Detta är en sida ur arkivet.
För att komma till aktuell blogg, klicka här.

Stöd denna blogg

Mina texter i urval:
Politik
Humor
Artiklar
Livet, typ

Besök även:
Allvarligt Talat!
Moderskeppet

Några bloggar:
Johan Norberg
Dick Erixon
PJ Anders Linder
Stig-Björn Ljunggren
Nicklas Lundblad

Margit Gennser
Danne Nordling
Munkhammar
Håkan Jacobsson
Captus.nu

I Chydenius Fotspår
Flykten från Ankdammen
De Oppresso Liber
Södertankar
Alicio i Underlandet

JKL
Ninja Economist
Spectator / Stambord
Stefan Geens
Becker-Posner

Virginia Postrel
Samzidata (UK)
Good Judgement
Globaljuggler
Sänd mina rötter regn

Segerstad
Frihet framför allt
Argast i Uppsala
Maths Larsson
Dibbuk.se

Mothugg
MyMarkup
Frihetspropaganda...
Frihet och välfärd
Rationalisten

Nyliberalism for dummies
Trixies Tankar
Infidel
Iron Thorn
Ingen kommer undan...

Framtidstanken
Kurt Lundgren
Xipe
Samtidigt i Moskva
Frihetsblog

Knas
Politiskt.nu
The Globalization Institute
Per Gudmundson

Andra länkar:
Cox and Forkum
Best of the Web Today
CNE (Europapolitik)
Tech Central Station
Europa Just Nu

Smedjan
Medb. för folkomröstning
Frihetsfronten
Nyliberalen
Sådan är kapitalismen

Flashback
Lankarkiv.com
HAX Media

E-post:
hax@bahnhof.se

Adress:
Henrik Alexandersson
Box 5367
102 49 Stockholm

Tel: 0708 866 545

www.henrik-alexandersson.se

www.bahnhof.se/hax

Sponsra denna blogg!
Med enskilda bidrag kan denna blogg bli bättre och vassare. För att ge ditt stöd, sänd ett SMS till 72550 med text som nedan.

Ge 10 kr, skriv: hax blog10

Ge 20 kr, skriv: hax blog20

Ge 30 kr, skriv: hax blog30

(Observera mellanslaget.)

Alla bidrag går till:
Web-hotell
Uppkopplingskostnader
Web-radio (kommer snart)

Tjänsten ovan debiteras din mobil. Den fungerar dock bara i Sverige, med svenska mobiltelefoner. För den tekniska lösningen står Yo.

Annonsera på denna blogg!

Bloggarkiv
2005 Mars, del 2
2005 Mars, del 1
2005 Februari
2005 Januari
2004 December
2004 November
2004 Oktober


Blogg April 2005, del 1.


Moderat hattande...
2005-04-15 kl 18.20

Media har, till socialdemokraternas förtjusning, hängt upp sig på att de borgerliga partierna inte har någon gemensam linje i fråga om ersättningsnivåer i sjukförsäkringen.

Detta är ingen stor fråga. Jämfört med spretigheten i olika frågor i den rödgröna röran är den nästan ingenting. Men media har väl inte så många andra sprickor i den borgerliga fasaden att skjuta in sig på, kan man anta.

Det blir inte bättre av att moderterna hattar hit och dit när det gäller olika detaljer. Nu senast Fredrik Reinfeldt i eftermiddagens SR Studio Ett. Han borde förstå att detta är rena julklappen för media.

Vad Reinfedt inte tog upp är en intressant sak, som skulle kunna förändra bilden helt:

Socialdemokraterna vill också sänka ersättningsnivåerna till runt 65 procent!

Visserligen först efter tolv månader - medan moderaternas linje är sex månader. Men det är detaljer.

Det finns alltså ingen avgrundsdjup skillnad i frågan. Inte ens mellan (s) och (m).


Nej, nej, nej..!
2005-04-15 kl 12.00

Om en dryg vecka håller den förträffliga föreningen Skattebetalarna sitt årsmöte. Som media har uppmärksammat försöker Nationaldemokraterna gå in och ta över föreningen. De vill göra den till ett verktyg för sina intressen - vilket vore katastrofalt på så många sätt.

Det är ju fullständigt fan att detta strul utbryter nu - just som Skattebetalarna skärpt till sig och kommit upp på banan som den vettigaste (och kanske enda) organiserade kraft som tar strid för sänkta skatter.

Vad vill då Nationaldemokraterna göra med föreningen? Ja, det har faktiskt dykt upp ett pressmeddelande om detta. Så här skriver de "Nationaldemokraterna anser att skattebetalarnas förening skall åter kräva en välfärd värd namnet och starkt motsätta sig den destruktiva mångkultur som har sett till att välfärden idag är ett skämt jämfört med vad den en gång har varit."

Kufvarning, är ett ord. Haverister ett annat.

För det första: Det är ett skenande välfärdssystem som är en av orsakerna till ett ständigt ökande skattetryck. Därför skall välfärdssystemen trimmas - inte byggas ut.

För det andra: Att hävda att mångkultur påverkar välfärden är ett uttalande som man kan göra sig lustig över. Men OK, jag fattar vad de far efter. De vill svartmåla den del av svenska folket som står för det mesta av ny- och småföretagandet. De menar att människors ursprung och "arv" skall avgöra hur man behandlar dem. De menar att människor skall ha olika rättigheter, beroende på vilka de är. Detta är tankar som i stort sett är de samma som ledde fram till byggandet av gaskammare, massakern i Srebrenica och folkmordet i Sudan.

Dessa tokskallar måste bekämpas! De måste bekämpas för att de är farliga och har fel. Och de måste bekämpas för att de vill ta över och ödelägga en bra och viktig organisation.

Om du är medlem i Skattebetalarnas förening - gå då på årsmötet i Malmö nästa lördag! Åk dit för att sätta stopp för de mörkermän som kommer att försöka ta över och förstöra föreningen.

Om du bor i Stockholm och tycker att det är knöligt eller dyrt att ta sig till Malmö över dagen - kontakta då mig. Billig och bra samåkning kan ordnas.


Lägg ner centrum mot rasism!
2005-04-15 kl 11.05

Efter Nogger-historien är det lika bra att vika ihop och stoppa undan Centrum Mot Rasism. Läs mer på bloggen Moderskeppet.


