Detta är en sida ur arkivet.
För att komma till aktuell blogg, klicka här.

Stöd denna blogg

Besök även:
Allvarligt Talat!
Moderskeppet
Captus.nu

Några bloggar:
Johan Norberg
Dick Erixon
I Chydenius Fotspår
Alicio i Underlandet
Federley

PJ Anders Linder
Stig-Björn Ljunggren
Nicklas Lundblad
Munkhammar

Danne Nordling

Margit Gennser
Spectator / Stambord
Håkan Jacobsson
Ankdammen
Ninja Economist

Knas
Globaljuggler
Sømnlösa Nætter
Ingen kommer undan...
Dibbuk.se

Smedjan / Sticket
The Globalization Institute
Becker-Posner
Virginia Postrel
Stefan Geens

The Media Market
A Punkt
Spookhead
Roland PM
Merit Wager

Segerstad
Södertankar
Christian Sandström
Frihet framför allt
Argast i Uppsala

Sänd mina rötter regn
Frihetspropaganda...
MyMarkup
Mothugg
Maths Larsson

Infidel
Kurt Lundgren
Rationalisten
Frihet och välfärd
Nyliberalism for dummies

Frihetsblog
Högkvarteret
EuroHacker
Johan Eriksson
Frykman

Thymbra
Fredriksson
Deep Blue
Framtidstanken
Libertarian 101

Samzidata (UK)
JKL
Xipe
Politiskt.nu
Per Gudmundson

Andra länkar:
Frihetsfronten
Nyliberalen
Sådan är kapitalismen
Medb. för folkomröstning
Smedjan

Cox and Forkum
Best of the Web Today
CNE (Europapolitik)
Tech Central Station
Europa Just Nu

Mediedrev
Flashback
Lankarkiv.com
HAX Media

Mina texter i urval:
Politik
Humor
Artiklar
Livet, typ

E-post:
hax@bahnhof.se

Adress:
Henrik Alexandersson
Box 5367
102 49 Stockholm

Tel: 0708 866 545

www.henrik-alexandersson.se

www.bahnhof.se/~hax

Sponsra denna blogg!
Med enskilda bidrag kan denna blogg bli bättre och vassare. För att ge ditt stöd, sänd ett SMS till 72550 med text som nedan.

Ge 10 kr, skriv: hax blog10

Ge 20 kr, skriv: hax blog20

Ge 30 kr, skriv: hax blog30

(Observera mellanslaget.)

Alla bidrag går till:
Web-hotell
Uppkopplingskostnader
Web-radio (kommer snart)

Tjänsten ovan debiteras din mobil. Den fungerar dock bara i Sverige, med svenska mobiltelefoner. För den tekniska lösningen står Yo.

Postgiro: 438 64 13-1

Annonsera på denna blogg!

Bloggarkiv

2005 April, del 2
2005 April, del 1

2005 Mars, del 2
2005 Mars, del 1
2005 Februari
2005 Januari
2004 December
2004 November
2004 Oktober


Blogg Maj 2005, del 1.


Tokfeministerna.
2005-05-15 kl 21.30

Oj.

Kvällens SVT Dokument Inifrån var inte att leka med. Den stora feministiska konspirationsteorin granskades. Teorin om utbredda, djävulsdyrkande, pedofila, våldsbenägna manliga nätverk med förgreningar högt upp i samhällstoppen sattes under luppen - och föll ihop som det korthus den är.

Samtidigt avslöjades det tokfeministiska nätverk som är beredda att offra allt (även andra kvinnors mentala hälsa) för sin så kallade genusideologi. Ett nätverk med förgreningar in i den socialdemokratiska regeringen och samhällstoppen...

Som det klassiska avslöjarreportage detta är, hade det en tuff knorr. Först sliter regeringens "genusexpert" Gunilla Ekberg av sig mikrofonen och går, när frågorna blir allt för besvärande. Sedan hotar hon reportern (i hissen på väg ut). "Räkna inte med att du får hjälp på någon kvinnojour."

I nästa vecka fortsätter granskningen. Då visar man hur dessa stolligheter har aktivt stöd långt in i den socialdemokratiska maktapparaten.

(Detta program lär finnas att se på nätet från och med i morgon.)


Tänker folk? Alls?
2005-05-14 kl 14.00

Då är det påställ igen. EU-kommissionären Margot Wahlström har mumlat i kön - på ett sätt som, utan större svårighet, kan tolkas som att hon buntar ihop motstånd mot EU-konstitutionen med nazism och folkmord. OK. Det var kanske inte så hon menade. Men att inte inse att det kan tolkas på detta sätt är rätt amatörmässigt. Inte minst som det kommer från unionens propagandakommissionär.

Och EU-kommissionens ordförande, Barroso - som lät sig bjudas på lyxsemester av en kille som lite senare skulle få en jätteutbetalning från EU. Fattar han inte att sådant tveklöst kommer att skapa problem?

Nej. Dom tänker inte. Alls. Ta till exempel den tyske politikern Peter Gloystein. Han tvingas avgå efter att ha... hällt champagne över en hemlös! Framför pressens smattrande kameror. Hur tänkte han då? Gloystein säger att det handlar om ett "missförstånd". OK - så exakt vad var det han hade tänkt sig kommunicera och hur hade han tänkt sig att det skulle uppfattas?

Nej. Dom tänker inte. Antingen är politikerna bara korkade. Eller också har dom, på något arrogant sätt, tappat all kontakt med verkligheten.


Frihetshelg.
2005-05-13 kl 12.30

Jag befinner mig på Gimo Herrgård i Uppland. Är svårt bakfull. Tänker dock "bota" detta rätt så omgående. Så det blir kanske lite glest, ryckigt och förvirrat med inläggen på denna blogg fram till och med söndag.

Nåväl... Min uppgift här är av representativ karaktär. I kväll är det meningen att jag skall styra upp snapsande, tal och sång på Fria Moderata Studentförbundets representantskap, som hålls här i helgen.

FMSF är en intressant organisation. Den är lite av den sista motståndsfickan inom en moderat rörelse som driver allt längre åt vänster.

