Detta är en sida ur arkivet.
För att komma till aktuell blogg, klicka här.

Stöd denna blogg

Besök även:
Allvarligt Talat!
Moderskeppet
Captus.nu

Några bloggar:
Johan Norberg
Dick Erixon
I Chydenius Fotspår
Alicio i Underlandet
Federley

PJ Anders Linder
Stig-Björn Ljunggren
Nicklas Lundblad
Munkhammar

Danne Nordling

Margit Gennser
Spectator / Stambord
Håkan Jacobsson
Ankdammen
Ninja Economist

Knas
Globaljuggler
Sømnlösa Nætter
Ingen kommer undan...
Dibbuk.se

Smedjan / Sticket
The Globalization Institute
Becker-Posner
Virginia Postrel
Stefan Geens

The Media Market
A Punkt
Spookhead
Roland PM
Merit Wager

Segerstad
Södertankar
Christian Sandström
Frihet framför allt
Argast i Uppsala

Sänd mina rötter regn
Frihetspropaganda...
MyMarkup
Mothugg
Maths Larsson

Infidel
Kurt Lundgren
Rationalisten
Frihet och välfärd
Nyliberalism for dummies

Frihetsblog
Högkvarteret
EuroHacker
Johan Eriksson
Frykman

Thymbra
Fredriksson
Deep Blue
Framtidstanken
Libertarian 101

Samzidata (UK)
JKL
Xipe
Politiskt.nu
Per Gudmundson

Andra länkar:
Frihetsfronten
Nyliberalen
Sådan är kapitalismen
Medb. för folkomröstning
Smedjan

Cox and Forkum
Best of the Web Today
CNE (Europapolitik)
Tech Central Station
Europa Just Nu

Mediedrev
Flashback
Lankarkiv.com
HAX Media

Mina texter i urval:
Politik
Humor
Artiklar
Livet, typ

E-post:
hax@bahnhof.se

Adress:
Henrik Alexandersson
Box 5367
102 49 Stockholm

Tel: 0708 866 545

www.henrik-alexandersson.se

www.bahnhof.se/~hax

Sponsra denna blogg!
Med enskilda bidrag kan denna blogg bli bättre och vassare. För att ge ditt stöd, sänd ett SMS till 72550 med text som nedan.

Ge 10 kr, skriv: hax blog10

Ge 20 kr, skriv: hax blog20

Ge 30 kr, skriv: hax blog30

(Observera mellanslaget.)

Alla bidrag går till:
Web-hotell
Uppkopplingskostnader
Web-radio (kommer snart)

Tjänsten ovan debiteras din mobil. Den fungerar dock bara i Sverige, med svenska mobiltelefoner. För den tekniska lösningen står Yo.

Postgiro: 438 64 13-1

Annonsera på denna blogg!

Bloggarkiv
2005 Maj, del 2
2005 Maj, del 1
2005 April, del 2

2005 April, del 1

2005 Mars, del 2
2005 Mars, del 1
2005 Februari
2005 Januari
2004 December
2004 November
2004 Oktober


Blogg Juni 2005.


Bakläxa för Bodström.
2005-06-07 kl 20.25

Ha! Europaparlamentet har i dag sagt nej till förslaget att lagra data om e-post, internettrafik, telefonsamtal och SMS. Detta är smisk på fingrarna för den svenske justitieministern, Thomas Bodström (s) - som var en av de drivande bakom förslaget.

Detta är en seger för individens frihet och privatlivets helgd!


Nytt i bloggofsären.
2005-06-07 kl 20.25

Fredrick Federley, CUF-ordföranden, har startat ett eget företag - och en blogg om den byråkratiska skärseld detta innebär.

Peter J OlssonKvällsposten är sedan en tid igång med sin blogg.

Och när som helst kommer denna blogg att pekas om till sitt nya hem och sin nya layout.


Vad säger man?
2005-06-07 kl 14.15

Lonnie Dupre och Eric Larsen är Greenpeaceaktivister.

De har försökt ta sig till nordpolen - för att protestera mot den globala uppvärmningen.

Nu har de avbrutit sin expedition.

De tyckte att det var för kallt...


Jasså?
2005-06-07 kl 10.45

I morse satt folk i SVT:s morgonsoffa och försökte övertrumfa varandra när det gäller hur bra det är med en nationaldag som är helgdag - och vilket utomordentligt land vi lever i. Bland soffgästerna satt jämställdhets- och integrationsminister Jens Orback (s).