Hot eller löfte?
2005-04-15 kl 10.40

I går visade fransk tv en synnerligen välregisserad och tillrättalagd tv-utfrågning om EU:s så kallade konstitution. I heta stolen satt president Chriac.

Mycket varm luft. Men på en punkt var han kristallklar: Om fransmännen säger nej till konstitutionen - då kommer EU att utvecklas till en ohämmad marknadsekonomi.

Hurra!


En... glass-konspiration?
2005-04-14 kl 21.30

Nä.

Folk är fan inte kloka. I dag har upprörda människor på fullt allvar påstått att GB-Glass, med berått mod, har tapetserat landet med klantiga reklamaffischer bara för att jävlas med svarta. Hemskt ledsen - men det fungerar inte på det viset.

GB-Glass är ett stort företag. Jag har arbetat med stora företag. De är extremt noga med att inte stöta sig med någon. De håller kliniskt rent vad gäller rasism, sexism och annat. Inte sällan så till den milda grad att de spelar över - och hänfaller till rent löjeväckande moralpanik.

GB-Glass är dessutom ett företag. Företags affärsidé är att tjäna pengar - inte att förolämpa folk. Med all säkerhet finns det ett gäng informationssnubbar och reklammakare som just nu håller på att få avsked på grått papper efter denna... vurpa.

Stora företag gör dessutom - ofta - enastående korkade saker. Helt enkelt för att de är stora. För stora. Det blir svårt med ansvarsfördelningen. Saker faller mellan stolar. Byråkratin blommar. Folk flyter hellre med än ifrågasätter. Sådana organisationer blir tröga - och ingen märker när vansinnet sipprar in. Arbetsgrupper och kommittéer får långsamt hela härligheten att driva in i Dilbert-land. Läs Parkinsons lagar.

Ett klassiskt exempel på hur detta kan få information att haverera är KF:s stora affischkampanj (på 70-talet, tror jag det var). I denna tapetserade de hela landet med stortavlor med texten "Kom med i det glada konsumgänget!" Nästa dag hade ungjävlarna varit ute med tuschpennor och satt prickar över o:et i det sista ordet. På var enda affisch.

Så - nej! GB-Glass är inte kallblodiga, buffliga rasister. Istället är detta ett rätt underhållande exempel på en praktfull reklam- och informationsgroda. Rent av en blivande klassiker.


Rågarv!
2005-04-14 kl 15.35

Jag begriper inte hur jag kunnat missa SVT Faktums Kina-TV? Detta är ju hysteriskt kul!

Gå till SVT.se Faktum. Scrolla ner till Kina-TV rockar loss. Välj "Se hyllningsfilmen..." Där finns de olika inslagen - det ena roligare än det andra.


Bondeoffer.
2005-04-14 kl 14.30

Har media fullständigt missat vad som pågår?

Så här: SSU-basen, Ardalan Shekarabi, har fått ett pekfinger i magen och order att avgå. På så sätt avleder Göran Persson uppmärksamheten från att någon annan borde få gå - nämligen ungdomsminister Lena Hallengren.

Lena Hallengren har haft centrala funktioner i SSU. Hon måste varit medveten om medlemsfusket. Och det är mer än troligt att hon själv är delansvarig för det.

Bland annat var hon förbundssekreterare 1999-2002.

Och åren 1996-1999 var hon ordförande för SSU-distriktet i Kalmar - som bevisligen har blåst upp sina medlemssiffror. (Bara för de senaste fem åren får Kalmardistriktet betala tillbaka 440.000 kr till regionförbundet.)

Så, Shekarabis avgång är av allt att döma ett bondeoffer.

Vore det något gry i media - då skulle de även ställa Hallengren till svars. Frågan är bara om de ids. Och om de vill dra på sig Doktor Perssons vrede.


Vårbudgeten.
2005-04-14 kl 12.15

Lite luftlandsatt efter förmiddagens kundmöten hamnar jag mitt i larmet kring vårpropositionen. Redan på banan finns dock följande kommentatorer:

Nicklas Lundblad, som har hittat märkligheter i det han kallar en Atkins-budget - ingen energi men en hel del fläsk.

Påläst och fylld med siffror är Munkhammars kommentar.

En stilla betraktelse av vansinnet, med tonvikt på friårseländet, finns också i dagens huvudledare i DN.

Själv tänker jag gå och äta lunch...


Magplask - igen.
2005-04-13 kl 16.55

Jag har tidigare berättat hur junilistan trampat i klaveret i Europaparlamentet - och i röstat för ett marknadsföringsstöd för tulpanlökar och olivolja på ungefär 550 miljoner kronor. Och nu... har de gjort bort sig igen.

Med sin utslagsröst i parlamentets budgetkontrollutskott har junilistans ledare, Nils Lundgren, gett OK till EU:s stöd på närmare 10 miljarder kronor till tobaksodlingar. Han har visserligen medgett att han röstade fel. Men skadan är redan skedd. Nu har EU-parlamentet bifallit utskottets förslag.

Lite underhållande är att detta sker ungefär samtidigt som Nils Lundgren (i en Expressen-artikel) skäller på moderaterna för att de (i ett internt debattforum) sägs ha påstått att han är gammal och gaggig. Vill Lundgren motbevisa detta påstående, kan han ju alltid börja med att hålla ordning på hur han röstar...

Det kan tilläggas att den tobak som EU ger ekonomiskt stöd till är skräp. Europeiska producenter vägrar använda den. Istället skeppas denna tobak iväg för att konkurrera ut tobaksproducenter i fattiga länder. Prosit!

Och just det... Samtidigt drar EU igång en kampanj mot rökning. Den kommer att kosta ungefär 700 miljoner kronor.

La-di-da-da...

Mot detta vansinne kämpade i går moderaten Christofer Fjellner i plenum i Europaparlamentet. Tyvärr för gäves.


Den stora frågan.
2005-04-13 kl 14.55

I en tidigare notis berättade jag om hur statsminister Göran Persson i en tio år gammal lördagsintervju med Ekot brottades med i stort sett samma frågor som i dag. Och hur han använde ungefär samma uppgivna retorik som i dag. Tiden tycks ha stått stilla.

