundregler jag nämner ovan kan fungera för alla. Och i övrigt gäller principen leva och låta leva.

Med en sådan, minimalistisk, libertariansk moral skulle lagboken vara betydligt tunnare än i dag. Men reglerna skulle vara mycket tydligare. De skulle kunna förstås av alla. Vi skulle helt enkelt få mindre lag och mera ordning.

Problemet med moral är, som sagt, att det bara finns utrymme för en åt gången. I vart fall när den upphöjs till samhällsbärande tanke. Vilket i sin tur skapar ett förtryck av den minoritet som tycker annorlunda. Så varför försöka tvinga in alla i en speciell moral? Då är det väl mer sympatiskt att alla enas om en minsta gemensam nämnare - som alla kan acceptera och respektera? Det vill säga den som beskrivs ovan.

Frihetsidén har alltså i sig en mycket stark moralisk aspekt. Kanske är det den enda som är möjlig i ett modernt, mångfacetterat samhälle.


Lite länkar.
2005-02-24 kl 23.55

Tech Central Station är en intressant blogg. Där kan man just nu bl.a. läsa artiklar av svenskarna Johnny Munkhammar och Kristian Karlsson. På dess sida om bloggar finns mycket intressant om mediekritik. Sidan om klimatfrågor innehåller en hel del matnyttigt för oss Kyoto-skeptiker.

Håkan Jacobson raljerar i dag underhållande om myglet i SSU.

Smedjan är nu ute med en ny fullmatad web-utgåva.

Debatten om SVT Faktums program om terrorism går vidare, bland annat på Sänd mina rötter regn. Alicio i Underlandet, som startade debatten, gör i kväll ett försök att sammanfatta det hela.

EU har sansat sig och sagt nej till ett förslag om att förbjuda nazistiska symboler. Utmärkt. Knäppskallar skall bemötas i en öppen debatt - inte med förbud. (Tipstack: Rationalisten.)

Peter Trixie skriver om ett kul tankeexperiment om ekonomisk jämlikhet och krognotor.

Kurt Lundgren rasar över EU och svenska medias kassa EU-bevakning på sedvanligt underhållande sätt.


Betong- och batongpartierna.
2005-02-24 kl 23.00

Socialdemokraterna och moderaterna gjorde upp om att tillåta vapenexport från EU till Kina.

Socialdemokraterna och moderaterna gjorde upp om att flyktingbarn som gått in i apati och tystnad inte skall få amnesti.

Man får en obehaglig känsla av att det finns något som förenar betong- och batongpartiet. Något som är till moderaternas nackdel - som de borde hålla sig för goda för.

Skall det svansas för diktaturer, låt då socialdemokraterna göra det på egen hand. Skall den svenska, omänskliga och orimliga flyktingpolitiken behålla sitt hårda ansikte, låt det då vara ett socialdemokratiskt ansikte.

Det finns många enskilda moderater som tänker bättre än det parti de är med i. Folk som är emot att beväpna kommunistdiktaturer. Folk som vill kasta den skamliga svenska flyktingpolitiken i papperskorgen. Folk som ifrågasätter dåliga saker, som EU:s så kallade konstitution. Folk som drivs av ett engagemang för friheten - så väl ekonomisk som individuell frihet.

Frågan är bara om dessa människor passar in i Fredrik Reinfeldts nya, principlösa parti.


Captus nyhetsbrev.
2005-02-24 kl 23.00

Den föredömliga siten Captus har nu även ett månatligt nyhetsbrev.


Gratisätarna.
2005-02-24 kl 16.15

Eko-redaktionen har uppmärksammat att svenska ambassader och konsulat frikostigt ordnar middagar och andra festliga tillställningar. Inte för andra diplomater. Inte för värdlandets representanter. Nej, påfallande ofta är det för andra svenskar - och inte sällan för att den egna personalen skall få lite gratis käk och sponken. Vi skattebetalare får som vanligt stå för notan.

I Ekots rapportering berättas bland annat om hur den svenska ambassaden i Washington ordnade en buffémottagning för att ambassadpersonalen skulle få träffa Mona Sahlins dotter. (!)

Att folk aldrig lär sig! Det är inte deras pengar! Det är skattebetalarnas. De skall användas sparsamt och med förnuft. Inte som de UD-anställdas privata partykassa.

Dessutom - det kommer ju till slut alltid fram. Så varför över huvud taget ta risken att bli ertappad med fingrarna i syltburken? Har dessa människor ingen självbevarelsedrift?


Hela listan?
2005-02-24 kl 14.15

Tidskriften DSM har kommit med sin årliga listning över Sveriges viktigaste opinionsbildare. Det är en förvisso intressant och trevlig läsning. Här återfinns namn som Johan Norberg, Peter Wolodarski och PJ Anders Linder.

Men - hur fungerar det här egentligen? På JKL:s blogg är Bo Jansson kritisk. Är det verkligen de viktigaste opinionsbildarna som återfinns på denna lista? Eller är det bara en godtycklig... lista?

Apropå fenomenet att skriva listor i media finns en intressant betraktelse att läsa här.


Orättvist?
2005-02-24 kl 00.15

Sedan moderaterna gick i opposition mot sig själva har de lyckats rätt väl i opinionsmätningarna. (Även om vi skall komma ihåg att det handlar om mellanvalssiffror.) Detta betraktas med viss bitterhet och avundsjuka från folkpartiet. En röst inifrån Lejonkungens kula...

"Det här är orättvist. Vi i folkpartiet har ju försökt vara otydliga i fem år. Men vi når inte upp i sådana siffror."


Kleptokraterna tar sig ton.
2005-02-23 kl 15.55

Facket, socialdemokraterna, (s)-pressen, Dagens Eko, SVT:s nyheter och en del debattörer har den senaste tiden levt rövare på grund av att att vissa börsbolag ger sina ägare aktieutdelning. De tycks mena att det är fel, eller i vart fall ett problem, att aktieägarna får utdelning. Istället borde pengarna återinvesteras i företagen, lyder resonemanget.

Stopp och belägg!

För det första: Den som satsar kapital tar en risk. Då är det väl både bra och OK att de får del av vinsten i företagen de är delägare i?

För det andra: Det är aktieägarnas företag. Och det är deras pengar. Ingen bör eller kan förneka dem rätten att bestämma över sin egendom. Vinsten tillhör aktieägarna - inte staten, facket eller proffstyckarna.

För det tredje: Inget företag ger sina aktieägare utdelning om pengarna istället behövs i företaget. Själva ordet vinst betyder att man lyckats så bra i sina affärer att man fått ett övderskott (när nödvändiga investeringar är gjorda). Vinst är något bra, inte ett problem.

För det fjärde: Det vore fånigt att tro att aktieutdelningen går till ohämmad konsumtion av rysk kaviar, shopingraider på NK och lata dagar i S:t Tropez. Till största delen gör pengarna nytta. De investeras i andra företag och projekt. De ställs till lånemarknadens förfogande genom banker och andra kreditinstitut. Om folk inte fick tjäna pengar på sitt ägande - då skulle det inte heller finnas speciellt mycket pengar att låna, för dem som behöver.

För det femte: Sveriges problem är inte att företagen gör vinst. Istället handlar det om att höga skatter, ett högt kostnadsläge, idiotiska arbetsrättsliga regler och krångel gör det ointressant för många att investera här i landet. Därför går pengarna istället utomlands. Detta löser man inte genom att beröva människor vinsten från deras ägande. För att komma till rätta med problemet krävs istället ett systemskifte.

Det är bra att företagen går med vinst. Och det är bra att ägarna får del av vinsten. Aktieutdelning är bra nyheter - oavsett vad Göran Greider och de andra kleptokraterna tycker.

Slutligen bör man hålla detta visdomsord i minne: Det land som inte låter människor lyckas - det kommer inte heller att ha råd att ta hand om dem som misslyckas.


Det började som en skakning...
2005-02-23 kl 15.10

Nu börjar det hända saker vad gäller EU:s förslag till ny "konstitution".

Moderata Ungdomsförbundet i Stockholm har sagt nej till konstitutionen på sin distriktsstämma. Uppenbarligen har MUF:arna läst och tänkt efter. Det borde deras moderparti också göra.

Det socialdemokratiska studentförbundet har uppmärksammat en intressant sak i det socialdemokratiska partiets stadgar. Om fem procent av dess medlemmar (7.000 personer) så kräver - då kan man hålla en medlemsomröstning. Att dra ihop dessa namn borde vara en baggis - om någon tar tag i saken. Och en medlemsomröstning lär vara lika med bakläxa för Doktor Persson. Han kan då tvingas acceptera en folkomröstning.

Det rör alltså på sig - på flera fronter - när det gäller EU-konstitutionen och en folkomröstning. Än är frågan inte alls avgjord.

