Detta är en sida ur arkivet.
För att komma till aktuell blogg, klicka här.

Stöd denna blogg

Mina texter i urval:
Politik
Humor
Artiklar
Livet, typ

Besök även:
Allvarligt Talat!
Moderskeppet

Några bloggar:
Johan Norberg
Dick Erixon
PJ Anders Linder
Stig-Björn Ljunggren
Nicklas Lundblad

Margit Gennser
Danne Nordling
Munkhammar
Håkan Jacobsson
Captus.nu

I Chydenius Fotspår
Flykten från Ankdammen
De Oppresso Liber
Södertankar
Alicio i Underlandet

JKL
Ninja Economist
Spectator / Stambord
Stefan Geens
Becker-Posner

Virginia Postrel
Samzidata (UK)
Good Judgement
Globaljuggler
Sänd mina rötter regn

Segerstad
Frihet framför allt
Argast i Uppsala
Maths Larsson
Dibbuk.se

Mothugg
MyMarkup
Frihetspropaganda...
Frihet och välfärd
Rationalisten

Nyliberalism for dummies
Trixies Tankar
Infidel
Iron Thorn
Ingen kommer undan...

Framtidstanken
Kurt Lundgren
Xipe
Samtidigt i Moskva
Frihetsblog

Knas
Politiskt.nu
The Globalization Institute
Per Gudmundson

Andra länkar:
Cox and Forkum
Best of the Web Today
CNE (Europapolitik)
Tech Central Station
Europa Just Nu

Smedjan
Medb. för folkomröstning
Frihetsfronten
Nyliberalen
Sådan är kapitalismen

Flashback
Lankarkiv.com
HAX Media

E-post:
hax@bahnhof.se

Adress:
Henrik Alexandersson
Box 5367
102 49 Stockholm

Tel: 0708 866 545

www.henrik-alexandersson.se

www.bahnhof.se/hax

Sponsra denna blogg!
Med enskilda bidrag kan denna blogg bli bättre och vassare. För att ge ditt stöd, sänd ett SMS till 72550 med text som nedan.

Ge 10 kr, skriv: hax blog10

Ge 20 kr, skriv: hax blog20

Ge 30 kr, skriv: hax blog30

(Observera mellanslaget.)

Alla bidrag går till:
Web-hotell
Uppkopplingskostnader
Web-radio (kommer snart)

Tjänsten ovan debiteras din mobil. Den fungerar dock bara i Sverige, med svenska mobiltelefoner. För den tekniska lösningen står Yo.

Annonsera på denna blogg!

Bloggarkiv
2005 April, del 1
2005 Mars, del 2
2005 Mars, del 1
2005 Februari
2005 Januari
2004 December
2004 November
2004 Oktober


Blogg April 2005, del 2.


En skamlig svensk tradition...
2005-04-28 kl 22.05

Bilderna är svårt obehagliga och dröjer sig kvar.

De skall kastas ut ur vårt land.

Några sitter blick stilla och stirrar framför sig.

Några leds, till synes uppgivna och frånvarande bort.

Några försöker ta livet av sig.

Några ligger tysta, apatiska och måste matas.

Flyktingbarnen?

Nej, jag tänker på baltutlämningen.

Så här svinaktigt har vårt land alltid betett sig.


ISIL 2005 i Köln.
2005-04-28 kl 15.00

En årlig, mycket intressant och härligt kufig tillställning är den libertarianska världskongressen. I år hålls den 15-20 juli i Tyskland. Passa på och åk, när den för en gångs skull hålls i vår del av världen!

Läs mer här...


Extra! Extra! Inget har hänt!
2005-04-28 kl 14.30

I morgon träder FN:s sanktioner mot ett 50-tal misstänkta krigsförbrytare i Sudan i kraft. Bland annat beläggs de med reseförbud. Som om de skulle vilja ut och resa? Då blir de ju bara gripna och förda till krigsförbrytartribunalen.

I övrigt har inget gjorts för att stoppa folkmordet i Darfur-provinsen. Inbördeskriget fortsätter. Attackerna mot civila fortsätter. Den humanitära situationen förvärras.

Nu är man uppe i närmare 300.000 döda och 2.000.000 flyktingar. Den svenska regeringen anser, fortfarande, att situationen bara är "på gränsen till folkmord". EU lyfter inte ett finger. FN hindras, som vanligt, från att göra något vettigt.

Man skäms å våra politikers och "ledares" vägnar.


Don't push it, Jacques!
2005-04-28 kl 12.20

Börjar inte fransmännen bli lite väl oregerliga nu?

Frankrike vill ha tullar på textilier från Asien. Det ger oss konsumenter dyrare kläder. Och det är ett tråkigt steg bort från frihandel.

Frankrike är det land som gör mest motstånd när det gäller att avskaffa eller reformera EU:s vansinniga jordbruksstöd.

Den franska regeringen ser inget fel i Kinas hot om att invadera Taiwan.

Frankrike vill dessutom att EU:s embargo mot vapenexport till Kina skall upphävas.

Valutasamarbetet, EMU, är redan från ruta ett problematiskt. Rent stolligt blir det när fransmännen struntar i stabilietspaktens regler - när det passar dem.

Frankrike är emot fri rörlighet för EU-medborgare från de nya medlemsstaterna.

Den franska regeringen motarbetar den fria rörligheten för tjänster i EU - genom att torpedera det så kallade tjänstedirektivet.

De franska politikerna kanske borde börja fundera på om landet alls skall vara med i EU. Som de beter sig nu borde de övriga medlemsstaterna hota att kasta ut dem.

Läs också denna strålande analys av fransk politik på Dick Erixons blogg.


Lögn, förbannad lögn och statistik.
2005-04-28 kl 11.55

Längre ner på denna sida finns en rapport från den rätt livade debatt om tillväxt och välstånd som hölls härom veckan. Nu kommer efterspelet. I Smedjan (ny utgåva på weben i dag) skriver Timbros Maria Rankka att SCB:s professor Joachim Vogel ljög med sina siffror under debatten. Och hon visar hur.