I detta "reservat" får ideologi och idédebatt blomma fritt. I motionsfloden finns förslag om att begränsa politikernas maktbefogenheter; en ny utrikespolitik för frihet; erkännande av Taiwan; utträde ur FN; nej till EU:s så kallade konstitution; begränsning av statens registrering av sina medborgare; full avtalsfrihet när det gäller samlevandeformer - och en massa andra förslag som säkert får "de nya moderaterna" att sucka uppgivet.

Detta är, med andra ord, en utmärkt plats att vara full på under en helg...


Självbevarelsedrift... noll. :-)
2005-05-13 kl 02.15

Pressmeddelande från Frihetsfronten.

Frihetsfrontens ordförande:
JAG KAN TA DEBATTEN MOT GÖRAN PERSSON!

"Jag kan hoppa in istället för Fredrik Reinfeldt och ta debatten mot Göran Persson." Detta säger Frihetsfrontens ordförande Henrik Alexandersson.

Eftersom (s) och (m) inte kommer överens om formerna för vårens debatter hotar nu (s) att hålla dem ändå - mot en tom talarstol. Det verkar ju rätt fånigt. Därför ställer Frihetsfrontens ordförande gärna upp och tar debatten mot Göran Persson, om det skulle behövas. Allt som krävs är att de meddelar tid och plats.

"En sådan debatt skulle säkert bli mycket mer fartfylld och roligare än den som ursprungligen planerades. Ett möte mellan Reinfeldt och Persson skulle bara bli en tävling om vem som kan springa snabbast mot mitten. Om jag får möta Göran Persson kan jag lova en betydligt tuffare ideologisk debatt mellan frihet och socialism. Ett klart alternativ till den socialmoderata hegemonin."

"För att understryka mina goda intentioner kan jag ta med mig en ostbricka att bjuda Herr Doktor Statsministern på."

"Skall Persson slåss, då skall det vara med någon i hans egen storlek" avslutar Frihetsfrontens ordförande, som själv är en lagom rund man i sina bästa år.


Ur citatlådan.
2005-05-12 kl 16.35

"Det var på en resa med min make Jimmy, under presidentvalskampanjen, som jag på allvar blev medveten om de förståndshandikappades svåra situation."

- Rosalyn Carter, f.d. First Lady.


Praktgrälet rullar på.
2005-05-12 kl 15.40

Debatten mellan SCB:s professor Joachim Vogel och Timbros Johnny Munkhammar om tillväxt och välfärd rasar vidare i Smedjan. Ny utgåva på nätet i dag, som även innehåller mycket annat intressant.


SVT Aktuellt gör en frivolt på logikens bakgård.
2005-05-12 kl 13.00

Är det humor? Är det satir? Är det en socialdemokratisk valfilm av Roy Andersson? Nej - det är SVT:s Aktuellt!

Gårdagens (onsdagens) 21-sändning av Aktuellt var så överdrivet tendentiös att den till slut blev en parodi på sig själv. Det började med att fp-ledaren Lars Leijonborg påannonserades så här "Folkpartiledaren till attack mot förtidspensionärerna".

Vad Leijonborg sedan talade om i inslaget var att ett utbrett fusk och ett överutnyttjande av systemet ligger bakom de skyhöga kostnaderna för förtidspensionerna. Han sade även att de som fuskar bör stängas av från ersättning. Så långt, så gott.

I nästa segment kommenterade finansminister Nuder (s) lite magsurt Leijonborgs uttalande.

Sedan... trumvirvel... det mest enfaldiga som sänts på länge. Jarl Alfredius påannonserar "En av de förtidspensionerade som har reagerat starkt på Lars Leijonborgs uttalande är 35-åriga Lisa Jansson från Huddinge. Hon är förtidspensionerad efter en svår bilolycka för fyra år sedan och nu känner hon sig kränkt."

Sakta i backarna nu! Hon har alltså redan klockan 21.04 hunnit reagera på det Leijonborg sade kl 21.01? Nej, naturligtvis inte. Det här är någon stackare som Aktuellt har letat upp, speciellt för att kommentera folkpartiledaren. (Det skulle vara intressant att veta vem kvinnan egentligen är och hur de fick kontakt med henne.)

Dessutom - Leijonborg har inte sagt ett ljud om de som verkligen är sjuka (vilket Lisa Jansson förefaller vara). Han talade om de som fuskar och överutnyttjar systemet. Så vad i hela världen har den här människan att "känna sig kränkt" över?

Så rullar inslaget. In i ett kitschigt vardagsrum släpar sig en kvinna stödd på en rullator. Runt halsen har hon en stödkrage. Hon säger "Det är verkligen ett påhopp. Det är ännu mer förnedring. Ens liv som blir förstört." Rösten brister och man tror att hon skall börja gråta. "Man bygger upp, man har en målsättning i livet, och jobbet är en del av den. (...) Och sen då Leijonborg som kommer och säger att man fuskar till sig det här."

Reportern berättar om Lisa Janssons trafikolycka och säger "Att folkpartiledaren säger att det finns många som fuskar gör henne både ledsen och förbannad." Över till den sjukpensionerade. "Alla, tror jag innerst inne, vill ha ett värde som människa. Man måste hitta det där värdet och sedan har man haft det där målet i hela sitt liv, att vara uppskattad för någonting. [Snyftar.] Att inte vara någon börda, någon klump. Någon som han beskriver. Någon fuskare. Då är det som förnedring, igen. Ingen som tror på hur man mår."

Milde himmel! Har Lars Leijonborg med ett enda ord ens antytt att de som är sjuka på riktigt i själva verket skulle vara fuskare? Nope!

När folkpartiledaren talar om dem som fuskar - varför visar Aktuellt då upp en person som till synes är sjuk på riktigt? På vilket sätt har denna Lisa Jansson någon som helst anledning att bry sig om att Leijonborg vill klämma åt fuskarna - om hon inte själv tillhör denna grupp? Det hela är direkt ologiskt och obegripligt.

Detta inslag är så dumt, tendentiös, ofrivilligt humorisktiskt och partiskt att det förmodligen kommer att vinna något slags pris.