Länktips: Medborgare För Folkomröstning.


Nattens länkar.
2005-02-22 kl 23.55

Det finns socialdemokrater som funderar över att härma efter de amerikanska republikanernas raljerande över Kerrys flip-flopande - fast med moderaternas partiledare som måltavla.

Men, de tycks tveka på avtryckaren. Vilket kanske, ur ett (s)-strategiskt perspektiv, kan vara klokt. Uppenbarligen är de bättre på att hålla hvudet kallt än man skulle kunna tro.

Germund Hesslow, professor i neurofysiologi, förklarar i DN varför den moderna feminismens program inte kan genomföras i ett civiliserat samhälle. Ett rätt kul citat...

"Om man i ett samhälle kan visa att en viss grupp, säg människor av afrikansk härstamning, i större utsträckning än andra drabbas av social utslagning, oftare återfinns bland låginkomsttagarna, oftare begår självmord, dör tidigare, klarar sig sämre i skolan och i mindre utsträckning går vidare till högre utbildning, skulle nog de flesta tycka att den gruppen är diskriminerad. Påståendet att en sådan grupp behärskar andra genom "dolda maktstrukturer" skulle utmana löjet. Men alla dessa förhållanden gäller män i Sverige."

Bloggen Alicio i Underlandet får nu mothugg från reportern i fråga - vad gäller hans sågning av SVT Faktums program om terrorism.


Just another fine mess...
2005-02-22 kl 16.25

Det finns många skrönor kring den amerikanska Bush-administrationen. Inte minst om dess förhållande till media. Man kan med fog påstå att det pågår ett informations- och desinformationskrig på flera fronter - mellan till exempel republikaner, demokrater, mainstreammedia, högermedia och bloggare. Så det är inte helt lätt att veta vad som är sanning och vad som är lögn. Eller inte hela sanningen.

Med denna brakslapp kastar jag mig över den så kallade Gannon-affären, som förefaller vara en jävla soppa - med stort underhållningsvärde.

Jeff Gannon från Talon News är en figur som varit synlig på de flesta av Vita Husets pressträffar. Han har bland annat utmärkt sig genom att ställa pladdriga "icke-frågor" - som av kritikerna anses avleda uppmärksamheten från tuffare frågor från andra media. En livboj i presshavet, om man så vill.

Nu har det visat sig att Talon News ägs av "en grupp Texas-republikaner". Jeff Gannon är dessutom ett påhittat namn. I själva verket heter han James Dale Guckert. Han har kunnat kringgå personkontroll hos FBI och Secret Service genom att få ett nytt passerkort till pressträffarna varje dag. (Permanent ackrediterade journalister kontrolleras noga, men inte journalister med day-pass.) Dessutom förefaller Gannon / Guckert faktiskt kunna vara en säkerhetsrisk - eller i vart fall ett potentiellt utpressningsoffer - eftersom han på fritiden är verksam i branschen "gay escort services". Reklam för denna verksamhet, med nakenbilder och hela härligheten har funnits på nätet fram till denna vecka. Ridå.

Detta är så dumt, så klantigt och så idiotiskt att det faktiskt kan vara en sann historia. Den finns hur som helst att läsa i de stora utländska tidningarna.

Att folk aldrig kan lära sig: Bluffa aldrig om sådant som går att kontrollera!

Uppdatering: Här kan du läsa hur Gabe Caggiano på The Sentinel, in i det sista försökte försvara sin vän Gannon - men till slut gav upp.

Vore man konspiratoriskt lagd, då skulle man kunna spekulera kring vilken lyckad kupp Gannon-affären är - om den är iscensatt av demokraterna, i syfte att smutskasta republikanerna...


Släpp inte greppet!
2005-02-22 kl 15.30

Svenska media har uthållighet som en 5-åring. Det vill säga i princip ingen alls. Det finns många viktiga frågor som man bara släppt - trots att det finns mycket kvar att gräva och skriva kring. Mina tre favoritexempel:

1 - Folkmordet i Darfur. Folkmord pågår medan bl.a. EU och den svenska regeringen låtsas som om det regnar. Ingen gör något.

När får vi se svenska media sända ner journalister, fotografer och tv-team på bred front? När tänker de ställa undfallande politiker mot kalla fakta och skakande reportage?

Inte ens BBC:s utmärkta dokumentär om folkmordet i Darfur ids svensk tv köpa in och visa.

Det kommer att bli som i Rwanda och Srebrenica. Ingen kommer att göra något för att stoppa det som sker. Istället kommer alla att oja sig i efterhand.

Genom sin tystnad och sitt ointresse blir media medskyldiga.

2 - Egypten-affären. Många frågetecknen kvarstår kring de två asylsökande som utvisades till tortyr och skenrätt i Egypten. Regeringen försöker rädda ansiktet genom att hoppas att folk glömmer bort hela historien. Och det är just vad som kommer att ske - om inte media skärper till sig och kopplar greppet igen.

3 - Telia. Under hösten avslöjades det att Telia har affärer med ett företag som sysslar med penningtvätt åt den ryske telekomministern. I samma veva stod näringsminister Östros (s) i riksdagen och hävdade att han hade fullt förtroende för Telia, denna affär till trots. Allt jag upptäckt i media kring detta är en dagslända i DN. Förvisso en stor artikel. Men sedan har det varit tyst. Här finns en skandal att frossa i och ett statsråd att jaga upp i ett träd, för hugade journalister.


Månadens grundligaste.
2005-02-21 kl 19.05

På flera håll länkas det till bloggen Alicio i Underlandet - och sågningen av tv-programmet Faktum om terrorism. Först i kväll hade jag tid att läsa igenom denna digra text. Den är bra, förfärande och har dessutom ett visst underhållningsvärde. Detta är mediekritik som alla bör ta del av. Och som förmodligen förbannas av stats-tv...

Jag blir alltid imponerad av människor som inte bara blir upprörda - utan även tar sig tid och kraft att punkt för punkt analysera, kontrollera och kritisera reportage och inslag i media. Mera sådant!


Lycka - konsten att lämna människor i fred.
2005-02-21 kl 18.05

Politiker i allmänhet, och socialdemokrater i synnerhet, blir aldrig så glada som när de får en chans att ändra på människor.

Ibland kan det vara befogat att ändra på folk. Eller i vart fall deras beteende. Bankrånare, mördare, vandaler och tjuvar, till exempel. Det är en sak. Men vanliga människor?

När politikerna gör saker, då verkar de i det demokratiska politiska systemet. Det vill säga att de stiftar lagar och sätter upp regler. Det som i sin tur kännetecknar all sådan verksamhet är att besluten kommer att gälla för alla - och att de upprätthålls med tvång.

Politikerna anser att de har rätt att ta till detta monopolistiska tvångsmedel om det är "för en god sak". Och varje dag när politikerna öppnar tidningen eller slår på radion, då hittar de minst en handfull nya "goda saker". Det finns i princip inte ett enda område av mänsklig verksamhet, som inte skulle kunna regleras med goda föresatser.

Oavsett hur den politiska majoritet som fattar ett beslut ser ut, så finns det alltid en minoritet som inte trivs med det. Det kan vara 49 procent av folket, 10 procent eller en enda individ. Oavsett minoritetens storlek handlar det om att tvingas eller att hindras från att göra saker - i strid med den egna viljan.

Det gäller att vara medveten om kraften i detta. Jag håller med om att det är bra att hindra människor från att köra bil berusad på allmän väg. Men det är bara en bråkdel av alla beslut som handlar om att skydda människors liv, säkerhet och egendom. Som regel är det istället fråga om saker som kultur, vad vi äter, hur mycket och när vi skall få dricka, vilka sporter som skall få samhällets stöd eller var affärer skall placeras. Det vill säga förmynderi och politisk klåfingrighet.

Om vi för ett ögonblick antar att politikerna skulle ha som mål att göra så många medborgare som möjligt lyckliga - då borde de stanna hemma. Varje gång de går till jobbet fattar de beslut som hindrar eller tvingar människor - vad gäller deras rätt att leva sina liv efter eget huvud.

Lycka uppnås inte genom att alla tvingas leva på ett visst sätt. Lycka kan bara uppstå när människor får göra egna val, fria från tvång. Alla människor är olika. Därför har de också olika förutsättningar, behov, önskemål, preferenser, smak och uppfattningar. Det är bara om man respekterar detta som vi kan få ett samhälle där så många som möjligt känner att de trivs.

Detta är ett fullständigt okänt resonemang för nästan alla politiker. De tror att de gör gott - när de i själva verket hindrar människor från att leva sina liv efter eget huvud.

Det enda anständiga vore att minska politikens makt; att rulla tillbaka de politiska besluten; att ha ett minimalistiskt regelverk som respekterar alla människor som individer.

