Bloggarkiv

Stöd denna blogg

Besök även:
Allvarligt Talat!
Moderskeppet
Captus.nu

Några bloggar:
Johan Norberg
Dick Erixon
I Chydenius Fotspår
Alicio i Underlandet
Federley

PJ Anders Linder
Stig-Björn Ljunggren
Nicklas Lundblad
Munkhammar

Danne Nordling

Margit Gennser
Spectator / Stambord
Håkan Jacobsson
Ankdammen
Ninja Economist

Knas
Globaljuggler
Sømnlösa Nætter
Ingen kommer undan...
Dibbuk.se

Smedjan / Sticket
The Globalization Institute
Becker-Posner
Virginia Postrel
Stefan Geens

The Media Market
A Punkt
Spookhead
Roland PM
Merit Wager

Segerstad
Södertankar
Christian Sandström
Frihet framför allt
Argast i Uppsala

Sänd mina rötter regn
Frihetspropaganda...
MyMarkup
Mothugg
Maths Larsson

Infidel
Kurt Lundgren
Rationalisten
Frihet och välfärd
Nyliberalism for dummies

Frihetsblog
Högkvarteret
EuroHacker
Johan Eriksson
Frykman

Thymbra
Fredriksson
Deep Blue
Framtidstanken
Libertarian 101

Samzidata (UK)
JKL
Xipe
Politiskt.nu
Per Gudmundson

Andra länkar:
Frihetsfronten
Nyliberalen
Sådan är kapitalismen
Medb. för folkomröstning
Smedjan

Cox and Forkum
Best of the Web Today
CNE (Europapolitik)
Tech Central Station
Europa Just Nu

Mediedrev
Flashback
Lankarkiv.com
HAX Media

Mina texter i urval:
Politik
Humor
Artiklar
Livet, typ

E-post:
hax@bahnhof.se

Adress:
Henrik Alexandersson
Box 5367
102 49 Stockholm

Tel: 0708 866 545

www.henrik-alexandersson.se

www.bahnhof.se/~hax

Sponsra denna blogg!
Med enskilda bidrag kan denna blogg bli bättre och vassare. För att ge ditt stöd, sänd ett SMS till 72550 med text som nedan.

Ge 10 kr, skriv: hax blog10

Ge 20 kr, skriv: hax blog20

Ge 30 kr, skriv: hax blog30

(Observera mellanslaget.)

Alla bidrag går till:
Web-hotell
Uppkopplingskostnader
Web-radio (kommer snart)

Tjänsten ovan debiteras din mobil. Den fungerar dock bara i Sverige, med svenska mobiltelefoner. För den tekniska lösningen står Yo.

Postgiro: 438 64 13-1

Annonsera på denna blogg!

Bloggarkiv

2005 Maj, del 1
2005 April, del 2

2005 April, del 1

2005 Mars, del 2
2005 Mars, del 1
2005 Februari
2005 Januari
2004 December
2004 November
2004 Oktober


Blogg Maj 2005, del 2.


I Frankrike...
2005-05-31 kl 19.20

Det är rätt intressant att se post mortem-debatten efter den franska folkomröstningen.

Frankrike har en misskött ekonomi. Landet har stelbent lagstiftning och en omfattande byråkrati, när man ser till företagandets villkor. Man binder ris åt egen rygg genom att motarbeta frihandeln. De sociala systemen är tungrodda och dyra. Den främlingsfientlighet (eller i vart fall misstänksamhet mot folk från andra länder) som finns i Frankrike är inte bara obehaglig - utan också kontraproduktiv på lång sikt.

Inget av detta klarar fransmännen att hantera. Istället skyller de på utlänningarna, omvärlden och EU:s (få) frihetsreformer. Det är väl enklast så, kan man anta...

Speciellt mycket rullar franska politiker med ögonen när de talar om "den brittiska fria marknaden". Att England har god tillväxt, stark ekonomi, låg arbetslöshet och blomstrande handel - det väljer fransmännen att blunda för. Istället pekar de finger och påstår att rätt väg är den rakt motsatta.

De är inte riktigt kloka, de där gallerna.


Och argast av dem alla...
2005-05-31 kl 14.05

Nu börjar det bli väldigt underhållande. Om Ylva Johansson (s) är arg över EU-domen om apoteksmonopolet - då är EU-parlamentarikern Carl Schlyter (mp) så där oregerligt Kalle Anka-arg. Han säger...

"Marknadsliberalerna har segrat, nu ska profiten och inte vetenskapen styra vilka läkemedel folk ska erbjudas för behandling. Varför ska EU ständigt utse Sverige som försökskanin för sina nyliberala experiment?"

Ha-ha! Visst, mannen!

Snälle lille Carl... Receptbelagda läkemedel kommer att fortsätta att vara receptbelagda. Beslutet innebär inget "experiment" - utan en anpassning till hur det redan fungerar i andra länder.

Dessutom glömmer Schlyter bort att apoteken i Sverige var privata fram till 70-talet. Då förstatligades och monopoliserades verksamheten av den svenska vänstern.

Är det något dagens beslut innebär - då är det slutet på ett socialistiskt experiment, som visat sig vara helt misslyckat.


Obstruktion, sa Bull.
2005-05-31 kl 13.45

"Min bedömning är att apoteksmonopolet blir kvar, men vi måste göra anpassningar i regelverket" säger vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson (s).

Hon säger vidare att det rådande systemet är bra för bland annat tillgångligheten!

Nämenvaffan! Detta är ju rent parodiskt.

Ett monopol med få försäljningsställen, som i princip bara håller öppet när alla andra jobbar - skulle det vara bättre för tillgängligheten än många fria butiker, som säljer läkemedel där folk vill handla, när de vill handla?

Antingen har Ylva Johansson förlorat all markkontakt. Eller också säger hon medvetet idiotiska saker - helt enkelt därför att hon inte har några bra argument att komma med. Alls.

Ge upp, monopolister! Ge upp!


Hej då, Apoteksmonopolet!
2005-05-31 kl 10.55

Så kom då EU-domstolens utslag: Apotekets monopol strider mot EU-rätten.

Nu kommer regeringen, naturligtvis, att försöka obstruera så mycket som möjligt. EU-domen gäller ett fall i Stockholms Tingsrätt. Därför finns det utrymme för staten att överklaga beslutet.

Men det är, i praktiken, omöjligt för regeringen att trycka tillbaka tandkrämen in i tuben igen.


Mörkermän!
2005-05-30 kl 23.05

Jaha, då stängs kärnkraftverket i Barsebäck helt.

Visserligen är placeringen inte den bästa, så nära stora städer i Sverige och Danmark. Men nu ligger Barsebäck där det ligger. Det skulle kunna fungera bra och säkert länge till. Men icke!