(S) försöker stoppa Riksrevisorernas rapporter.
2005-05-11 kl 22.00

Nu är det nästan lite scoop på gång: Socialdemokraterna försöker hindra att kritiska rapporter från Riksrevisionen läggs fram för riksdagen.

Så här... Det är inte revisorerna, utan en politiskt tillsatt styrelse, som bestämmer vilka revisionsrapporter som skall presenteras för riksdagen. (Det naturliga hade varit att sända alla revisionsrapporter vidare. Men så vill (s) inte ha det, eftersom de då inte kan ha kontroll över vad riksdagen får veta.)

Och nu närmar sig valåret - vilket gör (s) extra känsliga för kritik. Så nu försöker de hindra i princip var enda rapport som resten av Riksrevisionens styrelse vill sända vidare till de folkvalda.

Argumenten? Tja, en inte allt för vågad gissning är att man kan höra regeringspartiets företrädare säga saker som att "det här är ju inte så aktuellt längre eftersom det är något som redan har hänt". (!) På den nivån ligger argumenten. Jag lovar!

Nu senast har det varit bråk om självaste revisionsberättelsen för årsredovisningen för staten. Den kan (s) inte försöka stoppa, eftersom det står i lagen att just den måste sändas vidare. Men de kan hindra att kritiska sidokommentarer bifogas. Därför röstade de i dag ner förslaget att Riksrevisionens föredragnings-PM i ärendet skulle bifogas rapporten.

Vad står det då i detta dokument? Jag råkar ha ett exemplar på mitt bord. Här kommer några åsikter från Riksrevisionens tjänstemän om saker som "negativt påverkar informationskvaliteten och därmed användbarheten av årsredovisningen för staten som analysmaterial och beslutsunderlag".

- All statlig verksamhet redovisas inte över statsbudgbeten.

- All verksamhet redovisas inte fullt periodiserad. Detta gäller främst skatteuppbörden.

- Nettoredovisning av inkomster och utgifter i statsbudgeten förekommer i flera fall.

- Den av regeringen beslutade organisatoriska avgränsningen omfattar inte samtliga statliga myndigheter.

Det betyder på vanlig svenska att regeringen fifflar med bokföringen - för att ge intryck av att den håller sig inom ramarna. Genom "kreativ bokföring" skapar Nuder en bild av att statsfinanserna är bättre än de i verkligheten är.

Riksrevisionen anser också att det är "olyckligt att det inte sker en övergång till en statsbudget enligt bokföringsmässiga grunder". Det betyder, vad jag kan förstå, att staten själv inte följer de regler som den tvingar var enda småföretagare i vårt land att följa - med hot om böter eller fängelse om de inte lyder.

Så visst kan man förstå att socialdemokraterna under inga omständigheter vill att dessa revisionskommentarer skall få allmän spridning. Och detta är, som sagt, bara ett exempel på vad (s) i Riksrevisionens styrelse regelmässigt försöker stoppa.


The Swedish Way...
2005-05-11 kl 21.20

Jag har tillbringat ett par timmar av kvällen på seminariet "Baltikums frigörelse och svensk diplomati". En intressant övning.

Den svenska vänstern behandlade under hela frigörelsen de balitiska staterna rätt styvmoderligt. Vi kommer alla ihåg uttalanden om att de skulle vara en naturlig del av den sovjetiska maktsfären. Men det var inte bara politikerna som betedde sig märkligt. På UD tycktes man inte ta den pågående processen på riktigt allvar. Lars Peter Fredén (författare till en bok med samma namn som seminariet) berättade hur man som svensk diplomat på plats fick arbeta med mycket små resurser - och bristfällig uppbackning från Stockholm - i en tid av snabba, mycket dramatiska förändringar.

Tankarna går till genomklappningen i samband med vinterns tsunami-katastrof.

Och det här är kanske ett spår värt att fundera över. Det fanns säkert socialdemokrater och andra som hade ideologiska motiv för att direkt motverka de baltiska staternas frihet. Men jag tror att mycket av förklaringen finns i en konservativ hållning och en oförmåga att hanterna nya, dramatiska och omvälvande händelser. Fantasilöshet, handfallenhet och inkompetens var - som vanligt - dagens lösen.

Dom är alltså inte bara elaka. Dom är inkompetenta också, sossarna.


Obehagligt, del 2.
2005-05-11 kl 15.00

En sommar, i min ungdom, jobbade jag som spärrvakt i Stockholms tunnelbana. På den tiden var det Kommunal som var det fackförbund som man, i princip, tvingdes vara med i.

En dag satt ett anslag uppsatt om en facklig ungdomskurs. Den arrangerades av Kommunal och SSU och hölls på kursgård med helpension. "Naturligtvis" på betald arbetstid. Nyfiken som jag är, anmälde jag mig. Alltid kan man ju reta någon...

Under det omfattande historie-passet fick man höra mycket...

Jag vill minnas att man, när det gäller Sverige, började med Brunkebergskravallerna. Vilket man tydligen tyckte var en viktig och fin stund i vårt lands historia.

När det gäller skotten i Ådalen korvstoppades vi med alla de halvsanningar i selektivt urval som krävs för att den historien skall passa dagens socialdemokratiska syften.

En stor del av tiden ägnades åt att hylla och vårda Anton Nilssons gärning. (Amalthea-mannen, se notis nedan.) Jag käftade emot. Men att ifrågasätta användandet av dödligt våld i arbetarrörelsens tjänst, det... föll inte i god jord, om man så säger.

Vad gäller "arbetarrörelsen och klasskampen" i andra länder fick vi bland annat veta att franska revolutionen var bra, nödvändig och viktig. Och jag kommer aldrig att glömma min totala förvåning när den snipiga SSU-brud som ledde kurspasset förklarade att "En viktig sak med den franska revolutionen var att man avskaffade dödsstraffet." Häpp! Finns det någon enskild händelse i historien som förknippas med avhuggna huvuden, då är det väl ändå franska revolutionen? Fast det är klart... "klassfiender" och politiska motståndare kanske inte räknas?

Så, när Byggnads nu för tiden står och skriker "Go Home!" till baltiska byggarbetare, då bygger det på en tradition av att ta i med hårdhandskarna för att få som man vill. En historisk tradition - som fortfarande vårdas ömt inom socialdemokratin och facket.