I Sveriges riksdag finns det på sin höjd en handfull ledmöter som förstår eller känner till detta resonemang. Och det finns inte en enda som konsekvent handlar i linje med det.

Därför måste det skapas ett yttre tryck. En rejäl frihetsdebatt. Så att fler politiker inser att det finns röster att vinna på att lova att göra så lite som möjligt. Och en frihetsdebatt blir bara möjlig om fler engagerar sig.

Vänta dig inte att "någon annan" skall ta strid för friheten. Detta är en fråga som kräver ditt engagemang - om det skall hända något alls.


SR om Sven Rydenfelt.
2005-02-21 kl 15.45

I morgon, tisdag, sänder Vetandets Värld i SR P1 ett program om den nyligen bortgågne professor Sven Rydenfeldt. Sänds kl 12.10 med repris kl 23.40. Kan även avlyssnas på nätet efter sändning.


Reklam.
2005-02-21 kl 15.45

Jag har nu uppdaterat min jobb-sida, så att alla vet vem de skall handla ord, bild och video av.


Vart tar alla intressanta människor vägen?
2005-02-21 kl 13.35

Den amerikenaske författaren och Gonzo-journalistikens fader Hunter S Thompson är död. Fan. Nu drar dom en lättnadens suck på biblioteken och på Föräldraföreningen Mot Narkotika. Själv tänker jag se om filmatiseringen av hans bok Fear and loathing in Las Vegas i kväll.

Se även artiklar i DN och Aftonbladet.


Fri television?
2005-02-21 kl 01.35

Vem har stoppat ett politiskt känsligt tv-program med nedanstående ord?

"Jag bad min pressekreterare ringa till [tv-bolaget] och ordna det."

1. Italiens president Silvio Berlusconi.

X. Sveriges justitieminister Thomas Bodström (s).

2. Rysslands president Vladimir Putin.


Ständigt denna dörrmatta.
2005-02-20 kl 21.15

Miljöpartiet skramlar med vapnen. Ge oss en folkomröstning om EU-konstitutionen - annars är samarbetet med socialdemokraterna i fara, varnar de.

Men Doktor Persson kan känna sig trygg. Det är inte första gången miljöpartiet ställer krav - för att sedan lägga sig platt på marken.

Miljöpartiet har ingen trovärdighet längre. Dess affärsidé har reducerats till att, till varje pris, garantera socialdemokraternas maktställning. Emellanåt belönas de med några mindre nådegåvor från det stora partiet. Men i allt väsentligt sviker de sina väljare och sin själ varje gång de agerar dörrmatta åt regeringen.

Miljöpartiet är som en misshandlad kvinna som inte förmår lämna sin buse till man.


Intellektuellt underhållningsvåld.
2005-02-20 kl 19.35

I går kväll visade SVT BBC:s fantastiskt underhållande totalsågning av boken Da Vinci-koden. Det är en svidande uppgörelse med all slags mumbo-jumbo.

Missade du programmet? Det visas igen i SVT2 på onsdag, på den lite otympliga tiden kl 15:40. Programmera videon! Detta är en höjdare som är värd att spara.


Beware of geeks bearing gifts.
2005-02-19 kl 17.35

Kung Carl Gustaf har varit i Thailand för att tacka landet för den hjälp de svenska tsunamioffren fick av lokalbefolkningen. Det var på sin plats. Han har även skänkt en dryg miljon kronor till fiskare som fått sina båtar förstörda i katastrofen. Det var hyggligt gjort.

Men han öppnade också munnen. Inför utblottade fiskare som fått sina båtar krossade sade majestätet...

"Jag är seglare själv, så jag vet hur det är att förlora en båt."

Jo, just det. Det kan vara tufft i Sandhamn och på Gotland Runt ibland.


Fri television - svar på tal.
2005-02-18 kl 17.25

Moderata Ungdomsförbundet ger Sveriges Television svar på tal om kampanjen "Fri Television". Klicka här.

Uppdatering: Nu även på italienska.


Ännu en korkad skatt.
2005-02-18 kl 16.45

EU:s finansministrar vill införa en ny skatt på flygbränsle. Det skulle leda till att en biljett inom Europa blir ungefär 100 kr dyrare. En kraftig pålaga, med tanke på att man kan få en biljett med ett lågprisbolag för ungefär en 50-lapp. Relativt sett blir det en skatt som drabbar dem som har ont om pengar hårdare än dem som ändå inte vänder på slantarna när de skall ut och resa.

Varför vill man då införa denna skatt? Jo, motiveringen är att pengarna skall användas för att hjälpa fattiga människor i fattiga länder.

Well, för det första finns det inga specialdestinerade skatter. När pengarna väl kommer in i systemet - då kommer politikerna ändå bara att köpa byråkrati och lullull för slantarna.

För det andra klingar omtanken om fattiga mäniskor i fattiga länder falskt. Skälet till att många av dessa människor hålls i fattigdom är att EU har tullar, jordbruksstöd och importrestriktioner. Vill man göra något konkret för de fattiga, då skall man avskaffa dessa handelshinder - och acceptera frihandel. Så att folk kan försörja sig själva, utan att vi saboterar för dem.

Slutligen kan man fråga sig om det är så fiffigt att ge utvecklingsstöd i form av pengar. De kastas inte sällan bort på enfaldiga eller direkt kontraproduktiva projekt. Ofta försvinner de på vägen. Ibland går de rakt ner i fickan på politiker och byråkrater i mottagarlandet.

Eller - som det hela har uttryckts: U-hjälp är ett sätt att överföra pengar från fattiga människor i rika länder till rika människor i fattiga länder.


Järnaxeln.
2005-02-18 kl 13.25

I går slog sig (m) ihop med (s) och stoppade förslaget om amnesti för de apatiska flyktingbarnen. Man påstår att ett sådant beslut skulle kunna ge oss fler barn som går in i mörker.

Detta är väldigt insinuant. Det antyder att en del av barnen skulle vara simulanter. Järnaxelns politiker kanske borde träffa något av dessa barn på riktigt.

OK, man kan aldrig utesluta att det kan förekomma en eller annan enstaka simulant. Men hellre det än att behandla människor på det svinaktiga sätt som Sverige gör i dag.

I det stora perspektivet bör Sverige följa andra länders exempel, till exempel Spaniens. Vi bör ge alla flyktingar och "illegala invandrare" som vill försörja sig själva amnesti - det vill säga permanent uppehållstillstånd.


Facket.
2005-02-18 kl 13.25

Mer av min favorit denna vecka, Anders Iaksson...

"Nu har vi fått en fackföreningsrörelse som skiter i om medlemmarna är arbetslösa, så länge de är försörjda."


Det vara annorlunda förr.
2005-02-17 kl 14.30

På 70-talet saknade vi många av de tekniska hjälpmedel som finns i dag. Det fanns inga datorer hemma eller på jobbet. Arbete som i dag utförs med maskiner var då ofta en fråga om hårt kroppsarbete. Mobil kommunkation var okänd. Semestrarna var kortare, liksom föräldraledigheten. På den tiden ansågs många sjukdomar kroniska, som nu för tiden går att bota. Och så vidare, och så vidare...

Ändå har vi tio gånger fler förtidspensionärer i dag - jämfört med mitten av 70-talet.

I Engelsbergssamtalen på TV8 i veckan har Anders Isaksson staplat exempel av detta slag på varandra. Intressant och förfärande. Försök se reprisen.


Härdsmälta.
2005-02-17 kl 13.25

FN har konstaterat att det som sker i Darfur-provinsen i Sudan är av "folkmordskaraktär". Men fortfarande vägrar man ta till just ordet folkmord - eftersom det skulle tvinga organisationen att handla.

Siffran över döda har skrivits upp till intervallet 100.000 till 400.000 människor. 2,5 miljoner är på flykt. Men inget görs för att stoppa vansinnet.

USA vill införa sanktioner mot Sudan. Det är inte tillräckligt, men alltid något. Men inte ens detta kan FN enas om. Kina säger nej till sanktioner på grund av att landet har oljeintressen i Sudan. Och Ryssland säger nej, eftersom man tjänar på att sälja vapen till folkmördandet.

Kina och Ryssland är av princip ovilliga att kritisera missförhållanden i andra länder. Detta eftersom de vill undvika kritik för jävulskap de själva ställer till med - inom sina respektive gränser.

Vi i de politiskt korrekta länderna, vi ordnar gärna "folkmordskonferenser" - men vi lyfter inte ett finger för att stoppa folkmord, när det sker i verkligheten. Vi tittar i historiens backspegel och deklarar allvarligt att "det får aldrig hända igen". Men "det" händer igen. Och vi står bara och glor, utan att göra något åt det.

FN har fullständigt havererat.

Sverige upprätthåller en lång tradition av att ställa sig neutralt - mellan det onda och det anständiga.