(Det är i sig en intressant iaktagelse att när regeringen skall skicka fram någon för att diskutera nationaldagen - då blir det integrationsministern.)

Orback spann på och utbrast till slut att "I Sverige får man säga vad man vill! I Sverige får man tro vad man vill!"

Jasså? Undrar om pingstpastor Åke Green håller med om det. Han riskerar fortfarande fängelsestraff för en predikan där han sa det han tror.


Dagens moralpanik.
2005-06-06 kl 21.55

Expressen berättar i dag att en hög chef på Läkemedelsverket anställt en kvinna som beskrivs som "porrstjärna" som konsult för att intervjua läkemedelsmissbrukare. Chefen i fråga har nu fått sparken. På läkemedelsverket försöker man även bli av med kvinnan. Stora rubriker - ojojoj!

Så... Varför skulle en kvinna som har arbetat i porrsvängen inte kunna göra ett bra jobb som konsult? Borde inte alla politiskt korrekta typer bara vara glada över hennes nya karriär? Och varför har chefen i fråga egentligen fått sparken?

Att ha jobbat med porr är inget olagligt! Ovanligt och lite spännande, kanske. Men olagligt - njet!

Moraltanterna borde tagga ner lite...


Notiser.
2005-06-06 kl 17.20

Munkhammar, Norberg och 48 andra svenskar har köpt en annons i den lettiska tidningen Diena. Där ber de det lettiska folket om ursäkt för hur vårt land betett sig mot lettiska företag. Snyggt. Ring mig nästa gång, så kan ni få 51 namn.

Nobelpristagaren Milton Friedman och 500 andra ekonomer anser att USA bör legalisera marijuana. Läs mer här.


Nationaldag för dagdrivare.
2005-06-06 kl 14.25

I dag är nationaldagen för första gången helgdag.

Den anses nu så viktig att den har förärats med sovmorgon fram till efter lunch. Vilket, vid närmare eftertanke, inte precis är den medicin vårt land behöver. Vill vi hjälpa vårt gamla fosterland, då borde vi hedra den med en dag av hårt arbete - inte med dagdriveri.

Nationaldagen har lagts på den dag då Gustav Vasa kröntes. Det får nog anses lite fyndigt. Vi hyllar killen som byggde en stark stat, slog ner frihetskämpar och till och med bestämde vilken tro folk skulle ha. Väldigt svenskt, typ.

Själv gillar jag inte alls Gustav Vasa. Sveriges Pol Pot, det är vad den karln var.

Och en nationaldag som sådan..? Vi lever i ett land där det är omöjligt att få ett jobb om man har ett utländskt klingande namn. Ett land där vi använder maffiametoder för att kasta ut utländska hantverkare. Vår nationalkänsla verkar faktiskt redan rätt så stark - och jag är inte helt säker på att det är nyttigt att stärka den ytterligare.

Själv är jag, i princip, motståndare till helgdagar. Jag skall dock erkänna att man hinner få rätt mycket uträttat på jobbet dessa dagar. Telefonen ringer inte så hysteriskt och det är inte kö vid faxen.

Nu när så väl Kyrkan som Partiet och Nationen har sina egna helgdagar (med tillhörande klämdagar) är det faktiskt rätt så lugnt och skönt här på kontoret...


Harmonisering? Jag är tveksam!
2005-06-05 kl 20.20

Ibland kan man undra vad folk vill med EU. Fransmännen är uppenbarligen lyckliga bara det fattas massor av beslut, pytsas ut jordbruksstöd och uppfinns bombastiska projekt. Polackerna är glada för att få vara med i en ny klubb, efter alla år med ryssen. Men vad är egentligen meningen med föreningen?

Fri rörlighet måste rimligen vara centralt för ett samarbete som EU. Människor, varor, tjänster och kapital får röra sig fritt över gränserna. Byråkrati, bidrag och politisk klåfingrighet är - å andra sidan - inte alls några naturliga funktioner för en union.

Det är den fria rörligheten som är hela vitsen med EU. Det mesta i övrigt är i bästa fall onödigt och i värsta fall kontraproduktivt.

Vad skall vi då med denna fria rörlighet till? Vi får rätt att bo och jobba var vi vill, utan att behöva fråga någon om lov. Företag får sälja sina produkter på en stor, gemensam marknad. Dessa företag får också lov att driva verksamhet i andra medlemsländer. Människor och företag får spara och placera sina pengar var de vill, i vilka projekt de vill, i hela unionen.