Obehagligt.
2005-05-11 kl 14.40

Socialdemokraternas feministiska nätverk misshandlar folk utanför en porrklubb.

En man skjuts till döds på en turkisk SSU-klubbs lokaler i Tensta.

Det finns - tyvärr - en kultur inom arbetarrörelsen av att gärna ta till knytnävarna istället för att använda argument. Se till exempel hur Anton Nilsson, mannen som dödade i den fackliga kampens namn (Amaltheaattentatet, Malmö, 1908) fortfarande är hyllad och kultförklarad inom SSU.


Har de borgerliga toppat för tidigt?
2005-05-10 kl 15.00

I dagens Demoskop-mätning backar de borgerliga, samtidigt som det rödgröna blocket ökar. Visserligen finns det fortfarande en femprocentig borgerlig majoritet. Men det går inte att frigöra sig från frågorna: Har de borgerliga toppat för tidigt? Är det som vanligt, att borgarna bara går bra i mellanvalsperioder?

Det är 17 månader kvar till valet och de borgerliga måste behålla initiativet och sitt moment. Det kommer de knappast att klara på egen hand. Nu krävs det att alla borgerliga opinionsbildare (ledarsidor, debattörer och andra) gör sitt jobb för att förklara vad som är bra med en borgerlig regering.

Samtidigt gäller det att hålla (s) på defensiven. Under den senaste månaden tycks de socialdemokratiska skandalerna ha lagt sig. Men är det verkligen någon som tror att de har skärpt till sig? Naturligtvis inte. Myglet fortsätter. Men det sker utan att upptäckas. Därför gäller det att fortsätta granska (s) i sömmarna. Var enda dag. I 17 månader.

I dagens mätning ligger (mp) under fyraprocentsspärren, vilket är glädjande. Där bör de hållas kvar. Därför gäller det att även sätta miljöpartiets politik under luppen. Det är en outsinlig källa av dumheter, självmotsägelser och grön fundamentalism.

Även (v) fortsätter sin kräftgång. Nu ligger de på 5,5 procent och närmar sig stadigt, även de, fyraprocentsspärren. När det gäller att bekämpa vänsterpartiet är målet i princip öppet. Det har blottlagts hinkvis med obehagligheter i partiets historia. Partiledaren kallar sig fortfarande kommunist. Och politiken är både populistisk och förmyndarmässig, på en och samma gång.

Visst är ett maktskifte möjligt. Men det kräver att alla borgerliga och frihetliga krafter skärper till sig. Här krävs hårt arbete, mod och uthållighet - i 17 månader.


Tid för frihet!
2005-05-10 kl 13.15

För en stund sedan avslutade George W. Bush sitt tal i Tiblisi, Georgien. Den amerikanske presidenten talade inför en publik som bokstavligen talat var så stor att man inte kunde se slutet på folkhavet.

Men det viktiga var naturligtvis budskapet: Frihet och demokrati. Bush talade om den våg av fredliga, demokratiska maktövertaganden som vi kunnat se i ett antal totalitära länder. Han talade om varje människas rätt till frihet. Om demokrati som det system som tillåter människor att tillvarata denna frihet. Och han lovade det Georgiska folket att USA står vid dess sida, som garant för oberoende och frihet. Massor av applåder. Det var rent av rörande.

Jag tror att Bush har tillfört en viktig sak i världspolitiken. Långsamt tvingar han alla att avslöja var de står. För eller emot frihet? För eller emot demokrati? Den postmoderna relativismens tid är över. Nu är det dags för enskilda, politiska grupper och nationer att bekänna färg. Det goda i detta är att, när folk till slut måste ta ställning, då blir det i de allra flesta fall för friheten.

Neutralitet, relativism, feghet, otydlighet och undfallenhet har aldrig tjänat frihetens och demokratins sak. Det är klarspråk och tydliga ställningstaganden som gör vår värld bättre!


Varm luft från justitieministern.
2005-05-09 kl 22.20

Om du håller på att förlora ansiktet - bluffa! Den taktiken har statsminister Göran Persson (s), utrikesminister Laila Freivalds (s) och justitieminister Thomas Bodström (s) använt sig av när det gäller den så kallade Egypten-affären.

Nu senast, i helgen, var det Thomas Bodström som tog till orda i frågan. Till att börja med säger han att han inte ångrar den brutala avvisningen. Det har ju inte framförts någon allvarlig kritik mot den, menar han. Såpass? Får jag påminna om att JO riktade synnerligen allvarlig kritik mot hur det hela hanterades. Denna kritik stannade först strax innan att ärendet lämnades till åtal.

Sedan kommer det - samma knep som Göran Persson använde i december. Bodström påstår att de två bevisligen är terrorister, med kopplingar till egyptiska jihad. Well, the jury is out on that one. Det enda vi med säkerhet vet är att i vart fall en av de två varit oppositionell (och därmed förföljd) i Egypten. Vilket är ett brott vid Nilens stränder, men inte i Sverige. I vart fall inte ännu...

Om de två nu var terrorister - hur kan det då komma sig att den ene frigavs, efter en tid i egyptiskt fängelse där han utsatts för tortyr? Om han verkligen hade haft någon som helst koppling till terrorism - då hade han aldrig försatts på fri fot. (Han står i och för sig fortfarande under de egyptiska myndigheternas kontroll. Men det verkar mest handla om att de är nervösa för vad han kan komma att berätta för svenska journalister.)

Således har vi här en oskyldig man, som med Sveriges benägna hjälp, under brutala former, har avvisats till tortyr. Det kan justitieministern aldrig komma runt.

Den andre mannen är dömd till ett långt fängelsestraff. Efter tortyr. Rättegången hölls i en militärdomstol. Han fick inte kalla egna vittnen. Han fick inte ta del av allt åklagarens material. Och han får inte överklaga sin dom, annat än med den egyptiske presidentens tillstånd. Bland andra Human Rights Watch avfärdar denna rättegång som en ren parodi.

Än så länge har det på intet sätt belagts att denne man skulle vara "skyldig" till något annat än att vara oppositionell.