Man skäms!


Till minne av Sven Rydenfelt.
2005-02-17 kl 11.30

Hämta hem Frihetsfrontens PDF med Sven Rydenfelts kapitel i boken Sådan är kapitalismen, en kort levnadsbeskrivning och artikelförteckning genom att klicka här. (PC: Högerklicka, spara. Mac: Ctrl+klicka, spara.)

Smedjan har också, på veckans sida, en betraktelse över Sven Rydenfelts gärning.


Var det inte det som var tanken?
2005-02-17 kl 06.20

Olika statliga myndigheter gnäller i kapp över tvångsflytten till landsorten. Bland annat säger de att de flesta av deras medarbetare inte vill flytta med.

Är det inte detta som är själva vitsen med flytten? Att det skall skapas nya, lediga jobb ute i spenaten? Som ersättning för förlorade jobb i det militära. Då är det väl bara bra att folk inte vill flytta med? Annars blir det ju inga nya arbetstillfällen för arbetslösa majorer och kvartermästare. Oder?

Det är ju liksom ingen idé att flytta bara för flyttandets egen skull.

Man kan ha åsikter om det genomtänkta i att flytta ut ditt och datt från Stockholm. Men i just den här soppan är det lätt att dra på munnen. Det är klart att en massa konstiga myndigheter spjärnar emot flytten. Deras makt minskar ju längre bort från tidningshusen och tv:s morgonsoffor de kommer. Och det är bara bra.

Man kan anta att till exempel Herr Ågren, han med Folkhälsoinstitutet, är nervös. Tänk om ingen kommer att sakna institutet vid en flytt till Östersund? Tänk om de experter som inte vill följa med varken gör till eller från för folkhälsan? Tänk om folk kommer på att Folkhälsoinstitutet helt enkelt inte behövs..?

Och när det gäller arbetstillfällen - riktiga sådana - då kan man flytta runt myndigheter tills man tröttnar, utan att det gör någon nytta. Riktiga jobb skapas bara genom ett bättre företagsklimat och lägre skatter. Vilket det för övrigt inte blir något av med, enligt finansminister Nuder och Doktor Persson.


Tack för varningen...
2005-02-16 kl 00.30

Den franske presidenten, Jacques Chirac, förklarade härom veckan att den nya europeiska konstitutionen i grunden förkroppsligar "en fransk vision av Europa" skriver AP.

På det franska regeringspartiet, UMP:s, hemsida kan man läsa att EU:s konstitution kröner det som kan kallas den franska visionen av Europa - vilken står i bjärt kontrast till britternas frihandelsinriktade, mellanstatliga vision. (Som för övrigt kallas souverainiste, vilket jag tror skall uttydas som en förolämpning.) Man fortsätter "Denna konstitution är född ur en fransk önskan, och är till stora delar inspirerad av Frankrike. Inget annat land har spelat större roll för dess tillkomst och utarbetande än Frankrike."

Oh-la-la! Baugette på er!

UMP:s partiledare, Nicolas Sarkozy, säger "Om franska folket skulle säga 'nej' i folkomröstningen, då är det en triumf för engelsmännen, som bara vill ha en våldsamt konkurrensinriktad marknad."

Till skillnad från fransoserna, som bara vill ha våldsam byråkrati med stora bröst, kan man anta.

Vi tackar för denna inblick i Frankrikes mörka lilla själ.


Green till HD?
2005-02-15 kl 17.55

Åklagare Sven-Erik Alhem driver på för att övertyga Riksåklagaren att ta fallet Åke Green (pingstpastorn som predikat mot homosexualitet) till Högsta Domstolen. Redan tidigare har regeringen hotat med strängare lagstiftning om hets mot folkgrupp, med anledning av att Hovrätten friat Green.

Yttrandefriheten står, som vanligt, inte speciellt högt i kurs här i landet.

Antingen har man religions- och yttrandefrihet. Då får folk tro och säga vad de vill. Eller också gör man inskränkningar. Då har vi, per definition, inte längre religions- och yttrandefrihet.


Skattebetalarna tar striden.
2005-02-15 kl 17.55

I dessa tider, när inte ens den borgerliga oppositionen verkar vilja driva skattefrågan - då drar tack och lov Skattebetalarnas Förening vapen. "Vi ska göra skatterna till en central fråga i valrörelsen 2006" lovar föreningens vd Robert Gidehag i SvD.


En rebell har gått ur tiden.
2005-02-15 kl 12.10

Professor Sven Rydenfelt i Lund har avlidit, 94 år gammal.

Tråkigt, tråkigt. Han var en frihetskämpe - och nyliberal långt innan ordet ens var uppfunnet. Han var en entusiastisk vän av den moderna svenska frihetliga rörelsen, i dess olika skepnader. Dessutom var han en sympatisk farbror som gärna tog sig tid med unga människor som just kommit i kontakt med frihetens idéer. Vi är många som kommer attt sakna honom.

Johan Norberg är i dag först ut med en runa över Sven, på sin blogg.

Uppdatering kl 15: Se även Timbros hemsida, PJ Just Nu och Good Judgement.

Uppdatering kl 16.20: Mitt och Frihetsfrontens pressmeddelande, med en kortfattad beskrivning av Sven Rydenfelts gärning finns nu här.


Inkompetens.
2005-02-14 kl 21.35

Just nu sänder TV4 Kalla Fakta som handlar om tsunami-katastrofen i Asien. Häpnadsväckande och upprörande vittnesmål och fakta staplas på hög. Bland annat berättar vakthavande på UD hur hon inom timmar efter katastrofen slog larm om att detta var en händelse som krävde "insatser från alla samhällets resurser". Med detta överlämnas ärendet till politiker och byråkrater - och allt gick i baklås i flera dygn.

Det är alltså inte fråga om att man inte visste - utan om att man valde att strunta i informationen. Det borde vara åtalbart.


Så tänkte Carlsson.
2005-02-14 kl 17.35

Pär Henriksson på bloggen Södertankar har läst Ingvar Carlssons bok Så tänkte jag. Pärs tankar om boken är intressanta, träffande och sätter fingret på hur den socialdemokratiska samhällsliturgin egentligen fungerar. Läs!


Världen enligt Norberg.
2005-02-14 kl 17.10

På sin blogg skriver Johan Norberg om arbetet med nästa bok. Det förefaller bli en uppgörelse med allt och alla - med de politiskt korrekta, med de principlösa, med domedagsprofeterna, med de ogina och med "de nyttiga idioterna". Det här kan bli kul. Boken kommer ut i sommar.


Några tankar om Irak.
2005-02-13 kl 22.45

Påståendet att USA skulle ha invaderat Irak på grund av dess oljetillgångar är seglivat. Men är det så väl genomtänkt? Irak har hitills kostat USA 150 miljarder dollar. Det kommer säkert att kosta ytterligare 100 miljarder. Iraks oljeproduktion är värd några miljarder per år. Det skulle alltså ta minst 100 år innan ett krig för olja skulle bli "lönsamt". Så jag är skeptisk.

Nej, jag tror att det finns ett gott uppsåt. Demokrati. Att avväpna en diktator som hotade sina grannländer och sitt eget folk.

När det gäller att befria och stabilisera Irak (och andra delar av världen) måste man dock fråga sig om det räcker med demokrati. Det finns ingen som vet exakt vad valet i Irak i förlängningen kommer att leda till. En stablil, fri demokrati? Eller en religiös stat med förtryck? Även det senare skulle kunna införas "i god demokratisk ordning" av en folkvald ledning. Vi vet helt enkelt inte.

Vad jag vill komma fram till är att det krävs något mer. Upplysning. Debatt. Frihetliga idéer. Obunden utbildning. Intellektuella initiativ. Information och kommunikation.

Frågan USA, västvärlden och alla som tror på friheten måste ställa sig är denna: Hur gör vi för att föra ut våra idéer om frihet, demokrati, mångfald, lika rättigheter, öppenhet och respekt för individen?

Att störta en diktator är en sak. En bra sak. Att låta ett folk fritt välja ledare är också bra. Men när det gäller det tredje steget - verklig frihet - då fruktar jag att det ännu inte finns någon bra strategi eller handlingsplan. En sådan borde nog tas fram. För vad är det för idé med att vinna kriget om man inte kan vinna freden?

Frågan är dock om alla är intresserade av detta. Friheten har många fiender. Inte minst här i västvärlden...


De osäkra.
2005-02-13 kl 20.30

Det mest intressanta med dagens opinionsmätningar är att närmare 18 procent av väljarna kan tänka sig att rösta blankt eller inte alls.

Oroväckande för partipolitikerna, ja. Men inte alls obegripligt. Det finns många som anser att det inte är någon egentlig skillnad mellan partierna. Och fler lär det bli som tycker så, ju mer alla politiker drar mot mitten.

