Detta är en sida ur arkivet.
För att komma till aktuell blogg, klicka här.

Stöd denna blogg

Mina texter i urval:
Politik
Humor
Artiklar
Livet, typ

Besök även:
Allvarligt Talat!

Några bloggar:
Johan Norberg
Dick Erixon
PJ Anders Linder

Stig-Björn Ljunggren
Nicklas Lundblad

Margit Gennser
Danne Nordling
Munkhammar
Håkan Jacobsson
Captus.nu

I Chydenius Fotspår
Flykten från Ankdammen
De Oppresso Liber
Södertankar
Alicio i Underlandet

JKL
Ninja Economist
Spectator / Stambord
Stefan Geens
Becker-Posner

Virginia Postrel
Samzidata (UK)
Good Judgement
Globaljuggler
Sänd mina rötter regn

Segerstad
Frihet framför allt
Argast i Uppsala
Maths Larsson
Dibbuk.se

Mothugg
MyMarkup
Frihetspropaganda...
Frihet och välfärd
Rationalisten

Nyliberalism for dummies
Trixies Tankar
Infidel
Iron Thorn
Ingen kommer undan...

Framtidstanken
Kurt Lundgren
Xipe
Samtidigt i Moskva
Frihetsblog

Knas
Politiskt.nu
The Globalization Institute
Per Gudmundson

Andra länkar:
Cox and Forkum
Best of the Web Today

CNE (Europapolitik)
Tech Central Station
Europa Just Nu

Smedjan
Medb. för folkomröstning
Frihetsfronten
Nyliberalen
Sådan är kapitalismen

Flashback
Lankarkiv.com
HAX Media

E-post:
hax@bahnhof.se

Adress:
Henrik Alexandersson
Box 5367
102 49 Stockholm

Tel: 0708 866 545

www.henrik-alexandersson.se

www.bahnhof.se/hax

Sponsra denna blogg!
Med enskilda bidrag kan denna blogg bli bättre och vassare. För att ge ditt stöd, sänd ett SMS till 72550 med text som nedan.

Ge 10 kr, skriv: hax blog10

Ge 20 kr, skriv: hax blog20

Ge 30 kr, skriv: hax blog30

(Observera mellanslaget.)

I USA finns det folk som kan blogga på heltid, med hjälp av enskilda bidrag. Detta blir ett intressant experiment, för att se hur resultatet blir här i Sverige.

Tjänsten ovan debiteras din mobil. Den fungerar dock bara i Sverige, med svenska mobiltelefoner. För den tekniska lösningen står Yo.

Annonsera på denna blogg!

Bloggarkiv
2004 Oktober
2004 November
2004 December
2005 Januari
2005 Februari


Blogg Mars 2005 (del 1)


De verkliga reaktionärerna.
2005-03-26 kl 13.30

I veckan som gick sade EU:s stats- och regeringschefer nej till det så kallade tjänstedirektivet. I vart fall i dess nuvarande form.

Med detta sade de också nej till en av den fria rörlighetens grundpelare. Fri rörlighet var en vacker tanke. Den var tillräckligt bra för att locka oss att rösta ja till EU. Men sedan blev det alltså stopp. Det blev stopp på grund av att nationella särintressen satte sig på tvären.

Nationella särintressen... Antitesen till fri rörlighet. Att dessa krafter skulle dyka upp var kanske inte oväntat. Men att politikerna skulle lägga sig platt för dem, det är riktigt illa. För vem skall försvara visionen om ett öppet och fritt EU om inte EU:s egna politiker gör det?

De krafter som säger nej till tjänstedirektivet är av samma natur som de som i alla tider bekämpat framsteg. Folk sade nej till ångmaskinen, dynamiten, järnvägen, mekaniska vävstolar och telefonen. Inte sällan satte de sig på tvären utifrån sitt snäva särintresse. Hade de fått bestämma, då hade världen varit en sämre och fattigare plats i dag.

Tjänstesektorn utgör i dag 70 procent av tillväxten inom EU. Att hindra den fria rörligheten för dessa tjänster kommer att bli förödande. Det kommer att kosta unionen miljontals arbetstillfällen. Det kommer att minska vår tillväxt. Och det kommer att nagla fast oss vid en varuproduktion där vi inte längre kan konkurrera. Hur någon som är vid medvetande, med vett och vilje, kan föra en sådan politik är en gåta.

Var är oppositionen och Svenskt Näringsliv? Varför är det ingen som ger regeringen en rejäl match? Varför ställer ingen facket till svars - för att det hindrar nya jobb och minskar tillväxten? Vem tänker stå upp för den fria rörligheten?


Avpolitisera domstolarna.
2005-03-25 kl 14.50

Få tänker på det, men våra tingsrätter är politiska. Nämndemännen utses av de politiska partierna - vilket kan skapa en rad problem.

Man kan till exempel konstatera att olika lagar har olika stöd i olika politiska grupperingar. Man kan ställa sig frågan vad som händer i en tingsrätt när någon ställs inför rätta i ett mål där själva lagen gillas av folk med viss politisk åskådning och ogillas av andra. Hur påverkar detta de politiskt tillsatta nämndemännens bedömning? Ingen vet. Men en sak är klar, det kan påverka processen - och därmed också den åtalades rättssäkerhet.

Och vad händer när politiker ställs inför rätta? Hur ser en moderat nämndeman på en socialdemokrat som påstås ha ansvar i ett kommunalt bolags konkurs? Hur ser en vänsterpartist på en kristdemokrat som står åtalad för rattfylla?

Detta är bara ett par exempel på möjliga, konkreta problem. Men i grunden finns naturligtvis en större och viktigare fråga: Det är principiellt viktigt att skilja den lagstiftande och den dömande makten.

Avpolitisera domstolarna!


Fragglarna.
2005-03-24 kl 12.10

Är det någon som blir klok på fransmännen?

Den franske presidenten, Chirac, rullar med ögonen och talar om det förfärliga EU som engelsmännen vill ha. Han menar att det bara handlar om frihandel, fri rörlighet och andra liberala tilltag.

Vad han missat är att det är fri rörlighet för varor, tjänster, människor och kapital som är hela vitsen med EU.

Vad vill då Chirac ha? Först och främst vill han ha jordbruksstöd. Massor av jordbruksstöd - för att hålla bönderna lugna. Sedan vill han ha övergångsregler och hinder för den fria rörligheten - för att hålla facket lugnt. Och byråkrati - gissningsvis för att hålla den franska statsapparaten på gott humör.

Men - detta är väl ändå inte vad EU är till för? Det var väl inte till detta svenska folket röstade för att ansluta sig? Detta är väl inte vad folk ute i Europa vill ha?

Gissningsvis är det inte heller vad franska folket, egentligen, vill ha...


Fosterland!
2005-03-23 kl 11.40

Arbetslösa som går kvällskurser för att bli mer attraktiva på arbetsmarknaden blir av med sin A-kassa. Man blir så matt.


En inte allt för vågad spekulation.
2005-03-23 kl 08.55

Naturligtvis har den socialdemokratiska partiledningen varit medveten om medlemsmyglet i SSU. Det är till och med troligt att man gett den sitt tysta godkännande.

För det första har många i regeringen och den socialdemokratiska partiledningen haft tunga poster i SSU. Så de vet hur det går till.

För det andra vill man att Regeringens Ungdomsförbund - SSU - skall vara välkammat och skötsamt. När det drar ihop sig till valrörelse skall det vara en del i kampanjapparaten. Är det något partiledningen absolut inte vill ha - så är det ett ungdomsförbund som är självständigt, bångstyrigt och som hittar på jäkelskap.

Men efter revideringen av medlemstalen är ett jobbigt ungdomsförbund precis vad man kan komma att få. Om vänsterfalangen tar makten, då kommer SSU att befinna sig till vänster om vänsterpartiet. Se bara hur det är i SSU Skåne, som är ett av "vänsterdistrikten". Där har man fattat beslut om att avskaffa marknadsekonomin och den privata äganderätten.

Det är klart som korvspad att den socialdemokratiska partiledningen och regeringen inte skulle uppskatta en sådan åsiktskantring i SSU. Det var förmodligen mer för att hantera detta än för att bli utskälld som SSU-basen kallades till Göran Persson på Harpsund förra helgen.

Nu när medlemssiffrorna skruvas ner skall det bli intressant att se vad pamparna kommer att göra för att hålla vänsterfalangen borta från makten. Det kan komma att bli ett riktigt smutsigt spel. Vilket ju är kul för oss som sitter i publiken.


Kina, Taiwan, EU, Reinfeldt och fredsrörelsen.
2005-03-22 kl 15.25

Som jag har skrivit i tidigare notiser hotar Kina med invasion om Taiwan inte frivilligt låter sig "anslutas" till kommunistdiktaturen på fastlandet.

Detta bör vara en fråga på dagordningen när EU:s stats- och regeringschefer nu träffas. De europeiska sanktionerna vad gäller vapenexport till Kina måste vara kvar. Vi skall inte beväpna en diktatur som står i begrepp att invadera ett annat land, en demokrati, i sin närhet. Sedan får väl fransmännen bli kinkiga för att de inte får sälja vapen, då.

Om politikerna hade någon ryggrad - då borde de dessutom passa på att formellt erkänna Taiwan. Men det kan man ju drömma om...

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt bör dessutom skämmas för att han gav Göran Persson sitt stöd - för att Sverige skall verka för att vapenembargot skall hävas. Han lär vara den förste svenske högerledare som med vett och vilje är beredd att beväpna en aggresiv kommunistisk diktatur.

Svälj stoltheten, Fredrik Reinfeldt! Erkänn att du gjort en tavla. Om du kan svänga i alla andra politiska frågor - då kan du göra det i det här fallet också! Säg nej till europeiska vapen till Kina!

Sedan kan man ju undra varför den så kallade fredsrörelsen inte säger så mycket som ett pip om att Kina är berett att invadera ett fredligt, demokratisk grannland. Eller undra och undra... Kina är ju kommunistiskt. Och då tycker väl rödskäggen att man bör hålla inne med eventuell kritik. Konstigare än så är det nog inte. Tragiskt.


"Synnerligen allvarlig kritik.".
2005-03-22 kl 15.25

Justitieombudsmannen, JO, riktar synnerligen allvarlig kritik mot SÄPO - för dess agerande i samband med att två asylsökande män utvisades till tortyr och skenrätt i Egypten.

Kritiken gäller att SÄPO passivt stod och såg på medan CIA buntade ihop och lastade ombord de två på ett amerikanskt flygplan. Synd bara att denna kritik från JO inte leder till åtal. Det borde den göra. Chefs-JO Mats Melin anser nämligen att SÄPO:s agerande inte är förenligt med svensk lag!

Man kan undra varför åtal inte väcks, när det som skett är olagligt? Varför skall hemliga polisen stå över lagen?