Då är det väldigt märkligt att EU tycks se som en av sina uppgifter att "harmonisera" så mycket som möjligt. Visst, det behövs vissa regler för den fria rörligheten - som garanterar att den efterlevs i alla medlemsländer. Men samma skatter? Sociala system? Arbetsrättsliga regler? Livsmedel? Rättsväsende? Hela vitsen med att till exempel flytta är att det är annorlunda på den plats dit man flyttar. Annars kan man lika gärna stanna där man är.

För att upprepa en av mina favoritteser: Vad är det för mening med fri rörlighet om allt skall vara likadant överallt?


Metabloggande, del 2.
2005-06-05 kl 18.10

Tack till alla som har hört av sig med tips om tekniska lösningar för min blogg.

Det blir till slut så här.

Mina adresser:
www.henrik-alexandersson.se
www.henrikalexandersson.se
blir kvar, precis som vanligt.

De kommer att pekas om till ett Blogger-konto. Där kommer det bland annat att finnas en länk till mitt arkiv - med alla poster från denna blogg fram till och med övergången.

På den nya bloggen ligger alla vanliga länkar som du är van vid. Den har dessutom RSS, vilket många av mina läsare har önskat.

Du behöver inte tänka på något. När allt är klart kommer du automatiskt att pekas rätt. Allt du kommer att märka är att sidan får en ny layout. Fram till dess fortsätter denna, min hembyggda blogg att dyka upp som vanligt.

Övergången kommer att ske någon gång veckan.


Media förnedrar sig själva!
2005-06-05 kl 15.45

I dag var det någon ny kommentar om arbetslösheten i Ekot - som fick mig att gå igång.

Jag förstår inte att media köper regeringens siffror om arbetslösheten. Det är ju inte de riktiga! Hur kan radio, tv och tidningar sänka sig till att redovisa en konstruerad siffra - bara för att regeringen tycker att det ser bättre ut?

Jag kan faktiskt inte se något annat än att media spelar med i regeringens propaganda om relativt låga arbetslöshetssiffror. De krattar manegen för att Göran Persson - hokus pokus - lagom till valet skall kunna hävda att man nått fyrapårocents-målet. (Vilket regeringen kommer att fixa genom att dölja fler i konstlade åtgärder.)

Den totala - verkliga - arbetslösheten ligger på 8,5 procent. Därtill kommer många långtidssjukskrivna och förtidspensionerade som egentligen skulle kunna jobba, men som är överförda till andra system. Detta är tämligen exakt vad LO-ordföranden Anja Lundby-Wedin sade i SVT Agenda härom veckan.

Man borde maila eller ringa upp var enda journalist som rapporterar de friserade arbetslöshetstalen - och fråga varför de inte redovisar de verkliga, riktiga siffrorna.


Början till slutet för den röd-gröna röran?
2005-06-04 kl 19.45

Socialdemokraterna är just nu obegripliga. Antingen har Göran Persson ingen plan. Eller också tycker han att allt är bra som det är.

Skall (s) lyckas koppla greppet om väljarna till valet 2006 - då krävs dramatiska kursförändringar och nya utspel. Sådant tar tid att förbereda, förankra och föra ut. Men än så länge finns inga tecken som tyder på att något sådant är på gång. Inga tecken alls. Märkligt.

Vänsterpartiet ver man aldrig var man har. I dag säger de att de inte kommer att fortsätta stödja (s) om regeringen håller fast vid att driva igenom EU:s så kallade konstitution i riksdagen. "Allt annat" säger man sig kunna kompromissa om. Men inte detta. Fan vet. Innan vi vet ordet av sitter Ohly i Perssons knä igen.

Dessutom har partiet just nu problem med avhopp. Detta får två effekter. Dels skapar det rent allmänt imageproblem för (v). Dels gör det att partiets hårda kärna blir ännu hårdare - i takt med att förnyarna försvinner en efter en.

Miljöpartiet fortsätter glatt att agera dörrmatta åt Göran Persson. Nu har partiet varken heder eller trovärdighet kvar. Att man inte har fått en revolt inom partiet är anmärkningsvärt.

Men det kanske kommer. Inte minst som partiledningen nu börjat klaga över att medlemmarna är för kufiga och att kongressen fattar knäppa beslut.