Själv kan jag inte med gott samvete säga hur jag kommer att rösta i nästa val. Visst, att få bort socialdemokraterna är en viktig förutsättning för att något skall kunna förändras alls. Samtidigt finns det inget riksdagsparti som konsekvent och envist står upp för friheten. Det finns nog inget som jag verkligen vill rösta på.

Det finns de som funderar på att starta ett frihetligt - libertarianskt - parti. Ett sådant skulle det, som princip, kännas bra att rösta på. Men samtdigt skulle det kunna innebära att min röst är bortkastad - när det gäller att få bort Doktor Persson.

Detta är inte helt enkelt. Och jag har den största respekt för att nästan en femtedel av svenska folket är villrådigt i sitt partival.


Sverige, FN och Sudan.
2005-02-13 kl 20.30

Sverige säger fortfarande nej till att göra något konkret för att stoppa folkmordet i Darfur-provinsen i Sudan. Dock börjar det nu komma nya signaler från FN. Läs mer i denna notis på bloggen Alicio i Underlandet.


Politiker censurerar forskare.
2005-02-12 kl 16.20

Carl Hamilton (sossen, inte folkpartisten eller agenten) skriver i dagens Aftonblad om hur politiken har ett närmast stalinistiskt inflytande på den svenska forskningen.

Det som retat upp honom är att en av världens ledande neurobiologer, Annica Dahlström, har censurerats sv länsstyrelsen i Norrbotten.

En bok där hon skulle medverka har stoppats - på grund av att hon hävdar att skillnaden mellan kvinnor och män inte enbart beror på miljön, utan är en kombination av arv och miljö.

Så får man inte tycka för socialdemokraterna. Inte ens om man har vetenskapliga belägg, bröst och äggstockar att underbygga sin tes med.


Det skrivna och det sagda.
2005-02-12 kl 16.20

Förre medarbetaren på Svenskt Näringsliv, Johnny Munkhammar, kommenterar att organisationens VD Ebba Lindsö fått sparken på sin blogg. I tämligen korrekta och försiktiga ordalag skriver han från sin semester i Sydamerika.

Inte fullt lika finkänslig är han när Aftonbladet får tag i honom. Den stora kvällstidningen har fått honom att vara så här rakt på sak "Hon kan inget om politik eller opinionsbildning. Politik är ett rävspel. Den som inte förstår det lurar de skjortan av."

Underbart uppfriskande! Kanske börjar det gå upp för folk att häxor smälter om man häller vatten på dem..?


Phuvadförnågot?
2005-02-12 kl 16.20

Landets utrikesminister, Leila Freivalds, har av DN avslöjats med att hon inte visste vad Phuket är för något. Eller att det fanns många svenskar där. Lite anmärkningsvärt, typ.

Hårdast förefaller kritiken vara inifrån de socialdemokratiska leden. Lena Mellin, politisk officer på Aftonbladet, skriver "Alltihop är så pinsamt att man är färdig att dra filten över huvudet och hoppas att ingen ser att Leila Freivalds finns. Risken för att hon inte vet något om något annat än världshandelsorganisationen WTO:s importtariffer är överhängande."

Jö-jö, Freivalds!


Har Hockeyfrillor rättigheter?
2005-02-12 kl 16.20

Jag har aldrig tidigare skrivit om ishockey. Förhoppningsvis kommer det inte att ske igen. Jag har heller aldrig begripit hur det där med hockey egentligen fungerar. Just nu begriper jag i själva verket ännu mindre. Nåväl, till saken...

Tre landslagsspelare i ishockey raggade härom natten upp en brud på en klubb vid Stureplan i Stockholm. Det gökades på Park Hotell. Dagen efter åkte flickan till sjukhus - och gjorde i samband med detta en polisanmälan om våldtäkt. Det är ungefär vad vi med säkerhet vet om det som skett.

Polisen lyfter, under spektakulära former, in de tre och förhör dem. Därefter försätts de på fri fot och ärendet läggs ner tämligen omgående.

Därpå visas de tre upp på presskonferens. De sitter och stirrar skamset ner i bordet, utan att säga något, vilket kanske kan vara rätt så naturligt. Jag menar - hela nationen har ju en bild av guppande rumpor framför sig. Deras guppande rumpor. Det kan få vem som helst att bli förlägen. Speciellt om man sätts ut till begapande inför landets samlade kår av journalister, pressfotografer och tv-filmare.

Hockey-cheferna meddelar på presskonferensen att de tre bockarna Bruse sparkas ur Tre Kronor.

Detta är inte cricket!

De tre är inte dömda för något. De är inte ens åtalade. Och de har därmed inte heller någon möjlighet att rentvå sina namn i den blodtörstiga allmänhetens ögon. Men de hängs ändå ut - och det med besked.

Dessutom halshuggs de av landslagsledningen. Hur kan man peta någon för något personen i fråga inte ens är åtalad för? Eller aldrig kommer att bli åtalad för? Det är i så fall fråga om en stor orättvisa.

Tre Kronors ledning kommer med den något krystade förklaringen att man inte skall knulla runt när man är med i landslaget. Visst, Sickan! Vad är detta för medeltida snömos? Är det avhållsamhet som skall leda Tre Kronor till seger? Tror bossarna själva på det? Tog landslagsledningen i så fall rätt piller till morgonkaffet? Och hur tror man att man skall kunna upprätthålla ett påbud att spara på kroppsvätskorna inför varje match?

Sport är ta mig fan obegripligt!

Uppdatering 2005-02-13:

Man kan notea att samtidigt som drevet går mot de tre ishockeyspelarna skriver Aftonbladet Kvinna att många kvinnor drömmer att ha sex med flera män samtidigt. Hur skall man ha det, egentligen?


Hotet.
2005-02-11 kl 21.35

Tack till Cox and Forkum.


Varför?
2005-02-11 kl 17.30

Socialdemokraterna föreslår att höginkomsttagare skall betala en speciell vårdskatt. Varför det? Höginkomsttagare är väl inte sjukare än andra människor?

- Jag vet inte hur höga skatterna kan bli, säger finansminister Pär Nuder, som ett eko av sin chef, Doktor Persson.


Hon Ebbade ut...
2005-02-11 kl 16.20

Yes! Hon avgår! Svenskt Näringslivs bleka VD Ebba Lindsö kommer att lämna sin post. Detta är inte en dag för tidigt.

Som chef för Svenskt näringsliv har hon låtit luften gå ur opinionsarbetet, hon har fraterniserat med regeringen, knutit partiaktiva sossar till organisationen - och gjort livet surt för de medarbetare som ändå försökt kämpa för frihet och en fri ekonomi.

Nu gäller det för Svenskt Näringsliv att hitta en bra efterträdare - en tuffing med principer, som kan ge regeringen och LO en match. Någon som brinner för kapitalismen.

Nu är det hög tid att Svenskt Näringsliv inser att socialister i olika former inte är att lita på. De är fienden. De vill skada den fria ekonomin och de avskyr företagande. Det är dags att sluta huka och springa undan . Nu är det dags att börja slåss istället!


Nu måste hetslagen bort!
2005-02-11 kl 14.30

Pastor Green, som stått åtalad för hets mot folkgrupp, har friats i hovrätten. Utmärkt. Det är en seger för yttrandefriheten.

Samtidigt visar fallet hur orimlig lagen om hets mot folkgrupp är. Den ger olika människor olika rättigheter - vilket är livsfarligt. Och den låter staten spärra in folk på grund av deras åsikter och tro - vilket är fullständigt oacceptablet.

Svenska folket skall skyddas mot våld, hot, tvång och stöld genom en kriminallagstiftning som gäller lika för alla. Det är det enda rimliga, rättvisa och fungerande.

Avskaffa lagen om hets mot folkgrupp. Se istället till att de lagar som skyddar alla medborgares rättigheter upprätthålls!


Ur dagens länk-skörd.
2005-02-10 kl 18.25

Några länkar framåt kvällskvisten:

Mycket av intresse finns på The Globalizations Institutes blogg.

Smedjan skriver författaren och filosofen Lars Gustafsson om "Det onda och de onda". Intressant, även om han tvingas koka ner begreppet "ondska" för att över huvud taget göra det hanterbart att diskutera. Hur som helst stärker texten mig i min tes att ett anständigt samhälle är ett med ett minimum av tvång och med största möjliga frihet för människor att göra sina egna val. Så länge vissa kommer att göra ont (ibland i tron att de gör gott eller rätt) gäller det att begränsa människors makt över andra.

En helt annan strålande kommentar av Lars Gustafsson hittar du här.

Kritiska texter om den så kallade växhuseffekten börjar bli synliga lite var stans. Ta en titt på denna, denna och denna länk.