Kul!
2005-04-28 kl 11.55

I dag passerar vi 250.000 sidträffar på denna blogg - sedan starten i början av oktober. Man tackar, man tackar!


Tillbaka till framtiden?
2005-04-27 kl 21.20

TV4:s dokumentär om Göran Persson innehöll inte mycket nytt. Med ett undantag. Jan Nygren kommer - på nytt - att få frågan om att bli ledare för socialdemokraterna. Tro mig.

Intressant, trevlig, klarsynt och nu med genuin erfarenhet från det riktiga näringslivet. Socialdemokraterna skulle inte kunna önska sig en modernare och bättre partiledare.

Jan Nygren har visserligen varit borta från politiken några år. Men han har trots allt varit vice statsminister. Han vet hur saker och ting fungerar. Och han har ett stort förtroende i ett brett kontaktnät. Han utstrålar samma fräschet som Labours Tony Blair, i början av dennes tid som premiärminister.

Det enda som är ett frågetecken är om han själv vill. Förra gången tackade han nej. Men det var tio år sedan. Under den tiden har mycket vatten hunnit rinna under broarna.

Jan Nygren är dessutom en av de få socialdemokrater som kan och vågar göra upp med det arv av trötthet som Göran Persson kommer att lämna efter sig. Frågan är bara - är han fortfarande socialdemokrat?


Frihetens vingar. Inte.
2005-04-27 kl 16.15

Lite bakfyllevresig satt jag i förmiddags och glodde, skeptiskt, på BBC:s direktsändning. Skulle den gigantiska Airbus A380 lyckas lyfta? Jodå, det gjorde den. Den sägs nu även ha flugit en runda och landat säkert.

11 års arbete och bortåt 100 miljarder kronor har gått åt för att komma så här långt. Nu återstår att se om det blir ett lyckat projekt. A380 bygger ju på konceptet att folk skall flyga till stora, centrala flygplatser, byta plan till denna jättemaskin, åka många tillsammans till nästa stora flygplats och där eventuellt byta igen, för att komma till sin slutdestination.

Samtidigt satsar konkurrenten Boeing på plan som i och för sig inte tar lika många passagerare - men som kan flyga riktigt långt och som är lämpliga för nonstop-flygningar, även mellan mindre flygplatser. Jag är ingen expert, men nog verkar Boeings koncept lite bekvämare.

Men det finns en annan aspekt: Airbus A380 används som en bricka i spelet om politik och frihandel. Fransmänen gullar med diktaturens Kina, för att ta hem order på flygplanet. EU diskuterar tullar på skaldjur från Thailand - och låter samtidigt antyda att flygbolaget Thai kanske borde köpa nya plan. Detta är ett jävla ofog!

Det är möjligt att A380 är ett finfint flygplan. Men att det används i politikernas fulspel, det är lite olustigt.


Pardon!
2005-04-27 kl 16.15

Det har framförts kritik mot att jag kallat fransmänen för fragglar. Inte för att det är förolämpande mot farnsoserna - utan för att det är kränkande för barn-tv-figurerna fragglarna.


Förmynderipolitik? Nej tack!
2005-04-27 kl 12.55

TT meddelar "Stockholms gatu- och fastighetsnämnd beslutade på tisdagen att det nya trafikkontoret ska ta fram förslag på hur stadsjeepar kan begränsas i de centrala delarna av staden."

Politikerna vill alltså bestämma vilka bilar vi skall få köra!

I dagens DN/Temo meddelas att moderaterna nu är dubbelt så stora (44,1 procent) som de regerande socialdemokraterna (21,5 procent) i Stockholm.

Två helt olika nyheter - men med ett tydligt samband. Folk har tröttnat på den styvmoderliga attityd av förmynderi, som den rödgröna röran visar gentemot stockholmarna.


Hetslagen - ett varv till.
2005-04-27 kl 12.20

Åtalet mot pastor Åke Green för hets mot folkgrupp har väckt starka känslor. Vi är många som inte delar hans åsikt i så mycket som en stavelse - men som ändå är beredda att kämpa för hans rätt att framföra den. I vårt land skall mäniskor helt enkelt inte spärras in på grund av sina åsikter.

Men det är just och jämt vad som sker. Men alla fall har inte lika hög medieprofil. Till exempel har det väckt mycket måttlig uppståndelse att en man i Stenungsund blivit dömd till två månaders fängelse i ett liknande fall. Den här killen är om möjligvt ännu nipprigare än pastor Green. Men det spelar ingen roll. Han har rätt att tro på vad han vill. Och han rätt att uttrycka sina åsikter. Yttrandefriheten kan inte bara omfatta det som är okontroversiellt, politiskt korrekt och välputsat. Då blir den meningslös.

Det finns fler exempel på fall med låg medieprofil. Till exempel finns det rasister, nationalister och nynazister som blivit fällda för hets mot folkgrupp - utan att någon har protesterat. Även i detta fall gäller samma princip. Vi skall inte spärra in folk på grund av deras åsikter. Istället skall knäppskallarna och mörkermännen bekämpas i en fri och öppen debatt.


Hyr en tysk.
2005-04-26 kl 14.30

Den som är intresserad av internationella kontakter och kulturutbyte kan nu hyra en tysk. Beställning sker över internet och inom ett par dagar står tysken vid din dörr.


Liberøl.
2005-04-26 kl 14.30

I kväll ses ett gäng Frihetsfrontare och andra frihetsvänner - traditionsenligt - för att konspirera om stort och smått över en bägare. Naturligtvis är denna bloggs läsare välkomna! Vid 19-tiden på Bar Siam, Stora Nygatan 25, Gamla Stan, Stockholm.


Moderskeppet har lyft.
2005-04-26 kl 11.10

Nu börjar det bli bra snurr på bloggen Moderskeppet. Där skriver ett 10-tal frihetsvänner om stort och smått. Titta in, om du inte redan gjort det. Och länka gärna.


Fragglarna. Igen.
2005-04-26 kl 11.10

Som Dick Erixon har noterat på sin blogg har fransmännen nu drabbats av fullständig kabelbrand. De ger sitt stöd till den kinesiska lag som säger att Kina "har rätt" att invadera Taiwan (om landet inte frivilligt låter sig införlivas i kommunistdiktaturen).