Men OK - säg att jag är en naiv dåre som ifrågasätter om det var rätt att utvisa de två till tortyr och skenrätt i Egypten. I så fall trivs jag rätt bra med att vara en naiv dåre. Jag anser nämligen att folk har rätt till en opartisk rättslig prövning. Jag anser att mäniskor som utan förvarning utvisas skall få ta kontakt med sina advokater. Jag tycker att tortyr längst möjligt skall undvikas. Jag anser att människor som vistas i vårt land skall ha rätt till en rättssäker behandling. Jag anser att vi inte får kompromissa med våra demokratiska principer. Annars är vi inte ett dugg bättre än de terrorister som vi, förvisso, måste bekämpa.

Justitieministerns utspel i helgen var bara varm luft. Egyptenaffären är fortfarande ett öppet sår.


Är det något krut i MUF?
2005-05-09 kl 17.15

Är Moderata Ungdomsförbundet rebeller, välkammade eller välkammade rebeller? Välkommen på Frihetsfrontens talarkväll - i morgon, tisdag - och lyssna till MUF-ordföranden Johan Forssell. Tid, plats och praktikaliteter, se länken ovan.


Kleptokrati!
2005-05-09 kl 16.15

Korrekthetsminister Jens Orback hotar på nytt med lagstiftning, vad gäller könsfördelningen i landets bolagsstyrelser.

Detta tilltag måste stoppas! Det är de människor som äger företagen - ingen annan - som har rätt att tillsätta dess ledning.

Vilka grunder ägarna har för att utse ett företags styrelse - det skall staten, facket, feministerna, journalisterna och åsiktsjonglörerna inte lägga sig i! Det är inte deras företag. De har inte rätt att bestämma hur andra skall förvalta sin egendom.

(Däremot står det naturligtvis var och en fritt att utöva sitt inflytande som konsument, genom att gynna eller bojkotta olika företag på grund av deras beteende i olika avseenden.)

Att drämma till med lagstiftning på detta område vore en kränkning av äganderätten. Är Orback verkligen säker på att han vill ta den fighten..?

Att staten skall styra vilka som kommer sitta i privata bolags ledning - vilken fullständigt befängd tanke!

Staten har bra rätt att lägga sig i den verksamhet den själv är satt att sköta eller som den själv äger. Och där finns tydligen en del övrigt att önska, bland annat ur ett jämställdhetsperspektiv.


17 månaders gatlopp.
2005-05-09 kl 10.25

I SVT Morgon handlade analysen åter om att de borgerliga saknar en gemensam linje om ersättningsnivåer i trygghetssystemen. Att de borgerliga står hand i hand och skall ut på en gemensam turne, det spelar mindre roll. Det är ersättningsnivåerna som intresserar media.

Jag har tidigare skrivit om det orimliga i att de borgerliga förväntas stå enade som ett parti - medan (s), (v) och (mp) kommer undan med en betydligt mer spretig politik.

Så, då är frågan. Är detta kampanjjournalistik, iscensatt av journalister som är fientligt inställda till den borgerliga alliansen? I något fall är svaret säkert ja. Men som regel är det nog enklare än så...

Media lever på att förmedla nyheter. Borgerlig enighet är inte någon spännande nyhet. Det är däremot borgerlig oenighet. Och journalisterna - deras uppgift är att granska alla kritiskt. Därför är det inget konstigt i att de försöker tvinga fram tydliga svar från den kvartett som gör anspråk på makten här i landet.

Man kan visserligen önska att de skulle granska den röd-gröna röran på samma sätt. Men det är förmodligen inte alls lika nyhetsmässigt. Det samarbetet fungerar ju, trots allt. Om än med nöd och näppe. Oenigheten på vänsterflanken är, tyvärr, en "icke-nyhet".

Så, visst! Det är orimligt att kräva att de borgerliga partierna skall stå enade som ett i alla frågor. Men media kommer inte att ge sig. Nyhetsdramaturgin kräver ett svar.

Och tro inte att detta problem försvinner - även om den borgerliga alliansen skulle lägga fram ett gemensamt förslag om ersättningsnivåer. Då skulle media bara gå vidare till nästa område där det finns olika åsikter partierna emellan.


Legalisera!
2005-05-08 kl 19.20

Ursäkta om jag är lite senkommen - men det är en sådan där rörig helg... Hur som helst hölls i går den årliga demonstrationen för legaliseraing av cannabis. När regnet till slut gav med sig samlades drygt 300 personer på Hötorget i Stockholm för att demonstrera mot ett tramsigt förbud.

Läs mer på Swecan.


Vågmästarna.
2005-05-08 kl 13.30

Miljöpartiet har hållit kongress. En redan märklig politik har spätts på med till exempel krav på ett räntefritt samhälle och obligatoriska pappamånader i föräldraförsäkringen.

På vissa punkter har kongressen gett partiledningen problem i dess samarbete med (s). Till exempel ville kongressen inte lätta på miljöpartiets EU-negativa hållning. Ett beslut som språkrören tänker komma runt genom att över huvud taget inte ta upp den frågan i regeringssamarbetet. Det är ju också en taktik... Att mörka sina egna åsikter för att kunna fortsätta hålla Göran Persson under armarna.

Men - samtidigt finns det mycket märkligheter (mp) håller fast vid och driver gentemot (s). Resultatet blir att ett litet parti, som pendlar mellan fyra och åtta procent av väljarsympatierna i praktiken kan hålla resten av det politiska Sverige gisslan. Trängselskatten i Stockholm är ett exempel. Den nya järnvägen rakt ut i ingenstans i Norrland ett annat. Detta är säkert kul för (mp). Men det är mindre underhållande för de 90-95 procent av svenska folket som röstar på något annat parti - och som får betala för galenskaperna.

Nu är det hög tid att (mp) åker ur riksdagen, för gott.


Freakshow.
2005-05-06 kl 14.55

Det finns folk som är en parodi på sig själva. Kristdemokraternas ungdomsförbund, KDU, till exempel.

Det började med att de - efter ett möte i den kristna lynch-mobben - kom fram till att det inte går an att ha en KDU-ordförande som är bög. Bort med honom.