Slutligen en artikel om Norkoreas kärnvapen. En inte allt för vågad gissning kan vara att medgivandet om att landet har kärnvapen skett för att förbereda omvärlden på en första provsprängning. Här är en fråga som snabbt kan komma att klättra på dagordningen.


Wag the dog.
2005-02-10 kl 17.25

Hon retar vissa till vansinne, socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog. Genuint borgerliga väljare blir säkert mer borgerliga av hennes tilltag. Och folk som står stadigt på vänsterkanten tycker förmodligen att det är lite kul med hennes tjuvnyp.

Men hur uppfattas hon av de andra, de som avgör nästa val? Tja, om media säger att hon är bufflig - då kan det hända att folk håller med. Men väljarna tycker redan att Doktor Persson är en buffel - och de röstar på honom ändå.

Vad Ulvskog gör - och gör framgångsrikt - det är att flytta fokus.

När regeringen fick kritik för sin senfärdighet vid tsunami-katastrofen, då flyttade hon fokus till huruvida kungen skall få säga vad han tycker. När den senaste (s)-skandalen dök upp, då flyttade hon fokus till att handla om DN:s trovärdighet. När det började blåsa om Göran Perssons doktorshatt - då flyttade hon fokus genom att klippa till en stackars försäkringsdirektör.

Och alla går på det.


Drevet går.
2005-02-10 kl 16.35

Det är ordentligt påställ om hovrättsdomen om den så kallade Motala-våldtäkten. Radikalfeminister, nynazister och tidningarnas rubrikmakare förenas med nyttiga idioter som skriver på och sprider vidare protestlistor. Protestlistor mot en dom? Ja, kanske. Om domen uppenbart strider mot lagen. Men i detta fall följer domen lagen. Och i så fall är det lagen, inte domen som skall kritiseras.

Nu är det dock rätt meningslöst för lynchmobben att protestera mot lagen. En ny lag är nämligen redan på väg. Den är... "generös". Den säger till exempel att den som själv super sig full och sedan skriker "Ta mig!" är offer. Alkotest och skriftligt avtal om frivilligt samlag lär nog vara säkrast i framtiden. En videoinspelning av akten kan också vara på sin plats, för den som vill vara säker på att inte bli anklagad för våldtäkt i efterhand.

För att återvända till Motala-fallet gäller protesterna bland annat att två av de fyra tilltalade har friats. Det vore i sammanhanget intressant att få veta hur de som protesterar menar att de som inte har haft sexuellt umgänge med flickan skulle kunna vara skyldiga till våldtäkt.

Kanske menar lynchmobben att man skall kunna döma folk utan krånglet att behöva bevisa att ett brott har begåtts..?

Vad gäller den åtalade 16-åringen bör man möjligen väga in i bedömningen att han haft ett förhållande, som innefattat ett flertal samlag, med flickan. Jag påstår inte att våldtäkt inte skulle kunna förekomma inom ett förhållande. Men frågan är om han alls skulle riskera fängelse och utvisning för det nu aktuella samlaget - om inte en annan man också haft sex med flickan samma dag.

Naturligtvis har ingen rätt att tvinga någon annan till sexuellt umgänge. Våld och tvång skall inte accepteras i vårt samhälle. Men ingen får heller bli dömd utan bevis eller lagligt stöd. Tycker jag, i all anspråksköshet.


Doktor Persson, förmodar jag?
2005-02-10 kl 14.35

Knappt har Göran Persson hunnit få på huden för att han upphöjt någon liten skogskoja till universitet, förrän han går på samma boll igen.

Den 10 februari inviger han "Mittuniversitetet i Härnösand". Undrar just om de vågar ge honom hans vanliga arvode - en doktorshatt - efter den senaste tidens påställ? Men det är klart "mitt universitet" är ju något att skryta med, det också...

En ny hatt i Härnösand, sedan är han bara en från ett hattrick.

"Gånge denna hatt ifrån mig" som Kurt Lundgren skriver i en påtagligt underhållande blogg-kommentar om stort och smått.


Det främlingsfientliga Byggnadsarbetarförbundet.
2005-02-10 kl 14.00

"Det känns skönt." Så kommenterar enligt text-tv Byggettans ordförande Torgny Johansson att det lettiska företaget Laval nu gett upp - och lämnar skolbygget i Vaxholm.

Skönt?!? Så det känns skönt att ha drivit utlänningar på porten? Så det känns skönt att ha motarbetat den fria rörligheten? Så det känns skönt att ha tagit till maffiametoder? Så det känns skönt att vara främlingsfientlig?

Byggnads har en lång historia av främlingsfientlighet. De gjorde raider på byggarbetsplatser i Skåne för att kolla folks pass. De har haft en annons- och affischkampanj som hetsar mot byggarbetare från de forna öststaterna. De tar till maffiametoder när baltiska byggbolag vill försöka konkurrera på den svenska marknaden.

Om det går som en anka, ser ut som en anka och låter som en anka - då är det nog fan en anka, som ordstävet säger. Detta gäller även för byggfacket. Om Byggnads är fientligt mot främlingar - då är organisationen per definition främlingsfientlig. Punkt!


I tsunamins spår...
2005-02-09 kl 17.40

Byråkrati, inkompetens och korruption. Det är förklaringen till att mycket av hjälpen inte når fram till tsunamins offer i Asien, skriver AP.

En idé skulle kunna vara att ge hjälp via organisationer man litar på - istället för genom byråkrater, via skattsedeln. Men det statliga, misskötta, biståndet tvingas vi alla betala varesig vi vill eller inte. Så mycket viktigare blir det då att göra rätt val om man ger frivilliga gåvor.

Ännu bättre är naturligtvis att åka till de utsatta områdena som turist. Då kan man hjälpa till att bygga upp det lokala näringslivet genom att bo, äta, dricka och ha trevligt.

Över en natt skulle EU också kunna ta bort alla strafftullar på produkter från regionen. Frihandel skapar välstånd och långsiktig utveckling. Men det vill EU tyvärr inte höra talas om.


Elände.
2005-02-09 kl 15.45

Tack till Cox and Forkum.


Uthållighet!
2005-02-09 kl 15.30

Blir en skandal mindre bara för att den inte längre är ny? Man kan undra. Regeringen är nu på god väg att trixa sig ur den så kallade Egypten-affären. Inte för att den erkänt sina fel. Inte för att den ställt något till rätta.

Nej, räddningsplankan är svenskarnas dåliga uthållighet. Media har tröttnat. Oppositionen är inte tillräckligt blodtörstig. Och folk i allmänhet glömmer saker och ting på en kafferast.

Men skandalen, den är lika stor som tidigare. Inget har förändrats. Inget!

Ett annat exempel är att Telia lirar ihop med ett ryskt företag som sysslar med penningtvätt åt den ryske telekomministern. (!) Detta kommenterade näringsminister Östros med att han har fullt förtroende för Telia. Denna affär resulterade i en enda DN-artikel. Sedan försjönk den i glömska.

Jag har skrivit det tidigare - det krävs en vitbok över allt elände och alla skandaler. Och den bör presenteras i lagom tid inför nästa val. Regeringen får inte komma undan med fiaskon, mygel, skandaler och övergrepp bara för att folk har dåligt minne!


Mer sex och drama.
2005-02-08 kl 16.25

Nu är det dags för en ny dos moralpanik. Malmö Opera och Musikteater sätter upp Faust. Som en del av föreställningen visas scener ur porrfilmer.

Föreställningen kommer bland annat att ses av skolklasser. Inga 6-åringar, den här gången dock...


Lite kul.
2005-02-08 kl 16.20

En egyptier med kopplingar till Bin Laden har stämt filmaren Michael Moore för att han, utan att fråga, snott filmmaterial till Farenheit 9-11.

(Michael Moore har - hittills - tjänat 222 miljoner dollar på sin film.)


Doktorn kan komma...
2005-02-08 kl 16.20

Göran blev i hatten - lekte doktor med Anitra.


Överskott i Ebberöd.
2005-02-08 kl 13.25

Nationens skatteinkomster blev, av en händelse, 44 miljarder kr större än beräknat förra året. Vänta dig dock ingen återbäring. Underskottet i statens finanser är ett svart hål att stoppa pengar i. Men så blir det nog inte heller. Att ge politiker en extra, oväntad slant innebär ofelbart att de kastar bort den på ditt och datt. Ett par nya myndigheter, kanske?

Kom i sammanhanget ihåg PJ O´Rourkes ord: Att ge pengar och makt till politiker är som att ge whiskey och bilnycklar till tonårsgrabbar.

Vän av ordning noterar att skatteöverskottet är drygt 4.500 kr per svensk. Varför inte låta folk behålla dessa pengar från början? Icke! Sådant kallas skattesänkningar - och går stick i stäv med regeringens uttalade plan att istället höja skatterna.