Under sitt statsbesök i Kina lät den franske premiärministern, Raffarin, meddela att Frankrike inte ser något fel i denna lag. Samt att man kommer att driva på för att tillåta europeisk vapenexport till Kina.

När det gäller "invasionslagen" kallar Raffarin den "fullständigt kompatibel med Frankrikes ståndpunkt". Nämenvaffan! Ett av de ledande EU-länderna säger att det inte ser något problem med att en kommunistdiktatur funderar på att invadera ett demokratiskt grannland. Nu har fragglarna skitit i det blå skåpet - och det är hög tid att tala om det för dem!

EU:s embargo mot vapenexport till Kina kallade Raffarin för "förlegat" och "diskriminerande". Till att börja med kan man konstatera att fransmännen själva hade slitit tarmarna ur den regeringschef som, på ett motsvarande sätt, hade baktalat EU:s officiella policy i en viktig fråga. Dessutom vore det intressant att få veta vad den franska regeringen anser vara förlegat med att vägra sälja vapen till en kommunistdiktatur som planerar att anfalla ett grannland?

Som tack för detta skamlösa krypande, beställde Kina fem nya superjumboplan från Airbus. Det är säkert viktigare än heder, frihetsideal, fred, demokrati och anständighet för premiärminister Raffarin.


Ibland tänker dom för mycket. Eller inte alls.
2005-04-25 kl 16.20

Nu vill dom förbjuda cigarettpaket med färre än 20 cigaretter i.

Politikerna lever nämligen i tron att unga människor har råd med ett litet paket (10 cig) för 20 kr - men inte ett stort (20 cig) för 39 spänn på sin veckopeng. Och unga människor skall ju, enligt statens mening, inte röka.

(Att det redan finns en 18-årsgräns för tobaksinköp - som politikerna själva har infört - det är inte något de för tillfället tar någon notis om.)

Är det någon, mer än byråkrater och politiker, som tror att detta kommer att minska rökningen bland unga? Så fattiga är kidsen faktiskt inte.

I något enstaka fall kan någon komma att avstå på grund av att han eller hon inte har tillräckligt mycket växel på sig. Men resultatet kommer i de allra flesta fall att bli att ungarna köper 20-pack istället. Och med fler cigaretter på fickan kommer de, naturligtvis, att röka mer.

Detta för att inte tala om alla vuxna människor som försöker dra ner på sin rökning. De köper ofta småpaket - eftersom de vet med sig att de kommer att röka tills paketet är slut. Dessa människor skall nu alltså tvingas köpa paket med dubbelt så många cigaretter i.

Att tvinga folk att köpa fler cigaretter än de tänkt sig - i syfte att få dem att sluta röka... Visst, Sickan! Man blir så matt.


Heja Maud!
2005-04-25 kl 12.30

Centerpartiet vill sänka skatten med 250 miljarder.

Bo Lundgren var en vekling!


Vem är förvånad?
2005-04-25 kl 09.10

I dag har Sverigedemokraternas valberedning presenterat sitt förslag till ny partistyrelse. I detta kan man känna igen flera av kuppmakarna från lördagens årsmöte med Skattebetalarna...


Herrefolket.
2005-04-25 kl 08.45

Lite mer om Skattebetalarnas stämma. Det finns, förvisso, inget roligt i att mörkermän i lördags försökte ta över föreningen. Men emellanåt blev det ändå lite... tragikomiskt.

Tablå 1: Vid entrén delade kuppmakarna ut foldrar som bland annat presenterade deras kandidater.

Ett exempel ur en av de föreslagnas meritförteckning "Aktiv orienterare med 32 O-ringen bakom sig." Å fan, då är ju allt OK!

Tablå 2: Kuppmakarnas "ropare", Birgit Martinsson, presenterades som "kassör inom PRO och väl förfaren i föreningsjuridik". Utan att ha lämnat in begäran om ordet, med låg röst, från sin sittplats, gav hon sig i kast med sin uppgift redan under valet till justeringsmän / rösträknare.

Eftersom ingen kunde höra vad hon sade vidtog någon minuts paus medan tanten klättrade fram genom bänkraderna till en mikrofon som hon inte klarade av att prata i. Publiken ropar att hon skall tala i mikrofonen. "Jag kan inte, jag har ingen vana på det." Lätt förvirring. Ny förflyttning till själva talarstolen, på tålmodig uppmaning från stämmoledningen.

"Jag förslår som kandidater då till... justerings... vad var det nu för någonting..?" Stämmoordföranden gav henne lite hjälp på traven genom att berätta vad var är man höll på att välja. Hon fortsatte "...och det skulle vara då Kjell Oskarsson... och... eh... jaaa... eh... Björn Ström." Eftersom hon med detta föreslog en av de personer som hon även nominerat som styrelsekandidat utbröt nu ny oordning. Så kan man ju inte göra.

Om någon mötesdeltagare till äventyrs inte visste att "förnyarna" är stolpskott - så var det nu fixat.

Hur kan det komma sig att de fick stryk redan i första voteringen?

Tablå 3: Kuppmakarna var så ivriga att de började veva om sina hjärtefrågor redan under punkten verksamhetsberättelse. Här försökte de föra upp frågan om "utredning av invandringens kostnader".

För att anföras av en person som påstås vara "väl förfaren i föreningsjuridik" förefaller detta lite misslyckat - eftersom det enda beslut som skall fattas under just denna punkt är att lägga verksamhetsberättelsen till handlingarna eller ej.

Dessutom kan förslag av policyinriktad karaktär, av uppenbara föreningsdemokratiska skäl, inte väckas på stämman. Sådant kräver att man lämnar in en motion i god ordning.

Därmed fick mörkermännen redan från början på pälsen i föreningsteknisk elementa - för att sedan sitta stukade och sura...

Tablå 4: Kuppmakarnas ordförande-, viceordförande- och flera av deras styrelsekandidater hade inte nominerats inom den tid föreningens stadga reglerar. Så de kom inte ens upp till votering. Vi tackar för den klantigheten.