Samtidigt kan man konstatera att statsministern, utrikesministern och justitieministern har lyckats ducka - vad gäller deras ansvar i historien. Inte för att de erkänt några fel. Inte för att de gett svar på de frågor som ställts. Inte för att de tagit sitt ansvar. Nej - frågan har helt enkelt runnit ut i sanden. Media borde skärpa till sig lite och åter koppla det hårda grepp man hade i frågan vid juletid.


Antipiratbyrån är rent kriminell.
2005-03-22 kl 15.25

Hos Nicklas Lundblad kan man läsa om hur Antipiratbyrån inte bara använde en infiltratör för att lägga upp copyrightskyddat material på internetleverantören Bahnhofs servrar. APB köpte till och med hårdvara som placerades hos Bahnhof för att få plats med alla sina filer. Man gjorde alltså en razzia mot sina egna hårddiskar, för att beslagta sitt eget material.

Nicklas skriver en hel del om de juridiska problem som uppkommit i och med detta och razzian mot internetföretaget.


Ett steg bakåt.
2005-03-22 kl 11.50

Just nu samlas EU:s stats- och regeringschefer till toppmöte. På agendan står bland annat den så kallade Lissabon-processen. Den handlar om tillväxt och företagande i Europa. Så, vad har gubbarna då att erbjuda?

Frankrike, Tyskland, Sverige och den europeiska fackföreningsrörelsen kommer att förslöka stoppa den fria rörligheten för tjänster - det så kallade tjänstedirektivet. Detta är kortsiktigt och korkat. En och annan baltisk eller polsk byggjobbare kommer säkert att köras på porten - till de lokala fackens oblyga glädje. Men på sikt kommer detta att drabba Sverige och alla andra EU-länder. Det kommer att kosta oss 100.000-tals jobb. Det kommer att minska vår tillväxt. Just så illa kommer det förmodligen att bli. Facket är nämligen ett starkt särintresse - och för många politiker är dess ord lag.

På området tillväxt och företagande kommer EU alltså att ta ett steg bakåt.

Avregleringar och skattesänkningar - det är saker som kanske skulle kunna göra susen. Men det är inte riktigt EU-politikernas kopp te.

Tillväxt och ett företagarvänligt klimat kan bara skapas genom en typ av politiska beslut - nämligen genom att minska politikens makt och att sedan hålla fingrarna borta. Men så blir det alltså inte. Politikens affärsidé är den rakt motsatta.


Norberg om Rydenfelt.
2005-03-22 kl 11.50

Johan Norbergs minnesartikel över professor Sven Rydenfelt i Svensk Linje hittar du här. Intressant och fint.


Äntligen en insiktsfull miljöpartist.
2005-03-21 kl 14.30

Einar Westergaard lämnar inte bara sin post som språkrör för Grön Ungdom. Han lämnar även miljöpartiet. Detta i protest mot dess fördjupade samarbete med socialdemokraterna. I ett pressmeddelande säger han...

"De gröna bildades för att vara den utomparlamentariska alternativrörelsens systemkritiska röst inom parlamenten, det rimmar illa med ett fördjupat samarbete med det systembevarande partiet Socialdemokraterna. Jag kan inte längre försvara den urvattnade politik som blir konsekvensen av ett samarbete mellan ett grönt och ett grått parti."

"Samarbetet med Socialdemokraterna är inte förankrat i partiet. Det pågår en medveten bortmanövrering av kritiska röster, eftersom deltagarna på samarbetsseminarierna är handplockade av partisekreteraren. Jag har till exempel aldrig blivit tillfrågad om jag vill delta på ett enda seminarium med Socialdemokraterna, trots att jag är språkrör för ungdomsförbundet. Seminarierna med Socialdemokraterna [är] inte för fem öre legitima inom partiet."

Tänk om fler inom miljöpartiet insåg att de reducerats till en dörrmatta för ministären Persson.


Borgerliga krav på folkomröstning.
2005-03-21 kl 14.15

Centerledaren Maud Olofssons eget partidistrikt i Västerbotten kräver nu en folkomröstning om den så kallade EU-konstitutionen. Samma sak kräver ett antal partidistrikt inom kristdemokraterna. I Stockholm har Moderata Ungdomsförbundet sagt blankt nej till konstitutionen. Det ser alltså ut som om det börjar röra på sig i frågan...

Länktips: Medborgare för folkomröstning.


Mer om stabilitetspakten.
2005-03-21 kl 14.05

Finansminister Per Nuder (s) har under morgonen kommenterat EU:s uppluckring av stabilitetspakten. I ett sällsynt substanslöst uttalande låter han meddela att det här blir nog bra...

Lite mer insikt och tuffhet uppvisar min favoritpolitiker, den moderate EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark. Så här säger han, i ett pressmeddelande.

"Den nya stabilitets- och tillväxtpakten innebär mindre stabilitet och lägre tillväxt. Större underskott och högre räntor kommer att urholka den långsiktiga tillväxt EU behöver. I praktiken har de stora länderna getts en lång rad olika ursäkter för att inte ta itu med sina budgetunderskott. På lång sikt kommer det att leda till högre räntor i EU eftersom ländernas kreditrating försämras och inflationstrycket ökar."

"Allvarligast är att den nya stabilitetspakten minskar trycket på Lissabonprocessen. Utan tydliga regler för hur stora underskotten får lov att vara kommer fler regeringar att undvika de reformer som är nödvändiga för att få en långsiktigt högre tillväxt i Europa."

Klarspråk om det som är uppenbart - men som varken EU:s finansministrar eller Per Nuder tycks ha fattat.


Det här kommer att bli problem.
2005-03-21 kl 13.35

Stabilitetspakten (det ekonomiska regelverket för de länder som är med i EU:s valutasamarbete) har lättats upp. Det innebär att det kommer att bli ännu större spännvidd mellan de Euro-länder som har bäst respektive sämst ekonomi. Vilket i sin tur - till exempel - leder till problem med en gemensam ränta för hela Euro-zonen.

Det är också intressant att notera att när små länder bryter mot paktens regelverk - då straffas de. Men när stora länder gör samma sak - då ändrar man regelverket.

En valuta, en räntepolitik - och ett allt slappare regelsystem. Det kan aldrig gå väl. Det var tur att svenska folket tackade nej till Euron.


Hoppsan!
2005-03-21 kl 01.15

Detta är ingen jättebra morgon för Göran Persson. Enligt DI/Ruab är moderaterna nu större än socialdemokraterna.

Siffrorna (i procent):
Vänsterpartiet 6,9.
Socialdemokraterna 31,3.
Miljöpartiet 6,1.
Centern 5,8.
Folkpartiet 10,8.
Kristdemokraterna 4,3.
Moderaterna 31,5.
Dettta ger vänstern 44,3 procent och alliansen 52,4.

Uppmuntrande för alliansen. Men frågan är, som jag skriver nedan, hur de kan behålla greppet under de 18 månader som återstår till valdagen. För att klara av det måste de se bortom politikens innehåll. Det kommer att krävas en proffsig, välsmord och tuff kampanjapparat.

Vi skall komma ihåg att den förödande effektiva socialdemokratiska kampanjmaskinen ännu inte ens rullats ut på banan...


Jasså, ni vill vinna valet?
2005-03-20 kl 17.10

Den borgerliga alliansen har medvind. Men vi skall, som jag tidigare påpekat, komma ihåg att detta är mellanvalssiffror.

Socialdemokraterna har samtidigt stora problem - men vi bör vara på det klara med att väljarna kommer att ha glömt detta till september 2006. Det är trots allt 18 månader kvar till valdagen.

Momentet från de borgerliga partiledarnas möte hemma hos Maud Olofsson måste toppas med något mer och bättre. Varje dag - fram till valet. Frågan är om de har uthållighet nog att åstadkomma detta?

En första åtgärd borde vara att sätta upp en gemensam opinionsenhet för alliansen. Socialdemokraterna har en sådan - och de har stor nytta av den. De vet ner till kvartersnivå var de skall sätta in sina kampanjinsatser. (Det var så de tog makten i Stockholm.) Svaren som kommer från mätningarna måste även styra språket och anslaget i allt material - på alla nivåer. Från det enklaste flygblad, till partiledarnas tal och ledarmaterialet i de de vänligt sinnade tidningarna

Man skall inte underskatta kraften i ett noga samordnat budskap. Socialdemokraterna är mästare på detta. På den borgerliga sidan är man mer spretiga. Detta måste förändras. Det gäller att hitta rätt ord och formuleringar - och att hålla fast vid dessa. Till exempel bör allt alliansens material ha en gemensam tagline eller logga. "Maktskifte 2006!" borde ju alla inblandade kunna gå med på att stämpla i ena hörnet på varje flygblad, affisch och annons. (Detta bara som ett litet exempel.)

Samtidigt måste de borgerliga inse att de inte spelar enligt samma regler som socialdemokraterna. I vart fall har de inte gjort det hitills. När alliansen går in på plan, är det för att spela cricket. Socialdemokraterna, å sin sida, går in för att spela rugby. Det duger inte att skrapa med foten och hoppas att folk snällt lyssnar när man artigt framför sitt budskap. Istället måste man vara aggresiv, offensiv, och tuff. Det gäller att sätta agendan istället för att bli offer för omständigheterna.

På det hela taget handlar det om att skapa en proffsig borgerlig kampanj. Kunskapen finns - både i Sverige och utlandet. För en gångs skull bör man lyssna till denna sakkunskap och bygga en stark och slagkraftig kampanjorganisation. Det kommer att kosta vad gäller tid, pengar och hårt arbete. Men det måste göras. Annars är borgerligheten chanslös!


(S)oppa.
2005-03-19 kl 18.50

Statsråden Messing och Hallengren har haft höga uppdrag i SSU. Göran Perssons egen dotter har varit distriktskassör. Själv har han både varit SSU-ombudsman och suttit i SSU:s förbundsstyrelse. I sin regering har han dessutom statsrådet Baylan som fifflat med ombudsfördelningen för att få ett centralt förtroendeuppdrag i SSU.

Medlemsmyglet i SSU smetar med andra ord på hela regeringen.

Det vi ser är inget mindre än en katastrof för socialdemokratin. Här handlar det inte om någon enstaka förtroendeman eller fackklubb som gjort bort sig. Nej, det handlar om den organisation som står för stora delar av hela partiets återväxt. Inte bara dagens och morgondagens. Mäniskor som har uppfostrats i denna mygelkultur sitter redan på socialdemokratiska förtroendeuppdrag - från regeringen till fritidsnämnden i Hörby.

Man kan påstå att det är denna mygelkultur som fött mycket av socialdemokraternas arroganta ansvartslöshet med andra människors pengar. Både när det gäller "vanlig" maktutövning och de "affärer" som dyker upp med jämna mellanrum.

Skandalen med SSU:s medlemsfusk exponerar alltså socialdemokratins ruttna moraliska kärna.

Den kris vi ser just nu kan mycket väl vara den allvarligaste någonsin för den moderna svenska socialdemokratin.