Ett fullt fungerande kraftverk som ger oss ren och billig energi stängs i förtid, av politiska skäl.

Kom ihåg detta nästa gång regeringen talar om vårt lands knappa resurser. Man slänger miljarder i sjön.

Och kom ihåg detta nästa gång regeringen talar om den så kallade växhuseffekten och koldioxidutsläppen. Nu tvingas vi använda mer av skitiga, fossila bränslen.

Handlingskraft och politisk enfald vandrar hand i hand...

Det är nästan, men bara nästan, så att man önskar att landet drabbas av en sjuhelvetes köldknäpp nästa vinter. Då blir det mörkt och kallt. Inte på grund av att moder natur har ställt till det, som i vintras - utan på grund av oansvarigt politiskt flum.


Nästa steg?
2005-05-30 kl 16.30

På onsdag blir det rökfritt på krogen och i förra veckan bestämde riksdagen att det skall bli förbjudet att sälja små cigarettpaket. Just när man trodde att klåfingrighet, förmynderi och larvighet nått något slags topp kommer ett TT-telegram...

Hyresgästföreningens tidning Vår Bostad har låtit göra en SIFO-undersökning som visar att var femte svensk (var tredje i gruppen pensionärer) vill att rökning skall förbjudas i hemmet.

OK, 80 procent tycker något annat. Men ofta räcker en undersökning som denna för att trigga igång politikerna. Man skall helt enkelt inte ge dem några idéer. (Det kan noteras att bland andra WHO:s chef, Gro Harlem-Bruntland, redan har fört fram ett liknande förslag.)


EU är inte alls i kris.
2005-05-30 kl 13.45

När Nice-fördraget antogs tyckte EU:s ledare och politiker att det var bra. Det är detta fördrag som fortsätter gälla om den så kallade EU-konstitutionen faller. Så vad bråkar alla om?

Det enda som förändrats är att EU fått fler medlemsländer. Det innebär att det blir lite trångt och knöligt i vissa moment. Men det kan man väl leva med?

Allt som skett i helgen är att EU-pamparna fått en knäpp på näsan, vilket fått dem att bli kinkiga som en 5-åring.

Och vad hade de väntat sig? Istället för en minimalistisk stadga, som de flesta hade kunnat acceptera - så författade de ett operettlibretto fyllt med sakpolitiska ställningstaganden, positiva rättigheter och lullull för olika särintressen. Det vill säga ett dokument där alla lätt kan finna något att ogilla.

OK. Nice-fördraget är inte bra, det heller. Men det är inte det som är grejen. Frågan är om EU är i kris eller ej. Mitt svar är nej.

Det enda verkliga irritationsmomentet är att förslaget till konstitution lyckades locka upp en massa kommunister, protektionister, nationalister och annat oknytt på banan. Men det, det är liksom själförvållat.

Vi lär nog bli sittande med Nice-fördraget tills politikerna tar sig samman och inser att ett regelverk måste vara minimalistiskt och ge utrymme för mångfald. Men det kommer knappast att ske i brådrasket.


Oreda.
2005-05-30 kl 12.10

Alicio i Underlandet rapporterar kring vad som kan komma att ske när franska förståsigpåare och EU försöker tolka - och eventuellt komma runt - gårdagens nej till den så kallade konstitutionen. Det här kan bli en ordentlig soppa...


Non!
2005-05-29 kl 22.30

En första prognos ger vid handen att 57 procent av fransmännen säger nej till EU:s så kallade konstitution - och 43 procent ja.

Detta är naturligtvis utmärkt - eftersom det är en dålig text. Vilket är något som även många som gillar EU borde kunna hålla med om.

Samtidigt ställer resultatet mycket stora krav på oss frihetsvänner. Nu gäller det att försvara den fria rörligheten och öppenheten. För visst fanns det idiotiska inslag av isolationism, protektionism, nationalism och främlingsfientlighet i delar av den franska nej-kampanjen.

Nu är frågan om politikerna drar rätt slutsatser av det som skett. Kommer de att verka för ett smalare och vassare EU? Eller kommer de att fortsätta att låta organisationen svälla vad gäller byråkrati, bidrag, regleringar och politisk klåfingrighet?


Barn mot Persson.
2005-05-29 kl 15.45

en ny CD sjunger barn om Göran Perssons brutna löften.


Byråkratin i vården.
2005-05-28 kl 20.15

För tio år sedan genererade ett vårdtillfälle på tio dagar fyra journalpapper. I dag genererar ett vårdtillfälle på fyra dagar 30 journalpapper! Läs mer hos Danne Nordling.


Lite litterär bildning.
2005-05-28 kl 19.50

Det är lördag och det förefaller vara en politisk icke-dag. Efter att ha sovit ut besökte jag Blogg-forum 2.0, vilket var rätt trevligt. Kul att få ansikten på en del av "kollegorna". Just nu regnar det och jag har tre maskiner gående i tvättstugan.

Så - vad skriver man en sådan här dag? Varför inte bidra till lite litterär bildning, för omväxlings skull? Nedan en text som jag tycker är oerhört underhållande. Den kommer ut Doktor Glas av Hjalmar Söderberg.

"Sommarsöndag. Damm och kvalm överallt, och bara fattigt folk i rörelse. Och fattigt folk är tyvärr mycket osympatiskt.

Vid fyratiden satte jag mig på en liten ångslup och for ut till Djurgårdsbrunn för att äta middag. Min hushållerska var bjuden på begravning och skulle dricka kaffe i det gröna efteråt. Det var ingen nära anförvant eller vän till henne som var död, men en begravning är i alla fall ett stort nöje för en kvinna av hennes klass, och jag hade inte hjärta att neka henne permission.

Jag kunde alltså inte få någon middag hemma.

Egentligen var jag också bortbjuden till bekanta på en villa i skärgården, men jag kände ingen lust.

Jag tycker inte så mycket om varken bekanta eller villor eller skärgården. Framförallt inte skärgården. Ett landskap hackat till kalops. Små holmar, små vatten, små bergsknallar och små mariga träd. Ett blekt och fattigt landskap, kallt i färgen, mest grått och blått, och likväl inte fattigt nog att äga ödslighetens storhet.

När jag hör människor berömma skärgårdens vackra natur misstänker jag alltid att de ha helt andra saker i tankarna, och vid närmare undersökning visar det sig nästan alltid att misstanken bekräftas."

Ett misantropiskt mästerverk!


Sovjetstater!
2005-05-27 kl 22.25

Zappade nyss runt på tv:n och hamnade mitt i SVT A-Ekonomi. Där medverkade Jens Orback (s), vårt lands jämställdhetsminister.

