Detta är en sida ur arkivet.
För att komma till månadens blogg, klicka här.

Stöd denna blogg

Mina texter i urval:
Politik
Humor
Artiklar
Livet, typ

Besök även:
Allvarligt Talat!

Några bloggar:
Johan Norberg
Dick Erixon
PJ Anders Linder
Stig-Björn Ljunggren
Nicklas Lundblad

Margit Gennser
Danne Nordling
Munkhammar
Håkan Jacobsson
Captus.nu

I Chydenius Fotspår
Flykten från Ankdammen
De Oppresso Liber
Södertankar
Alicio i Underlandet

JKL
Ninja Economist
Spectator / Stambord
Stefan Geens
Becker-Posner

Virginia Postrel
Samzidata (UK)
Good Judgement
Globaljuggler
Sänd mina rötter regn

Segerstad
Frihet framför allt
Argast i Uppsala
Maths Larsson
Dibbuk.se

Mothugg
MyMarkup
Frihetspropaganda...
Frihet och välfärd
Rationalisten

Nyliberalism for dummies
Trixies Tankar
Infidel
Iron Thorn
Ingen kommer undan...

Framtidstanken
Kurt Lundgren
Xipe
Samtidigt i Moskva
Frihetsblog

Knas
Politiskt.nu
The Globalization Institute
Per Gudmundson

Andra länkar:
Cox and Forkum
Best of the Web Today
CNE (Europapolitik)
Tech Central Station
Europa Just Nu

Smedjan
Medb. för folkomröstning
Frihetsfronten
Nyliberalen
Sådan är kapitalismen

Flashback
Lankarkiv.com
HAX Media

E-post:
hax@bahnhof.se

Adress:
Henrik Alexandersson
Box 5367
102 49 Stockholm

Tel: 0708 866 545

www.henrik-alexandersson.se

www.bahnhof.se/hax

Sponsra denna blogg!
Med enskilda bidrag kan denna blogg bli bättre och vassare. För att ge ditt stöd, sänd ett SMS till 72550 med text som nedan.

Ge 10 kr, skriv: hax blog10

Ge 20 kr, skriv: hax blog20

Ge 30 kr, skriv: hax blog30

(Observera mellanslaget.)

I USA finns det folk som kan blogga på heltid, med hjälp av enskilda bidrag. Detta blir ett intressant experiment, för att se hur resultatet blir här i Sverige.

Tjänsten ovan debiteras din mobil. Den fungerar dock bara i Sverige, med svenska mobiltelefoner. För den tekniska lösningen står Yo.

Annonsera på denna blogg!

Bloggarkiv
2004 Oktober
2004 November
2004 December
2005 Januari
2005 Februari
2005 Mars, del 1


Blogg Mars 2005, del 2.


Nya idiotiska påfund.
2005-03-31 kl 12.50

Kort paus i kontorsflytten. Under lunchen har jag försökt utreda snabbaste vägen mellan det nya kontoret och bostaden, med kollektivtrafik. Det gick inget vidare. Stan är avspärrad på grund av statsbesök. Inga bussar går där de brukar gå. Vid Tegelbacken fick jag lägga på ett kol för att inte bli överkörd av majestätet som kom susande i minikortege anförd av ett ilsket, högljutt blåljus och med hemliga polisen i släptåg. En av de där dagarna i Stockholmstrafiken, med andra ord. Men naturligtvis - det kan och det kommer att bli värre...

Dagens påfund från (s), (v) och (mp) i Stockholms Stadshus är att taxibilar inte längre skall få ta upp kunder på gatan. De skall bara få stanna på busshållplatser, där de kommer att blockera utrymme för de redan saktfärdiga bussarna. Dessutom kommer taxi inte att få ta emot telefonbeställningar till adresser där det råder stoppförbud. Åldringar och handikappade med färdtjänst kan få hasa sig ett kvarter eller så, till närmaste tillåtna adress. Vi andra får släpa våra resväskor, kassar, kartonger och nyinköpta tv-apparater på samma sätt. Frågan är vad det då är för vits med taxi över huvud taget? Vill man åka ända hem till dörren, då lär man bli tvungen att ta svarttaxi.

Vafan? Man tar sig för pannan! Första april är väl först i morgon?

Hemförlova omedelbart galningarna i Stadshuset!

Själv skall jag nu försöka ta mig tillbaka till kartongsläpandet och bokhyllleskruvandet. Gomidda!


Vägtullar.
2005-03-30 kl 19.30

Försöket med vägtullar / trängselskatt i Stockholm har nu fått klartecken av regeringsrätten. Förmodligen kommer det att dra igång till årsskiftet 2005/2006.