Hur tänkte de då?
2005-03-19 kl 16.40

I går avslöjades hur arbetslösa byggnadsarbetare i Nyköping hotats med indragen A-kassa - om de inte deltog i fackets och socialdemokraternas dememonstration för kollektivavtal (läs: mot fri rörlighet i EU) i Stockholm på torsdagen.

När man hämtat sig från den första ilskan, då börjar man fundera. Hur i h-e tänkte de egentligen på Arbetsförmedlingen i Nyköping? Att de erkänt att det hela var fel och att de ångrar sig, det är en sak. Men hur kommer det sig att de satte igång denna hårresande idioti från början?

Svaret ligger naturligtvis i att Staten och Partiet vuxit samman. Det betraktas av vissa som självklart att statens resurser kan och skall användas i det socialdemokratiska partiets tjänst. Att använda samhällets resurser och myndigheter för att gynna ett av de politiska partierna är inget konstigt - i vissas ögon. En del historier av detta slag flyter upp till ytan. Men det finns med säkerhet många fler, som ännu inte kommit till medias och svenska folkets kännedom. (Tipsa mig gärna.)

Även om jag inte har några överdrivna förhoppningar på en borgerlig regering, så krävs det ändå ett maktskifte. Av mentalhygieniska skäl. Det visar inte minst denna historia.

Regeringar bör, liksom kalsonger, bytas lite då och då. Och av ungefär samma skäl.


Sabotörer!
2005-03-18 kl 19.15

Är det någon som kommer ihåg grundtanken med EU? Fri rörlighet för varor, tjänster, människor och kapital. Detta var vad man lovade oss. Det var detta vi folkomröstade om innan Sverige gick med. Men hur är det? Var detta bara reklam, lockerbjudanden och varm luft?

För varor och kapital fungerar den fria rörligheten någorlunda. Men när det gäller människor - då kastade politikerna allt vett och all anständighet över bord, i samband med östutvidgningen. Många EU-länder försöker hålla folk från de nya medlemsländerna borta med direkt oförskämda övergångsregler. Och när det kommer till tjänster, då håller allt på att gå över styr - mycket på grund Tyskland, Frankrike och Sverige.

Fri rörlighet för tjänster skulle kunna betyda mycket. Inte minst för oss som lever i ett land som håller på att gå över från varu- till tjänsteproduktion. Det är fråga om tiotusentals, kanske hundratusentals nya jobb. Det handlar om export av sådant vi är bra på; om inkomster till landet; om trygga arbetstillfällen; om tillväxt.

Men - det är alltså på detta område som Tyskland, Frankrike och Sverige obstruerar. Hellre än att släppa en jävel från något annat land över bron riskerar man hela den fria rörligheten för tjänster. Kortsiktig egoism ställer sig i vägen för fantastiska möjligheter. Starka särintressen skiter i om andra får jobb; om andras arbetstillfällen är trygga; om landet får inkomster och tillväxt. Allt för att inte en enda av deras egna fack- eller skråmedlemmar skall behöva ändra på något alls i sina liv. Och dessa särintressen håller politikerna som gisslan. Detta kommer att straffa sig - genom att vi alla kommer att bli fattigare.

Om politikerna inte tänker stå fast vid sitt löfte om fri rörlighet - då kan vi lika gärna lägga ner det där med EU. Då är det ju bara byråkrati och jorbruksstöd kvar.


Mind Control.
2005-03-18 kl 12.10

Staten vill styra all information.

Statliga tv- och radiokanaler. Politisk styrning av vilka andra som skall få tillstånd att sända tv och radio. Myndigheter och verk som ägnar en stor del av sin tid åt att producera och sprida politiskt lämplig information. Mediatränade politiker omgivna av flockar av informationsassistenter och pressekteterare. Filmcensur. Statliga pengar till utvalda tidningar, utvalda tidskrifter, utvalda filmer, utvald musik, utvald teater och utvald kultur. Minst två riksdagspartier vill förbjuda svenska folket att över huvud taget titta på vissa web-sidor.

Staten vill övervaka all information.

Buggning och telefonavlyssning utvidgas - steg för steg. Registrering av människors åsikter har förekommit lika länge som politikerna har förnekat att någon sådan alls existerar. Staten kommer inom kort att börja spara information om svenska folkets alla telefonsamtal, alla telefaxmeddelanden, all e-post och alla hemsidesbesök.

Staten vill ha kontroll över vad vi säger.

Först tystade staten enfaldiga nazister och rasister. Just nu håller den på att tysta en allt för bibeltrogen pastor. I riksdagen har det föreslagits att det skall bli förbjudet att propagera för en annan narkotikapolitik. Den som uttrycker vissa åsikter kommer att ställas inför rätta och att sättas i fängelse.

Staten vill ha kontroll över vårt språk.

Vi får lära oss att vissa ord, fraser och formuleringar inte är bra. Genom att hitta på nya ord ändrar makthavarna folkets syn på olika saker, händelser och företeelser. Det finns en statlig nämnd som styr hur vi skall använda vårt språk.

Således...

Staten vill styra och övervaka all information.

Staten vill ha kontroll över vad vi säger och över vårt språk.

På så sätt försöker staten skaffa sig kontroll över hur vi tänker.


Nollkoll.
2005-03-17 kl 23.00

Bland andra TV4 har uppmärksammat att staten inte har någon koll på hur många myndigheter vi har, vad de egentligen sysslar med och hur mycket deras verksamhet kostar. Pinsamt, inte minst för regeringen.

För att få ett grepp - och rädda ansiktet - har regeringen därför gett Statskontoret i uppdrag att reda ut frågan. Först och främst gäller det att få veta: Hur många myndigheter har vi?

Som om Statskontoret skulle veta?

Så vad gör de för att hitta ett svar? Humdidum... Man kan ju alltid ringa och fråga någon...

Således tog tjänstemännen på Statskontoret ett djupt andetag, lyfte telefonluren, ringde tankesmedjan Timbro och frågade: Vet ni hur många myndigheter vi har?


Är fildelning stöld?
2005-03-17 kl 23.00

Lite mer på temat att vara för upphovsrätt och samtidigt mot Antipiratbyråns Gestapo-fasoner. Är fildelning stöld? Frågan har kommit upp i en del mail från mina läsare och kan sammanfattas så här: Om du har en CD-skiva och jag snor den, då är det stöld. Men om jag bara kopierar den, då har jag inte stulit något från dig. Detta är en intressant tanke - inte minst eftersom den utmanar traditionella tankemönster kring begreppet stöld.

Jag vill nog hålla med om att fildelning, sett på detta sätt, inte är stöld i egentlig mening. Det innebär dock inte att fildelning är OK. Men, vad är det då? Det närmaste jag spontant kan komma på är... egenmäktigt förfarande.

Ett musikaliskt verk, en film eller ett dataprogram är upphovsmannens egendom. Det säljs till andra med förbehållet att det är för personligt bruk. Den som olovligen kopierar och distribuerar detta verk - den personen bryter mot det avtal han eller hon ingick vid köpet av ett exemplar av verket. Man har helt enkelt använt något som tillhör någon annan (äganderätten till innehållet) på ett icke tillåtet sätt. Ibland (men inte så ofta som många påstår) mot betalning från tredje man. Man ger bort eller säljer något som egentligen tillhör någon annan. På så sätt minskar man upphovsmannens inkomster från verket i fråga. Detta är inte OK. Och det får negativa konsekvenser.

Men, så vänder vi på myntet. Skälet till att fildelning förekommer är en form av marknadsmisslyckande. (Eller kanske inte ett marknadsmisslyckande i egentlig mening. För det är ju faktiskt en lyckad sak, när lata bolag som tappat kontakten med marknaden och verkligheten får problem. Det är detta som är fri konkurrens, marknadsekonomi.)

Det handlar med andra ord om storföretag som är tröga, okänsliga, lomhörda, slöa och som inte anpassar sig till utvecklingen. Sådant straffas alltid, hårt, av marknaden. Och detta är precis vad vi upplever just nu.

Fildelning är alltså, som princip, fel. Men, den är minst lika mycket dinosaurieföretagens fel som fildelarnas.

Det är därför det är så korkat av underhållningsbranschen att straffa konsumenterna - istället för att anpassa sig till marknaden. Fildelning är helt enkelt marknadens straff mot storföretagen för att de tappat greppet.Veckans flipp-flopp.
2005-03-17 kl 14.55

"Ingen annan än SVT kan stå för högkvalitativ dramaproduktion som Skärgårdsdoktorn och Saltön."

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt i SVT Rapport den 15 mars.


Olikheter behöver inte vara något dåligt.
2005-03-17 kl 14.55

I går var jag och lyssnade på professor Germund Hesslow. Han orsakade stor uppståndelse förra månaden - med sin DN Debattartikel om att den radikala feminismens program inte kan genomföras i ett civiliserat samhälle.

Söker man olikheter mellan människor, då kan man hitta dem lite varstans. Och olikheter behöver inte vara något dåligt. Så kan man kanske sammanfatta huvudtråden i föredraget.

En intressant detalj i anförandet, värd att notera, är att SCB är oerhört försiktiga när de publicerar sina undersökningar om löneskillnader mellan kvinnor och män. Varje sammanställning över sådana siffror innehåller en brakslapp om att dessa siffror inte nödvändigtvis är bevis på diskriminering eller förtryck. Löneskillnaderna kan ha helt andra förklaringar. En brasklapp som aldrig nämns när siffrorna sedan redovisas i olika sammanhang.

Men anta att kvinnor verkligen har lägre lön än män. Borde inte dessa kvinnor, i så fall, vara mer efterfrågande på arbetsmarknaden än män? Genom att anställa kvinnor skulle ju företagen då kunna spara stora pengar...


Norberg i Jordanien.
2005-03-16 kl 21.40

Läs Johan Norbergs intryck från en föreläsning och en kopp kaffe i Amman. Intressant.


Att binda ris åt egen rygg...
2005-03-16 kl 21.05

En av kvällens etermedianyheter (kommer säkert i tidningarna i morgon) är att 500.000 svenska jobb kommer att försvina till utlandet. Skälet är, föga förvånande, att kostnaderna är lägre i det stora utlandet.

Så - vad skall svenska folket då försörja sig på? Tja, det finns en hel del saker vi är bra på. Vi har många skickliga konsulter - både på IT-området och på andra fält. Våra reklambyråer är bland världens bästa. De sjukvårdsföretag som stoppas av den så kallade stopplagen i Sverige är efterlängtade - för att bota sjuka - i utlandet. Svenska experter, av olika slag, skulle utan svårighet kunna marknadsföras av våra bemanningsföretag i övriga Europa. Och så vidare, och så vidare...

Men... det finns ett problem.

Haken är att det krävs samma fria rörlighet för tjänster som för varor inom EU. (Vilket är exakt vad politikerna lovade oss när vi gick med i EU.)