Det är klart, det är ju så många som behöver bidrag nu för tiden. Till exempel de som inte kan leva på sin lön på grund av de höga skatterna...


Länkar.
2005-02-08 kl 13.05

På allmän begäran lägger jag nu in permalänkar i denna blogg. Länken ligger i daturm/tids-raden. Det innebär att om du vill tipsa någon om en notis, då kopierar du bara denna länk (PC: högerklicka, Mac: ctrl-klicka.) så får du en URL till respektive notis att klippa in i mail och html-sidor.


Inte vackert...
2005-02-07 kl 18.55

Den holländska regeringen vill in föra språk- och kulturtest för invandrare. Dock inte för alla. Bara för "svartskallar". Som svensk, EU-medborgare, är man fortfarande välkommen att bosätta sig i Holland utan att kunna ett ord av det lokala tugget. Och utan att känna igen en Rembrandt, väderkvarn, van Gogh eller tulpan om så livet hängde på det.

Denna olikhet visar rätt tydligt vad det egentligen handlar om: Att hålla "svartskallar" borta från Holland. Inte vackert...

Dessutom blir resultatet att man tillerkänner människor olika rättigheter. Det är, i förlängningen, att öppna dörren för särlagstiftning, förtryck och förföljelse. Det var exakt ett sådant principbrott som gjorde 30-talets folkmord möjligt i Tyskland. Och det är samma principbrott som gett oss Rwanda, Srebrenica och Darfur i vår tid. Att folk aldrig lär sig.

Alla människor skall ha lika rättigheter. Punkt!


Välkommen!
2005-02-07 kl 18.55.

I morgon, tisdag klockan 19 håller Frihetsfronten talarkväll. Mattias Svensson talar om Ayn Rand och hennes bok Och Världen Skälvde. Detaljer finner du här. Varmt välkommen!


De rika och de fattiga.
2005-02-07 kl 13.50.

SSU, det socialdemokratiska ungdomsförbundet, är goda för 100 miljoner kronor. Det är 20 gånger mer än MUF och LUF tillsammans. Och rikare blir de för varje ny bidragskrona från skattebetalarna, som trillar in. Läs mer hos Håkan Jacobson. Även Johan Norberg har en del pikanta detaljer i ärendet.


Också en affärsidé...
2005-02-07 kl 13.40.

http://www.savetoby.com


Vänstervridning.
2005-02-07 kl 12.15.

I natt kom jag hem efter ett par dagar utomlands, utan svenska nyheter. Jag bläddrade förstrött bland tidningarna på hallgolvet. Och... hoppsan! Göran Persson och (s) gör skattehöjningar till ett vallöfte!

I landet med världens högsta skatter skall skatten nu höjas ytterligare. Hur kan det vara möjligt?

Jag tror att svaret finns hos moderaterna. De går bra för dem just nu. De är närmast euforiska över sina mellanvalssiffror. Är stödet i opinionen resultatet av partiets nya politik? Eller är det bara samma fenomen med höga siffror för (m), som man brukar se i varje mellanvalsperiod? (Se notis nedan.)

Hur som helst kan man konstatera att (m) har förskjutit den politiska skalan i landet.

Ta ett gummiband och spänn ut det. Markera mitten. Slacka sedan av från höger och se vad som händer. Höger slutpunkt flyttas mot mitten. Och mitten - den flyttas längre åt vänster. När "högern" går mot vänster påverkas alltså även det övriga politiska landskapet till att dra sig åt vänster.

Är det verkligen så fiffiigt tänkt av moderatera? Att flytta hela den svenska politiska skalan vänster ut?

Här finns förklaringen till att Göran Persson klarar av att föra en aggressiv skattehöjarpolitik. Liksom att (s) i övrigt kan dra mer åt vänster i dag än för, låt säga, tre år sedan.

Det är "de nya moderaterna" som gjort det möjligt...


Sändningsuppehåll över helgen.
2005-02-04 kl 17.55.

Fredag till söndag är jag i Bryssel. Eftersom man inte bör posta saker på fyllan - så blir det nog inga nya inlägg här förrän på måndag.

Passa på att fördjupa dig i Captus sida under tiden. Där finns hinkvis med bra och begåvad information samlad. Om du skulle råka vara borgerlig valstrateg, då bör du dessutom passa på att läsa den här och den här texten.

Dessutom vill jag ta tillfället i akt och skryta med att denna blogg har haft närmare 110.000 träffar, sedan starten i oktober. Tack för uppmärksamheten, säger jag!

Skål, kosmonauter!


Opinionen och verkligheten.
2005-02-04 kl 17.35.

Dagens Demoskop-mätning ger det borgerliga blocket ett stabilt försprång framför de röd-gröna. Men än är det inte dags att ropa hej.

De borgerliga har alltid haft bra mellanvalssiffror. Speciellt moderaterna. Men sedan faller de på upploppet. Sossarna brukar helt enkelt vara mer proffsiga när det är skarpt läge. De visar sig då vara bättre både på spin och kampanjverksamhet. De genomför till exempel fortlöpande detaljerade opinionsmätningar - som kan brytas ner till kvartersnivå. Dessa används sedan för att lista ut vart de socialdemokratiska valarbetarna skall sändas för att vara mest effektiva. Dessutom spelar (s) ett fult spel, där de utnyttjar människors oro, fördomar och brist på information.

De borgerliga måste helt enkelt bli betydligt proffsigare och bättre på kampanjteknik. De måste ha en bättre beredskap för det oväntade på upploppet. De måste lära sig att sätta agendan - att agera, istället för att reagera. För det räcker inte att skicka ut blåhåriga tanter med flygblad. Man kan inte lita på att folk själva söker information i valstugor. (Utom Janne Josefsson på SVT...) Det går helt enkelt inte att hantera en modern valrörelse som om det vore ett årsmöte i en Rotary-förening.

De borgerliga måste också våga gå i hård konfrontation med de röd-gröna. De måste inse att motståndaren kör med hårda puckar och fula knep - och att det är oerhört effektivt. Borgarna måste helt enkelt sluta vara så mesigt artiga, korrekta, försiktiga och fina i kanten. Om de skall ha en chans.

Slutligen - det behövs utstrålning och entusiasm! Detta är en verklig bristvara i svensk politik i dag. Vem kommer att tala visionärt om framtiden, måla upp positiva bilder och entusiasmera väljarna? På den frågan ser jag inte något självklart svar. Tråkiga träbockar är dom allihop, partiledarna.

Dessutom är det 17 månader kvar till valet. Under den tiden hiner mycket hända. Så tro inte att något är klappat och klart. Alls.


Darfur.
2005-02-03 kl 03.45.

Med tack till Cox and Forkum.


Enslingen på skäret.
2005-02-03 kl 03.05.

"Kuba behöver inte USA. Det behöver inte Europa. (...) Detta land är himmelriket..."

Kubas diktator Fidel Castro.


Apropå John Galt.
2005-02-03 kl 02.45.

Bortåt 350.000 medborgare har flyttat ut ur landet under Göran Perssons tid som statsminister...


Rand och den svenska verkligheten.
2005-02-03 kl 01.15.

Här kan du läsa de brev Timbro bifogat när de sänt ut Och Världen Skälvde till ett antal kända svenskar. Rätt underhållande.


Re-lansering.
2005-02-02 kl 23.45.

På onsdagskvällen höll Timbro party för att relansera Ayn Rands bok Och världen skälvde, i nyöversättning. Denna bok, som betytt så mycket för så många, har bearbetats av ett team under Mattias Svensson.

Utöver Mattias Svensson och Johan Norberg medverkade flera talare med korta inpass om vad boken betytt för dem. Agneta Dreber talade om Rand och starka kvinnor. Lill-Marit Bugge läste en dikt om att sola utan bikini samtidigt som man läser Och världen skälvde. Riksdagsmannen Gunnar Axén (m) talade om vikten av att hålla fast vid frihetliga principer i politiken. (Hoppas han tipsar sin partiledare om detta...)

För intresserade och för finsmakare kommer Frihetsfronten att ha en talarkväll med Mattias Svensson om Rand och boken nästa tisdag. Alla intresserade är välkomna. Det lär bli en lite djupare analys än vad tiden tillät på Timbros cocktailparty.

Boken kan beställas från Timbro. Men köp den ännu hellre i den vanliga bokhandeln - så att handlarna märker av en efterfrågan. Den finns bland annat hos Akademibokhandeln i de större städerna. Och den bör tjatas in i pocket-butikerna på våra järnvägsstationer och flygplatser.


Visst är Sverige europeiskt.
2005-02-02 kl 16.30.

När Ingvar Carlsson lämnade ledarskapet för (s) var Sverige ett lite torrt land. Visst, maktmissbruk och annat elände förekom. Men det fanns en känsla av att man hade någorlunda koll på saker och ting. I vart fall lite.