Tro dock inget annat än att de ändå försökte få till en votering om ordförandeposten - trots att det alltså inte fanns någon motkandidat. Hörde jag ordet obstruktion?

Några övriga noteringar: Att respektera utsatt talartid hade vissa av mörkermännen lite svårt med. Mötesordförandens försök att räta upp detta tycktes de närmast betrakta som milt irriterande atmosfäriska störningar.

Att begära ordet verkar dessa människor också tycka är överflödigt. Man kan ju sitta i publiken och skrika... Bland annat centrumdemokraternas Harry Franzén använde sin dundrande stämma för att vråla ut åsikter om hur förhandlingarna sköttes. Hade han i god ordning begärt ordet i ordningsfråga, då hade han möjligen haft större framgång. (Vid något tillfälle låg det - faktiskt - något i hans protester. Men på grund av hans gapiga fasoner föll dessa på hälleberget. Självmål, typ.)

I ett sista försök att ställa till det ville kuppmakarna stoppa en höjning av medlemsavgiften med ett par tior. (Höjningen är tänkt att oavkortat gå till opinionsbilning för sänkta skatter.) Men även detta försök att "straffa" styrelsen och de goda krafterna föll i votering med bred marginal.

Kuppmakarna är inte bara mörkermän. De är på något skruvat sätt handlingskraftigt inkompetenta. De beter sig som rättshaveristiska kufar. De är gaphalsar med närmast tragiska drag. Och så går det också åt pipan för dem. Risken är bara att de lär av sina misstag...


Som en missanpassad julgran.
2005-04-24 kl 16.10

Söndag. Vår. Sol. Sturehof. Vit sparris. Tretimmarslunch. Sova lite nu. Dammsuga... någon annan dag.


Skattebetalarna, del 2.
2005-04-23 kl 23.55

Åter från Malmö. Inte utan att man är lite mosig. Men nöjd. Rasisterna och nationalisterna är besegrade!

En säregen upplevelse, Skattebetalarnas årsmöte. I en klick satt Sverigedemokraterna. Som inte ville tala eller beblanda sig med Nationaldemokraterna. Som i sin tur betraktade kufarna i Skånes Väl med viss skepsis. Men alla dessa stod bakom ett antal kuppkandidater - som de gjorde sitt bästa för att framställa som harmlösa och opolitiska. En plan som omedelbart sprack, eftersom flera av dem raskt började orera om "invandringens problem".

Med bred majoritet röstades dessa rasister, nationalister och kryptonazister ner - av något som i övrigt liknade en gigantisk släktträff för landets frihetliga borgerlighet. Men inte helt utan omständligt stök. Det hela komplicerades av att ett så kallat styrelseproffs från näringslivet sattes till mötesordförande. Men, direktörer har uppenbarligen inte den stringens och erfarenhet som krävs för att ratta ett politiskt forum.

Det är en sak att mörkermännen, helt korrekt, fick stryk i formalia gång på gång. Sämre var att de i onödan fick en image av att vara styvmoderligt behandlade - på grund av att nämnde mötesordförande inte klarade av att ställa begripliga eller ens hanterbara kontrapropositioner.

Någon egentlig debatt om invandringen blev det inte, vilket var lika så gott. Nu blev årsmötet mer ett rungande "Nej!!!" än en diskssion på de muttrande mörkermännens villkor.

Man kan notera att kuffaktorn och inkompetensen i det främligsfientliga lägret är stor och i stigande. Vilket man bör vara rätt så tacksam för. Deras taleskvinna i formalia begrep inte att man måste begära ordet, hon kom inte ihåg namnen på dem hon skulle föreslå och eftersom hon inte visste vad som stod i stadgan var hennes förslag ibland inte ens möjliga att behandla. Bilden av skenande rättshaverism dröjer sig kvar. Inte ens handuppräckning var de bra på - och det borde ju ändå vara lite av deras gren...

Och så gnälldes det över att det finns för många moderater i Skattebetalarnas Förening. Det är väl inte att undra över? De har ju inget att hämta, vad gäller skattesänkningar, i sitt parti längre.

Sammanfattningsvis: Skattebetalarnas Förening är, till sin natur, en frihetsorganisation. I en sådan är det av största vikt att man står fast vid principen att alla människor skall ha lika rättigheter. Därför är det viktigt att hålla mörkermännen borta.

Vi kommer att göra det igen - om det behövs.

Uppdatering: Läs även Sömnlösa Nätters utförliga referat från stämman.


Rapport från Skattebetalarnas årsmöte.
2005-04-23 kl 17.10

Resultaten från personvalen är nu inne: Enligt valberedningen. Inga rasister i styrelsen.

I övrigt kan noteras att årsmötet var mycket välbesökt, med ungefär 1.000 personer närvarande. Lite stökig stämning, men inget oregerligt.

Någon egentlig chans att gå i närkamp med de främlingsfientliga krafterna har, i sak, inte uppenbarat sig. Ett par försök att resa sådana frågor har fallit - huvudsakligen av stadgetekniska skäl. Så mitt anförande för frihet, ett öppet samhälle och människors lika rättigheter ligger fortfarande kvar i väskan...

En mer utförlig rapport kommer någon gång i natt, när jag är åter i Stockholm.


Runars rätt att vara ett spån.
2005-04-22 kl 19.15

Runar kufar om islam och drabbas av en fatwa. Strålande. Det är nästan så att man inte vet var i detta nystan av idioti man skall börja...

Runar är en pajas som vill ha publicitet. Så han uttrycker förolämpande åsikter om... låt se. Bögar är upptaget. Preventivmedel och abort - nja, någon skulle kanske ifrågasätta hans trovärdighet. Så han kastar ur sig ett gäng förolämpningar om... islam!

En kufig pastor i en kufig kyrka kufar om en annan kufig religion. Jaha.

Detta får ett gäng muslimer på ett internetforum att gå i taket och utfärda en fatwa. Nu skall Runar dö! Se där ett tilltag som bara förstärker folks fördomar om muslimer som gapiga typer i pyjamas som skjuter i luften och kastar bomber.