Den fria rörligheten för tjänster bekämpas just nu intensivt av fackföreningar runt om i Europa - i till exempel Tyskland, Frankrike och Sverige. Vilket i sin tur får politikerna att backa från det så kallade tjänstedirektivet. (Tjänstedirektivet är det regelverk som ger fri rörlighet för tjänster inom EU.) En incident som bidragit till detta är helt klart när Byggnadsarbetarförbundet stoppade det lettiska skolbygget i Vaxholm.

(I morgon kommer det svenska facket för övrigt att demonstrera för kollektivavtal och mot fri rörlighet. Se notis nedan.)

Se där - så binder man ris åt egen rygg. Byggnads slapp en viss, mindre, konkurrens i Sverige. Vänder man på myntet - då framstår konsekvensen smärtsamt klar. De tiotusentals (eller hundratusentals) svenskar som skulle kunna få jobb i tjänstesektorn på en fri europeisk marknad kommer att stå med lång näsa.

Att folk aldrig fattar att inskränkningar i frihandeln och den fria rörligheten alltid straffar sig i slutändan...


Ursäkta om jag tjatar, men...
2005-03-16 kl 21.05

Egypten-affären: Två män utvisas på lösa boliner, med hjälp av CIA, från Sverige till tortyr och skenrätt i Egypten. Regeringen svettas och slingrar sig. På juldagen avslöjas självaste statsministern med brallorna nere i Ekots lördagsintervju. Regeringen ljuger för såväl riksdagen som FN.

Men - ännu är få av de riktigt tuffa frågorna ställda. Och ingen av de någorlunda tuffa frågor som har ställts har fått något tillfredsställande svar. Båda männen är kvar i Egypten. En sitter i fängelse och nyckeln är bortkastad. Den andre står under de egyptiska säkerhetsmyndigheternas ständiga kontroll. Båda lider av den tortyr de utsatts för.

I december stod dena fråga högt, kanske högst, på oppositionens och medias dagordning. Visst, det kom en tsunami emellan. Men såret är fortfarande vidöppet. Borde inte detta fortfarande vara intressant för media? Inte minst som man redan fått Freivalds och Persson att vrida sig som maskar på en krok. För att inte tala om att justitieministern fortfarande har lyckats ducka i frågan.

Varför har media ingen uthållighet? Varför följer inte TV4 och Ekot upp all den tid och kraft de investerat i frågan?

Detta är inte bara ett öppet sår. Det är ett öppet mål. Om media inte tar upp Egypten-affären igen - då är det en regelrätt skandal.


Antipiratbyrån kan aldrig få in tandkrämen i tuben igen.
2005-03-16 kl 16.30

En del har undrat hur jag kan vara mot Antipiratbyrån - samtidigt som jag anser att man skall respektera upphovsrätten. Så här, ungefär...

Jag anser att människor har rätt till resultatet av sitt arbete. Detta oavsett om detta arbete sker med händerna eller med hjärnan. Den som skriver en bok, spelar in en film eller en skiva - den personen har rätt att tjäna pengar på sitt arbete. Att blåsa upphovsmannen är fel.

Denna princip ligger fast - samtidigt som tekniken förändras. Det som gör det hela så skruvat är att film- och musikbranschen fullständigt struntat i att utnyttja ny teknik. Att folk som kan koppla upp sig på ett globalt datanätverk kommer att dela filer med varandra - det behöver man inte vara Einstein för att förutse. Och att en del av dessa filer kommer att innehålla film och musik, det är uppenbart. Jag menar, allt som kan spelas i en högtalare eller visas på en skärm är som gjort för att göra datafiler av. De enda, i hela världen, som inte fattat detta - det är film- och musikbranschen.

Vi har alltså följande situation: Alla kan byta filer med varandra. Film- och musikföretagen har i dag ingen vettig kanal för att erbjuda folk att - lagligt - tanka hem deras produkter. Inte för att det inte fungerar tekniskt, utan för att branschen inte vill. Det förefaller alltså som om de inte vill vara med och tjäna pengar på något annat än sådant som hanteras med victoriansk teknik. Då får de nog skylla sig själva.

I en marknadsekonomi gäller det att ligga i framkant för att försvara sin ställning på marknaden. I vart fall om man vill tjäna pengar.

Jag tror faktiskt att de allra flesta människor kan tänka sig att betala en slant för att snabbt, enkelt och lagligt kunna tanka hem film och musik. Men eftersom dessa kanaler inte finns - så använder folk istället de fildelningsnätverk som vi alla lätt kan nå. Det är fel. Det är omoraliskt. Men det är samtidigt ett rätt naturligt beteende - givet de förutsättningar som råder.

Jag försvarar alltså inte olaglig kopiering. Men jag förstår den. Och jag anser att ett antal inkompetenta storföretag har större skuld till att den uppkommit - än de som olovandes delar filer.

Med detta som bakgrund är det kanske inte så svårt att förstå att jag blir förbannad när den så kallade Antipiratbyrån tar till Gestapo-metoder.

Först skapar branschen ett problem. Sedan gör den karottunderlägg av folks integritet, av informationsfriheten, av teknikens fantastiska möjligheter och av själva rättssäkerheten - i sitt försök att få in tandkrämen i tuben igen

Så - satsa offensivt på smart distribution via internet istället för att defensivt göra fel när det redan är för sent.


Egons vålnad.
2005-03-16 kl 15.30

MUF gör nu som LUF - och lägger upp en kampanjsida om SSU:s mygel med medlemssiffror och bidrag. Extra kul blir det då de använder sig av en variant på SSU:s kampanjfigur Egon. I MUF-varianten är Egon dock påfallande lik SSU:s ordförande.


Dra in SSU:s bidrag. Och alla andras också!
2005-03-16 kl 14.45

Med min Frihetsfrontshatt på huvudet har jag just sänt ut detta, något grälsjuka, pressmeddelande...

SSU:s medlems- och bidragsmygel:
Dra in allt offentligt stöd till politiska organisationer
.

"De politiska ungdomsförbunden borde lära av oss. Vi tar inte emot något offentligt stöd. Vi behöver inte locka med gratis fester, klistermärken och nyckelringar. Ändå är intresset för vår verksamhet större än någonsin. Till exempel är våra möten och talarkvällar, bokstavligen talat, fullsatta till sista plats."

Detta säger Frihetsfronten i en kommentar till hur SSU och andra myglar med sina medlemssiffror - och med det ekonomiska stöd som hänger ihop med dessa.

"Vi i Frihetsfronten lockar sympatisörer som har ett genuint politiskt intresse. Samtidigt kan man notera hur SSU tar till olika trick för att skriva in människor - som egentligen är rätt så ointresserade - som medlemmar."

"Det viktiga är att man tror på och brinner för sina idéer. Då behövs inget offentligt ekonomiskt stöd. Dessutom är det moraliskt förkastligt att finansiera politisk verksamhet med skattepengar som andra tvingats betala."

"De politiska ungdomsförbunden är i dag mest en födkrok för ett litet antal centralt placerade förtroendevalda och tjänstemän. Där uppfostras de till välmående förvaltare och förmyndare. De ger sig själva generösa representations- och resekonton på andras bekostnad. Det säger sig självt att detta skapar en politisk elit som är isolerad från vanligt folk. En elit som för länge sedan glömt hur det var att kämpa för idéer - bara för att man tror på dem."

"Dra in allt offentligt stöd till de politiska ungdomsförbunden. Och till partierna. Under större delen av den svenska demokratins historia har de politiska organisationerna klarat sig utan offentligt stöd. Så det borde gå bra nu också."

"Partistöd är i grunden ett otyg som politikerna kommit överens om för att slippa konkurrens. De borde istället lita mer till frivilliga bidrag och till medlemmarnas ideella insatser. Vilket för övrigt skulle göra partierna lite mer lyhörda. Om så vore fallet, då skulle till exempel centern och kristdemokraterna vara för en folkomröstning om EU:s konstitution. Och moderaterna för rejält sänkta skatter."

Länktips: Frihetsfronten


Nuder efter Persson?
2005-03-16 kl 07.30

Göran Persson avgår i höst. Mest trolig som efterträdare är Per Nuder. Detta spår Per Wendel i dagens Expressen.


Baklänges in i framtiden.
2005-03-16 kl 07.15

1970 försörjde sig 11 procent av svenska folket på sjukpenning, förtidspension, a-kassa eller socialbidrag.

I dag är siffran 21-22 procent. Detta berättar regeringens utredare Anna Hedborg för TT.


Fler röstar med fötterna.
2005-03-16 kl 07.15

Utflyttningen ur Sverige ökar. Förra året emigrerade 36.568 svenskar. Lagom till nästa val har ungefär 350.000 svenskar lämnat landet sedan Göran Persson blev statsminister.Byggnads - Go Home!
2005-03-15 kl 17.45

Om du har missat den - läs Eric Erfors artikel på ledarsidan i dagens Expressen.

I den får vi bland annat veta att arbetslivsminister Hans Karlsson (s) tänker demonstrera på torsdag. Han tågar tillsammans med Byggnadsarbetarförbundet - för kollektivavtalen.

(Eller, om man så vill: Mot billiga utlänningar som försöker smita in i vårt fina lilla land för att sno våra jobb.)

"Kollektivavtalet - min trygghet" kommer det att stå på (de av ombudsmän säkert redan färdigtextade) plakaten.

Se där - en dag som blir ännu ett litet steg framåt för främlingsfientligheten inom Byggnads.

Demonstrationen äger rum samtidigt som Arbetsdomstolen (AD) funderar på hur den skall göra i tvisten mellan det lettiska byggföretaget Laval och det svenska facket. I just detta ögonblick passar det tydligen bra med en liten demonstration, som påtryckning från Byggnads och regeringen. (Som om det skulle behövas - när det ändå är Hans Karlsson som bestämmer vem som skall bli domare i AD...)

Inne i AD säger fackets advokater blankt nej till tolkningshjälp av EU:s regler från EU-domstolen. Facket vill inte veta, vill inte höra andras tolkning - och vill absolut inte ha en jobbig principdiskussion.

Fasoner!

Byggnads hemsida kan man läsa att tordagens demonstrationståg samlas kl 9 till 10 på Sergels Torg. (Där delar man ut kaffe/te/choklad och bullar samtidigt som det bjuds på musikunderhållning.) Klockan 10.30 tågar man iväg kors och tvärs genom stan. Slutmålet är Mynttorget. Det hela beräknas vara över kl 12.30.

Jag har god lust att ställa mig längs demonstrationsvägen och skrika "Byggnads - Go Home!" - som ett eko till fackets smädelser och talkörer vid skolbygget i Vaxholm för ett par månader sedan.

Men - nej - låt Byggnads ha sin demonstration i fred. Varför sänka sig till deras nivå?


Ett par blandade tankar...
2005-03-15 kl 18.05

Visst är det intressant att musik- och filmindustrin - som alltid försökt vara hipp, cool, trendig och inne - nu har hamnat på rak kollisionskurs med nästan alla människor som är under 30 år och har en dator.