Inslaget kom från Oslo och handlade om det rubbade norska förslaget om att upplösa de företag som inte har minst 40 procent kvinnor i styrelsen.

Jens Orback var positiv och sade att han kan tänka sig denna "lösning" även i Sverige.

Man blir så... matt. Och arg. Samtidigt, liksom.


Asyl! Del 2.
2005-05-27 kl 16.50

Mer om förbudet mot små cigarettpaket...

Gissa vad? Det är naturligtvis EU som ligger bakom!

EU:s beslut omfattar dessutom begränsning av internetförsäljning av cigaretter, avskaffande av cigarettautomater samt förbud mot lakritspipor och chokladcigaretter.

Precis som i riksdagen röstade de svenska moderaterna i Europaparlamentet nej till detta trams.

(Vad gäller de övriga partierna har jag bara lyckats få fram att (s) och (kd) röstade för i EU. Om någon vet hur de andra partierna röstade, sänd ett mail, så uppdaterar jag - även om jag tror att jag redan kan ana svaret...)


Asyl!
2005-05-27 kl 14.05

Tjoff! Där kom det. Årets enfaldigaste politiska tilltag:

Riksdagen har nu beslutat att förbjuda små cigarettpaket!

Det är så dumt att jag inte klarar att skriva mer just nu. Istället tänker jag gå ut och sparka sönder något...

Läs min tidigare kommentar i ämnet - och Fredrick Federleys bloggpost.

(I riksdagen röstade alla partier, utom moderaterna, för ett förbud.)


Jävla parasiter!
2005-05-27 kl 11.55

Gårdagens riksdagsbeslut om fildelning och kopiering innehåller även ett beslut om skatt på lagringsmedia. (0,25-0,4 öre/Mb.) En tom DVD-skiva som i dag kostar, låt säga, 10 kr kommer att beläggas med en skatt på 200 procent! Det nya priset blir alltså 30 kr.

Beslutet är oerhört krystat. Eftersom fildelning blir förbjuden kan politikerna inte hävda att skatten är en kompensation till branschen för sådan.

Istället påstår man att det handlar om en ersättning för den lagliga kopieringen - till exempel säkerhetskopior av program och CD-skivor med egna mixar av låtar som man i god ordning har köpt.

För det första skall dom väl skita i om man lyssnar på den musik som man ärligen har köpt genom att sitta och byta skivor i sin spelare - eller om man bränner en kopia med sina egna favoriter.

Man kan ju inte lyssna på mer än en låt i taget, även om man skulle ha kopierat hela sin CD-samling. Man kan alltså inte få ut mer än det man har betalt för, när man köpte skivan.

För det andra är denna skattechock orimligt stor för att tjäna det (förvisso krystade) syfte som riksdagen hänvisar till.

Men vad som är värre...

Skatten kommer att drabba dig när du bränner ner de digitalfoton som du själv har tagit.

Den kommer att drabba dig när du bränner ner de filmer du själv har filmat och redigerat.

Den kommer att drabba dig när du gör skivor med musik som du själv komponerat och spelat in.

Den kommer att drabba dig när du bänner ner en back-up av filerna på din hårrdisk.

Detta är verksamheter som kleptokraterna inte har någon som helst jävla rätt att beskatta!

Underhållnings- och dataindustrin har ingen som helst rätt att kräva att få pengar när jag sparar eller mångfaldigar det jag själv har skapat!

Den nya skatten begränsar min möjlighet att sprida mina egna verk som jag vill. Det är en skatt på mitt skapande och min kreativitet. Jävla parasiter!

Nåväl... Nu skall det fan i min lilla låda smugglas DVD-skivor!

Och nu skall jag börja tanka ner filer hej vilt, även om det är olagligt och moraliskt fel. Detta eftersom jag ju ändå tvingas ge en massa pengar - som de inte förtjänar - till musik-, film- och mjukvaruindustrin!

Vilken fullständigt idiotisk skatt!

(De enda i riksdagen som reserverade sig mot skattedelen i förslaget var moderaterna. De vill utreda frågan.)

Uppdatering: För tydlighetens skull - skiv-, film- och programvaruföretagen kommer själva inte att behöva betala denna skatt. De kan få undantag.

Uppdatering 2: Jag har blivit uppmärksammad på att inte bara (m), utan även (c) röstade emot denna skatt. Centern yrkade för övrigt avlag på hela fildelnings-propositionen. Tack för att ni håller ordning på mig. :-)


En röst i natten.
2005-05-26 kl 23.45

En av mina läsare har gjort mig uppmärksam på ännu ett Alexander Bard-citat som i dagarna är ruggigt aktuellt. Det är ur en text på Smedjan från 1999.

"När marknaden tagit över ekonomin söker sig staten till nya politiska sfärer för att utöva sin makt. Kultur, natur och sexualitet blir de nya slagfält där etatister och antietatister drabbar samman."

(Tipstack: Jan N.)


Spridda noteringar.
2005-05-26 kl 16.55

En sådan panikdag på jobbet...

Innan jag springer iväg till nästa möte vill jag bara tipsa om denna notis. Klicka, läs och begrunda. Lärdomen är att ironi är livsfarlig i umgänget med media.

Jo, just det. En sak till innan jag rusar...

Under rubriken intresseklubben noterar: Den så kallade sex-domaren, Leif Thorsson, (se notis nedan) har varit något så annorlunda som SSU-ordförande på Östra Real - vilket för den oinvigde är ett gymnasium mitt på det mest mörkblå Östermalm i Stockholm. Så han är nog rätt härdad vad gäller spott och spe...


Tagga ner!
2005-05-26 kl 12.00

Domaren Leif Thorsson i Högsta Domstolen får stanna på sitt jobb - trots att han fått ett strafföreläggande, efter att ha köpt sexuella tjänster.

Detta har fått den hysteriska delen av befolkningen att gå igång. Är det acceptabelt att ha domare, speciellt i HD, som har begått brott? Tonläget ligger nära moralpanik.

Thorsson har fått ett stafföreläggande, det vill säga böter. Han har hängts ut i tidningarna med namn och bild som "ful gubbe". Man kan fråga sig om han inte sonat sitt "brott"?

Vidare kan man anta att han kommer att avgå på egen begäran, rätt snart. Om han säger upp sig själv, då får han till exempel behålla sina pensionsförmåner. Det uppges han inte få om han får sparken. Och inte vill vi väl ta ifrån honom hans pensionspengar bara för att han har köpt sex?

Dessutom är det aktuella "brottet" inget riktigt brott. Det är ingen kränkning av någon annan människas frihet, säkerhet eller egendom. Istället handlar det om en politisk lagstiftning, ett subjektivt moraliskt ställningstagande - som regeringen vill tvinga på resten av svenska folket.