Ser man till hela bilden, då måste man undra: Har de röd-gröna redan gett upp?


Lite metabloggande.
2005-06-04 kl 14.35

Först vill jag ta tillfället i akt och tacka dem som lämnat ekonomiskt stöd till denna blogg. Allt som kommer in går till driftskostnader och det webradio-projekt som jag snart kommer att lansera.

Nästa punkt blir en fråga om goda råd. Jag kör ju denna blogg från egen domän som ligger på ett web-hotell. Det känns på något sätt lite tryggare än de fixa och färdiga gratislösningar som erbjuds. Sidorna byggs i editorn Adobe GoLive och jag sitter på en Mac. Även om jag som regel släpar med mig min laptop och kan koppla upp mig via WLAN, modem eller 3G så saknar jag ett smidigt webgränssnitt för att lägga upp bloggposter.

Min fråga är alltså om någon har stött på något färdigt, smidigt och komplett paket (templates, automatisk arkivering, RSS, webgränssnitt med mera) som jag kan använda på min egen domän, på mitt web-hotell? Det skall tilläggas att jag är måttligt tekniskt kunnig på området - och får lite panik varje gång jag ens behöver titta på HTML-kod. Lösningen bör med andra ord vara plug-and-play. Om du har något tips, maila mig. Tack på förhand!


På pricken.
2005-06-04 kl 14.05

Jag såg just att Mathias på bloggen I Chydenius fotspår redan har skrivit utmärkt om ett ämne som jag satt och funderade på att blogga om. Så jag rekommenderar varmt denna bloggpost hos honom. Ämnet är: Gah! Idioter!


Lagom roligt.
2005-06-03 kl 20.50

Regeringen hotar nu att ta ifrån allt för "generösa" kommuner rätten att utfärda utskänkningstillstånd. Upprört meddelas att sedan kommunerna tog över hanteringen av sprittillstånden från länsstyrelseerna 1995 - så har antalet tillstånd ökat med 25-40 procent.

Ojojoj..! Vad skall vi med fler krogar till? Det finns ju redan så många!

Skämt åsido. För det första är det inget fel i att vi får fler krogar. Svenska folket mår bara bra av att komma ur tv-fåtöljen lite oftare. För det andra skall kommunerna inte snåla med utskänkningstillstånden. Alla skall ha lika rätt och möjlighet att söka och få tillstånd att sälja sprit. Hur många krogar som skall finnas - det skall marknaden bestämma, inte kommunen!


Italien överger euron?
2005-06-03 kl 11.25

Italien har svåra ekonomiska problem. Som vanligt, höll jag på att skriva. Sunkiga statsfinanser i kombination med att man inte har någon kontroll över löneläget gör att vissa bedömare talar om en argentinsk utveckling.

Att landet, i detta läge, är låst till valutaunionen EMU skapar naturligtvis problem.

I EMU får italienarna inte föra sin egen ränte- och valutapolitik. Istället måste de anpassa sig till valutaunionens övriga länder - som har helt andra ekonomiska förutsättningar.

Därför höjs nu röster för att Italien skall lämna EMU. I så fall överger man också euron som valuta - och går tillbaka till liran.

Åsikten framförs av en tung kolaitionspartner i den italienska regeringen, välfärdsminister Roberto Maroni.

Gemensam valuta och ränta för olika, spretiga nationella ekonomier - det visar sig nu vara en precis lika dålig idé i praktiken som i teorin.

Uppdatering, kl 16.20: Givetvis är grundproblemet den misskötta italienska ekonomin i sig, vilket jag tydligen inte varit tillräckligt tydlig med att påpeka ovan, av mail-skörden att döma.

EMU är lätt och praktiskt för populistiska politiker att gömma sig bakom och att skylla på. Men det går inte att komma runt att valutaunionen gör det svårare för ett land att få ordning på ekonomin - eftersom flera av de instrument som skulle kunna användas ligger på helt fel nivåer, anpassade till andra länder.

Och, ja. Jag vet att Maroni kommer från det obehagliga partiet Lega Nord. Men det hindrar inte att de krav han för fram är värda att notera och att de kan få betydande konsekvenser. (Inte minst som Lega Nord brukar vara rätt duktiga på att piska upp stämningar i väljarkåren.) Men att han uttalar sig av fel skäl innebär dock inte att han skulle ha fel i sak... EMU ställer till det rejält för enskilda länder som behöver storstäda i sin ekonomi.