Man kan undra varför moderaterna bara städar bort de bra - och aldrig de dåliga - delarna av sin politik?

SSU upprätthåller arbetarrörelsens historiska traditioner. Det är väl sisådär 20 år sedan det socialdemokratiska partiet (under stora våndor och med mycket knorrande) avskaffade kollektivanslutningen. Men i ungdomsförbundet - där fortsätter man att ansluta folk som medlemmar, utan att ens fråga dem om lov eller partisympatier.

På tal om SSU: De värvar medlemmar genom att dela ut klistermärken och nyckelringar till 12-åringar. En av mina bekanta påpekade att detta sker i det parti - socialdemokraterna - som kanske snackar mest av alla om att stoppa reklam till barn. Lite kul...


Mer om Antipiratbyråns tilltag...
2005-03-15 kl 13.55

...och en känga åt Aftonbladet finns i tidningen Journalisten.


Vågar man hoppas?
2005-03-15 kl 13.05

Det svenska personnummer-raseriet har visat sig vara ett hinder mot den fria rörligheten i EU. Där ser man. Nu fattas bara en anmälan av Sverige till EU, så att bollen kan sättas i rullning. I den bästa av världar kan detta bli ett hårt slag mot kontroll- och samkörningsstaten. Men man skall kanske inte hoppas på för mycket. Ett annat alternativ är ju (tyvärr) att varenda kotte som stannar mer än en kvart här i landet blir påtvingad ett personnummer. Eller att hela EU inför eländet.


Vilken soppa.
2005-03-15 kl 11.05

Razzian mot internetleverantören Bahnhof verkar bli en riktig juridisk soppa. Här kan du läsa det senaste på Nicklas Lundblads blogg (som löpande följer fallet noga).


Hela bilden.
2005-03-14 kl 23.45

Inget går upp mot lite äkta skadeglädje. Liberala Ungdomsförbundet har sammanstält alla aktuella skandaler (och det är en hel del) inom SSU.

Kommentarerna hittar du här. Och den digra länksamlingen här.


Och vad säger Göran Persson?
2005-03-14 kl 21.30

Det socialdemokratiska ungdomsförbundet i Skåne har haft kongress. Där beslutade man att säga nej till marknadsekonomi och privat ägande.

Virrpanor? Visst! Men samtidigt ungdomsförbund till det parti som styr Sverige. Nästa generation sossepolitiker. Kretsen ur vilken eventuella framtida statsråd skall plockas.

Därför krävs det ett svar - från partiledaren. Vad har Göran Persson att säga om SSU i Skåne och dess politik?

Han måste svara. Det är hans ungdomsförbund och därmed en del av hans parti. Det är hans fögderi. Då duger det inte att tiga och att hänvisa till andra. Finns det plats för folk som säger nej till marknadsekonomi och privat ägande inom socialdemokraterna? Ja eller nej?Storebror vill veta var du håller hus.
2005-03-14 kl 20.25

Socialdemokraterna och vänsterpartiet vill införa ett lägenhetsregister. Varje lägenhet skall få ett nummer och varje medborgare skall kopplas till ett lägenhetsnummer.

Nu är frågan: Varför vill vänstern ha koll på var alla medborgare befinner sig?

Handlar det om en framtida skatt på hyresrätter? Vill man att det skall bli lättare för staten att göra razzior? Blir medborgarna enklare att avlyssna på detta sätt? Är staten nyfiken?

Vägra!


Från fiffigt till obegripligt.
2005-03-14 kl 19.40

Ser man "de nya moderaternas" olika tilltag ur ett strikt taktiskt perspektiv - då finns det vissa fiffigheter. Till exempel att man kastrerat socialdemokraterna i fråga om en reformering av bidragssystemen. Moderaterna har ställt sig på den enda plats till vilken (s) skulle kunna gå: Att lyfta folk från bidrag till arbete genom ändrade ersättningsnivåer.

Men lyfter man blicken lite, då blir moderaternas kursförändring mer obegriplig. Man kan tänka sig att ett politiskt parti backar från en och annan fråga om man inser att den är ekonomiskt omöjlig att genomföra. Det är en sak. Men till större delen är den nya moderata politiken inte en justering av politiken av nödvändighet. Istället handlar det om att göra avsteg från en etablerad politik med stark ideologisk grund - bara för att man... kan.

Skatten, kärnkraften, arbetsrätten och friskolorna. Detta är bara några exempel på områden där moderaterna retirerar - utan att det finns några sakliga skäl bakom.

Redan när Fredrik Reinfedt blev vald varnade jag för att han är en maktspelare som saknar principer. För honom är makten viktigare än politikens innehåll. Så var det när han var ordförande för MUF Stockholm. Så var det när han kuppade in sig som förbundsorförande i MUF. Och så är det i dag. Fredrik Reinfeldt kan mycket väl komma att bli lika principlös som statsminister.

Så - idéproduktionen och ideologiutvecklingen kommer, under överskådlig framtid, inte att ske inom moderaterna. De som vill se frihetsreformer och systemskifte - de får aktivera sig på annat håll. De får försöka bilda opinion i samhället utanför partipolitiken. Sedan är det bara att hoppas att detta opinionsarbete ger tillräckligt gott resultat för att påverka den förda politiken - oavsett vem som sitter vid makten.


IT-kriget.
2005-03-14 kl 15.20

Att musik- och filmbranschen gjort bort sig är rätt uppenbart. Istället för att tidigt omfamna och utnyttja ny teknik (läs: internet) har man valt att se den som ett problem. Det som skulle kunna vara en naturlig, snabb och lönsam distributionskanal uppfattas istället som ett hot. På ett område där branschen hade haft allt att vinna på att hänga med i svängarna - där ser den i dag istället den datoranvändande allmänheten som sin fiende. Branschen försöker därför bromsa den tekniska utvecklingen. Den lobbar för lagar som kränker individens integritet och informationens frihet. Och den använder samhällets våldsmonopol för att göra tvivelaktiga razzior mot misstänkta människor och företag.

Om jag vore skivbolags- eller filmdirektör - då skulle jag vara djupt oroad över allt detta. Samtidigt skulle jag vara fullständigt skräckslagen över en annan insikt: Skiv- och filmbranschen har gjort en hel värld av unga, tekniskt begåvade människor till sin fiende. Det kan få konsekvenser om man tänker lite längre än näsan räcker...

Inte ens det största underhållningsföretag, den mest militanta antipiratbyrå eller de argaste IT-poliser har en bråkdel av de resurser och det kunnande som deras samlade "fiende" besitter. Branschen och staten kommer aldrig att kunna vinna den här striden på sikt.

Just nu finns ett val att göra. Man kan gå en av två vägar. Antingen taggar underhållningsbranschen ner - och försöker jobba med tekniken och allmänheten. Eller också väljer man fortsatt konfrontation.

I det senare fallet kommer konflikten snabbt att trappas upp. Vi ser redan embryot till ett guerillakrig på IT-området mot Antipiratbyrån. Insatserna höjs. Staten och politikerna kommer att lägga sig i allt mer. Fler förbud, hårdare straff och fler IT-poliser lär bli följden. Sedan är kriget i full gång. Staten och storföretagen mot en tekniskt fingerfärdig IT-generation. Det vore mindre lyckat. (Men väldigt intressant.)

Detta låter i och för sig som rena Gibson-romanen. Men det finns en hel del att lära av tidigare tillfällen i historien när staten gått i krig mot sitt eget folk. Förbudstiden i USA. Kriget mot narkotikan. Och för all del, det svenska kaffe-förbudet. I samtliga fall har staten hällt bensin på brasan - och fått problem som är betydligt större än de man från början trott sig hantera.

Så - staten, nöjes- och programvaruindustrin kanske borde stanna upp ett tag och tänka efter. De borde göra det innan proportionerna blir för stora, insatserna för höga och motsättningarna för djupa. Men det kommer inte att ske. Istället ger de sig med berått mod in i en strid de på sikt aldrig kan vinna.


En makthavares perspektiv.
2005-03-13 kl 21.45

I helgen visade SVT:s nyheter ett reportage om kommunpolitiker som misstänks ha tagit emot mutor. En av dem sär socialdemokraternas starke man i Malmö, Ilmar Reepalu.

Reportern: Ilmar Reepalu har låtit sig bjudas av en affärsbekant på en resa till Sydafrika.

Ilmar Reepalu: Det här är inte konstigare än att du eller jag blir bjuden på middag hemma hos någon vi känner.

Tja... Kanske inte konstigare. Men väldigt mycket roligare.Opinionsläget med fler spelare.
2005-03-12 kl 20.45

Hur ser opinionsläget egentligen ut, om man stoppar in Schymans Feministparti och Junilistan i ekvationen? Läs Demoskops chef Markus Uvell på dagens DN Debatt. Mycket intressant.


När man trodde att man hört allt...
2005-03-12 kl 18.05

Aftonbladet rapporterar följande från moderaternas kommunkonferens i Örebro...

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt går nu till attack mot statsminister Göran Persson i skattefrågan.

Reinfeldt kritiserar regeringens slopande av arvs- och gåvoskatten och sänkningen av förmögenhetsskatten.

- Det är en konsekvent politik som sänker skatten för rika och höjer dem för folk som tjänar litet, sa han på en m-konferens på lördagen enligt TT.

Slut citat. Nyp mig.

Är detta ett dåligt skämt? Eller har Reinfeldt slutligen trillat över kanten? Man kan undra.

I gårdagens tv-nyheter förklarade han, med visst eftertryck, att "Jag vet vad svenska folket tycker!" I bakgrunden en kongresslobby översållad med Reinfeldt-affischer. Lite hybris-vibbar, faktiskt...

Men, som olika kommentatorer påpekat är moderaternas mellanvalssiffror lägre i dag - under Reinfeldt - jämfört med samma period under torrbollen Lundgren.


Miss EU Constitution.
2005-03-12 kl 17.25

Tack till The European Onion.


God Natt...
2005-03-12 kl 17.25

Handelsanställdas förbund har dammat av kravet att alla affärer och bensinstationer skall stängas klockan nio på kvällarna.

Man blir så matt...

Vi lever på 2000-talet, inte 1847. Människor har olika vanor och tider.

Affärer och bensinstationer skall anpassa sig till kundernas behov, krav och önskemål, inte tvärt om.

Kortare öppettider skulle ge färre arbetstillfällen - vilket borde upplevas som ett problem för facket.

Att affärer ibland rånas på kvällar och nätter är ett ordningsproblem - inte ett arbetstidsproblem. Att stänga, släcka och gå hem vore att kapitulera för buset.


Med reträtt som arbetsmetod.
2005-03-11 kl 14.45

Jaha. Då har moderaterna gjort på sig - igen.