Då är det nio månader kvar till valet. Det blir alltså ett rätt kort försök innan den utlovade folkomröstningen. Kostnaden för skattebetalarna blir miljarder. Kostnaden för den enskilde bilisten blir runt 1.000 kr per månad. En stor byråkrati kommer att byggas upp för att hantera trängselskatten.

Att stockholmarna kommer att säga nej efter försöket - det är rätt uppenbart. Likaså att (s), (v) och (mp) kommer att förlora makten i Stockholm nästa höst. Kvar blir bara en gigantisk räkning till oss skattebetalare - och ett rejält hål i plånboken hos de medborgare som kör bil.

Detta borde vara kriminellt. De ansvariga politikerna borde hållas personligt betalningsansvariga. Som ansvarig politiker får man faktiskt inte bete sig hur dumt och oansvarigt som helst. Och absolut inte med andra människors pengar.


Vid vägs ände.
2005-03-30 kl 12.45

Just nu håller regeringen och stödhjulen på att försöka prata ihop en vårbudget.

Vänsterpartiet menar att om man bara satsar hårdare på en energiomställning till vindsnurror och annan viktoriansk teknik - då skapas det jobb.

Miljöpartiet började förhandlingarna med att inte dyka upp. Detta som protest mot att de blev blåsta förra gången. Men nu tycks de vara beredda att sitta ned vid Nuders bord - för att bli blåsta en gång till. Miljöpartiet tycker att vi borde lägga mer pengar på det orättvisa och dyra friårsprojektet.

Socialdemokraterna vet inte hur de skall kunna minska arbetslösheten. Men de vet hur man kan "dölja" den - till stora kostnader för skattebetalarna. Detta är så tröttsamt. När skall de inse att detta inte är en hållbar - utan direkt skadlig - taktik? Och när skall de inse att det bara är genom att lyssna till företagens behov och önskemål som riktiga jobb kan skapas? Uppenbarligen... aldrig. Det är liksom inte deras kopp te.

Få idéer. Dåliga idéer. Dyra idéer. Inga nya idéer. Bara åtgärder för att försöka sopa arbetslöshetssiffrorna under mattan. Den rödgröna röran har nått vägs ände.


Det blir lite ryckigt med postande här på bloggen ett par dagar. Vi håller på att flytta kontoret, vilket tar massor av tid och är ungefär lika kul som att få halsfluss.


Storebror hör dig.
2005-03-29 kl 17.50

Regeringen är just nu sysselsatt med att ta fram ny lagstiftning om avlyssning av svenska medborgare.

En del i förslaget uppges vara att utländsk polis (från EU-länderna) skall få avlyssna svenska folkets telefonsamtal och datatrafik. Detta innebär oklarheter kring hur det inhämtade materialet kommer att användas och hur länge det kommer att lagras. Om den svenska polisens avlyssning ofta används slarvigt - då ökar riskerna än mer om tysk, grekisk och fransk polis också skall kunna avlyssna oss.

Vi skall heller inte glömma att det på vissa håll i EU inte alls är ovanligt att folk avlyssnas av politiska skäl. Detta är något vi inte ens skall göra möjligt i Sverige. Då är det bättre att hålla den dörren stängd från början.

Skall svenska medborgare alls avlyssnas - då skall det göras av den svenska polisen - efter beslut i domstol. Möjligen kan det ske på uppdrag av utländska kollegor. Men avlyssningen bör bara få utföras av en svensk myndighet som vi har någon form av kontroll över - och som vi kan utkräva ansvar av när den trampar i klaveret. För det sker ju titt som tätt.

Regeringen brottas dessutom med frågan om hur man skall hantera så kallad "överskottsinformation". Detta är information om andra brott än det man bedriver avlyssning för att utreda. Att polisen bör få agera på all information den får tag i om brott - det är ena sidan av detta mynt. Andra sidan är att avlyssning kommer att bli vanligare och slarvigare om polisen är ute på telenätet och lyssnar efter lite av varje. Lyssnar man bara på tillräckligt många tillräckligt länge, då hittar man ju säkert något. Priset för detta blir att stora delar av svenska folket kommer att avlyssnas. Därför tycker jag att man skall vara mycket försiktig på detta område.

Slutligen ligger frågan om "förebyggande avlyssning" på regeringens bord. Det vill säga att polisen skall kunna lyssna på våra telefonsamtal och kontrollera vår datatrafik - utan att det finns misstanke om något konkret brott. Dels bekräftar detta de farhågor man kan ha om insamling av överskottsinformation. Dels öppnar ett sådant förslag för massiv och rätt godtycklig avlyssning av i princip vem som helst. Alla sådana förslag bör stoppas!


Fri television? Pyttsan!
2005-03-29 kl 16.45

Den socialdemokratiske partigängaren Lars Engqvist blir ny ordförande för Sveriges Television. Vem är förvånad? Här skall det inte vara någon Fri Television. Istället är det, som vanligt, partikontrollerad statstelevision som gäller när (s) får bestämma.