Suck! Runar är ett spån. Ett fundamentalistiskt spån som, fullständigt i onödan, förolämpar andra fundamentalistiska spån. Alla tar sig själva på blodigt allvar. Kvällstidningarna kör världskrigsrubriker. Skattebetalarna får pröjsa att farbror blå tvingas sitta barnvakt åt Runar. Religiösa gäng av olika varumärke visar - åter igen - att religion är hokus pokus som bara är en ursäkt för folk att mucka gräl med varandra.

Vad kan vi då koka ner detta till?

Runar är ett spån. Han är oförskämd mot andra. Men han har såväl rätt att vara ett spån som att uttrycka kufiga åsikter. Yttrandefriheten får inte begränsas av att någon blir förbannad.

De muslimer som känner sig kränkta har all rätt att bli förbannade. De har rätt att vara oförskämda tillbaka. De har rätt att skälla på Runar. Men de har inte rätt att tysta honom. Varken med hot eller med våld.

Våra demokratiska fri- och rättigheter måste försvaras. Yttrandefriheten är här central. Detta är spelregler som skall vara lika för alla - och som alla skall följa. Allt annat får orimliga konsekvenser.

Att kufa om brinnande buskar och profeter får folk göra i slutna sällskap, där de inte stör vanligt folk.

Om någon inte kan hålla ordning på dessa saker, utan tar till hot och våld - då handlar det över huvud taget inte om religionsfrihet. Då är det en fråga om tilltag som regleras i brottsbalken.


Intressant.
2005-04-22 kl 14.25

Expressens Britta Svensson har rotat i DN:s lägg och hittat följande om SSU-ordföranden Ardalan Shekarabi. Man kan undra varför han alls är sosse?

"Han flydde med sin familj från Iran när han var elva år gammal. Den socialdemokratiska regeringen avslog deras asylansökan 1991. De levde gömda i åtta månader. Därefter fick Ardalan Shekarabi asyl av den borgerliga regeringen."

En, milt uttryckt, annorlunda bakgrund för en kille som har som jobb att hålla bland andra migrationsminister Barbro Holmberg (s) kvar i sadeln.


Ironi - får vi hoppas.
2005-04-22 kl 11.45

"En bra sak med statsministern, och jag vill inte lägga ord i hans mun, är hans optimistiska tro på att folk söker friheten. Och att människor har förmåga att styra sina egna öden. Jag ser det som en underbar inställning."

President George W. Bush om Göran Persson.


I morgon.
2005-04-22 kl 11.30

I morgon är det årsmöte för Skattebetalarna, i Malmö. Då står striden mellan de goda krafterna och de rasister / nationalister som kommer att försöka ta över föreningen. Är du medlem i Skattebetalarna - åk då till Malmö i morgon för att rädda föreningen från mörkermännen!

Om tiden medger kommer jag att försöka blogga live från detta årsmöte i morgon.


Kommentarer.
2005-04-22 kl 11.30

Fler kommentarer till gårdagens debatt finns hos Munkhammar, Norberg och Moderskeppet.

Uppdatering kl 14.40: Kommentarer och bilder finns även hos Danne Nordling och Timbro.


Tillväxt - eller... något annat?
2005-04-21 kl 22.00

Under rubriken "Ger tillväxt bättre välfärd eller tvärt om?" mötte Stefan Fölster (Svenskt Näringsliv) och Johnny Munkhammar (Timbro) forskarna Björn Halleröd och Joachim Vogel i en debatt i Stockholm i kväll.

Vogel och Halleröd har, på DN Debatt, fört fram åsikten att tillväxt inte nödvändigtvis ger välfärd. Eller i vart fall inte "välbefinnande". I denna debatt har bland annat olika så kallade välfärdsindex använts som tillhygge. (Ett av dem menade rent av att Bulgarien skulle vara ett bättre land att bo i än USA.)

Denna debatt tog i kväll alltså steget ut från tidningssidorna till debattgolvet. Motsättningarna var tydliga. Det var inte bara en fråga om att "min statisktik är bättre än din". Tonläget antydde emellanåt också inställningen att "min statistik är större än din".

Munkhammar och Fölster menade att motståndarna använder förment opolitisk och noga utvald statistik för att stödja en dold politisk agenda (en socialdemkratisk välfärdsstat). Vogel och Halleröd menade å sin sida att motparten har en tydlig politisk agenda (nyliberalt systemskifte) som den försöker underbygga med tvivelaktig statistik.

Natuligtvis kan man diskutera välfärden, välståndet och välbefinnandet ur många olika perspektiv. Men grundfrågan är hur viktig den ekonomiska tillväxten är för att skapa ett bra samhälle. Vogel var i denna diskussion direkt skeptisk, medan Halleröd hade en något mer öppen, problematiserande infallsvinkel.

Fölster och Munkhammar presenterade statistik som pekade på samband mellan BNP:s tillväxt / storlek och ett antal indikatorer på ett "gott" samhälle. Mot detta ställdes frågor och argument, som ofta hade påfallande starka drag av åsikter, för att komma från forskare.

En fråga som man, i sammanhanget, kan ställa sig är om faktorer som "ekonomisk jämlikhet" verkligen har i sammanställningar över välståndsnivåer att göra. (Vilket Vogel / Halleröd menar.) Inkomstskillnader kan ju till exempel vara stora och ökande samtidigt som de fattigaste får det betydligt bättre.

Man skall, avslutningsvis, inte underskatta Vogels och Halleröds arbetsmetod när de ger sig in i samhällsdebatten. Om man jämför tillräckligt många variabler - och gör en lämplig sållning - då kan man bli publicerad på DN Debatt hur många gånger som helst...


Dagens kulturbråk.
2005-04-21 kl 14.35

I DN är Stefan Jonsson fly förbannad på bloggar i allmänhet och Stockholm Spectator i synnerhet. Han menar att dess granskning av media går ut på att "skrämma journalister och intellektuella till självcensur och tystnad".