Den här gången är det partiets egen skolpolitik partiledaren, Fredrik Reinfeldt, kastar på sophögen. Han tycker att ägandeformerna inte är så viktiga, så länge ungarna lär sig det de skall. Och så kramar han symboliskt de kommunala skolorna.

Att moderaterna nu i någon mening tar sin hand från friskolorna kan komma att straffa sig snabbt och hårt. Socialdemokraternas våta dröm är en stopplag för friskolor. Med dagens moderata åsiktskantring har vi tagit ett rejält steg närmare en sådan.

Sedan är ägandeformerna viktiga. Friskolor kan planera sina resurser med sunt förnuft. De slipper mycket av den detaljstyrning som drabbar de kommunala skolorna. Vinstintresset höjer dessutom kvalitén, samtidigt som kostnaderna pressas. Vore inte friskolorna bättre än de kommunala - då skulle de helt enkelt inte finnas.

Men, Reinfeldt tänker nog så här: Nu skall jag framstå som ofarlig för så många som möjligt. De flesta har sina barn i kommunala skolor. Alltså säger jag att det där med friskolor inte är så viktigt - och att jag gillar den kommunala skolan.

Sådana finter kan fungera. (Moderaterna segar sig ju faktsikt just nu uppåt i opinionen - till lite knappt samma mellanvalssiffror som Bo Lundgren hade.) Men den här finten fungerar inte. Friskolorna är populära. Inte minst bland folk i traditionellt socialdemokratiska grupper. Därför gäller det att hämta hem dessa sympatier - inte att falla av, vika undan, förvirra och retirera.

Visst - man kan leta väljare på okänd mark och i nya grupper. Men innan man gör det skall man försöka ta hand om dem man redan har inom räckhåll.

Friskolefrågan hade kunnat bli en strålande konfliktyta för borgerligheten - mot socialdemokraterna - i nästa valrörelse. Sura sossar som vill reglera, försvåra och helst helt stoppa de populära friskolorna på ena sidan. Mot käcka borgare hand i hand med elever, lärare och föräldrar på den andra. Det hade varit en vinnare, för de borgerliga i allmänhet och för moderaterna i synnerhet.

Men det var innan dagens moderata reträtt. Nu är frågan i princip omöjlig att kampanja på...


Kina riktar 800 missiler mot Taiwan.
2005-03-11 kl 02.10

Som jag skrivit nedan har Kina höjt tonläget mot Taiwan. Kravet är: Låt er införlivas i Folkrepubliken Kina - annars invaderar vi er.

Taiwaneserna är nu inte så jätteentusiastiska över tanken att införlivas med en diktatur. Så Kommunistkina skramlar med vapnen. I The Daily Times kan man läsa att kineserna har 700 missiler riktade mot Taiwan. Under nästa år kommer den siffran att öka till minst 800.

Peking beskriver hoten mot Taiwan som "en avgörande händelse i Kinas politiska liv".

Sverige och EU bör erkänna Taiwan omedelbart. Men det kommer givetvis inte att ske. Istället kommer de att fortsätta svansa för en våldsbenägen diktatur. Skamligt och pinsamt!


Smått och gott.
2005-03-10 kl 22.45

Den första bloggen i Afghanistan?

Spanska muslimer utfärdar fatwa mot Usama Bin-Laden.

Razzia mot internetleverantören Bahnhof - och företagets pressmeddelande (pdf).Är detta det varma stället?
2005-03-10 kl 15.45

Vi är många som är lite skeptiska till det färdiga åsiktspaket som serveras när det gäller den så kallade växthuseffekten och dess orsaker. Och direkt kritiska till det så kallade Kyoto-protokollet.

Därför är det inte helt utan skadeglädje jag kan berätta att frågan om den globala uppvärmningen nu slutligen tagit steget över till hokus pokus. Fram till nyligen handlade det "bara" om politisk korrekthet, vetenskapligt flockbeteende och åsiktskonformism på miljöområdet. Men nu - nu upphöjs frågan formellt till Tro.

Ett antal kristna ledare tänker, enligt Herald Tribune, sätta frågan om global uppvärming på "den evangeliska dagordningen".

Jupp. Killarna som tror på brinnande buskar, kringsvävande andeväsen och exorcism - de kröner nu sitt religiösa tingeltangel med den globala uppvärmningen. Vetenskap och vett står lågt i kurs. Tro och mysticism vinner nya segrar.

En given uppgift blir väl den som kyrkan i alla tider varit så bra på - att förfölja självständigt tänkande och kritiska vetenskapsmän.

"Ni skall inte tänka - ni skall tro!" som pastorerna en gång i tiden brukade mullra.


Web-tv-tips.
2005-03-10 kl 15.45

Kika på Stefan Grudins Eftertanke från SVT Agenda i söndags.


Förbereder de sig för att avgå?
2005-03-10 kl 14.30

I riksdagen vill vänstern ha igenom lagar som omöjliggör borgerlig politik. Och i Stockholm ändrar vänstern ägarstrukturen på allmännyttan - så att en eventuell framtida borgerlig majoritet inte skall kunna sälja hus till de boende.

Politik är att vilja - jävlas.


För oss teknik-nördar.
2005-03-09 kl 18.40

Tidningen Mobil livebloggar från Cebit-mässan, där alla nyheter på mobilfronten presenteras.


En klen plan.
2005-03-09 kl 18.40

I dag meddelar regeringen att nya miljarder kommer att satsas på "åtgärder" för att bekämpa arbetslösheten. Pengar som gömmer arbetslösa i olika åtgärder - men som inte skapar ett enda riktigt jobb.

Samtidigt anser regeringen att det är omöjligt att sänka skatterna. Detta trots att sänkta skatter skulle ge vårt land fler företag - det vill säga fler riktiga jobb.

Det förefaller vara en klen plan att kasta mer och mer pengar in i ett svart hål som aldrig kommer att kunna lösa problemet. Och det är svårt att förstå varför socialdemokraterna inte vill genomföra skattesänkningar som ger fler jobb - när frågan förefaller så central för regeringen.

Facit kommer att bli fler arbetslösa - som en följd av en medvetet förd, kontraproduktiv politik.

Prosit!

Länktips: Skattepolitik och samhällsfilosofi


Insatserna höjs.
2005-03-09 kl 14.20

Fallet med pingstpastor Åke Green har överklagats till Högsta Domstolen. Green dömdes i tingsrätten till en månads fängelse för hets mot folkgrupp. Hans predikan mot homosexualitet bedömdes dock inte som brottslig av en oenig Hovrätt.

Det var väntat att fallet skulle överklagas. Det är ju trots allt mycket politiskt korrekt prestige som ligger i vågskålen. Samtidigt kan det vara bra att få ett slutligt utslag om vad som anses vara tillåtet respektive förbjudet.

Men nu höjs också insatserna. En HD-dom blir lite av "sista ordet" i denna historia. Om det var viktigt att Green friades i lägre instanser - då är detta av yttersta vikt i HD. Om HD skulle fälla honom - då innebär det att vi lever i ett land där människor spärras in på grund av sin tro och sina åsikter. Så kan vi helt enkelt inte ha det.

Därför gäller det nu för alla goda krafter att ta sig samman och gå ut till pastor Greens försvar. Makthavarna måste märka att svenska folket inte accepterar att man gör karottunderlägg av yttrandefriheten.

Samtidigt måste kritiken mot lagen skärpas. Lagen om hets mot folkgrupp är i grunden orimlig och bör avskaffas. Istället borde man se till att upprätthålla de lagar som ändå finns - och som gäller lika för alla. De som handlar om olaga hot, uppvigling, stämling och förtal till exempel.

Att pastor Green har fel och är en religiös tokstolle, det är en annan fråga. Det aktuella fallet handlar om yttrandefriheten - och den måste gälla även för dem som har felaktiga, obehagliga och stötande saker att säga.


Det här kan bli stökigt...
2005-03-08 kl 16.25

Jag har tidigare, i förbigående, nämnt de ungdomsbrigader som den ryske presidenten Putin vill sätta upp. 300.000 unga skall organiseras i en rörelse som bland annat är tänkt hålla makten över gatorna om det blir oroligheter.

Detta har väckt oro, både i och utanför Ryssland. Kanske är det därför dessa ungdomsbrigader, med namnet "Nashi" (som betyder Våra, vilket har en obehagligt nationalistisk klang för ryssarna), påbörjat lite av en PR-kampanj. Som ett led i denna meddelar de i Pravda att det först och främst är nynazister och skinheads de tänker konfrontera. Men de antyder ändå mer. Ett citat...

"The movement is going to severely fight skinheads and anti-Semite organizations. We feel deeply injured with the public appearance and impunity of those who spread Fascism, the plaque that killed twenty millions of people last century. We are going to put an end to the unnatural union of oligarchs and anti-Semites, Nazis and liberals. The organization is going to conduct numerous massive actions in Russia nationwide and in Baltic republics as well."

Ursäkta, men är det inte läge att hissa varningflagg här?

"...put an end to.."
Hur bokstavligt skall det tolkas?

"...union mellan oligarker, anti-semiter, nazister och liberaler."
Vad menar de egentligen?

"...massiva aktioner över hela Ryssland så väl som i de baltiska republikerna."
De skall alltså även in och härja i andra länder?

Det här är obehagligt och har en gigantisk potential vad gäller stökighet.


Anschluss.
2005-03-08 kl 14.50

Kina vill fortfarande lägga vantarna på Taiwan. Nu lanserar kineserna ett förslag om anslutning av Taiwan till Kommunistkina enligt samma modell som Hong Kong - det vill säga ett land, två system.

Om inte Taiwan går med på en sådan "fredlig annektering" - utan utropar sig självständigt - då anser sig Kina ha rätt att använda militära medel för att invadera landet.

Nu är det hög tid för alla demokratier att erkänna Taiwan - oavsett hur kinkiga kineserna blir.


Wallströms propagandamaskin.
2005-03-08 kl 02.30

EU:s propagandakommissionär, Margot Wallström (s), klagar över att hon får så många negativa mail - speciellt från England. Här är ett exempel...

"Åtminstone gör du ett försök att kommunicera med den stora europeiska publiken. Men, jag är ledsen, det går ändå inte att komma ifrån det faktum att du representerar en elitistisk, korrupt och icke-vald politbyrå, som av någon anledning utövar enorm makt över miljontals människors liv. Varför?"

Som hat-mail betraktat är det väl rätt så beskedligt. Men Wallström sitter inte overksam. Nu inleder EU-kommissionen en reglerätt kampanj för att förbättra sin (och den så kallade EU-konstitutionens) anseende.

Till exempel vill Wallström sätta upp en grupp "informerade journalister" som skall ge EU-konstitutionen sitt stöd. Dessa kommer att erbjudas speciell utbildning av EU. Wallström vill också se radio- och tv-program som backar upp EU-kommissionen.