(Det fanns många andra skäl till att Slottner tvingades bort. Men de kommer ingen att komma ihåg. Han kommer för all framtid att vara "KDU-orföranden som fick avgå för att han var homosexuell".)

Sedan tog maktstriden vid. I ena ringhörnan - de konservativa mörkermännen från sällskapet Engelbrekt. I andra ringhörnan - tungomålstalare från Livets Ord.

Maktkamp, mygel, votering - och Livets Ords Ella Bohlin tog i dag hem segern mede röstsiffrorna 79-76.

Kvällens stämmobankett blir säkert gemytlig...


Hej då, miljöpartiet!
2005-05-05 kl 16.55

Miljöpartiet håller kongress och meddelar att man tänker stärka sin feministiska profil.

Visst! Utmärkt! Feministfrågorna ligger långt ner på listan över ämnen som de svenska väljarna prioriterar. En starkare feministisk profil är lika med färre väljare.

Den rödgröna röran håller på att dö sotdöden. Äntligen!


Den verkliga valrörelsen.
2005-05-05 kl 13.25

I dag går britterna till val. I svenska media har rapporteringen, till största delen, handlat om att väljarna är kritiska mot premiärminister Blair på grund av kriget i Irak.

Men när jag talar med mina brittiska vänner, då blir bilden en annan. Kriget är en fråga, men inte speciellt stor. Istället handlar det om att vården inte är så bra som folk förväntar sig. Skolan. Kriminaliteten. Hotet om höjda skatter. Blairs förvandling från ung, ny och fräsch - till trött, hal och opålitlig. Det är sådant som vanligt folk diskuterar.

Tony Blair kommer förmodligen att bli omvald. Huvudsakligen på grund av att alternativen är kassa. Liberaldemokraterna är fjantar. Tories är inte regeringsmässiga och fiskar samtidigt i allt för grumliga vatten. Skall någon kunna hota Blair, då blir det först nästa val. Och då måste oppositionen skrärpa sig ordentligt.

Visst hade det varit trevligt om vi, de svenska mediekonsumenterna, hade fått veta mer om denna, den verkliga brittiska valrörelsen.


SVT Aktuellt ursäktar terrorism.
2005-05-04 kl 22.25

Vi börjar nästan bli vana vid att svenska media gnäller, använder orwellskt nyspråk och vinklar när det gäller Irak. Senaste exemplet sågas på den utmärkta bloggen Sømnlösa Nætter. Läs och sucka sedan uppgivet...


Öppenhet.
2005-05-04 kl 21.55

I en notis nedan skrev jag om att moderaterna - kanske - är på väg tillbaka till en tuff, kompetent och konsekvent linje. Ett par tankar till på det spåret...

När moderaterna satte ner foten och visade att nivåerna i regeringens ersättningsnivåer inte skiljer sig så mycket från deras - då vann de en viktig målgrupp. Jag talar om dem som i marknadsföringstermer kallas för "prisjägarna". Det är de som går före, luskar ut var det bästa erbjudandet finns, och sedan berättar om det för alla andra. Dessa människor påverkar andra mycket mer än till exempel reklam och media. Det är dessutom en snabbtänkt grupp - som inser att lika ersättningsnivåer blir en bättre affär med sänkt skatt än med oförändrad.

Men den stora fördelen med att stanna och slåss (istället för att falla undan i fråga efter fråga) handlar om trovärdighet.

Alla vet att (s) är myglare som driver ett dolskt maktspel. Men hur är det med (m)? Tja, så länge de taktiserar och byter fot räknas även de in i gruppen myglare. Men när de stannar upp, är tydliga och tar strid - då inträffar en förvandling. Då framstår (m) plötsligt som mer ärliga i sitt uppsåt.

(S) inre är en dold värld. Där taktiseras det och där förbereds valfläsket. När det gäller den kan inte ens vårt lands skickligaste politiska journalister annat än gissa och spekulera.

Ställt mot detta kan det vara en väldigt god poäng för (m) att spela med öppna kort. Detta är vår politik. Detta är våra motiv. Så här ser det ut bakom scen. På så sätt kan de göra människor delaktiga i sitt arbete. Och det lär väcka sympati - vilket är precis vad man bör eftersträva.

Misstänksamma, det kan folk få vara mot Göran Persson och hans regering.


Anfall!
2005-05-04 kl 15.25

Moderaterna har faktiskt lyckats få visst genomslag för sin åsikt om ersättningsnivåerna. 65 procent och skattesänkningar är bättre än socialdemokraternas 64 procent utan skattesänkningar.

Men detta räcker naturligtvis inte. Nu borde borgerligheten sätta in nästa stöt mot regeringen. Upplägget är nästan givet: Socialdemokratisk politik hotar pensionerna!

Om vi inte får kontroll på "ohälsotalen" och om inte fler sätts i arbete - då hotas pensionen för oss alla.

Mindre pengar i pensionskuvertet med (s) - det borde ta skruv...


Olika falla ödets lotter.
2005-05-04 kl 15.10

I höstas förbjöd Sveriges Television sin medarbetare Per Gudmundson att blogga. I vart fall om han vill behålla jobbet.

Däremot är det tydligen inga som helst problem att anställda på Sveriges Radio deltar i socialistiska första-maj-tåg.

Läs mera här.


Snillen spekulerar.
2005-05-04 kl 12.15

Brittiska The Independent rapporterar från "Mötet för europeisk kultur" som under två dagar har avhållits i Paris.

Här hade kulturpersonligheter och kändisar samlats till ett möte vars syfte var att ge lite glans åt den så kallade EU-konstitutionen. Eller "Euro-luvvies for the new EU treaty" som The Independent kallar övningen.

"Trötta inte ut dig själv med att läsa fördragets alla 800 sidor. Rösta bara ja. Det är så viktigt." sade den brittiska 60-tals popstjärnan Marianne Faithfull.

Den franska skådespelerskan Jeanne Moreau förklarade att "Det är som om man går längs en bäck och kommer till en flod. Vad skall man göra? Stanna kvar på flodbädden? Nej. Du går ombord på en båt och ser vart den för dig."