Naturligtvis skall det vara tillåtet att både köpa och sälja sexuella tjänster - så länge det sker under frivilliga former mellan myndiga människor.

Uppdatering: Efter en del läsarreaktioner kan det vara värt att påpeka att om domare skall avsättas på grund av att de begått brott - då måste det gälla alla brott. Från fortkörning till styckmord. Allt annat blir en omöjlig värderingssituation.

Uppdatering 2: Eftersom jag fått frågan i flera mail - Ja, jag anser att till exempel fortkörning är ett värre brott än sexköp. Den som kör för fort kan komma att utsätta andra för fara. Att frivilligt köpa eller sälja sex bör inte vara brottsligt över huvud taget.


Post Edling.
2005-05-25 kl 21.50

I dag har LO satt igång hela sin dementimaskin. Syftet är att rädda regeringens anseende när det gäller arbetslöshetsstatistiken.

Men - hemskt ledsen. Alla vet att regeringen trixar med siffrorna. Genom dagens politiska beställningsjobb sänker LO bara sin trovärdighet i frågan ytterligare.


Det var roligare förr.
2005-05-25 kl 13.25

Lite om debatter nu och då...

Här står två killar i en tv-debatt och gör allt för att försöka ta avstånd från sig själva och sina respektive partiers politik. Defensiva, det är bara förnamnet. Ibland öppnar de en liten lucka i sitt pansar för att kasta ut en eller annan förgiftad pil. Sedan slår luckan snabbt igen. Hur kul är det? Nej, det var bättre förr! Eller i vart fall roligare...

Palme - som kunde hetsa upp sig själv över sina spetsfundigheter så till den milda grad att han gick fullständigt i spinn. Ibland glömde man helt bort att det fanns en motdebattör. Och de magnifikt giftiga personangreppen..!

Fälldin - som var så gräsligt plågad av debatterna med Palme att det hela blev ruskigt spännande. Skulle han få en infarkt? Hur mycket kan en människa svettas? Man tyckte så synd om honom att han trots allt vann.

Bohman - som talade klarspråk och fick folk att inte bara lyssna utan även att förstå. Blev debatten för tråkig, då kunde han alltid pigga upp den. Som när han diskuterade med någon tidig feminist - och tyckte att de skulle ta av sig kläderna för att illustrera skillnaden mellan kvinnor och män.

Adelsohn - som blev en perfekt Kalle Anka-imitation när han blev upphetsad. Och som alltid lyckades reta Palme till vansinne. Mannen som, på Johanneshovs Isstadion, gav det politiska massmötet ett svenskt ansikte.

Störst av allt var drabbningen mellan Palme och Fälldin, som hölls i en sporthall i någon gudsförgäten del av landet. Den mångtusenhövdade publiken skrek, buade och hurrade. Palme belv så uppskruvad att han i princip svävade fritt över golvet. Naturligtvis kunde han inte låta bli att hetsa en redan stökig publik till att bli ännu stökigare. Fälldin kramade sin näsduk, hummade och svettades hinkar. Som åskådare fick man en rejäl adrenalinkick. Efteråt hängde smockan i luften, mellan de inbussade supporterskarorna. Det var inte direkt vackert - utan nästan lite otäckt. Men det var förbannat kul!

Hur många kommer att minnas debatten mellan Persson och Reinfeldt om sisådär 20-25 år?


Var är Francis Urquhart?
2005-05-25 kl 01.00

Jovisst, Göran Persson såg ibland lite orolig ut i gårdagskvällens tv-debatt. Och visst hade Reinfeldt en hel del poänger. Men...

Varför höll Fredrik Reinfeldt så låg profil? Han är ju faktiskt den skickligaste och elakaste maktspelare jag känner till.

Var är killen som en gång, helt fräckt, lade ner MUF:s ungdomslista inför valet - bara för att hans flickvän inte fick toppa den?

Var är den hårdhänte Reinfeldt som i fult maktspel tvingade till sig ordförandeklubban i MUF?

Var är det krypskytte och fulspel som han använde för att manövrera ut Bo Lundgren som partiledare?

Var är den tuffe, elake killen som genom åren har härjat runt i sitt eget parti?

Varför ger han inte den Verklige Fienden samma hårda bandage? Han kan ju om han vill...


Nähä...
2005-05-25 kl 00.35

SVT Uppdrag Granskning visade i går att Sveriges insatser efter flodvågskatastrofen i Asien var... för lite och för sent.

Man visade också att Räddningsverkets "fria tyglar" vid katastrofer bara är... varm luft. Visst, Räddningsverket får rycka ut på eget bevåg. Men pengar för detta, de får man inte förrän regeringen tryckt på den stora röda knappen.

Samma inkompetenta människor som satt i vägen förra gången kommer alltså att sitta i vägen även nästa gång. Prosit!


Ur citatlådan.
2005-05-24 kl 17.30

"Det är slående att de radikalfeministiska porrmotståndarna delar de militanta veganernas uppfattning om sig själva som stående högt över de lagar som resten av det civiliserade samhället förväntas följa. Glöm allt vad demokratiska spelregler heter, här diskuterar vi fundamentalt fascistiska ideologier."

- Ur "Det mobilistiska manifestet" av Alexander Bard.


Bara lögner - inget ansvar.
2005-05-24 kl 14.25

Den så kallade Egypten-affären rullar vidare, i dag i riksdagens konstitutionsutskott. Fortfarande pekar SÄPO och regeringen på varandra - när det gäller ansvaret för själva avvisningen.

Och det lutar faktiskt åt att SÄPO har större trovärdighet än UD i detta ärende.

Det handlar helt enkelt om att SÄPO är en rätt så feg organisation. Där vet man att man kan få på huden i ärenden av detta slag. Därför gäller det att alltid förankra sådana beslut i den politiska apparaten. Vilket är precis vad man påstår att man gjort.

Men regeringen, den blånekar.

Sveriges regering har (under försöken att reda ut denna härva) ljugit för riksdagen, ljugit för konstitutionsutskottet, ljugit för media, ljugit för FN:s tortyrkommitté och försökt skylla ifrån sig på Hemliga Polisen.

FN har nu riktat kritik mot regeringen för dess handlande. Låt oss hoppas att även KU prickar de ansvariga statsråden. Men det räcker inte.

Två män har utvisats, under dramatiska och osmakliga former - utan att få kontakta sina advokater. Den ene är helt uppenbart oskyldig till alla anklagelser om delaktighet i terrorism. I det andra fallet förefaller det troligt att mannen inte är "skyldig" till något annat än att vara oppositionell i sitt hemland. Båda fängslades och utsattes för tortyr i Egypten. Den ene är fortfarande fängslad - efter en skenrättegång som blivit hårt kritiserad. Ansvaret för allt detta ligger hos den svenska regeringen.