Journalisterna bör säga tack, men nej tack till detta. De skall vara fria, kritiska och ifrågasätta makthavarna. En kår med tama journalister skulle säkert smaka fågel för EU-kommissionen. Men en sådan skulle vara till skada för nyhetsrapporteringen - och ett grundskott mot medias trovärdighet. Det samma gäller naturligtvis propagandaprogram i radio och tv.

I brittiska The Guardian kan man läsa mer om EU:s planer. Alla länder som tror sig få "problem" i folkomröstningen kan få stöd med trycksaker och affischer från EU. Detta är naturligtvis en resurs som gynnar ja-sidan, samtidigt som de olika nej-kampanjerna får ta pengar till kampanjmaterial ur sin egen kassa. Lite orättvist kan tyckas. I samma andetag hävdar man att EU-kommissionen inte tänker delta i de olika ländernas omröstningskampanjer. Se där ett resonemang som haltar redan från början.

Ett "konstitutions-paket" skall tas fram för universitet och högskolor. Informationsnätverk skall sättas upp och ett "ungdomskonvent" skall arrangeras. Detaljerade opinionsmätningar skall genomföras och fokusgrupper skall intervjuas. (Vilket naturligtvis kommer att ge ja-sidan mycket värdefull information.) Nuvarande och tidigare EU-kommissionärer skall ge sig ut på kampanjresor och in i debatten. I samband med detta skall de bland annat förses med Q&A-material, nyckelargument för varje land och resultaten från de senaste opinionsmätningarna. På skattebetalarnas bekostnad.

Det är alltså rätt uppenbart att EU-kommissionen kommer att satsa mycket, tid, kraft, folk och pengar för att se till att få "rätt" resultat i de olika ländernas folkomröstningar om den så kallade konstitutionen. Samtidigt försöker man, lite fånigt, upprätthålla en bild av opartiskhet. Detta för att de som kampanjar på nej-sidan inte skall uppfattas som "underdogs" i media. Och för att skattebetalarna inte skall gnälla över att tvingas betala ja-sidans kampanj.

Frågan är dock om Wallström inte skjuter sig själv i foten. Vore det inte bättre att erkänna att EU-kommssionen tänker kampanja för ja-sidan så mycket den bara orkar? På skattebetalarnas bekostnad. Det går ju liksom ändå inte att dölja.

Länktips: Medborgare för folkomröstning.


Inför kvinnodagen.
2005-03-07 kl 18.30

I dag lanserades en kvinnoblogg. Det är inte någon feministblogg på vänsterkanten, dock. Nej, det handlar om en borgerlig kvinnoblogg - som vill se jämställdhet, inte jämlikhet.


Intressant om borgerlighetens strategiska svaghet.
2005-03-07 kl 18.30

Anders Kempe Anders LindbergJKL skriver om hur de borgerliga partierna kan komma att överumplas av en mycket ideologisk valrörelse 2006.


Inbjudan.
2005-03-07 kl 18.30

Missa inte Frihetsfrontens talarkväll, i morgon, tisdag. Talare är Ted Goldberg, som har många kontroversiella åsikter om narkotika.


Reinfeldt ställs till svars.
2005-03-06 kl 19.45

I samband med EU:s toppmöte nyligen gjorde statsminister Göran Persson (s) upp med moderatledaren Fredrik Reinfeldt om att öppna för vapenexport till Kina. Det fick många att reagera. Nu ställs Reinfeldt till svars för sitt beslut på moderaternas nästa partistämma.

I dag har jag varit inbjuden talare på Moderata Ungdomsförbundet i Östergötlands stämma. Trevligt, som alltid. Det mest intressanta under dagen var att MUF satte ner foten i frågan om vapenexport till Kina. Med överväldigande majoritet sade de nej till all sådan. De passade samtidigt på att föra fram det politiskt känsliga kravet att Sverige bör erkänna Taiwan.

För att detta inte skall stanna vid att bara vara en åsikt på en MUF-stämma beslöt man att sända motionen vidare till moderaternas partistämma. Det innebär att moderatledaren, Fredrik Reinfeldt, kommer att tvingas gå i närkamp med alla dem som kritiserar att EU vill öppna för vapenexport till den kinesiska diktaturen. Detta kan bli intressant. Risken är uppebar att han kommer att få bakläxa.

Jag kan även nämna huvuddragen i mitt stämmoanförande: Det höga och riskfyllda strategiska spel som moderaterna just nu spelar.

Genom att gå mot mitten / vänster tar moderaterna en avsevärd risk. Om de inte lyckas vinna valet 2006 - då har de flyttat hela det svenska politiska spektrat åt vänster till ingen nytta alls. Men avsevärd skada.

Man kan dessutom konstatera att moderaterna låtit sig inspireras av Clintons och Blairs taktiska spel under 90-talet. (Även om man kan ifrågasätta om de riktigt begripit de grundläggande principerna för detta.)

Samtidigt låter Göran Persson och socialdemokraterna sig inspireras av George W Bushs presidentvalskampanj i USA nu i vinter: Att satsa på kärnvärden.

Det är därför socialdemokraterna just nu talar om höjd skatt. Back to basics.

Denna strategi kommer att ge oss en starkt ideologiskt laddad valkampanj år 2006. Kanske den ideologiskt tuffaste på 50 år. Frågan är om borgerligheten i allmänhet och moderaterna i synnerhet är rustade för detta?


Förakt för folket.
2005-03-06 kl 01.15

Läs Lars Lindströms artikel på ledarsidan i lördagens Expressen. Om "Morgan The Mighty Dwarf" - och resten av den sorgliga regeringen. Fullständigt strålande!


Lördagsnöje.
2005-03-05 kl 23.55

I dagens Svenska Dagbladet skriver Svenska KryssarklubbenBrännpunkt. Artikeln handlar om båtfärg - ett ämne som till en början kanske inte verkar så speciellt upphetsande. Men håll ut.

Saken är denna: Färg som innehåller koppar har använts i alla år, för att hindra att saker som bor i havet skall växa fast på båtar. Men den svenska Kemikalieinspektionen har fått för sig att koppar i båtfärger är en akut miljöfara. Därför har man, på rätt tvivelaktiga grunder, förbjudit sådan färg. (Artikeln avslöjar bland annat hur Kemikalieinspektionens beslut bygger på politisk korrekthet och handlingskraftig inkompetens - samtidigt som det bortser från vetenskap och vett.)

Men detta är inte allt. Istället för kopparfärger används i dag alternativa båtfärger. Dessa är sällan lika effektiva som kopparfärger. Och i flera fall är de betydligt farligare för miljön. Hoppsan. Där står Kemikalieinspektionen, med rodnande kinder... Men inte i tysthet.

På båtmässan ordnade Kryssarklubben i dag ett seminarium om båtfärg. Till denna övning infann sig ett par statliga kemiska teknokrater - och även Kemikalieinspektionens generaldirektörska. Med tilltagande irritation såg de hur folk gjorde köttfärs av dem. Mest bombastisk var den äldre herre som kallade kemikaliebyråkratin för "samhällets inälvsmask".

Teknokraterna lät förstå att de inte var roade. På frågan om varför inget annat land förbjudit båtfärg som innehåller koppar blev svaret att andra länder är mindre vetande eftersom de inte prövat ärendet. På samma sätt som Kemikalieinspektionen inte prövat (eller ens tänker pröva) de kemikalier som finns i de nya, alternativa, båtfärgerna... Stämningen var infekterad, typ.

Sedan uppebarade sig Kemikalieinspektionens generaldirektör - Ethel Forsberg. En snipig karaktär som mycket väl skulle kunna ha stigit rakt ut ur sidorna ur Ayn Rands Och Världen Skälvde. Upprörd över att vara ifrågasatt. Kränkt över att ha fått bakläxa på grundkursen i kemi. Men framförallt uppskruvad över att folk ifrågasätter Det Stora Samförståndet På Miljöområdet. Ingen kan vara så sur som en teknokrat, vars gärning ifrågasätts. Inte bara ifrågasätts, för övrigt - utan doppas i tjära och rullas i fjäder.

En väl spenderad dag. Tänk om fler vore lika kaxiga som Kryssarklubben, när det gäller att ifrågasätta trams upphöjt till konsensus.

(Fotnot: Ethel Forsberg är för övrigt kvinnan som drivit landets jägare till vansinne genom att förbjuda bly i ammunition.)


En liten seger.
2005-03-04 kl 15.45

Förbudet mot TV-reklam som riktas till barn kommer att tas bort - som en följd av EU:s nya konsumentregler. Detta är utmärkt! Och naturligtvis är sossarna upprörda.

Att (s) vill ha ett barn-reklams-förbud är ett typiskt tecken på förmynderi och paternalism. Förmodligen är det också ett sätt att ta billiga poäng hos föräldrar som vill slippa tjatiga ungar.

Varför skall yttrandefriheten begränsas när det gäller att informera barn? Varför skall barn inte kunna få ta del av information om utbud och priser?

Om man "skyddar" barn mot reklam, då skapar man bara en godtrogenhet. Det är lika bra att ungarna får lära sig att hamburgarna aldrig är så fräscha som i annonserna. Det är bara nyttigt om de inser att all information har en avsändare - och att denna avsändare har ett syfte.

När är oddsen bäst för att vi får fria och kritiska konsumenter?

Är det när folk tidigt får lära sig att värdera information på egen hand?

Eller är det när de som barn aldrig möter några budskap som behöver värderas?

Har (s) något intresse alls av kritiskt tänkande medborgare? Ibland kan man undra...


Feminismen - en konfrontationsidé.
2005-03-04 kl 13.00

Alla människor skall ha lika rätigheter. Det gäller oavsett t.ex. nationalitet, livsåskådning, ursprung - och kön. Om detta kan kallas feminism - ja, i så fall är väl till och med jag jag feminist. Men jag skulle hellre kalla det mig för humanist.

Nej, dagens feminism handlar inte om lika rättigheter, utan om något annat. De nya, radikala feministerna, menar att alla skillnader mellan kvinnor och män är sociala konstruktioner som skall röjas ur vägen. Detta är naturligtvis trams. Kvinnor är kvinnor och män är män. Det är väl bara trevligt? Varför skall alla, till varje pris, alltid tvingas vara lika?

Den nya feminismen är en konfrontationsideologi. I ett samhälle där klasskampen har svårt att engagera massorna, där gäller det för vänstern att hitta något nytt - en ny konfrontationslinje. För det är bara genom konfrontation och konflikt som vänstern kan få sina omstörtande samhällsförändringar.

Det verkar som om ett nytt feministparti kommer att startas nästa tisdag, på kvinnodagen. Det är ingen händelse att man vill ha vänsterpartiets förra partiledare Gudrun Schyman som galjonsfigur. Idébasen är den samma. Det är inte jämställdhet man vill ha - utan jämlikhet. För att uppnå jämlikhet krävs att man ändrar på människor; tvingar dem att handla på ett visst sätt; förbjuder dem att göra på ett annat. Detta är en mycket osympatisk tanke.