De politiska förändringar som skett under Perssons år vid makten kommer alltså inte ur något slags vision eller långsiktig plan. Istället har det varit fråga om att hantera den ena jävla saken efter den andra. De så kallade samarbetspartierna har ställt krav, vilket påverkat politiken i viss mån. Medlemskapet i EU har medfört vissa förändringar i politiken och samhället. Den tekniska utvecklingen har orsakat vissa förändringar. En tsunami tvingade delar av statsförvaltnigen att skärpa till sig. Allt detta är yttre faktorer. Göran Persson är, uppenbarligen, omständigheternas och tillfälligheternas fånge.

Nu skall man kanske vara rätt tacksam för att Göran Persson och socialdemokraterna inte haft någon vision, linje och plan. Men, det är intressant som fenomen betraktat.

Hur som helst - här kommer den intressanta frågan: Vilka är de yttre faktorer som kommer att påverka samhället och politiken de kommande 5-10 åren? Och hur kan man, om man har en agenda, påverka dessa?

Förslag mottages med intresse.


Hjärnspöken!
2005-04-13 kl 10.40

I morse satt migrationsminister Barbro Holmberg (s) åter i SVT:s morgonsoffa för att förklara varför apatiska flyktingbarn inte skall få stanna i Sverige. Det var många antaganden, tunna teorier och snåriga resonemang.

Det hela hade stora likheter med Holmbergs och Perssons panikångestattack om "social turism" i höstas. I det fallet visade det sig att alla skräckvisioner bara var ett hjärnspöke.

Så är det säkert med de apatiska flyktingbarnen också. Vi kommer knappast att belägras av horder av flyktingfamiljer, som har drivor av apatiska barn hemma i sovrummen. Den bilden finns bara i socialdemokraternas (och en del moderaters) hjärnor.

Visa lite anständighet och humanism. Låt de apatiska flyktingbarnen stanna!

Och ge gärna även alla andra som fastnat i vår flyktingbyråkrati "amnesti" - så att de kan stanna. Kunde en sosseregering i Spanien fixa det - då borde även en sosseregering i Sverige kunna göra samma sak. "Om bara viljan finns!"


Moderskeppet har landat!
2005-04-12 kl 15.35

Nu finns ännu en blogg att lägga till länklistor och bokmärken: Moderskeppet.

Här kommer ett antal personer som är aktiva inom Frihetsfronten att posta texter om stort och smått.

Välkommen!


Göran Perssons vårdepression.
2005-04-12 kl 15.35

"Jag frågar mina lokala partikamrater hur det går, vad tror ni och så vidare, och i förfärande stor utsträckning säger de 'det här går bra'. Och det är liksom inte min bild när jag åker ut ifrån Stockholm."

Citat ur TT/Expressens rapportering från statsministerns turné i Norrland.

I artikeln är Doktor Persson också olycklig när det gäller arbetslösheten och det höga bensinpriset. Men att göra något konstruktivt åt problemen - det förefaller vara honom övermäktigt. Låter inte detta som ett klart fall av vårdepression?


I dag kommer räkningen.
2005-04-12 kl 14.55

I dag kommer den första räkningen som avser sjukpenning för de långtidssjukskrivna till företagen. Avsändare är Försäkringskassan.

Det är alltså i dag som det verkligen går upp för företagen vad de nya sjuklönereglerna kostar. För ett mindre företag kan en eller två långtidsarbetslösa radera ut hela vinsten.

Så länge det är staten som (med sitt monopol) hanterar detta "försäkringssystem" - så länge är det också staten som skall betala. Att kräva att företag skall betala för anställda som inte är på jobbet, det är fullständigt upp åt väggarna.

Det bästa vore naturligtvis om den här sortens ersättningar och försäkringar hanterades av andra än staten. Då skulle både löntagare och företag kunna välja risknivå. Mer "trygghet" eller mer i plånboken - det bör vara den enskildes ensak.

Uppdatering kl 17.15: Hitills har Försäkringskassan hittat 22.000 arbetsgivare som har heltidssjukskrivna anställda.


Dagens Reinfeldt.
2005-04-12 kl 14.05

"Vi i moderaterna gillar kollektivavtal."

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt på ett seminarium med Svenskt Näringsliv i går.

(Källa: Munkhammar)


Avlatsbrev?
2005-04-12 kl 12.35

Sverige kommer att skänka 700 miljoner kronor till "humanitär hjälp och utvecklingsbistånd i Sudan". Det var ju snällt av de svenska skattebetalarna. Men, man kan undra om inte detta sker för att döva regeringens samvete.

I Darfur-provinsen i Sudan pågår nämligen folkmordet fortfarande - utan att Sverige eller någon annan höjer ett finger för att stoppa det.

Låt oss dessutom hoppas att de svenska pengarna inte hamnar i den sudanesiska regimens händer. Om det sker kan man ha gjort ont värre.


Fölster i Kamratposten.
2005-04-12 kl 11.20

Svenskt Näringslivs Stefan Fölster skriver i dag en intressant debattartikel i Aftonbladet.

"Inte ens en av tre skattekronor går nämligen till vård, skola och omsorg. Inte ens med pensionerna inräknade går hälften åt. Istället rinner mycket av pengarna iväg till bluff- och fluffverkstaden" skriver Fölster.

Dessutom ger han finansminister Pär Nuder (s) en uppsträckning vad gäller kampen mot arbetslösheten.


Bryskt uppvaknande för kulturvänstern.
2005-04-11 kl 23.50

I alla år har folk på vänsterkanten vägrat förstå att högre skatter kan leda till lägre skatteinkomser. Och vice versa.

(Högre skatter ger minskad konsumtion och färre arbetstillfällen - vilket leder till att staten får in mindre i skatt än om den låtit bli att höja skatten. Lägre skatter ger å andra sidan högre konsumtion och fler jobb - vilket kan ge statskassan större skatteinkomster.)

Men nu är det plötsligt annat ljud i skällan.

En utredning föreslår att momsen på kultur, böcker och tidningar skall höjas från 6 till 22 procent. Vilket, naturligtvis, får kulturfolket att gå i taket.

Nu framstår det plötsligt som kristallklart för kultureliten att skattehöjningar ger oönskade och kontraproduktiva effekter.

Det är glädjande att rödskäggen i kulturvänstern plötsligt insett att höga skatter inte är bra. Och det är kanske inte förvånande att det krävs att deras egna intressen hotas för att de skall få upp ögonen. Det brukar liksom göra susen. Välkomna till verkligheten!

Kan vi nu äntligen börja diskutera de poitiva effekterna av sänkta skatter? I vart fall utan att kulturvänstern börjar rulla med ögonen?