I sammanhanget kan vara värt att påminna om att det var Stockholm Spectator som avslöjade hur DN plagierat artiklar ur New York Times. Så det finns en hel del varma känslor kombatanterna emellan redan från början...

Kul att blogosfären kan utlösa lite klassiska, häftiga kulturbråk. Dessutom har det gott underhållningsvärde när skribenter i etablerade media går i taket så fort deras påståenden och åsikter ifrågasätts.

Det hela kommenteras även på bloggen Flykten från Ankdammen.


Lika som bär.
2005-04-21 kl 12.40

(Tipstack: Daniel.)


Om nyheter.
2005-04-21 kl 11.40

"En fullkomlig nyhet, alltså något som inte hänt förut, nån gång, vars episka mönster är helt okänt, skulle troligen inte komma in i en tidning. Den skulle inte gå att känna igen, och troligen inte att återge. Definitionen på en nyhet är nämligen inte att den aldrig hänt förut, utan att den hänt så många gånger förut att man omedelbart känner igen den som en nyhet."

Anders Enmark


Hur tänkte dom då?
2005-04-21 kl 11.30

Det är fan lyteskomik.

SSU i Kronoberg har fortsatt söka bidrag på uppblåsta medlemssiffror - även efter att skandalen med medlemsfusket har avslöjats. Detta rapporterar Svenska Dagbladet i dag.

Ursäkta, men hur tänkte dom då?

Tyckte dom att "det skall väl media, väljarna och skattebetalarna skita i - vi vill ha våra stålar"?

Eller tänkte dom att "det har ju funkat förr, så det är nog ingen som bryr sig om vi fuskar en gång till"?

Kanske funderades det kring att "vi är ju ändå en del av det parti som rattar det här landet, så vi kan ta en rövare utan att riskera några allvarliga konsekvenser"?

Tänkte dom alls? Och om inte - är inte det ett problem? Jag menar, det här är ju kidsen som vill bli morgondagens kommunikationsministrar, kommunalråd och folkhälsobyråkrater.

Har de unga SSU:arna redan hunnit bli så maktfullkomliga, arroganta, kleptokratiska och fartblinda att de inte inser vilken pinsam jättevurpa det här är? Ja, uppenbarligen.


Till bröders hjälp.
2005-04-20 kl 21.05

Mona Sahlin stoppades som partiledarkandidat för (s) efter att ha slösat bort några tusenlappar på Toblerone och annat krimskrams med statens kreditkort. Detta ledde även till att hon kördes ut i kylan under en tid.

Nuder, Ringholm, Hallengren och Baylan är alla socialdemokratiska statsråd som haft fingrarna i syltburken när det gäller SSU:s medlemsmygel. Kostnaden för skattebetalarna har varit många 100.000-tals kronor. Minst.

Frågan är varför alla inte mäts med samma måttstock. Sahlins snattande ur kassan är ju faktiskt rätt obetydligt jämfört med SSU-skandalen.

Men statsministern vill inte kritisera Nuder eller något annat av de medlemsmyglande statsråden. Det är uppenbarligen skillnad på mygel och mygel. När det sker "för rörelsens bästa" - då tycks allt vara OK.

Den socialdemokratiska maktfullkomligheten måste punkteras. Pamparna måste tas ner på jorden - istället för att sväva fritt över alla regler. Partiadelns privilegier är orimliga och orättvisa. Det är hög tid för maktskifte.


Länkuppdatering.
2005-04-20 kl 21.05

Om en dryg vecka kommer jag att uppdatera mina länkar till bloggar och annat. Aktiva bloggar kommer att hamna högre än de lite slöare. De som förefaller ha somnat in åker bort. Har du en blogg som du tycker passar här? Eller har du tips på någon annans blogg eller web-sida som mina läsare borde känna till? I så fall är du välkommen att sända mig ett mail. Urvalet kommer dock att ske helt och hållet enligt mitt tycke.


Ur citat-arkivet.
2005-04-20 kl 16.25

"Allt du säger skall vara sant, men du behöver inte säga allt som är sant."

Göran Persson, statsminister (s).


Wag the dog.
2005-04-20 kl 16.05

För det kan väl aldrig vara så att Göran Persson började mumla om sin avgång för att avleda uppmärksamheten från Pär Nuders medlemsmygel i SSU..?


Göran Persson - en lam anka.
2005-04-20 kl 15.25

Surrandet kring Göran Perssons eventuella avgång blir allt mer intensivt. Vissa påstår att han går inom en vecka. Andra säger att han lämnar över ledartröjan på höstens partikongress. Och så finns det de som menar att han kommer att avgå som partiledare, men inte som statsminister.

Sedan har vi de som tror att han kommer att stanna över valet. Men frågan är om det kommer att göra någon skillnad. Om Göran Persson stannar tills vidare - då kommer nästa valrörelse, till stor del, att handla om vem som kommer efter honom. Om man röstar på (s) - vem kommer då att vara statsminister år 2008? Nuder? Wallström? Sahlin?

Bara genom att lufta sina tankar om framtiden har Göran Persson skapat en ohållbar situation. Han är, som amerikanerna brukar säga, en lam anka.

Missa för övrigt inte Dick Erixons bloggpost "Göran Persson tjurar".


Framtiden, del 2.
2005-04-20 kl 15.00

Framtiden är redan här. Men begriper folk att använda teknikens alla möjligheter? Emellanåt blir man fundersam.

Jag menar - på vissa företags, organisationers och myndigheters hemsidor får man leta som en galning om man är på jakt efter elementa som postadress, telefonnummer och enskilda medarbetares mailadresser. Här finns en kanal som når människor över hela världen, dygnet runt, året runt. Och så fixar folk inte att kommunicera det mest grundläggande, när de bygger sina hemsidor.

Med detta i åtanke är det kanske inte så märkligt att stora, dyra hemsidor ofta har mer snygg grafik än innehåll med substans.

"Web-tv" och "web-radio" är ingen nyhet, även om det tar tid för dessa mediebärare att få genomslag hos en bredare allmänhet. I många år har man kunnat lägga upp t.ex. ljudfiler på sina hemsidor. Men det verkar som det är först nu som proppen är på väg att gå ur flaskan - med podcasting, audioblogging, omfattande MP3-arkiv m.m.