Alternativet till dagens radikalfeminism är inte gubbvälde. Nej, alternativet är öppenhet, mångfald och valfrihet - att leva och låta leva.


Trängsel.
2005-03-04 kl 13.00

Är det någonstans det borde vara trängselskatt, if any, då är det i Stockholms kollektivtafik kl 07-09 och 16-18.

Tunnelbane- och pendeltåg är fyllda till bristningsgränsen. Folk knuffas, trampar på varandra och beter sig i största allmänhet som drogade babianer.

Varför är det bara på gatorna man är emot trängsel? För att Annika Billströms taxi har svårt att ta sig fram?


Kort paus.
2005-03-02 kl 23.55

Torsdag blir det inget bloggande. Då gör jag gemensam sak med stora delar av den frihetliga borgerligheten - och reser till Lund för att begrava vår vän, professor Sven Rydenfelt.

Sven blev 94 år, han lurade döden flera gånger, han förvirrade SÄPO och han vann över den småskurna akademiska eliten - när han till slut, efter sin pensionering, fick sin professorstitel. Han bröt ny mark för friheten. Han retade vänstern och de politiskt korrekta till vansinne. Han var en rebell in i det sista.


Jag blir så... trött.
2005-03-02 kl 23.55

Jag har tillbringat kvällen i Uppsala, där jag har talat för MUF-distriktet om narkotikapolitiken. Som vanligt är jag innerligt irriterad när jag talat kring detta ämne...

Jag är trött på de politiker som envisas med att hävda att den svenska narkotikapolitiken är rätt och framgångsrik. Vi har fler dödsfall än i mer drogliberala länder. Vi har fler tunga missbrukare än i mer drogliberala länder. Bortåt hälften av alla rån, inrott och stölder torde bero på förbudet, som håller priserna uppe. Och så vidare. Hur i h-e kan man hävda att detta är "rätt" och "framgångsrikt"?

Jag är trött på alla hysteriska människor som bara gapar och vevar, så fort man ifrågasätter den svenska drogpolitiken. På något sätt tycks den förda politiken vara så prestigeladdad att man inte ens får ifrågasätta den. Dessutom har många av de som ojar sig inte en aning om vad en legalisering egentligen skulle medföra. Vi som driver legaliseringslinjen gör det faktiskt inte för att vara nedriga. Vi gör det för att vi till exempel anser att en legalisering skulle minska antalet dödsfall, minska missbrukarnas lidande, minska den brottslighet som vanligt folk utsätts för och slå undan den ekonomiska basen för mycket av den organiserade brottsligheten.

Jag är trött på media, som nästan aldrig låter oss som har en avvikande åsikt om drogerna komma till tals eller tala till punkt. Som regel bjuds vi bara in som "knäppskallar" eller slagpåsar. Och visar det sig att vi inte är knäppa, utan att vi kan argumentera sakligt för vår linje - då klipps vi sönder till konfetti i redigeringen. (Numera talar jag endast om droger i radio / tv om jag vet att det är direktsänt.)

Jag är trött på alla tullare, poliser, droginformatörer, aktiva i olika anti-drogorganisationer och andra som ser "kriget mot drogerna" som en skattefinansierad födkrok - istället för att ägna sig åt lite kritiskt tänkande.

Jag är trött på alla som hotar oss legaliseringsdebattörer med ödelagd karriär, sparken, utfrysning och annat. Sådant passar liksom inte ihop med en fri och öppen debatt.

Slutligen är jag milt irriterad på MUF och LUF. Jag kan tala på deras möten och kurser - och finna att nästan alla håller med mig. Men när det kommer till kritan, då vill de inte stå upp för sina drogliberala åsikter. Kanske kan man förstå dem. Deras moderpartier skulle nämligen göra köttfärs av dem om de öppet berättade vad de egentligen tycker...

Måste drogdebatten vara så skruvad?


Jag är skeptisk.
2005-03-02 kl 14.10

Det finns alltid en efterfrågan på domedagsprofeter. Media älskar dem. Politikerna kan låta deras påståenden bli en ursäkt för att spendera tid, sätta sprätt på pengar, anställa fler byråkrater och bestämma lite mer över folk. Och många av domedagsprofeterna har dysterhet som levebröd. Därför gäller det för dem att hålla grytan kokande. Ingen hysteri, inga pengar.

När jag gick i skolan fick vi lära oss att en ny istid var på väg. Hundratals meter tjock is skulle täcka vårt land. Allt i dess väg skulle krossas. Vår sommarstuga skulle bli djupfryst kaffeved. Mänskligheten skulle få tränga ihop sig nere kring ekvatorn. Det var då det.

Kommer du ihåg debatten om Öresundsbron? Olof Johansson (c) rullade med ögonen och var fullständigt ballistisk. All fisk skulle dö. Döda fåglar skulle ligga i drivor på de skånska fälten. Öresund skulle svepas in i ett gigantiskt avgasmoln. Vi skulle få en enda stor bilkö från Hamburg till Södertälje. Det var då det.

Så jag tar mig friheten att vara lite skeptiskt avvaktande när det dyker upp nya domedagsprofeter. De flesta av dem tar i så de spricker. Och det kommer nya hela tiden.


Vänta lite nu...
2005-03-01 kl 23.55

En av kvällens nyheter på text-tv lyder "Fler fattiga barn i rika länder".

Storyn är att antalet barn som lever i "relativ fattigdom" har ökat i 17 av 26 granskade OECD-länder. Rapporten har tagits fram av Innocenti-institutet i Florens (som drivs av FN / Unicef).

Som fattiga räknas barn i familjer som tjänar mindre än hälften av medianinkomsten i landet.

Med den definitionen finns det inget som säger att de arma barnen verkligen har blivit fattigare i reella termer. De kan till och med ha blivit rikare än tidigare. Detta om löneutvecklingen varit god i de övre lönelagren. Vilket vi får hoppas.

Naturligtvis är det tråkigt om barn är fattiga. Men om fler barn blivit fattiga, det kan ifrågasättas. I vart fall så länge den som gör undersökningen hittar på egna, relativa definitioner. (Man kan ju fråga sig varför det inte finns en absolut fattigdomsgräns i rapporten. En sådan vore ju, om inte annat, svårare för oss misstänksamma gnällspikar att ifrågasätta. Men kanske gav ett sådant upplägg inte "rätt" svar.)

Notisen har dock en hjärtknipande rubrik som lite pietetsfullt manar till klasskamp. Det är nog viktigare än innehållet.


Tillbaka till framtiden.
2005-03-01 kl 21.25

I Ryssland sätter president Putin upp "ungdomsbrigader" på 300.000 man. Syftet är att behålla makten över gatorna om det blir oroligheter.

I Tyskland är 5,2 miljoner människor arbetslösa. Det är den högsta siffran sedan 1932.

I Sverige har vi nedrustat försvaret till ett absolut minimum.

Hoppsan!


Den oberörda.
2005-03-01 kl 20.35

Ännu ett tv-program om den svenska hanteringen av tsunamin. I kväll är det SVT:s Uppdrag Granskning som försökt reda ut saker och ting.

Precis som i alla andra program sitter utrikesminister Laila Frevalds, kolugn och till synes oberörd, och berättar att hon inte var informerad.

Om hon nu var så fullständigt oinformerad som hon påstår - varför är hon då så oberörd? Varför lever hon inte rövare för att kräva att de som höll inne med informationen får smisk? Varför är hon inte förbannad över att hon blev förd bakom ljuset? För med tanke på vad UD visste - då måste folk faktiskt ha ansträngt sig aktivt för att hålla henne oinformerad.

Eller är hon rädd för att någon skall bli förbannad och berätta vad som egentligen hände - om hon börjar utkräva ansvar i sin organisation?

Eller handlar det kanske om att inte reta upp Doktor Persson? Hans defensiva ledarstil är ju att vänta och se, att dra frågor i långbänk, att lappa på saker och ting. Är det kanske lugnast att inte rota i den saken?


Journalister är inga raketforskare.
2005-03-01 kl 19.45

Precis som de amerikanska bloggarna börjar nu de svenska bli en nagel i ögat på etablerade media. När folk förr nöjde sig med att i vrede knyta näven i byxfickan - är det många som i dag levererar en grundlig och saklig analys som svar på tendentiös och felaktig journalistik.

Grundfrågan kvarstår dock: Varför blir det så fel i media ibland?

Jag tror faktiskt att de flesta journalister drivs av en vilja att göra ett bra jobb. I detta ingår det att ställa obekväma frågor, att ifrågasätta. För den som blir intervjuad, eller dem som sympatiserar med den intervjuade, kan detta lätt framstå som fientligt. På samma sätt kan en journalist som diskuterar kritiskt kring en viss fråga upplevas som partisk av den som har en bestämd uppfattning i frågan. Man skall alltså inte förväxla journalister som gör sitt jobb med partisk journalistik.

Däremot är det ett faktum att vänstersympatier är betydligt vanligare i journalistkretsar än i samhället i övrigt. Detta leder med säkerhet till medvetet vinklade och tendentiösa reportage emellanåt. Jag tror dock att detta är ovanligt. Men även när en journalist försöker göra ett opartiskt jobb får de politiska sympatierna betydelse. Alla återspeglar sina referenser, sin omgivning och sin utbildning. Därför händer det att även det som var tänkt att vara opartiskt kan bli vinklat.

Man kan förvisso önska att det fanns fler journalister med mer blandade politiska sympatier. Men nu är det inte så. Därför vill jag torgföra ytterligare en uppgift för oss, de frihetliga bloggarna och opinionsbildarna. Det handlar om att ge en alternativ bild. Dels för läsare, lyssnare och tittare som vill ha ett alternativ till etablerade medias rapportering. Men - även för journalisterna. För allt som oftast har de som arbetar i media ingen aning om att det fins en alternativ bild, en annan åsikt och andra fakta. Och det de inte känner till, det kan de ju inte heller rapportera om. Eller hur?

Här finns en pedagogisk uppgift av gigantiska proportioner.

Dessutom - journalister är inga raketforskare. De är inga övermänniskor. De är som regel inte smartare än andra. De har inga hemliga källor till korrekt information. Den genomsnittlige journalisten är helt enkelt lika ynklig som alla vi andra.

Därför kan det vara ibland vara bättre att arbeta med journalister än att bara skälla på dem. Hjälp dem att fina alternativa fakta. Informera dem om att det finns en alternativ åsikt. Hjälp dem att göra sitt jobb på ett bra sätt.

Jag tror att (de flesta av) konspirationsteorierna kan läggas på hyllan. Journalister vill som regel göra ett bra jobb. Och vi, frihetsvännerna, kan hjälpa dem att göra det. Glöm inte att vi, precis som de, har ett uppdrag att granska och hålla efter Makthavarna.


Mars - en ny sida på bloggen!
2005-03-01

Våren närmar sig!

Hitills snittar denna blogg på 26.000 träffar i månaden.

Februari månads blogg hittar du här.