I Norge...
2005-04-11 kl 17.25

Kvotering av kvinnor till bolagsstyrelser är en dålig idé. Företag skall ledas av de mest kompetenta personerna - oavsett om de är kvinnor eller män.

Men, uppenbarligen ser norrmännen saken på ett annat sätt...

Om inte minst 40 procent av styrelseledamöterna i de norska bolagen är kvinnor senast den 1:a juli i år - då kommer staten att klippa till med lagstiftning.

Om bolagen ändå inte "bättrar" sig - då kommer de att tvångsupplösas!

Detta vansinne under en borgerlig regering...

Källa: Ekot.


Obstruktion.
2005-04-11 kl 16.15

Håller EU på att haverera? På sätt och vis. Det är i vart fall vad Expressens ledarsida funderar kring i dag.

Det är intressant att notera att det är politikerna som konstrar, snarare än folket.

Visst - EU:s så kallade konstitution kan komma att falla i en folkomröstning i Frankrike eller något annat land. Men vad hade man väntat sig? Ett så omfattande operettlibretto av krav från särintressen, positiva rättigheter, varm luft och byråkratiska krumbukter är som gjort för att alla skall kunna hitta något skäl för att säga nej. Sedan är det lätt att skylla på folket - och glömma att det är politiker som hittat på detta avskräckande dokument.

Det är alltså troligt att politikerna kommer att skylla EU:s problem på folket (om konstitutionen faller). Men då bör vi ställa oss frågan vad politikerna själva gjort på senare tid.

Många EU-länder har infört övergångsregler för att hindra den fria rörligheten för unionens nya medborgare. Den fria rörligheten för tjänster har lagts på is, i och med att tjänstedirektivet har återremitterats. När det gäller ekonomin har den så kallade stabilitetspakten i princip havererat.

Så, vem är det egentligen som bråkar och saboterar?

Är det EU:s medborgare - som tvekar att acceptera byråkratins höga visa som "konstitution"?

Eller är det politikerna - som gör karottunderlägg av EU:s grundläggande principer och regler, den ena efter den andra?


Kom och lyssna på PJ!
2005-04-11 kl 15.30

I morgon, tisdag, talar Svenska Dagbladets politiske chefredaktör PJ Anders LinderFrihetsfrontens talarkväll. Alla är välkomna. Tid, plats och karta.


Varm luft.
2005-04-11 kl 11.15

Missa inte Globaljugglers sammanställning över Feministiskt Initiativs något snurriga och substanslösa uttalanden i media den senaste veckan.


Sillmjölke!
2005-04-11 kl 10.55

SSU:s ordförande, Ardalan Shekarabi, avgår föga oväntat på nästa kongress.

Men vad är det för ursäkter han kommer dragande med?

Att det har varit så jobbigt och att uppdraget gått ut över privatlivet. Att det är dags att ge SSU en nystart med ett blankt blad.

Däremot vägrar han att erkänna att han har något ansvar för medlemsmyglet. Vad är detta?

Om Shakarabi haft lite ryggrad, då borde han naturligtvis sagt att han, som ordförande, har det yttersta ansvaret för vad som sker i SSU. Detta oavsett om han själv medlemsmyglat eller inte. Därför tar han detta ansvar och avgår.

Detta inte minst som hela svenska folket genomskådat hans tunna ursäkter och bortförklaringar.

Hade han personligen tagit ansvar - då hade det dessutom stärkt hans falang, högerfalangen, på nästa SSU-kongress.

Men - att ta ansvar, det är tydligen inte någon socialdemokratisk grej.


Kärnkraft - en valvinnare.
2005-04-10 kl 15.25

45 procent av svenska folket vill fortsätta använda kärnkraften. 36 procent vill avskaffa den. Detta enligt en undersökning från SOM-institutet.

Men politikerna står fast vid njae-resultatet från 80-talets folkomröstning - som de anser ger dem mandat att steg för steg stänga ner kärnkraften. Detta trots att stora delar av det svenska folk som får leva med konsekvenserna inte hade rösträtt då. Och trots att många av dem som då gick till valurnorna nu är döda. Politikerna biter sig fast vid en drygt 20 år gammal folkomröstning - istället för att lyssna till vad folk tycker i dag.

Att en avveckling av kärnkraften leder till ökad användning av kol och olja, det går inte att komma undan. Vilket är anmärkningsvärt - när det kommer från en regering som säger sig vara entusiastisk till det så kallade Kyoto-avtalet.

Att tydligt säga ja till kränkraften - det skulle bli en valvinnare. Men vem tar upp frågan? Närmast till hands ligger nog folkpartiet. Frågan är bara om de är beredda att ge denna röstmagnet en tillräckligt framskjuten plats i valmanifestet?


Systemets fångar.
2005-04-09 kl 16.30

Socialdemokraternas smartaste knep är att göra folket beroende.

Beroende av ett system som är nära kopplat till partiet och dess politik - så att ett maktskifte i princip förefaller omöjligt. Detta gör gemene man orolig för sin så kallade trygghet - om andra partier skulle komma till makten.

Se bara hur de borgerliga hattar hit och dit när det gäller ersättningsnivåer och trygghetssystem. De vet inte riktigt hur de skall kunna reformera systemet. Att tala om totalt systemskifte skulle få väljarna att sparka bakut. Då återstår bara att lappa på det som finns. Men för varje gång de borgerliga petar i detaljer kontrar socialdemokraterna med att visa upp någon stackrs sate som "drabbas".

Givet detta kan socialdemokraterna tänka sig att leva med att systmet har många fel och brister. Det handlar ju inte om medborgarnas trygghet - utan om det socialdemokratiska partiets abonnemang på makten.


Nya bud om vapen till Kina.
2005-04-08 kl 13.40

För en gångs skull gör moderaterna en klok reträtt. Det gäller EU:s embargo mot vapenexport till Kina. Det som Göran Persson och Fredrik Reinfeldt kom fram till bör avskaffas.

Nu vill moderaterna att man skall skjuta frågan på framtiden. På svenska betyder det att man slår full fart back - men att man samtidigt vill rädda ansiktet.

Bra! Vi skall inte beväpna en kommunistdiktatur som hotar att invadera ett av sina demokratiska grannländer.


Fri rörlighet i spegellandet.
2005-04-08 kl 11.10

Ibland är det lite upp-och-nedvända-världen. Så här...