Efter nio år under Göran Perssons ledning verkar saker och ting gå lite mer på en höft. Det socialdemokratiska maktmissbruket har blommat ut i full prakt. Myglet i den så kallade arbetarrörelsen är uppenbart. Nepotism och svågerpolitik hör till vardagen. Byråkratin skenar. Det offentliga slukar massor av pengar, men klarar inte av att leverera. Vi har mängder av lagar, men nästan ingen ordning. Poliser rånar banker. Kidnappningar. Fusket är utbrett. Och så vidare, och så vidare...

Sverige var rätt så "europeiskt" redan under Ingvar Carlsson. Lite tyskt, preussiskt, så där. Med en anstrykning av DDR. Och det är "europeiskt" även under Göran Persson. Fast nu är det lite mer belgiskt kaos, polsk riksdag, fransk byråkrati och italiensk brottslighet. Typ.


Gör Darfur till ett verkligt problem för politikerna.
2005-02-02 kl 15.45.

70.000 döda. 1.800.000 på flykt. Det är facit, hitills, för folkmordet i Darfur-provinsen i Sudan.

Nu har FN skrivit en rapport i ämnet. Precis som den svenska regeringen säger man att det hela ser ut som ett folkmord - men att man inte tänker använda just det ordet. För om man kallar folkmordet för ett folkmord - då tvingas man ju göra något.

Den sudanesiska regimen är glad och lycklig över att FN förklarat att den inte sysslar med folkmord. På så sätt får den arbetsro att fortsätta med sitt folkmördande.

Värför är det ingen som gör något åt det här? Svaret kanske finns i BBC:s dokumentär om krisen. Där säger en talesman för det brittiska utrikesdepartementet att Sudan är så stort, så stort. Och att vi inte skall bråka något mer med muslimerna (läs Sudans regering). Därför är det bättre att inte göra något alls. Skamligt!

Det enda som kan få politikerna att skrida till handling, det är om folkmordet i Darfur kan komma att påverka deras opinionssiffror. Därför måste alla ligga på. Vanligt folk måste skriva insändare och kontakta sina politiker. Media måste öka bevakningen av krisen. För av sig själva kommer politikerna i Sverige, EU och FN inte att lyfta ett finger för att stoppa dödandet, våldtäkterna och den etniska rensningen.


Rand 100 år.
2005-02-02 kl 14.45.

I dag är det författarinnan Ayn Rands "100-årsdag". Detta firas bland annat hos satirtecknarna Cox and Forkum - som i dagens web-postning utbrister i ohejdad och fullständigt seriös objektivism.


Heja!
2005-02-01 kl 16.10.

Vaclav Havel i DN:

"Det är rena självmordpolitiken för EU att knyta an till Europas sämsta politiska traditioner, vars minsta gemensamma nämnare är idén att ondskan måste erbjudas eftergifter och att det bästa sättet att uppnå fred är att inte bry sig om andras frihet. Sanningen är precis det motsatta: en sådan politik innebär likgiltighet inför den egna friheten och bereder vägen för krig."


Arma människor.
2005-02-01 kl 13.05.

EU låter meddela att man gärna ställer upp och hjälper Irak att skriva en konstitution...

Jo, det där med en konstitution har ju EU visat sig ha koll på... Byråkratisk bråte. Krav från särintressen. Positiva rättigheter. Men inte alls lika mycket medborgerliga fri- och rättigheter.

Irak bör nog säga tack, men nej tack.


Sosse-adeln.
2005-02-01 kl 13.05.

Det som är märkligt med affärerna i den så kallade arbetarrörelsen, det är att de som ställt till det inte tycks förstå att de gjort fel.


Idioternas sammansvärjning.
2005-02-01 kl 12.55.

Nedan min senaste FNA-krönika, som jag lägger ut här också - ifall någon skulle ha missat den...

En majoritet av politikerna i Sveriges Riksdag har bestämt att man skall kunna sätta folk i fängelse på grund av deras åsikter. Inte alla åsikter. Bara vissa. Närmare bestämt de åsikter som den för tillfället rådande politiska majoriteten anser är fel. Riksdagsledamöterna är fanimig inte kloka på en fläck.

I Borgholm på Öland finns en pingstpastor som heter Åke Green. Han tycker, eller tror, och predikar att bögar förtjänar döden. Han tror dessutom på kringsvävande andeväsenden, brinnande buskar och att folk kan gå på vattnet. La-di-da. Pastor Green är fanimig inte klok på en fläck.

I Kalmar finns en åklagare som vill visa sig duktig och gå politikernas ärenden. (Eftersom de inte skulle våga kasta folk i fängelse själva. De behöver underhuggare.) Han har sett till att tingsrätten i Kalmar har dömt ovan nämnda pingstpastor till en månad i fängelse. På grund av sina icke politiskt korrekta åsikter. Nu vill åklagaren att hovrätten skall höja straffet till sex månader. Farbror åklagaren är fanimig inte klok på en fläck.

Den 11 februari faller hovrättens dom. Då får vi veta om Sverige är ett land som spärrar in folk på grund av deras tro och åsikter eller inte. Jag är pessimistisk. Jag fruktar att det blir precis på det sättet. Då har Sverige blivit medlem i en klubb som består av länder som Nordkorea, Kina, Kuba, Saudiarabien och Iran. Charmigt värre.

Hela denna idioternas sammansvärjning har sin grund i en lag - lagen om hets mot folkgrupp. Den säger att man till exempel inte får hetsa mot folk på grund av deras sexuella läggning. Det gäller dock inte alla sexuella läggningar. Bara de som för tillfället anses "politiskt korrekta". Man tar sig för pannan!

Att ge vissa grupper, kollektiv, speciella rättigheter (till exempel speciellt skydd i lagstiftningen) är fullständigt uppåt väggarna. Det innebär i slutändan - hur man än vrider och vänder på det - att olika individer får olika rättigheter. Därmed gör man avsteg från en av vårt demokratiska rättssamhälles mest grundläggande principer: Att alla medborgare skall ha lika rättigheter.

Gör man detta avsteg, då öppnar man dörren för särbehandling, förtryck, elitism, förföljelse och att... well... folk kan spärras in i fängelse för sina åsikter eller sin tro. V.S.B.

Visst. Jag förstår att det kliar i fingrarna på politikerna. Jag förstår att det känns "politiskt korrekt" att "värna" om vissa grupper. Men det är livsfarligt. Kollektiv kan aldrig ha rättigheter. Men individer har rättigheter. Gör man avsteg från denna princip, då går det åt helvete.

Det är märkligt att det skall vara så svårt att förstå att verklig jämställdhet mellan kön, etniska grupper, raser, sexuella grupperingar och alla andra aldrig kan uppnås genom att ge vissa speciella rättigheter. Jämställdheten kan bara uppnås genom att man ger alla lika rättigheter.

Så långt brukar jag hinna, innan första invändningen kommer. Den lyder så här: Jaha, så du tycker att man skall få säga vad fan som helst, då?

Nej. Lika lite som man får utöva våld mot någon annan människa får man uppmana andra att bruka våld mot henne. Man får inte heller förtala någon annan. Detta täcks väl av vår lagstiftning - redan utan någon lag om hets mot folkgrupp. Misshandel. Mord. Stämpling till misshandel eller mord. Uppvigling. Förtal. Dessa brottsrubriceringar har dessutom en fiffig egenskap som hetslagstiftningen saknar: De gäller lika för alla medborgare.

Invändning nummer två: Så då är det OK att såra andra människor?

Där är svaret ja - och nej. Ja, eftersom yttrandefriheten är viktigare än att ömhudade trygghetsnarkomaner känner sig sårade. Nej, eftersom jag inte tycker att man skall vara tarvlig mot folk. Men det kan vi aldrig någonsin lagstifta mot. Där hjälper bara sunt förnuft. Och respekt för andra människors rättigheter. Vilket inte har ett spår med hetslagstiftning att göra.

Antingen har vi åsikts-, yttrande- och religionsfrihet i Sverige. Då får folk tycka, säga och tro i stort sett vad de vill. Eller också gör man inskränkningar. Då har vi, per definition, varken åsikts-, yttande- eller religionsfrihet. Svårare än så är det inte. Punkt.

Jag brukar höja ett varningens finger. Ibland är jag kanske lite dramatisk och kolerisk. Men nu är det fanimig allvar. Om pastor Green döms till fängelse för sina åsikter och sin tro - då är det dags att vrida på nyckeln och starta upp motståndsrörelsen!


Februari - ny sida på bloggen!
2005-02-01 kl 12.55.

Januari är äntligen över, det finns bara lite slask kvar på gatorna och dagarna blir längre. Vi går helt enkelt mot ljusare tider!

Januari månads blogg hittar du här.