Varför inte en erfaren publicist istället..? (Som sådan räknas inte en före detta propagandamakare på en konkursad (s)-tidning.)


Man undrar...
2005-03-29 kl 09.35

I går kväll var det dags igen. En ny jordbävning inträffade i Indiska Oceanen. Denna gång tack och lov utan en efterföljande tsunami. Men ändå med många dödsfall. Möjligen finns det ett mindre antal saknade svenskar.

Den här gången blev det fart på svenska myndigheter. Statsministern och kungen informerades. UD:s telefonväxel öppnades. Räddningsverket och Försvarsdepartementet väcktes upp ur kvällsvilan. Man tryckte på den stora röda knappen.

Det var nog bra. Men att regeringen så stolt visar upp hur det fungerade i går kväll gör liksom bara juldagens misslyckande ännu större. Så här väl hade det kunnat fungera redan då. Men det gjorde det inte. På grund av inkompetens.

Naturligtvis var media på direkt den här gången. Och regeringen var beredd att svara på dess frågor. Men på det hela taget finns en känsla av att regeringskansliet vältrar sig i sin nyfunna förträfflighet.

Detta gör mig på det hela taget lite betänksam. Nu vet vi att det finns beredskap för en precis likadan katastrof. Men är det vad som väntar oss? Vilken är beredskapen för att ödet skall klippa till oss från ett helt annat, fullständigt oväntat håll? Har krisberedskapen blivit bättre i allmänhet? På dessa frågor ger gårdagens händelser inga svar.


Perssons mörka 1:a maj.
2005-03-28 kl 20.30

Om fem procent av socialdemokraternas medlemmar kräver det - då måste partiet hålla en intern medlemsomröstning om EU:s så kallade konstitution. Fem procent av medlemskåren är 7.175 personer, vilket verkar överkomligt.

Sören Wibe leder kampanjen för en folkomröstning inom (s). Till Expressen säger han att namninsamlingen kan komma att starta på självaste 1:a maj. Om inte Göran Persson ger efter för kravet på en folkomröstning innan dess, vill säga.

Den 29 maj kommer för övrigt Frankrike att folkomrösta om konstitutionen. Det ser ut att bli en rysare. Flera opinionsundersökningar pekar just nu mot ett nej. Om fransmännen säger nej, då kommer naturligtvis Göran Persson att acceptera en folkomröstning redan dagen efter. Men om de säger ja, då blir det knivigare för honom.

Persson vill för djur och djävlar inte vara den regeringschef som sänker konstitutionen i en nationell folkomröstning. Samtidigt börjar han få allvarliga problem med den opinion i landet och i partiet som vill folkomrösta. Och hans tafatta vänta-och-se-taktik lär knappast vara ett koncept för att vinna en folkomröstning. Han sitter med andra ord i en rävsax.

Det här kommer att bli en intressant 1:a maj. I demonstrationstågen kommer med all säkerhet kravet på en folkomröstning att finnas på många plakat. Om detta sedan toppas med att Sören Wibe snor det mediala intresset genom att starta sin namninsamling - då lär "arbetarnas dag" bli en riktigt mörk dag för Göran Persson.


Sagt om Leijonborg.
2005-03-27 kl 21.20

"Han är fortfarande dålig. Men just nu är han någorlunda framgångsrik."


Att reglera farten med handbromsen.
2005-03-27 kl 18.50

Socialdemokraterna börjar bli desperata - vad gäller deras stora löfte att minska arbetslösheten.

Finansminister Pär Nuder lovar att betala 25-75 procent av lönen när företag anställer långtidsarbetslösa. Och statsminister Göran Persson upprepar sitt mantra om att arbetslösheten säkert kommer att krypa ner under fyra procent.

Av båda dessa uttalanden kan man ana att det mer handlar om att skapa sysslesättning (det vill säga att dölja arbetslösheten) än att skapa nya, riktiga jobb.

Att folk är långtidsarbetslösa beror delvis på att de nya sjuklönereglerna gör att vissa människor helt enkelt inte är anställningsbara längre. Ändra detta system, så att det blir som tidigare. Det skulle göra mer för att minska långtidsarbetslösheten än alla lönebidrag i världen.

Lägre skatter, mindre krångel och reformerade arbetsrättsregler skulle också underlätta. Även om det kanske inte är långtidsarbetslösa som skulle komma att anställas först - så skulle detta öka rörligheten på arbetsmarknaden. Det skulle i sin tur leda till att en viss typ av arbeten, längre ner i pyramiden, skulle komma att frigöras. Jobb som passar utmärkt för den som behöver en mjuk start efter att ha varit borta från arbetsmarknaden en längre tid.