Socialdemokraterna är i grunden för EU. Men de har, enligt vad olika spin doctors påstår, tagit på sig rollen som "bad cop".

(S) krävde övergångsregler när EU utvidgades. De driver linjen att svenska kollektivavtal är viktigare än EU:s fria rörlighet. Skälet till detta sägs alltså vara att röka ut EU-motståndarna inom partiet - genom att delvis inta deras positioner. Det sägs också att man tror sig kunna hålla de främlingsfientliga krafterna stången genom att själva vara lite lagom folkhemskt fientliga.

Genom att vara lagom dåliga sägs (s) alltså anse sig göra gott.

Moderaterna och folkpartiet är direkt EU-foriska. Men de sägs ha insett att de aldrig kan vinna ett val om det blir stort påställ i frågan om kollektivavtalen. Därför uttrycker de sig försiktigt på området.

Moderatledaren, Fredrik Reinfeldt, säger till exempel att svenska avtal skall gälla på den svenska arbetsmarknaden. Så de tänker inte ta strid för den fria rörligheten.

Själv är jag EU-skeptiker. Jag gillar Europa skarpt. Jag tycker att den fria rörligheten är en strålande idé. Men, jag är svårt allergisk mot jordbruksstöd, byråkrati och annat vansinne som kommer från Bryssel.

Plötsligt upptäcker jag att det är vi EU-skeptiker som utgör den fria rörlighetens sista försvarslinje - när alla som påstås vara positiva till EU backar, hukar, sviker och taktiserar i frågan. För dem verkar det kosta för mycket att hålla fast vid sunda och hederliga principer...


Några länkar.
2005-04-07 kl 17.20

En ny, välmatad utgåva av Smedjan finns på nätet i dag.

Fria Iranvänner är en ny blogg som tar upp mer om Iran än vad som brukar finnas att läsa i svenska media.

I dagens Metro (länk: Kolumnen) skriver Stefan Wahlberg om det vetenskapliga världskrig som råder mellan Brottsförebyggande Rådet och den statliga utredningen "Slag i luften – en utredning om myndigheter, mansvåld och makt". Mycket underhållande.


Staten och kapitalet.
2005-04-07 kl 15.20

På dagens DN Debatt skriver de socialdemokratiska statsråden Österberg och Karlsson att det offentliga bara bör få göra affärer med företag som har tecknat kollektivavtal. Totalt handlar det om upphandlingar på c:a 400 miljarder kronor för stat, kommuner och landsting.

Detta skulle, i praktiken, innebära att bara företag som blivit "godkända" av facket skulle få göra affärer med det offentliga. Men nu är det faktiskt inte facket som skall bestämma vem som skall få driva företag här i landet. Och alla företag skall ha lika rätt, till exempel vid upphandling.

Dessutom skulle förslaget utesluta i princip alla egenföretagare, vilka ju som regel saknar kollektivavtal. Varför skall fönsterrutorna på kommunens badhall inte kunna putsas av en fri företagare? Varför antas det vara bättre att bara släppa fram de bolag som är stora i sin bransch? Och hur tror man att vi skall kunna få nya, växande företag om man slår igen dörren i ansiktet på småföretagarna?

Förslaget handlar dessutom, till stor del, om att hålla utländska företag borta från den svenska marknaden. Därmed gör man ännu ett avsteg från den fria rörligheten, den gemensamma marknaden och den fria konkurrensen i EU.

Man bör hålla i minnet att det i princip finns en skyldighet för det offentliga att välja den leverantör som håller lägst pris. Genom att - som Österberg och Karlsson vill - hindra vissa företag från att delta i budgivningen kommer priset att bli högre. Detta kommer i slutändan att drabba oss skattebetalare. Så det blir alltså du som får betala räkningen när politikerna vill minska konkurrensen.

I socialdemokraternas Sverige finns det tydligen bara plats för de företag som redan är stora på marknaden. Egenföretagare, folk som flyr arbetslöshet genom att starta eget och kompetenta aktörer från utlandet göre sig icke besvär.


Dödskyssen.
2005-04-07 kl 15.20

Enligt DN/Temo skulle Schymans feministlista få sju procent av rösterna om det vore val i dag. Främst skulle den ta röster från vänster - vilket skulle kunna knuffa ut vänsterpartiet och/eller miljöpartiet ur riksdagen

Med detta skulle en eventuell vänstermajoritet äventyras. Det lär i sin tur få väldigt många, kan ske de flesta, att springa hem till sitt vanliga parti igen. Själva opinionsmätningen blir alltså, i sig, ett slags dödskyss för feministlistan.

Dessutom - undersökningen förefaller endast handla om Feministiskt Initiativ. Betydligt lägre siffror lär partiet få i nästa riktiga opinionsmätning, där folk mer konkret blir tvungna att välja mellan FI och något annat.


Nio förlorade år.
2005-04-07 kl 10.10

Statsminister Göran Persson är trött, slut och dessutom en buffel. Det är den allmänna uppfattningen. Men är detta ett nytt fenomen? Jag har lyssnat på ett par av Ekots lördagsintervjuer med honom från 1997/98. Det gav mig magknip - och en hel del insikter...

Det finns ingen plan. Ingen strategi. Inga visioner. Och det har heller aldrig funnits någon plan. Redan som nytillträdd statsminister ägnade sig Persson åt att lappa på ett dåligt system. De beslut han ändå har tvingats fatta är som regel påkallade av yttre faktorer.

Arbetslösheten har aldrig varit Persson starka kort. Redan för nio år sedan lät han ungefär lika defensiv som i dag. Han har aldrig gjort något annat än att gömma arbetslösa i åtgärder. Däremot har han genomfört ett antal försämringar för företagen - och hållit fast vid linjen att det inte skall löna sig att jobba.

Sjukskrivningar och förtidspensionering är inget nytt fenomen. Under Göran Perssons år vid rodret har vi sett en klar och långsiktig trend: Färre i arbete. Fler som lever på andra.

Göran Persson begriper sig inte på ekonomi. Ett genomgående tema är att han ser saker hända i ekonomin som är konstiga, som han inte begriper eller som han menar inte borde hända. Det låter som om han står med en nationalekonomisk lärobok från 60-talet i handen - och undrar varför den inte stämmer med verkligheten.