Statsråden, de rycker bara på axlarna och tycks mena att detta inte är speciellt viktigt. Men det är det. De borgerliga partierna borde väcka misstroendevotum mot regeringen i frågan. Sedan får vi se om (mp) och (v) har tillräckligt mycket ryggrad för att stödja ett sådant...


Mångfald!
2005-05-24 kl 11.30

Det är intressant att se hur enögd vänstern är. LO censurerar obehagliga rapporter. Militanta vänsterfeminister konstruerar konspirationsteorier, när verkligheten inte passar deras syften. Regeringen skriver utredningsdirektiv som ofta talar om för utredarna vad de skall komma fram till, redan innan utredningen i fråga har genomförts. Kan man, då vill man gärna styra forskning och utbildning efter vissa politiska linjer.

Så där är det ju faktiskt inte i borgerliga kretsar. Där har man ett mer öppet sinne. Man kan tycka att även en socialist kan vara intressant. Olika påståenden prövas på sina egna meriter mot fakta och vetenskap. Det är högre till tak och debatten är friare än i motståndarlägret. En borgerligt sinnad person ser mångfald och öppenhet i den högre utbildningen som en tillgång, inte som ett problem.

Socialister blir alltid glada om de kan ändra på människor. I det borgerliga lägret ser man istället mångfald som något som är värdefullt i sig.

Detta är en dimension som borde in i samhällsdebatten. Varför är socialister så slutna och trångsynta - medan man på den borgerliga sidan har ett mer öppet sinne? Och vad får det för effekter på vårt samhälle?

Vad vill vi ha? En kommandostat - eller ett samhälle för fria, tänkande individer?


Underhållningsvåld.
2005-05-24 kl 10.45

I kväll blir det en kul debatt på tv. Nej - jag tänker inte på Perssons och Reinfeldts möte i Agenda Special. Istället är det SVT24 Korseld som verkar riktigt lovande.

Där frågas den rätt obalanserade, konspirationsteoretiska extremfeministen Eva Lundgren ut - av Ung Vänsters Tove Fraurud och av bloggaren och samhällsdebattören Dick Erixon. Ho-ho! Smockan i luften!


S:t Göran.
2005-05-23 kl 18.30

Ju mer man tänker på det, ju mer idiotiskt blir det. Och lite misstänkt. Statsminister Göran Perssons mullrande mot de "sexualiserade" media, alltså.

Hur ofta ser man egentligen lättklädda kvinnor i annonser och på stortavlor nu för tiden? Tja, någon enstaka gång - när det handlar om underklädesreklam, skulle jag vilja säga. I övrigt vet alla svenska företag att de får skallen inslagen om de visar lite för mycket hud i sitt reklammaterial. Det offentliga Sveriges sexualskräck har alltså redan orsakat en rätt omfattande självcensur på svenska reklambyråer och hos reklamköparna.

Och media i övrigt... Något bart bröst förekommer säkert i en och annan dokusåpa. Någon enstaka guppande stjärt har synts i Big Brother. De artister som uppträdde på den av svenska folket så högt älskade schlagerfestivalen var förvisso rätt vulgära och lättklädda. Men vaffan? Vem orkar bry sig? Och varför bry sig? Vem är det som bestämmer att lite naket är så hemskt, egentligen?

Men Göran Persson, han dundrar. Han är nog egentligen inte så värst upprörd. Men han anser att det är politiskt lämpligt att dundra om genusfrågor just nu. Så att Feminista, Feministiskt Initiativ och alla andra snipiga moraltanter håller sig på mattan. (Vad han dock har missat är att de flesta väljare högaktningsfullt struntar i faktorn "feminism" när de väljer parti.)

Att han - genom att vilja styra innehållet i media - gör karottunderlägg av yttrandefriheten och medias oberoende... Tja... Det behöver inte en så klok, listig och lagom fet man i sina bästa år som Göran Persson bekymra sig över. Det är ju världsliga ting...

Så där sitter han, Doktor Persson, i sin skottsäkra bil. Han ber chauffören köra långa omvägar - bara för att han skall kunna inspektera - och förfasas över - de få stortavlor med lättklädda damer som ännu finns kvar. För säkerhets skull ber han chauffören köra ett varv extra, så de kan åka förbi en gång till och titta... på alla bikinis... trosor... bysthållare... ahhh, knäppkängor! Upprörande! Ett varv till, herr chaufför! Ett varv till...


Folklige Göran.
2005-05-23 kl 11.20

I dagens Metro intervjuas statsminister Göran Persson (s).

I ett försök att framstå som ansvarstagande och sympatisk låter han meddela att "Jag ingriper vid bråk på stan." Vad är det då för brottslighet han har satt stopp för? "Senast tog jag några som håller på att spela tärning här ute, de här läskiga typerna som kör de där burkarna. De stack omedelbart."

Wow! Rikets statsminister - och hans fem beväpnade livvakter - lyckades få ett gäng gatuskojare att dra. Landet är uppebarligen i trygga händer.

Men Doktor Persson är inte bara modig, han är folklig också. "Jag har aldrig någonsin specialbeställt vin på systembolaget. Och jag är noga med att inte göra sådant" säger han innan han avrundar med att förklara att han vill vara en Västerbottenost.


Ett sovjetiskt förhållningssätt.
2005-05-22 kl 21.20

I kväll har SVT sänt del två av Dokument Inifråns granskning av tokfeminismen. Man tar sig för pannan.

Till att börja med visade man hur Kvinnojourerna och de militanta feministerna motverkat projekt som går ut på att ge män som slår kvinnor vård. Något som, rimligen, i slutändan ger fler slagna kvinnor. Men det skiter de i. Det är bondeoffer i den feministiska kampen.

(Reportaget visade också att antalet fall där män dödat sina kvinnor har minskat med 30 procent sedan 70-talet. Och att de flesta som begår sådana brott är psykiskt störda, missbrukare och / eller kriminellt belastade vad gäller våldsbrott. Detta är inga populära fakta i de feministiska kretsarna - där de menar att alla män skall demoniseras.)

Men värst är nog att regeringen gett order till alla universitet och högskolor om att anta de militanta feministernas perspektiv i sin utbildning och forskning. Det är samma förhållningssätt som man hade i Sovjet och DDR - där den marxistiska ideologin skulle upphöjas till "vetenskaplig sanning".