UNF i lösskägg.
2005-06-02 kl 16.35

En butikskassörska i Umeå har åtalats för att ha sålt öl till en 16-åring. Tonåringen i fråga är medlem i Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF - och var utsänd med det uttryckliga uppdraget att försöka lura butiken att sälja öl.

Vid någon av UNF:s "ölrazzior" har den underåriga kunden kommit med en unge på armen och en fullastad kundvagn. Mitt i varuberget har ett par ölburkar smugits in. Sådan "brottsprovokation" skulle säkert kunna lura vem som helst. Så, hur meningsfull är den?

Denna taktik bevisar över huvud taget inte att butiker glatt säljer öl till småungar - utan bara att UNF:s medlemmar är bra på att luras och förklä sig.

Om UNF måste ta till så här dramatiska metoder för att lyckas släpa någon stackars butikskassörska inför rätta - då är ölförsäljning till unga nog inget större problem...

För övrigt anser jag att UNF:s medlemmar borde skaffa sig ett liv!


Ett smartare nej.
2005-06-02 kl 10.50

Då har även Holland - med visst eftertryck - sagt nej till EU:s så kallade konstitution.

Spontant upplever jag detta som ett smartare nej än det franska. Det förefaller inte ha funnits lika mycket pompös nationalism, främlingsfientlighet och isolationism med i bilden som i Frankrike. Istället verkar det som om holländarna mest reagerat mot överstatlighet, centralstyrning, byråkrati och höga kostnader inom EU - utöver motståndet mot själva konstitutionstexten som sådan.

Nu får EU tagga ner lite. Det nuvarande förslaget måste gå i papperskorgen.

Nästa fördrag bör vara minimalistiskt och rensat från politiska frågor. Politiska ställningstaganden där EU:s medborgare och nationer är oense har verkligen inget i en bindande fördragstext att göra. Istället bör det handla om ett tydligt regelverk för EU, en garanti för den fria rörligheten och ett stadfästande av medborgarnas fri- och rättigheter. Det räcker. Håller man det på den nivån - då finns det en förutsättning att lyckas.

Det verkar som om vi kommit till en punkt där politikerna kan tvingas inse att ju mindre och tydligare ett regelverk är - ju fler kan acceptera det. Och vice versa.

Och kalla nu inte nästa förslag för en konstitution, för det leder tankarna helt fel. Det är, precis som tidigare, ett fördrag som reglerar hur EU fungerar.


Dags att börja göra motstånd...
2005-06-01 kl 15.55

I morgon träffas EU:s justitieministrar för att hitta på nya hyss.

På dagordningen står bland annat frågan om lagring av uppgifter om medborgarnas e-post, internettrafik, teletrafik och SMS. Här är den svenske justitieministern, Thomas Bodström (s), pådrivande.

Att EU-parlamentet och medborgarrättsorganisationer är oroade över detta förslag, det lär inte hindra honom. Han vill att staten skall kunna snoka i våra liv. För att baxa igenom förslaget använder han sig av det lösenord som nu för tiden tycks kunna ursäkta precis vad som helst - "terroristbekämpning".

Justitieministrarna skall även diskutera frågan om "bevisupptagning". Bakom denna småtrista rubrik döljer sig en möjlighet för åklagare i andra EU-länder att kommendera fram razzior för att säkra bevis i Sverige. Inklusive bevis för sådana handlingar som inte är straffbara i vårt land.

Svenska medborgare skall alltså kunna utsättas för husrannsakan, på svensk mark, för något som inte är olagligt här. Det är, milt uttryckt, anmärkningsvärt.


Rökförbudet kränker äganderätten.
2005-06-01 kl 10.55

Jaha, då var det färdigrökt på krogen.

Fånigt, förmyndarmässigt och hysteriskt. Men ännu viktigare - rökförbudet kränker äganderätten.

Man tar ifrån den som äger krogen rätten att bestämma över hur verksamheten där skall bedrivas. Och inskränkningen bygger helt och hållet på vad som för tillfället är politiskt korrekt. Detta är rätt allvarligt, sett ur ett principiellt perspektiv. Men ingen verkar bry sig...

Själv skall jag nu börja gå ut från krogen under middagen eller mitt i ölen för att ta mig en rök. Det får dom leva med - alla lallarna som försvarar beslutet med att det är fattat "i god demokratisk ordning".


2005 Maj, del 2