Statsministern tror inte på folket. Det finns ett långt spår av negativa omdömen och undanglidande svar så fort det handlar om till exempel dynamiska effekter. Göran Persson tror helt enkelt inte att folket och företagen kan skapa något bra om man ger dem längre koppel.

Så - den defensive gnällspik till statsminister som vi irriterar oss på är ingen ny uppenbarelse. Så här har det varit hela tiden. Göran Persson var trött och uppgiven redan som nytillträdd.


Dagens EU-protektionism, del 2.
2005-04-06 kl 16.40

Jag hann knappt skriva klart notisen nedan förrän denna nyhet dök upp i min mailbox: EU tänker belägga kläder, majs, pappersprodukter, sportskor, borrmaskiner, kopieringsmaskiner och kranbilar från USA med strafftullar på 200 miljoner kr.

Strafftullar som du, jag och alla andra konsumenter i slutändan kommer att få betala.

Det är alltså inte nog med att EU kommer dragande med handelshinder. Det räcker inte med att man gör vissa amerikanska företags produkter svåra att sälja i EU. Nej - de som får stå för notan, det är vi medborgare.

Politikerna kommer alltid att försöka slå i oss att det är "andra länders" företag och produkter som beläggs med strafftullar. Som om dessa företag skulle betala EU:s tullar ur egen ficka? Naturligtvis inte! I själva verket blir det, som sagt, vi medborgare som drabbas hårdast - genom höjda priser.


EU vill stoppa billiga kläder.
2005-04-06 kl 16.10

EU flaggar nu för "skyddsåtgärder" om textilimporten från Kina blir för stor eller om den leder till att tyg och kläder blir för billiga i våra affärer.

Att de aldrig fattar! Frihandel är bra för alla. Kortsiktiga inskränkningar straffar sig alltid i långa loppet.

Om frihandeln leder till att vi måste göra vissa förändringar i vår företagsstruktur, då är det bara att gilla läget. Att ge icke konkurrenskraftiga europeiska företag konstgjord andning (till exempel genom att skydda dem från konkurrens från andra länder) gör bara att problemen blir ännu värre på lite sikt.

Man kan undra om detta är ytterligare ett franskt påfund - från en allt mer desperat president Chirac - inför landets folkomröstning om EU-konstitutionen? Protektionism brukar ju alltid locka särintressen till valurnorna...


Nu borde väl Byggnads vara nöjda?
2005-04-06 kl 14.40

Det lettiska byggföretaget L&P Baltic Bygg har gått i konkurs. Detta som en direkt följd av den blockad företaget utsattes för, när det skulle bygga en skola i Vaxholm.

Ett företag är borta, ett antal arbetstillfällen för letter är borta och ett antal leverantörer får inte betalt. Det är resultatet av Byggnadsarbetarförbundets kampanj mot ett enskilt företag - och mot principen om fri rörlighet inom EU.

Man skäms över det svenska fackets främlingsfientlighet, snäva gruppegiosm och maffiametoder.


En ohållbar politik.
2005-04-06 kl 12.10

I samband med att vårbudgeten presenterades i går, levererade finansminister Pär Nuder (s) ännu en bluff om arbetslösheten. Han påstod att den kommer att sjunka till 5 procent i år, 4,4 procent 2006 och 4,2 procent 2007.

Men detta är naturligtvis bara varm luft - eftersom det handlar om den öppna arbetslösheten. Den verkliga arbetslösheten är betydligt högre. 20-25 procent enligt LO.

Vad (s) gör är att för dyra pengar "förvara" människor som fortfarande är precis lika arbetslösa som förut. Detta vet alla. Ändå låter media Nuder komma undan med denna skamlösa fint.

Sanningen är att socialdemokraterna helt enkelt inte vet hur man skapar fler, riktiga jobb. Sådana kräver nämligen fritt företagande, en fri ekonomi och bra villkor för företagen. Detta är helt enkelt inte socialdemokraternas grej. Det är rent av antitesen till socialdemokratisk politik.

Så, istället försöker regeringen - uppenbart desperat - sopa de verkliga arbetslöshetssiffrorna under mattan. Att skapa detta illusionsnummer är allt de över huvud taget kan göra, givet deras förlegade politiska idégrund.

Eftersom socialdemokraterna inte kan, vill eller tänker satsa på riktiga jobb - så kommer den verkliga arbetslösheten att öka. Och i takt med att allt fler stoppas undan i arbetsmarknadspolitiska åtgärder, sjukskrivning och förtidspensionering - så ökar också kostnaderna.

Göran Persson (s) talar gärna om hållbar utveckling. Men när det gäller jobben - då driver han och hans regering en direkt ohållbar politik. Helt enkelt för att alternativet inte är förenligt med socialdemokraternas sätt att se på verkligheten.


Näringslivet borde verka för maktskifte.
2005-04-05 kl 21.25

Det svenska näringslivets mest angelägna uppgift är att verka för ett maktskifte 2006. Detta skriver Timbros Johnny Munkhammar i dagens Svenska Dagblad. Intressant och säkert provocerande för somliga inom Svenskt Näringsliv. Läs artikeln!


Slapp inkompetens hos polisen.
2005-04-05 kl 21.10

20.000 svenskar har sina fingeravtryck felaktigt och olagligt registrerade hos polisen.

Men polisen påstår att den inte kan rätta till situationen. Den skyller på bristande resurser och på tekniska problem.

För det första är denna slappa inställning fullständigt oacceptabel. Polisen skall sköta sitt jobb på ett kompetent sätt. Och det skall ske inom lagens råmärken. Punkt. Det är trots allt statens våldsmonopol vi talar om...

Och med tanke på hur illa polisen sköter detta register - kan man lätt föreställa sig vad den kan ställa till med om vi inför ett nationellt DNA-register. Man har - helt uppenbart - inte kompetens nog att hantera uppgifter av detta slag.

Man skall alltid vara skeptisk till registrering. Den kommer alltid att misskötas och inte sällan att missbrukas.


Fragglarna och terroristerna.
2005-04-05 kl 15.25

USA vill terroriststämpla Hizbollah. Organisationen bär bland annat ansvaret för ett attentat som krävde 240 amerikanska marinkårssoldaters liv i Libanon 1983. Sedan dess har dess medlemmar mördat tusentals civila, huvudsakligen i och omkring Israel. I fredsprocessen mellan PLO och Israel, som ledde fram till Oslo-avtalet, motsatte sig Hizbollah förhandlingar. Man ville helt enkelt inte erkänna Israel som en rättmätig förhandlingspart. Organisationen finansieras främst av Iran och Syrien - och beräknas ha mer än en miljard amerikanska dollar att röra sig med varje år! Till och med det nya palestinska ledarskapet anser att Hizbollah är terrorister.