F.d. jämställdhetsminister Margateta Winberg skräder inte orden. Hon menar att man har en politisk vision om vilket samhälle vi skall ha. Och då har utbildning och forskning bara att rätta och packa sig efter Den Enda Politiskt Korrekta Sanningen.

Detta pekar samtidigt på något förfärande, i ett större perspektiv. Det finns en socialdemokratisk, politisk vilja som går ut på att omforma vårt land och dess medborgare efter en viss politisk modell. Att ha en politisk agenda är en sak. Att hävda att man har monopol på sanningen, till och med i ett vetenskapligt perspektiv, det är hårresande. Där går skillnaden mellan ett fritt samhälle och en kommandostat.


Helg i Sverige.
2005-05-22 kl 15.05

Fredag. FN kritiserar Sverige för den så kallade Egyptenaffären. Regeringen skickar fram migrationsminister Holmberg som inte vill se eller erkänna att något fel har begåtts. Utrikesministern, Läder-Laila, och justitieministern tiger.

Lördag. Statsminister Persson talar för (s)-kvinnorna. Han hotar med lagstiftning gällande innehållet i media - för att de skall följa påbjuden politisk korrekthet i genusfrågor.

Söndag. Justitieminister Bodström lägger fram ett nytt förslag om avlyssning av svenska folket.

Regeringen ser sig själv som bättre vetande och ofelbar. Däremot skall media och medborgarna hållas efter. Visst börjar det bli dags att sända regeringen på en riktigt lång semester?


Dagens opinion.
2005-05-21 kl 11.05

I dag har Skop presenterat en opinionsmätning.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund drog ett skämt - och partiet ökade med 50 procent. (7,3, tidigare 5,2.)

Miljöpartiet hade kongress och förlorade en tredjedel av sina väljare. (4,5, tidigare 6,8.)

Socialdemokraterna har gått upp från 33 till 34,9 procent. I och för sig verkar detta främst vara rörelser inom vänsterblocket. Men det är oroväckande att (s) går upp trots de politiska svårigheter partiet just nu upplever. Nu måste regeringen granskas ännu hårdare!

Intressant är också gruppen övriga, som minskat från 3,1 till 2 procent.

I det stora spelet leder de borgerliga med drygt fem procentenheter över det rödgröna blocket. Det är i minsta laget, för att vara mellanvalssiffror. Alliansen måste ta i mer och oftare om den vill behålla sitt försprång över mållinjen.


Näste man till rakning.
2005-05-20 kl 21.30

Först lämnade utredaren Jan Edling sitt jobb på LO - för att hans rapport om arbetslösheten stoppats, av partipolitiska skäl. Den verklighet han beskrev passar helt enkelt inte socialdemokraternas intressen.

Nu slutar även LO-ombudsmannen Olle Sahlström sitt jobb - efter tre år ute i kylan. Han anser att partipolitiseringen av LO är odemokratisk. Under två års tid har han därför varit förbjuden att gå till jobbet. Nu får han förtida avtalspension.

Sahlström säger till Aftonbladet "I den kultur som råder och som är präglad av partilojalitet så ser man till sist inte vad som är rätt eller fel, vad som är sant eller falskt."

Tidigare har han sagt "Det finns en klassbunden osäkerhet inför teoretiska resonemang, även här i LO-huset finns ett stråk av antiintellektuell hållning."

Är det inte hög tid för LO att följa danskarnas exempel och göra en bodelning mellan facket och socialdemokraterna?


En liten film om Göran.
2005-05-20 kl 15.35

Här hittar du en sida med små elaka, satiriska animationer som slår åt alla håll. Något för var och en att reta sig på. Roligast är nog filmen om vår statsminister.

(Tipstack: Erik)


Ur citatsamlingen.
2005-05-20 kl 13.00

"Socialdemokraterna är småskurna, fantasilösa och fördömande och förföljer tankar och samband som de inte begriper eller inte kan styra. De tar bort magin ur våra tankar och behov. Socialdemokratin är slut. Det enda man kan göra är att kravla omkring på monumentet över partiet."

- Lars Norén.


Systemskifte, snälla!
2005-05-20 kl 10.40

Läget i landet är märkligt, på gränsen till kusligt.

Socialdemokraterna har inte en susning. De förstår visserligen att de måste få ner ohälsotalen och arbetslösheten. Samtidigt är just dessa problem en effekt av partiets politiska och ideologiska kärna. Ekvationen går helt enkelt inte ihop.

Vårt land har kommit dit hän att trygghetssystemen upplevs som så självklara att många ser dem som ett sätt att finansiera extra ledighet. (Vilket ställer till det rejält för de människor som verkligen är i behov av dessa.)

Arbetslösheten kan inte bekämpas med konstlade åtgärder. Och i långa loppet inte heller med jobb i det offentliga, eftersom alla sådana hamnar på utgiftssidan i ett redan ansträngt bokslut. Det enda som kan rädda landet är fler riktiga jobb - det vill säga fler företag, entreprenörer, uppfinningar och nytänkande. Vilket i sin tur är precis vad regeringen motverkar med höga skatter och krångel.

Så socialdemokraterna befinner sig helt enkelt vid vägs ände.

Kan de borgerliga, i detta läge, vinna makten? Och har de i så fall vett nog att använda den?

Ett första problem är att bortåt 1,5 miljoner väljare lever på de trygghets- och bidragssystem som de borgerliga säger sig vilja peta något lite i. Gissa vad de kommer att rösta på 2006? Borgerligt kampanjarbete kräver därför ett oerhört genomslag i övriga grupper. Frågan är om de har den styrka och skicklighet som krävs för att lyckas med detta?

Men låt oss ändå anta att de borgerliga vinner nästa val. Vad händer då? Man kan nog vara rätt säker på att företagsklimatet blir lite bättre, vilket vore utmärkt.

Men de stora, offentliga systemen? Där är borgerlig politik, som den framstår i dag, bara kosmetisk putsning - och i vissa fall inte ens det. Man kommer att ärva ett system som kan ställa till med minst lika mycket jävulskap som allt annat som sammanfallit i tiden med borgerliga maktinnehav: Oljekris 1, oljekris 2 och fastighetskris i kombination med ett race mot kronan.

Sverige behöver ett systemskifte, i grunden. Och ett sådant finns inte ens på den politiska dagordningen. Inget parti vill eller vågar ta tag i de riktigt stora, svåra och genomgripande frågorna.

I mörka stunder kan man undra om vårt land inte passerat the point of no return. Det är nästan, men bara nästan, så att man tycker att sossarna lika gärna kan få sitta där med Svarte Petter. Själv kan man ju alltid flytta ut ur landet, när man känner att det blir för hopplöst.

Det behövs på något sätt en helt ny dimension i den svenska politiska debatten...