Men socialdemokraterna vägrar. De kommer inte att göra något alls för att underlätta för företagen. Istället väljer de att använda skattepengar för att gömma undan så många arbetslösa som möjligt. Vilket naturligtvis aldrig kan hålla i längden...


De verkliga reaktionärerna.
2005-03-26 kl 13.30

I veckan som gick sade EU:s stats- och regeringschefer nej till det så kallade tjänstedirektivet. I vart fall i dess nuvarande form.

Med detta sade de också nej till en av den fria rörlighetens grundpelare. Fri rörlighet var en vacker tanke. Den var tillräckligt bra för att locka oss att rösta ja till EU. Men sedan blev det alltså stopp. Det blev stopp på grund av att nationella särintressen satte sig på tvären.

Nationella särintressen... Antitesen till fri rörlighet. Att dessa krafter skulle dyka upp var kanske inte oväntat. Men att politikerna skulle lägga sig platt för dem, det är riktigt illa. För vem skall försvara visionen om ett öppet och fritt EU om inte EU:s egna politiker gör det?

De krafter som säger nej till tjänstedirektivet är av samma natur som de som i alla tider bekämpat framsteg. Folk sade nej till ångmaskinen, dynamiten, järnvägen, mekaniska vävstolar och telefonen. Inte sällan satte de sig på tvären utifrån sitt snäva särintresse. Hade de fått bestämma, då hade världen varit en sämre och fattigare plats i dag.

Tjänstesektorn utgör i dag 70 procent av tillväxten inom EU. Att hindra den fria rörligheten för dessa tjänster kommer att bli förödande. Det kommer att kosta unionen miljontals arbetstillfällen. Det kommer att minska vår tillväxt. Och det kommer att nagla fast oss vid en varuproduktion där vi inte längre kan konkurrera. Hur någon som är vid medvetande, med vett och vilje, kan föra en sådan politik är en gåta.

Var är oppositionen och Svenskt Näringsliv? Varför är det ingen som ger regeringen en rejäl match? Varför ställer ingen facket till svars - för att det hindrar nya jobb och minskar tillväxten? Vem tänker stå upp för den fria rörligheten?


Avpolitisera domstolarna.
2005-03-25 kl 14.50

Få tänker på det, men våra tingsrätter är politiska. Nämndemännen utses av de politiska partierna - vilket kan skapa en rad problem.

Man kan till exempel konstatera att olika lagar har olika stöd i olika politiska grupperingar. Man kan ställa sig frågan vad som händer i en tingsrätt när någon ställs inför rätta i ett mål där själva lagen gillas av folk med viss politisk åskådning och ogillas av andra. Hur påverkar detta de politiskt tillsatta nämndemännens bedömning? Ingen vet. Men en sak är klar, det kan påverka processen - och därmed också den åtalades rättssäkerhet.

Och vad händer när politiker ställs inför rätta? Hur ser en moderat nämndeman på en socialdemokrat som påstås ha ansvar i ett kommunalt bolags konkurs? Hur ser en vänsterpartist på en kristdemokrat som står åtalad för rattfylla?

Detta är bara ett par exempel på möjliga, konkreta problem. Men i grunden finns naturligtvis en större och viktigare fråga: Det är principiellt viktigt att skilja den lagstiftande och den dömande makten.

Avpolitisera domstolarna!


Fragglarna.
2005-03-24 kl 12.10

Är det någon som blir klok på fransmännen?

Den franske presidenten, Chirac, rullar med ögonen och talar om det förfärliga EU som engelsmännen vill ha. Han menar att det bara handlar om frihandel, fri rörlighet och andra liberala tilltag.

Vad han missat är att det är fri rörlighet för varor, tjänster, människor och kapital som är hela vitsen med EU.

Vad vill då Chirac ha? Först och främst vill han ha jordbruksstöd. Massor av jordbruksstöd - för att hålla bönderna lugna. Sedan vill han ha övergångsregler och hinder för den fria rörligheten - för att hålla facket lugnt. Och byråkrati - gissningsvis för att hålla den franska statsapparaten på gott humör.

Men - detta är väl ändå inte vad EU är till för? Det var väl inte till detta svenska folket röstade för att ansluta sig? Detta är väl inte vad folk ute i Europa vill ha?

Gissningsvis är det inte heller vad franska folket, egentligen, vill ha...


Fosterland!
2005-03-23 kl 11.40

Arbetslösa som går kvällskurser för att bli mer attraktiva på arbetsmarknaden blir av med sin A-kassa. Man blir så matt.


Mars blogg i två delar.

Hoppsan! För första gången har jag skrivit en web-sida som är för lång. I vart fall längre än vad min editor klarar. Därför är mars månads blogg nu uppdelad i två delar. För äldre inlägg denna månad, klicka här.