Naturligtvis var president Chirac inblandad i mötet. Det gav honom en ursäkt för att låta sig intervjuas i 50 minuter i fransk tv. Tid som han använde till att lägga ut texten för konstitutionen. Det var här han kallade den för "den franska revolutionens dotter".

Ett nej, menade Chirac, skulle betyda ett "sammanbrott för det europeiska projekt som utvecklats under 50 år". Inte visste jag att han tycker att Nice-fördraget är så dåligt. För det enda som händer vid ett nej till konstitutionen är att dagens regler (Nice-fördraget) fortsätter att gälla.


Ohederligt och farligt.
2005-05-04 kl 11.30

De flesta EU-länder har som bekant övergångsregler, vad gäller fri rörlighet för medborgare från de nya medlemsstaterna. Det är ett jävla ofog, på så många sätt.

En central invändning är att detta ger EU-medborgare olika rättigheter. Vilket i sin tur är både ohederligt och farligt.

Visst är det lite obehagligt att EU drar gränsen för fri rörlighet och lika rättigheter på ungefär samma ställe som Järnridån en gång gick?


Arabisk vår.
2005-05-04 kl 11.30

Missade du presentationen av Timbro Briefing Papers - Arabisk vår - revolt och reform i Mellanöstern? I så fall bör du gå till Timbros hemsida och hämta hem rapporten som PDF.

Rapporten är mycket läsvärd. Den är ett måste för alla med det minsta intresse för utrikespolitik och internationella frågor. Man borde läsa högt ur den för var enda rödskägg i vårt land.

Johan Norberg och Timbro har åter visat hur man kan göra stora, komplexa frågor överskådliga och lättillgängliga - utan att de för den sakens skull blir lättviktiga.

Rapporten borde översättas till engelska för en större publik. Och helt bestämt även till franska...


Andra andningen?
2005-05-03 kl 22.50

Något är i görningen.

Har inte vågen av moderata, politiska avböner mattats av? Finns det inte en känsla av att de börjar konsolidera nu?

För inte så länge sedan stod både Reinfeldt och Odenberg i stora intervjuer och svävade på målet när det gäller nivåerna i trygghetssystemen. Det gav ett rätt dåligt intryck.

Men i dag står de fast vid en åsikt, de kan försvara den, de kan ta för sig - och de är inte rädda för att klippa till sina motståndare. Plötsligt verkar de tro på vad de själva säger.

Naturligtvis kan ett högerparti inte förändras hur mycket som helst utan att förlora sin själ. Och det verkar som om (m) nu nått den punkt där de inte kan springa undan längre. Nu måste de stanna och slåss.

Och se - just den taktiken verkar fungera rätt så bra. Den kräver massor av jobb, klarspråk och mod. Men den fungerar.

Klassisk kunskap om väljarattityder säger att folk (oavsett partisympatier) ser moderaterna som kompetenta och konsekventa. Kanske är det detta Reinfeldt nu har upptäckt och anpassar sig till. Kanske har han lärt sig något av centerledaren Maud Olofssons klarspråk och frimod.

Just nu är olika skandaler och affärer faktiskt inte regeringens största problem. Nu är regeringen på defensiven - på grund av att oppositionen har börjat göra sitt jobb och pressar den. Främst när det gäller jobben.

Jag tror att tuffhets-linjen hade fungerat i princip lika bra om den moderata partiledningen bestämt sig för denna taktik redan från början. Då hade man dessutom kunnat undvika att flytta hela det politiska spektrat åt vänster.

Hur som helst - nu börjar det bli allvar. Nu måste borgerligheten lägga av med frökenfasonerna. Nu gäller stenhård politisk debatt och konfrontation med regeringen. Var enda jävla dag. I 17 månader.

Det här kommer att bli intressant.


6.817 namn.
2005-05-03 kl 15.00

Nu har startskottet gått. Nu har namningsamlingen inom (s) för en medlemsomröstning om en folkomröstning börjat.

Om minst 6.817 (s)-medlemmar skriver på, då måste socialdemokraterna hålla en intern medlemsomröstning. I den avgörs i sin tur om partiet skall vara för eller emot en folkomröstning om EU:s nya så kallade konstitution.

En knölig väg, förvisso. Men med goda chanser för dem som kräver folkomröstning att vinna. Och den socialdemokratiska partiledningen verkar smart nog att inte försöka sabotera namninsamlingen.

Det hela är märkligt. Om Göran Persson redan nu sade ja till en folkomröstning - då skulle partiet gå upp i opinionsmätningarna. Och det skulle framstå som hans förtjänst.

Men om oppositionen inom (s) tvingar fram en folkomröstning - då kommer det varken att komma (s) eller Göran Persson till godo.

Mitt stalltips är: Det blir en folkomröstning. Och Göran Persson kommer, som vanligt, att dra benen efter sig.

Så gör (s) när de säljer smöret och tappar pengarna.


Stoppa Storebror!
2005-05-03 kl 11.35

Pär Ström lanserar i dag en viktig web-site:

www.stoppa-storebror.se


Ur citatsamlingen.
2005-05-03 kl 11.30

"Nej, det fanns ingen lagkänsla i regeringen. Det finns det nog inte nu heller. Regeringskansliet är en sorts förhandlingsorganisation där man kan säga att en vinst är bra, men någon annans förlust är inte heller att förakta."

Ines Uusmann, f.d. kommunikationsminister (s)


Och nu?
2005-05-03 kl 11.15

Det är bra att det börjar surras om den så kallade Egypten-affären igen. Detta är en fråga som inte får rinna ut i sanden.

Om man tittar i backspegeln har följande hänt: Regeringen har ljugit för riksdagens konstitutionsutskott. Regeringen har ljugit för FN. Säpo hävdar att UD ljuger i media. JO har riktat skarp kritik i ärendet, och inte stannat förrän strax innan åtal. JO säger öppet att han betvivlar att regeringen talar sanning. I SR Ekots lördagsintgervju på juldagen visade det sig att statsministern är vårdslös med sanningen, i frågan.

På justitiedepartementet - där det politiska ansvaret för polisens och Säpos handlande ligger - försöker man fortfarande ducka. Justitieministern svarar inte på frågor och ställer inte upp i intervjuer.