Äntligen!
2005-05-19 kl 16.35

En riktigt glad nyhet innan jag rusar iväg till kvällens möten: Janerik Larsson tillträder den 1 juni som chef för Svenskt Näringslivs kommunikations- och marknadsarbete. Janerik var informationsdirektör i SAF på "den gamla goda tiden" och är nu åter i sadeln efter ett antal år hos bl.a. Stenbeck och Kreab.

Detta kan knappast tolkas på annat sätt än att Svenskt Näringsliv nu gör helt om från den misslyckade "mazarin-strategin". Nu lär det istället bli tuff opinionsbildning kring företagarfrågor och en fri ekonomi som gäller.

Med Urban Bäckström och Janerik Larsson vid rodret i Svenskt Näringsliv kommer socialister - i alla partier - att bjudas värdigt motstånd.

Äntligen, som Fylkingen brukar utbrista!


Den stoppade LO-rapporten.
2005-05-19 kl 11.50

Jan Edlings rapport om arbetslösheten - som LO stoppat - finns att hämta här. (PC: Högerklicka - spara. Mac: Ctrl + klicka - spara.)

Rapporten väckte stort påställ i går - eftersom författaren sade upp sig från sitt jobb på LO i protest mot interncensuren. (Se även min notis från i går, nedan.)

Jag har fått rapporten tillsänd mig och har ännu bara hunnit bläddra igenom den som hastigast. Men den förefaller vara äkta vara. (Hör av er om ni hittar några konstigheter som tyder på annat.)

Uppdatering kl 12.10: Hmmm... F-n också! Vissa saker verkar fattas i rapporten. Det sägs mig från annat håll att detta är en tidigare variant av den, från förra året. Någon som kan hjälpa mig att få tag i den aktuella?

Uppdatering kl 12.30: SEGER! Här är den rätta varianten! (Tack Timbro!) Nu finns den även på Smedjans stick och hos Munkhammar med utförlig kommentar.


Obstruktion.
2005-05-19 kl 08.50

Då är de igång igen. Åsa Lindeborg och Erik Wijk fortsätter (i en artikel i Aftonbladet) att påstå att motståndet mot USA i Irak är rätt - på samma sätt som motståndet mot Nazityskland var rätt i Europa under andra världskriget. Detta kommenteras hos bl.a. Johan Norberg, Dick Erixon, Munkhammar, Nicklas Lundblad, Spectator/Stambord, Moderskeppet, Smedjan och Alicio i Underlandet.

Jag vill nöja mig med att konstatera att jag inte förstår. Skall USA:s insatser i Irak jämföras med något - då är det väl ändå med de allierades befrielse av Europa?

Vi skall komma ihåg att det fanns väpnat motstånd (t.ex. i form av bombattentat) i tyska, nazistiska motståndsfickor under rätt lång tid efter krigsslutet. Är det någon jämförelse som är relevant - då är det med dessa. Och vi är alla rätt glada över att det nazistiska underjordiska motståndet så småningom ebbade ut. Eller hur?

Lindeborg och Wijk - vad vill de egentligen? I deras värld skulle Saddam Hussein fortfarande vara diktator i Irak. Inga val skulle ha hållits. Ingen demokratisk regering skulle finnas. Hemskt ledsen - men jag har svårt att över huvud taget ta dem på allvar.

Möjligen har de två en strategi: Att obstruera - för att undergräva och försvåra stabiliseringen av Irak. Och i så fall är de absolut inte några vänner av det irakiska folket!


Samvetets röst.
2005-05-18 kl 17.45

Jan Edling har i 18 år arbetat för LO. Nu lämnar han sin post på LO:s näringspolitiska enhet. Skälet är en rapport, i vilken han skrivit att många förtidspensionerade och sjukskrivna egentligen är arbetslösa. Detta blev för mycket för LO, som stoppade rapporten. Varpå Edling blev förbannad och lämnade sin tjänst.

För SR Studio Ett berättar Edling att så får man inte säga eller skriva inom LO. Det ligger allt för nära vad t.ex. moderaterna anser. I det läget vägrade han att frisera fakta så att de bättre skulle passa (s) syften. Istället sade han upp sig.

På LO är man, naturligtvis, förlägen och hävdar att man aldrig försökt stoppa någonting. Men katten är ute ur lådan, som engelsmännen säger. LO kan dementera hur mycket som helst, utan att någon tror dem.

Det är rätt uppebart att regeringen tagit LO i örat - efter att en annan av organisationens medarbetare påstått att den verkliga arbetslösheten är 20-25 procent. Facket hade inget intresse av att få mer skäll av Persson och Nuder. Så ledningen försökte lägga locket på. Vilket bara ledde till att mjölken kokade över...

Heder åt Jan Edling som vägrar anpassa sin forskning och sina texter till att bli beställningsjobb åt regeringen!


Efter konstitutionen, del 2.
2005-05-18 kl 15.45

Kul - nu håller det på att bli debatt mellan denna blogg och gruppbloggen Moderskeppet, där jag också skriver. Friheten har som bekant många ansikten. ;-)

Moderskeppet skriver "EL" att det inte är någon strålande idé med en mer liberal EU-konstitution. (Se min notis nedan.) Han menar att det bara är stater som har en konstitution - och att det är bra med konkurrens mellan många små stater som har olika regelverk.

Det är vettiga åsikter. Men det finns ett par saker att fundera över...

Dels måste det nog, på något sätt, finnas ett regelverk för EU. Och hellre ett minimalistiskt regelverk som begränsar politikernas makt än ett som löper amok, som det nuvarande.

Dels är frågan vilka rättigheter vi medborgare i EU skall ha? När det gäller principer som förväntas gälla för hela unionen (t.ex. fri rörlighet) kan det vara en god idé att se till att dessa gäller lika för alla.

Men det ligger en hel del i att sådana saker kanske inte bör eller behöver kallas för en "konstitution".

Regelverket för EU får gärna fortsätta att heta fördrag - eller kanske stadgar - för min del. (Det viktiga är att ett rätt dåligt regelverk ersätts - men inte med ett sämre, som det nuvarande förslaget.)

När det gäller de medborgerliga fri- och rättigheterna finns i dag ett antal olika policydokument inom EU och Europa. Vissa är bindande, andra inte. Dessa bör samlas till ett. På så sätt blir reglerna tydligare och starkare. Vad man sedan kallar det hela, det är mindre viktigt.

Ett regelverk för EU och ett rättighetstraktat för medborgarna - det är saker som vi nog får köpa att unionen behöver. (Om vi inte vill lägga ner den helt, vill säga. Men det är en helt annan diskussion.)

Sedan är det bara bra med olikheter i stort och smått mellan olika länder. För vad är det för vits med fri rörlighet om allt är likadant överallt?