Det finns en del kul projekt som ligger i utvecklingens framkant. I England sysslar ett produktionsbolag huvudsakligen med att göra reklamfilmer för internet. Idén är att de skall vara så kul att folk frivilligt tankar hem dem och sänder dem vidare till andra.

När kommer dessa tankar att slå igenom i Sverige? (Företag kan lägga 10.000-tals, rent av 100.000-tals kronor på konferenser, kurser, kick-offs, produktlanseringar, seminarier och hearings. Men - dokumenterar man dessa möten i någorlunda proffsig kvalitet? Sällan. Och om man gör det - lägger man då ut filerna på internet så att kunder, medarbetare, återförsäljare och andra intresserade kan se eller lyssna till dem? Nästan aldrig.)

Visst, jag talar i egen sak. Jag jobbar bland annat med video-, bild- och ljudproduktion för internet. Men det skulle jag aldrig göra om jag inte trodde att detta har en gigantisk potential. Just nu återstår dock att få svenska företag, organisationer, förvaltningar och web-producenter att förstå vad de kan åstadkomma med dessa verktyg.

Det lutar åt att jag får sy ihop något spännande projekt - för att föregå med gott exempel...


Nyval!
2005-04-20 kl 11.15

Önsketänkande? Kanske. Men just nu håller ett intressant fönster på att öppnas i svensk politik...

Göran Persson är vankelmodig. Stanna? Avgå? Och i så fall när? Samtidigt är två ministrar i hans egen regering utpekade som personligt ansvariga för medlemsmygel i SSU - Pär Nuder och Lena Hallengren.

Så varför inte ta chansen? Göran Persson skulle kunna gå till talmannen och säga att "Det här håller inte längre. Vi har ett gäng fuskare i regeringen. Och en massa andra affärer inom partiet och facket smetar ner oss. Lika bra att ställa frågan om fortsatt förtroende till folket. Vi kör ett nyval."

Visserligen skulle socialdemokraterna då riskera sitt regeringsinnehav. Men bryr sig Göran Persson? Med tanke på hur uppgiven han och regeringen har varit på sista tiden, finns det en känsla av att de mer eller mindre ber om en time-out...

Men - det viktiga: Med ett nyval i vår skulle Göran Persson kunna skylla ett valnederlag på de socialdemokratiska affärerna. Han skulle alltså inte behöva ta så mycket skit för det personligen.

Sedan kan han i lugn och ro avgå som partiledare. Tungt kan han då sucka att han gjort sitt jobb väl - men att alla tråkiga affärer visar att resten av rörelsen inte burit sitt ansvar på samma utmärkta sätt som han själv...

Och skulle han vinna ett nyval, då kan han i lugn och ro dra sig tillbaka - och påstå att han avgår när han står på topp.

För Göran Persson är det förmodligen viktgare att kunna avgå på ett snyggt sätt än att hålla kvar den rödgröna röran vid makten.

Hade socialdemokraterna haft egen majoritet, då hade det varit en annan sak. Men just nu tar Göran Persson mycket skit för en politik som han i vissa delar inte ens gillar...


Lite till...
2005-04-19 kl 23.35

För att nu kasta ytterligare lite bränsle på det oerhört fåniga glassbråket...

Bild-tack till... någon på internet. Tipstack till en väldig massa vänliga läsare.


Framtiden, del 1.
2005-04-19 kl 23.35

Kommer hem och slår på tv:n. Där pågår SVT Debatt om marksänd digital-tv. Politiker och SVT:s lydiga byråkrater försvarar digital-tv-projektet. Naturligtvis gör det de. Hela idén med marksänd digital-tv är att politikerna vill ha makt att bestämma över vad som sänds och vem som skall få sända det.

Fri television - muahahahaha!

Bredband med tv, telefoni och datakommunikation skulle bli betydligt billigare än marksänd digital-tv - för alla inblandade. Men detta vill alltså politikerna och stats-tv inte höra talas om. Då skulle ju... vem som helst... kunna sända... vad som helst. Ojojoj!

Snart kommer web-tv på bred front. Web-radion (podcasting, audiobloging, servrar med MP3-filer) är redan här - och kommer att finnas i var mans dator och MP3-spelare redan inom ett par månader. Det är här det nya, spännande och kreativa utbudet kommer att finnas. Sedan kan politikerna pytsa in hur många miljarder som helst i sitt dinosaurie-artade digital-tv-projekt.

Det är så typiskt sossarna: Statlig kontroll - till varje pris. Att göra fel till stor kostnad och med handlingskraftig inkompetens som arbetsmetod.

Det skulle inte förvåna mig ett ögonblick om regeringen kommer att försöka hitta på något för att stoppa eller försvåra web-tv och web-radio. Men de kommer att få lära sig en läxa: Teknik slår alltid politik!


Spöket i maskinen.
2005-04-19 kl 15.35

GB kanske borde tänka till lite innan de tillåter allt för mycket interaktivitet på sin hemsida. På kampanjsidan för den utskällda glassen Nogger har de just nu en "matchmaker"-funktion...


Ordnung muß sein!
2005-04-19 kl 14.50

En av mina trogna läsare har tipsat mig om detta klipp ur DN (2002-01-11). DN På Stan ringer upp Eva Jegart på Stockholms Stads tillståndsenhet:

DN: Vi har inte bestämt var än, men vi hade tänkt spela lite schyst musik och hänga. Om vi inte söker ett danstillstånd - är det ok så länge ingen dansar då?

EJ: Njaae, så länge det inte är någon dans i lokalen är det okej, men många förknippar ju musik med dans, och då måste ni vara väldigt väldigt noga med att avstyra alla tecken på dans så fort de uppstår. Om gästerna plötsligt börjar att dansa, då måste ni genast gå in och hindra det.

DN: Och om vi inte gör det?

EJ: Då bryter ni mot lagen och det kan faktiskt ge kraftiga böter. (...) [D)et händer ju att Operation Krogsanering dyker upp oanmäld och då ligger man illa till. Dans är nämligen oordning.