Att i internationella sammanhang terroriststämpla denna organisation förefaller alltså rätt rimligt.

Men... EU sätter sig på tvären. Inte hela EU, utan främst... Gissa vilka? Just det - Frankrike! Fransmännen vill till och med att USA och EU officiellt skall erkänna Hizbollah.

Det var vid USA:s utrikesminister, Condoleezza Rices, besök i Europa som frågan kom upp. Hon vill att Frankrike och EU skall terroriststämpla Hizbollah - så att organisationen till exempel inte skall kunna samla in pengar till sin verksamhet här.

Men icke! Fransmännen tycks gilla Hizbollah. De tycker att organisationen gör så mycket annat än att "bara" ha ihjäl folk. Bland annat kan den komma att ställa upp i de libanesiska valen. Som om det skulle ursäkta dess dödande och terrorhandlingar?

Gör fransmännen så här bara för att retas? Eller är de skogstokiga på riktigt?

Organisationer som dödar och bedriver terrorverksamhet skall naturligtvis terroriststämplas. Det är vår skyldighet att göra livet så svårt som möjligt för dem. Och vi skall absolut inte gå dem till mötes genom att dalta med dem eller erkänna dem.

Men fransmännen, de bara rullar med ögonen och utbrister i ett obekymrat "Oh-la-la!" Visst är det där med en gemensam utrikespolitik i EU en... ehhhh... strålande idé? Baguette!


En intressant sida.
2005-04-05 kl 10.55

I dag lanseras siten socialdemokrati.se som granskar Det Stora Partiet. Sidan innehåller bland annat en mycket diger och tämligen underhållande citatsamling.


Dagslända.
2005-04-05 kl 10.55

Jaha. Feministiskt Initiativ blev inte ens ett parti. I vart fall inte ännu. Men de fick en dag i strålkastarljuset. Frågan är vad de skall göra nu - när det inte längre går att skruva upp förväntningarna inför lanseringen. Gissningsvis blir det rätt tyst.

Och politiskt..? Statsfinanserna? Jobben?

"Det blir nog bra. Tihi."

Allt vi vet är att de vill krossa kapitalismen.

En av mina bekanta är villig att slå vad om att FI kommer att få färre röster än Nationaldemokraterna i valet 2006. Jag har inte antagit vadet, eftersom jag tror att han får rätt.

Detta är en dagslända.


Ett annat land, en måndag.
2005-04-04 kl 16.00

Nyhetsflödet domineras i dag av att ett nytt feministiskt vänsterparti har sett dagens ljus, av att ledaren för ett religöst samfund är död och av svenska budgetförhandlingar som bara ger mig en irriterande huvudvärk. Pah!

Låt oss se vad som händer i något annat land - till exempel i Ryssland. Ett säkert tips för alla notisjägare är Pravdas kolumn för "lättsamheter". Undrar just vad de har att erbjuda i dag..?

Jag citerar:

- Brown bear found floating on ice in St.Petersburg's Neva River.

- Pubic beetle creates dangerous car traffic situation in Los Angeles (picture).

- Circus bear breaks loose during the show.

- Anna Kournikova loses much of her sex appeal.

- World's most beautiful women reveal their secrets.

- Doctors cut man's micro-penis off and grow it on his forearm.

- Yeti originates from mentally unbalanced individuals.

- Hotel with reindeer-parking area opened in Russia's Far North.

- Russian fisherman catches giant pike.

Hmmm. Well. Så... ryskt. Här ligger Expressen och Aftonbladet helt klart i lä.

Jag har fortfarande en lätt huvudvärk, men nu liksom på ett annat sätt. I närminnet finns nu även en bild av en folkabubbla med intimdelar - som jag inte riktigt kan bli av med.

Nä... Nu går jag ut i solskenet och tar en glass istället.


Feministlistan.
2005-04-04 kl 10.50

I dag lanseras feministlistan - Feministiskt Initiativ - till riksdagsvalet 2006.

Detta är en lista som bygger på att man förnekar de skillnader som naturligt finns mellan kvinnor och män - samtidigt som man skapar nya motsättningar, som egentligen inte finns.

Gissningsvis lägger listans aktivister stort hopp till någon av de undersökningar som visar att si eller så många procent av väljarna skulle kunna tänka sig att rösta feministiskt. Men de hoppas nog på allt för mycket.

Det är en väldig skillnad melllan att kunna tänka sig att rösta på en lista eller ett parti och att verkligen göra det. Själv skulle jag kunna tänka mig att rösta på ett parti som vill tillåta rökning på krogen, ett som vill sänka spritskatten eller ett som vill öppna gränserna. Men kommer jag att göra det? Nej, det är inte alls säkert. Skall jag lägga min röst på ett parti - då bör det nog ha ett bredare program, som jag känner att jag förstår och kan sympatisera med.

Dessutom skall man veta att "feministfrågorna" ligger långt ner på rankingen över vilka frågor väljarna anser vara viktiga. Att ett parti kan ge rediga svar på frågor som till exempel rör jobben, ekonomin, vården, skolan eller europapolitiken är viktigare för nästan alla väljare.

Men låt Feministiskt Initiativ hållas, så länge de inte tar sig in i riksdagen. Feministlistan kommer främst att ta röster från vänsterpartiet, socialdemokraterna och miljöpartiet. Det är utmärkt. Ett kvinnoparti som tar 3,5 procent av rösterna - det kan jag leva med.


Sverige, socialdemokraterna och våra grannländer.
2005-04-03 kl 18.00

Ett svart kapitel i den svenska historien är den så kallade baltutlämningen. Man kan tycka att vårt land och dess politiker borde skämmas en smula över denna fläck. Men icke. Istället tycks vi fortsätta behandla våra grannfolk som skit.

När de baltiska staterna frigjorde sig från Sovjetdiktaturen talade svenska socialdemokrater om dem som en naturlig del av sovjetväldet. När Berlinmuren föll - då jublade alla utom socialdemokraterna. De varnade istället för att detta nog inte var riktigt bra.