Lika som bär.
2005-05-18 kl 14.25

Klippt ur Fria Moderata Studentförbundets tidskrift Svensk Linje.


Efter konstitutionen?
2005-05-18 kl 12.55

Låt oss anta att Frankrike och Holland säger nej till EU:s så kallade konstitution. (Vilket opinionsmätningarna just nu pekar på.) Vad händer då?

En möjlighet är en omförhandling av det liggande förslaget. Men en sådan process kommer att lämna mycket dåligt orört - och riskerar att tillföra ännu mera trams.

Bäst vore kanske ett helt nytt förslag. Detta skulle kunna innehålla tydliga formuleringar om medborgarnas fri- och rättigheter, stadfästande av den fria rörligheten, en kompetenskatalog som begränsar politikernas makt och ett enkelt, sammanhållet regelverk för hur EU skall rattas.

Men det är kanske att hoppas på för mycket. Därtill är EU:s politiker allt för klåfingriga och paternalistiska.

Skall en bra, minimalistisk konstitution läggas fram - då måste den nog komma från unionens frihetsvänner och medborgarrättsaktivister.


Rättsstaten är hotad!
2005-05-17 kl 21.10

På eftermiddagens seminarium fick journalisten Maciej Zaremba årets minnespris från Gösta Bohmans Fond För Idédebatt. Han har bland annat gjort sig känd för sin artikelserie om den svenska steriliseringspolitiken 1937-75. I sitt tacktal gick han till hårt angrepp mot förslaget att införa prestationslön för landets domare.

Detta är en viktig fråga. Justitiedepartementet och domstolsverket vill att landets domare skall få mer betalt ju fler "lämpliga" domar de levererar. Detta är hårresande!

Vår rättssäkerhet bygger på att våra domstolar dömer efter lagen. Att införa ett element där bevisning, vittnesmål och lagens bokstav ens riskerar att komma i andra hand är helt oacceptabelt. Vad det hela handlar om är helt enkelt att staten vill muta våra domare att leverera fler domar som går åt ett visst håll. Med tanke på de senaste årens fall av justitiemord blir detta förfärliga förslag ännu sämre.

I en rättsstat måste det finnas vattentäta skott mellan den lagstiftande, verkställande och dömande makten. Vi får inte riskera våra domstolars oberoende och trovärdighet. Detta är en kritik som fått bland annat Internationella Domarunionen att reagera mot det svenska förslaget.

Detta idiotiska och farliga förslag visar hur vårdslöst socialdemokraterna handskas med rättssäkerheten och med de medborgerliga rättigheterna.

Vi säger grattis till Maciej Zaremba för dagens pris. Samtidigt är det läge att mobilisera, tillsammans med honom, mot prestationslön för domare - och för ökad rättssäkerhet.


Systemskifte.
2005-05-17 kl 18.55

Eftermiddagen har jag tillbringat på seminarium med Gösta Bohmans Fond För Idédebatt. En mycket intressant övning.

Roligast var "råsossen" Anders Isaksson som påpekade att "De borgerliga har aldrig pekat på någon annan vision av välfärdsstaten än den socialdemokratiska."

Visst är det så. Det finns två vägar att gå. Den ena är att riva upp för att bygga nytt och bättre - det vill säga ett systemskifte. Men här fegar de borgerliga ur. Den andra vägen är att försöka påstå att man är bättre än sossarna själva på att ratta sossarnas system. Den matchen är, i princip, omöjlig att vinna.

De borgerliga måste våga ta debatten om vad staten skall göra. Allt annat är att vika sig för socialdemokraternas problemformulering, tankegods och lösningar.

För visst finns det väl kreativitet och nytänkande inom den svenska borgerligheten? Eller..?


Rena deckaren.
2005-05-17 kl 01.20

Text-tv berättar om ett mysterium med en man i 20- till 30-årsåldern. Han hittades för en dryg månad sedan på en strand i sydöstra England. Iförd kostym. Han är oidentifierad och har ännu inte sagt ett enda ord till någon.

Däremot har han ritat två saker: Ett piano och en svensk flagga. När han sattes vid ett piano, visade han sig vara en riktig virtuos.

Där har du något att fundera över. Själv är jag på rörlig fot i dag, så det blir inget bloggande av förrän till kvällen.


Snipiga, humorlösa Göteborg.
2005-05-16 kl 14.25

Politikerna i Göteborg har bestämt att staden skall rensas från "opassande reklam". Kommunalrådet Kia Andreasson (mp) försökte förklara beslutet i gårdagens SVT Rapport.

Underbyxor med långa ben får man göra reklam för, men inte för korta. Glass går bra, men inte hamburgare. Bingoreklamen "Hur länge ska Siv tvingas vänta på Ivar, 21?" är ett annat exempel på affischer som skall stoppas.

Snacka om bristande respekt för yttrandefriheten.
Snacka om bristande tilltro till medborgarnas intelligens.
Snacka om övertro på det egna omdömet.
Snacka om paternalism och förmynderi.
Snacka om svåra gränsdragningsproblem.
Snacka om dumdryg humorlöshet.

Dom är fan inte kloka, politikerna!


"Börjar"?!?
2005-05-16 kl 13.45

"Den här jävla mygelkulturen som funnits i SSU börjar komma in i partiet också."

- Statsminister Göran Persson (s) i dagens Expressen, om bråket kring finansborgarrådet Annika Billström i Stockholm.


Inte en skattekrona skall de ha!
2005-05-16 kl 11.05

Tänk dig att en rasistisk organisation får miljontals kronor av staten. Vilket ramaskri det skulle bli!

Men när Kvinnojourernas paraplyorganisation, ROKS, får 100 miljoner kr av skattebetalarnas pengar - då står alla politiskt korrekta lallare upp och applåderar. Sedan används en stor del av pengarna till vansinnigheter, av den typ som avslöjades i gårdagens SVT Dokument Inifrån.

Det finns många likheter mellan rasister och tokfeminister. I båda fallen handlar det om en konstruerad konfrontationsidé. De skiljer på "goda" och "onda" utifrån biologiska olikheter (som den enskilde inte själv kan påverka). De gör våld på principen om alla människors lika rättigheter. Inte sällan manar de till våld mot "fienden". I båda fallen är konspirationsteorier en viktig del för att upprätthålla den inre disciplinen.

Detta är idéer och verksamhet som inte skall ha en enda skattekrona! Vill folk kufa, då får de göra det för egna pengar. (Perspektivet blir direkt hårresande när man tänker på att staten använder våld och tvång för att tvinga av medborgarna skattepengar - som sedan används till sådant här trams.)


2005 Maj, del 1