DN: Dans är oordning?

EJ: Ja, enligt lagen. Ska jag skicka ansökningshandlingarna?


Mr Brown? No, Mr Blair!
2005-04-19 kl 11.50

Äntligen händer det något kul i den brittiska valrörelsen. Premiärminister Tony Blair anklagas av media för att ha skaffat en fejkad solbränna för att se bättre ut under kampanjen.


Skriv på för en mer human drogpolitik.
2005-04-19 kl 11.10

Den som är intresserad av att EU skall ägna sig mer åt harm reduction och mindre åt krig mot drogerna kan läsa mera här. Själva uppropet skriver man på här. (Lite mer i ämnet på svenska här.)


SIDA har ihjäl folk.
2005-04-18 kl 21.25

Mycket skall man läsa innan ögonen trillar ur. Läs här om hur den svenska biståndsmyndigheten SIDA har byggt giftiga brunnar i Bangladesh - för svenska skattepengar.


Piller-panik.
2005-04-18 kl 16.00

"Patienternas säkerhet är i fara om läkemedel börjar säljas okontrollerat!"

Detta påstår de apoteksanställdas fackförbund inför att EU snart kan komma att upphäva Apotekets monopol. Och det är inte sömnpiller och insulin de talar om. Nej, påstället gäller de receptfria varorna.

Visst. Folk kommer att frossa i magnecyl hela dagarna. En tjock dimma av nässpray kommer att ligga över landet. Människor kommer att bandagera sig själva av rent okynne - och stappla runt som mumier på våra gator. Äldre damer kommer att smeta in sig i hudsalva, så till den milda grad att de glider hemtjänsten ur händerna. Missbruket av hemorrojdsalva kommer att öka lavinartat.

Som om tanterna på apoteket bryr sig ett ögonblick om vad vi samlar ihop och släpar till kassan - i den receptfria avdelningen, i dag?

Nej, det här handlar bara om ett snävt särintresse. De apoteksanställda vill inte mista arbetstillfällen till ICA, Konsum och Åhléns. Om det blir bättre eller sämre för oss medborgare - det struntar de egentligen i.

Det är dags att lägga ner Apotekets försäljningsmonopol. Inte bara när det gäller receptfria varor. Om man kunde få öppna privata apotek (som i utlandet) - då skulle vi kunna få god service på fler platser och vid fler tillfällen. Vilket vore på tiden.


Non!
2005-04-18 kl 11.00

Margot Wallström säger bestämt nej till att efterträda Göran Persson.

Well. Göran sa också nej. Gång på gång. Med ett drucket görkurs envishet. Så inget står skrivet i sten. Men låt oss anta att Wallström menar allvar.

Så vad händer nu? Nuder - svårt irriterande och inte ens omtyckt i sitt eget parti. Bodström - en ideologilös teknokrat som fortfarande anses vara en nykomling och utböling inom (s). Messing - för snäll, anonym och försiktig.

Då återstår Mona Sahlin och Thomas Östros.

Båda är erfarna och har djupa relationer med stora delar av sitt parti. De är rimligt omtyckta internt. De är proffs som vet hur man myglar och manövrerar för att vinna. De är politiskt "mogna" i partiopinionens ögon. De är helt enkelt de starkaste korten. Om något skiljer dem - då är det att Östros är mindre historiskt belastad än Sahlin.

Persson kommer nog ändå att vilja matcha fram Pär Nuder. Och Nuder själv är socialdemokratins kanske skickligaste myglare och maktspelare. Men han bör - i rimlighetens namn - falla på att ingen annan vill ha honom.

Den närmaste tiden kommer att lämna mycket utrymme för kremlologi...


Nilson om skatt och sjukdom.
2005-04-17 kl 16.20

Ljuset i denna söndags svåra bakfylledis är, som vanligt, Expressens Ulf Nilson. Dagens genomgående tema är: Det är skatterna, dumskalle!

I denna sågning av de höga svenska skatterna och dess negativa effekter tar Nilson bland annat upp ohälsotalen. Enligt honom är grundproblemet snarare skatterna än folks hälsa.

Han har förmodligen rätt. Och det är därför det är ideologiskt omöjligt för socialdemokraterna att göra något åt problemet. I vart fall om de inte vill göra avbön i en av sina viktigaste principfrågor.


En ny grundlag.
2005-04-16 kl 16.25

Det är inte bara den europeiska "konstitutionen" som är uppe till diskussion. Även i Sverige diskuteras nu en framtida grundlagsreform.

Låt oss hoppas att det svenska arbetet går bättre än det europeiska. En grundlag måste innehålla en tydlig rättighetskatalog som beskriver medborgarnas okränkbara friheter. Lika rättigheter gentemot staten är en central punkt. Och när det kommer till statens verksamhet - då kan det kanske vara en god idé att införa en "kompetenskatalog" - det vill säga en begränsande lista över vad staten får göra och lägga sig i. Det måste också vara möjligt att hålla politikerna ansvariga och att tvinga dem att ta ansvar för sina beslut.

Med säkerhet kommer detta att bli en frustrerande process. Precis som i EU kommer horder av särintressen att försöka få in sina hjärtefrågor i texten. Staten kommer att vara mer intresserad av att begränsa medborgarnas rättigheter och att kontrollera dem än av att ge dem frihet. Och begränsningar av den offentliga makten kommer politikerna att få svårt att svälja.

Arbetet med att bilda opinion för en rimlig svensk grundlag måste börja nu. Innan politikerna börjar skriva önskelistor. Innan särintressen tar politiken gisslan. Innan det är för sent. Innan Sverige gör samma misstag som EU.


Kritik, men med måtta?
2005-04-16 kl 13.40

Moderaterna har en tendens av att vara EU-kritiska i det tysta. Det har flera gånger resulterat i att de gått sin egen väg (i sin partigrupp) och röstat nej till vansinnigheter.

Men nu har de till synes lagt sig platt i fråga om ansvarsfrihet för EU-kommissionen - trots att det finns hinkvis med frågetecken och oklarheter. Läs mera här.


2005 April, del 1