Nu när EU har utvidgats - då fortsätter socialdemokraterna att bete sig svinaktigt. Först var det tal om övergångsregler för de nya EU-medborgarna. (Farhågorna om "social turism" visade sig sedan, naturligtvis, bara vara ett hjärnspöke.) När företag från det forna Östeuropa vill verka på EU:s fria inre marknad - då sätter socialdemokraterna och facket käppar i hjulet.

Man skäms! Till skillnad från den myt de själva odlar är de svenska socialdemokraterna inte alls speciellt mycket för frihet, demokrati och solidaritet. Istället kan vi se snäv gruppegoism, främlingsfientlighet, konstruerade motsättningar, oginhet och trångsynthet.


Läs Nilson!
2005-04-03 kl 18.00

I dagens Expressen skriver Ulf Nilson om "Reservsossen Reinfeldt".


Vadå "arbetarrörelse"?
2005-04-02 kl 17.15

En modern myt är att socialdemokrati och fack hör ihop. Men är en sammanhållen "arbetarrörelse" bra, möjlig eller ens önskvärd?

Just nu höjer Kommunalarbetarförbundet rösten. Avtalet med de offentliga arbetsgivarna har gått ut. Facket ställer krav på att en heltidsanställd skall ha en lägsta månadslön på 15.000 kr. Till detta säger kommunerna blankt nej.

Det intressanta är att fackets motpart, kommunerna, domineras av socialdemokraterna - det vill säga av den andra grenen av den så kallade arbetarrörelsen. Att fackliga och socialdemokratiska intressen sammanfaller är alltså - i verkligheten - helt enkelt fel.

Detta ställer till det vad gäller fria förhandlingar på en fri marknad. Några sådana exitsterar, i detta fall, i princip inte. Det är inte bra. Att sitta på två stolar, det blir i längden omöjligt. Och att särintressen växer ihop med den politiska makten - det är inte alls önskvärt.

Gör tankeexperimentet att vi haft fria vårdföretag på en fri marknad. Då skulle förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare bli "på riktigt" - mellan två oberoende parter. Dessutom skulle företagen anstränga sig för att locka till sig motiverade medarbetare. Ett sätt att göra detta är att erbjuda en anständig lön.

Vi kan också leka med tanken på att vi skulle ha en annan regering. En som stimulerar företagande och en fri ekonomi. En som låter företagen växa och skapa tillväxt. En som gör det lönsamt att arbeta och som låter folk behålla mer av sin inkomst. Under en sådan regering skulle tillväxten ge oss utrymme att satsa mer på vården. Till exempel i form av lön till de lägst avlönade. Detta även om vården fortfarande skulle drivas av det offentliga. (Och med lägre skatter - då får även folk med låga löner mer pengar över i plånboken.)

Men nog med tankeexperiment. Vi lever med den regering som svenska folket valt. Den stryper långsamt det fria företagandet. Det ger oss lägre tillväxt. Och när allt färre tvingas betala räkningen för allt fler - då blir hotet också påtagligt mot tryggheten; mot vården; mot omsorgen.

Att detta inte är långsiktigt hållbart, det borde en pärlhöna kunna räkna ut...


Chickenrace.
2005-04-02 kl 13.45

Enligt Ekot vill ungefär hälften av de kristdemokratiska riskdagsledamöterna ha en folkomröstning om EU:s så kallade konstitution. Frågan aktualiseras också i ett antal motioner till KD:s riksting.

Att folkomrösta är till att börja med rätt som princip. Men för KD kan det också vara en livlina.

Att som första "seriösa" parti kräva en folkomröstning kommer att ge generös utdelning i opinionen. Och de kristdemokratiska opinionssiffrorna är som bekant i akut behov av vatten och gödning.

Förr eller senare kommer kådisarna att bli tvungna att säga ja till en folkomröstning. Frågan är bara om det kommer att ske snart - så att de kan kamma hem en opinionsvinst i frågan. Eller kommer de att dra på beslutet - så att något annat parti hinner före?

Goda eller dåliga opinionssiffror - det är bara att välja. Men det måste ske tämligen snart.


En ögonblicksbild...
2005-04-02 kl 13.45

"Jag träffar oftare kinesiska ledare än jag träffar svenska."

Michael Treschow, ordförande för Svenskt Näringsliv, i Ekots lördagsintervju.


Olagligheter?
2005-04-01 kl 17.10

SCB har gjort en skattning av hur mycket pengar svenska folket lägger på "olagligheter". Det belopp man kommit fram till är 5,5 miljarder kronor.

Som olagligheter räknas bland annat:
Hembränning - som borde vara laglig.
Prostitution - som borde vara laglig i båda led.
Illegala droger - som borde vara legala.
Insmugglad alkohol och tobak - som inte borde vara ett brott, utan den resandes ensak.

Det vore intressant att få veta hur mycket staten lägger på att jaga de medborgare som befattar sig med dessa "synder". Säkerligen handlar det också om miljardbelopp.

Legalisera! Så kan vi rent av få in lite skattepengar på vissa av dessa tjänster och produkter - istället för att hysteriskt försöka hindra folk från att köpa sådant som ändå inte går att stoppa.


April, april..?
2005-04-01 kl 12.40

Moderaterna har i dag presenterat ett nytt kriminalpolitiskt linjedokument. För en gångs skull utan kursförändringar, avböner, undanglidningar och reträtter. Fan trot.


Just så.
2005-04-01 kl 12.40

"Sveriges neutralitet är inte värd pappret den är skriven på."

Lettlands president Vaira Vike-Freiberga.


Klaga gärna, men på rätt kille...
2005-04-01 kl 09.45

Höga världsmarknadspriser har gett oss ett rekordhögt bensinpris. Men vi bör vara medvetna om att priset till största delen (närmare 70 procent) utgörs av skatt.

Detta är värt att komma ihåg när media gör inslag om hur det höga priset slår mot människor med svag ekonomi. Det är inte främst bensinbolagen - utan finansminister Per Nuder (s) som är ansvarig för att fattiga barnfamiljer inte har råd att åka till lågprismarknaderna och handla billiga blöjor. (För att nu ta ett klassiskt exempel på tv:s nyhetsdramaturgi.)

På den borgerliga kanten borde partistrategerna kanske fundera på vad ett löfte om en halverad beninskatt skulle kunna åstadkomma - i form av riksdagsplatser...