Vore det inte lika bra att regeringen erkänner att den gjort en gigantisk tavla - och sedan försökt dölja detta genom att ljuga?

Alternativet är att media kommer att tvinga fram sanningen. Och då blir det tuffare än om regeringen själv lägger korten på bordet. Då kan det bli en fråga om förtroende för enskilda statsråd - eller hela regeringen. (Detta är en fråga där vänsterpartiet och miljöpartiet, i rimlighetens namn, måste rösta med de borgerliga om det väcks ett misstroendevotum.)

Fattar regeringen inte att den, som den nu beter sig, bara ger media vittring på blod?

Alltihop är så typiskt Göran Persson. Han saknar principer, kompass och stringens. Han tror att kritikerna tröttnar, bara man drar en fråga i långbänk tillräckligt länge. Men den här gången är det mycket som talar för att den planen inte fungerar.

Hela affären pekar på något intressant i maktutövningens själva väsen. När taktiken från början är att undslippa ansvar genom att låtsas som det regnar - då kommer det surt efter. När ansvar en dag ändå utkrävs - då straffar sig principlösheten, undfallenheten och slappheten många, många gånger om.


Eftermiddagsunderhållning.
2005-05-02 kl 17.50

Nja. Anders Borg var väl måttligt spännande i SR Studio Etts 16-timma.

Däremot rök stickor och strån när Mikael Odenberg (m) och socialförsäkringsminister Berit Andnor (s) debatterade försäkringssystemen i Studio Etts 17-timma. Man kunde nästan höra hur röd av ilska Andnor blev i ansiktet.

Socialdemokraterna har ett gigantiskt pedagogiskt problem när det gäller att förklara för folk hur hemska de moderata 65-procentiga ersättningsnivåerna är. Varför? Jo, för att (s) själva vill förtidspensionera folk istället - med 64 procent av lönen.

Skillnaden är att (m) samtidigt vill sänka skatten för vanligt folk - vilket inte riktigt är (s) kopp te.

Alltså: Två nästan identiska ersättningsnivåer. Det ena med lägre skatter, det andra med dagens skatter.

Detta sammantaget gör det lite svårt för (s) att framställa (m) som drakoniska.

Har moderaterna, för en gångs skull, lyckats nita sossarna?


Hur menar han då?
2005-05-02 kl 15.55

Vänsterledaren Lars Ohly inledde sitt 1:a maj-tal med att läsa en dikt (nåja, fri vers) av Göran Sonnevi - om Vietnam. Centralt i denna är en upprördhet över att USA anklagat Nordvietnam för aggression.

Så, Lars Ohly menar alltså att Nordvietnam inte anföll och invaderade Sydvietnam? Eller..? Ohly är tydligen lika slarvig med historiska fakta som med nutida. Hans USA-hat gör honom blind för andras aggressioner och övergrepp. I historiens backspegel, liksom i dag.

Att vara kommunist är att bära skygglappar.


Kanske intressant...
2005-05-02 kl 15.10

I Studio Ett, P1, kl 16:10 intervjuas moderaternas chefsekonom Anders E. Borg - mannen som sägs vara arklitekten bakom moderaternas nya politik.


Obegripligt.
2005-05-02 kl 11.15

Sveriges Televisions kampanj "Fri Television" blir allt märkligare. Den senaste parollen är att "SVT är utmanaren bland tv-bolagen". För att sprida detta lite... udda budskap har man köpt dyr annonsplats i ett antal morgontidningar.

Utmanaren..?!?


2004 års tuffaste politiker-intervju!
2005-05-02 kl 11.15

Hos Mathias Sundin / Chydenius finns en utskrift av delar av Ekots lördagsintervju med Göran Persson på juldagen.

Den har ett speciellt värde - eftersom den är något så ovanligt som en intervju där reportern försöker nita Persson, rejält.

Dessutom är intervjun, i sak, väldigt avslöjande. Den visar att regeringen inte riktigt vet hur den skall kunna trixa sig ur den så kallade Egypten-affären.


Sådan är politiken.
2005-05-01 kl 20.55

Utrikesdepartementet behöver spara drygt 50 miljoner kronor. För att lösa detta har det talats om att sälja en del av de överdimensionerade och vräkiga ambassadörsresidens, som svenska staten äger runt om i världen. Men detta förslag har inte fallit i god jord.

UD:s politiska ledning säger nej. Den vill väl inte dra ner på kompisarnas och föredettingarna(s) förmåner, kan man anta.

Men visst går det att spara. Se till exempel på Margateta Winbergs residens i Brasilien. Stort och vräkigt. Stora garderober som passar hennes hobby - att samla på hattar. Tre hembiträden. Några av dem är lite sysslolösa - så de är nu satta på att anlägga en ny kryddträdgård åt ambassadörskan.

Det har tidigare uppmärksammats i media att ambassadernas representation ofta används för att förse den egna personalen med gratis mat och dricka. Samt för att ordna sponken när partikamrater kommer på besök från Sverige.

Att besparingar skall drabba den politiska klassen är - uppenbarligen - otänkbart i Sverige.

Är det någon som är förvånad?


Muu.nu.
2005-05-01 kl 20.15

Nu finns det en insamling på internet för att köpa en ko till Göran Persson. Som avskedspresent, när han slutar och flyttar hem till gården.


Söndagens höjdpunkt...
2005-05-01 kl 16.50

"Självfallet kan man inte skicka iväg barn som är så sjuka att de varken kan gå eller äta. Vi är väl för helvete inte nazister?"

Ur Ulf Nilsons krönika i dagens Expressen. Han skriver även om uppgiften att vissa av de apatiska flyktingbarnen skulle vara drogade av sina föräldrar. Helt rätt slår han fast att det i så fall är en fråga för polis och läkare - och inte för rykten och mytbildning.


Kollektivismens stora dag.
2005-05-01 kl 12.20

En nationell helgdag för att hylla en speciell politisk idé. Händelsevis just den politiska idé som det statsbärande partiet omfattar.

Osmakligt. Maktfullkomligt. Dumt.

Det är som om vi levde på medeltiden. Eller på Kuba.


2005 April, del 2